Komentari

marinjurjevic.blog.hr

Dodaj komentar (94)

Marketing


 • ToxFox

  I ko je sve to platija?

  avatar

  06.05.2012. (01:23)    -   -   -   -  

 • Bule

  @ToxFox. Bolje Marin nego netko drugi. Ako je Hrvatska u NATO-u, onda netko mora sudjelovati i u političkim tjelima te vojno-političke organizacije.
  I ja bih isto volio da političari malo više cijene nas obične gradjanine koji im svojim porezima, prirezima kao i raznim nametima koje drżava od nas ubire, često nepravedno i bezobrazno, omogućavaju vrlo kvalitetan i zanimljiv żivot.
  Ne każem da mnogi od njih, uključujući i Marina ne zarade svoje plaće, ali brate ima ih puno koji u svom mandatu samo češu jaja i gledaju kako će šta izist i popit. Dobit kakvu proviziju i pozapošljavati rodbinu i prijatelje na dobro plaćena radna mjesta u državnim službama i tvrtkama.

  avatar

  06.05.2012. (10:20)    -   -   -   -  

 • Bule

  Kad smo već kod zapošljavanja u državne tvrke opet blamaža od strane Koalicijske vlade.
  U Finu su zaposlili čovjeka koji je dragovoljno otišao iz te tvrtke, dobio ogromnu otpremninu, otvorio odvjetnički ured (navodno mu je Fina platila pravosudni ispit) i kada mu je propao posao, uspio se preko svojih politčkih veza vratiti u tu istu Finu, čak u njezinu upravu.
  Osobno ne mogu vjerovati da se to može dogoditi u ozbiljnoj državi koju vode ozbiljni pllitičari koji su članovi ozbiljne političke stranke.
  Stvarno mi suludo zvuči izjava jednog od pisara iz EU-a da je Hrvatska spremna za EU.
  Kakav kreten. Koga je on pitao za to. Možda one Rome iz Škabrnje.

  avatar

  06.05.2012. (10:30)    -   -   -   -  

 • Bule

  Ah da. Zaboravio sam da se jedna od najdemokratskijjh država, u kojoj se odigrala jedna od najsjajnijih revolucija koja je promijenila svijet nabolje, Francuska, odnosi prema Romima slično kao i Hrvatska. Po tome smo stvarno spremni za EU. Uklopit ćemo se po tom pitanu savršeno. Nema greške.

  avatar

  06.05.2012. (10:33)    -   -   -   -  

 • Boltek

  @Bule, Romi iz Škabrnje sasvim sigurno ne bi pisara iz EU tako obmanuli, jer je njihov slučaj najbolji dokaz o tome kakav krkanski mentalitet caruje ovom zemljom. No valjda i zbog toga želimo ući u EU. Oni prema Romima nisu bitno bolji. U "razvijenoj" Francuskoj smo nedavno mogli gledati kako izgleda kad se primitivni izmi razmašu. O istim ponašanjima svjedoče događaji u Italiji i mnogim drugim zemljama koje se vole hvaliti tolerancijom i prihvaćanjem različitosti. U životu se uvijek treba čuvati onih koji sami sebe smatraju elitom.
  Slažem se s tobom da je imenovanje u FINI još jedna blamaža u nizu. I ne samo blamaža, jer postavljanje u nadzorne odbore i uprave državnih poduzeća onih koji su naplatili visoke otpremnine kad su otišli svojom voljom, nije samo blamaža nego je prijevara i teški nemoral.

  avatar

  06.05.2012. (13:30)    -   -   -   -  

 • Bule

  @Boltek. Kao da u Hrvatskoj nema nikoga drugoga osim tog nemoralnog i bezobzirnog tipa tko bi mogao isto tako, ako ne i bolje, obavljati poslove namijenjene tom miljeniku vladajuće stranke, da ne kažem koalicije. Uz to i biti pošten. Ne vjerujem da nema nijednoga. Samo se trebalo malo potruditi. Za početak raspisati javni natječaj pa vidjeti. Pokušati bar. Toliko o stručnosti, o kojoj su na predizbornim skupovima pričali na dugo i široko Milanović i Čačič, a šta je trebalo biti ispred stranačkih, rodbinskih, prijateljskih i inih boja. Goznan je to osjećaj za mnoge stručne i ambiciozne ljude, pogotovo za one u Fini koji godinama dobro rade svoj posao, nadaju se promaknuću i odjednom im se pojavi jedan takav bezveznjak koji ima nekoga jakoga negdje gore i odnese im pred nosom bolje radno mjesto. Pa nije Fina vlasništvo bilo kojeg političara pa da u nju može zapošljavati koga hoće.
  Ma jači su ovi i od HDZ-a šta se tiče zapošljavanja po vezama i poznanstvima.
  Uz to se tip još hvali kako je dobar i pošten pa se za dobrobit domovine i naroda odrekao pojedinih prava iz Ugovora u radu.
  Bezobrazni bezveznjak. I on i onaj tko mu je omogućio da dođe tu gdje je došao.

  avatar

  07.05.2012. (13:16)    -   -   -   -  

 • Bule

  Jebote, ovi na vlasti se ponašaju kao begovi. Kakva procedura, pravila ponašanja, dobar odgoj. Pristojnost i uvažavanje svakoga i njegovih prava.
  Za njih to ništa ne vrijedi. Ma kakva uljuđenja Europa. Pravna država. Ovo je prava partizanština.
  Onda se čudimo zašto nam se Škabrnja događa.
  Nema narod od koga učiti, jer je vlast gora od njega.

  avatar

  07.05.2012. (13:23)    -   -   -   -  

 • Bule

  Odkad je Kukuriku koalicija na vlasti, nitko se nije uspio zaposliti na malo bolje plaćeno radno mjesto ako nije imao vezu.
  Kakav se tu samo prostor za korupciji i kriminal svake vrste otvara. Zamislite ekipu u kojoj se svi dobro poznaju i prijatelji su, nema nikoga tko bi eventualno nešto "cinkao", a imaju neograničenu moć upravljanja ogromnim količinama novca. Gdje svak svakome čuva leđa.
  Upravo se to događa u novoj vlasti.
  Kažu da vlast kvari, a neograničena vlast kvari neograničeno.
  Mislim, da se razumijemo, nikoga ja unaprijed ne proglašavam kriminalcem, ali da sutra neki dežurni pametnjakovići iz stranke nebi kazali: "nismo znali, nitko nam ništa nije kazao".

  avatar

  07.05.2012. (13:35)    -   -   -   -  

 • Bule

  Čitam kako ministrica Vesna Pusić plače da nam je propalo 40 milijuna Eura koje je EU namijenila za projekte u Hrvatskoj.
  Pri tome naravno nije spomenula o kakvim se projektima tu trebalo raditi. Je li možda o projektima koji bi za Hrvatsku imali smisla ili o nečemu šta je iskoristivo npr. samo u Sibiru.
  Svi smo se sto puta uvjerili koliko su Hrvati snalažljiv narod i da rijetko rade nešto šta im se ne isplati. U stvari nikada, ako je njihov novac u pitanju. Ali ako se tuđe troši, bez posljedica naravno, onda se ponašamo kao pijani bogataši. Naši političari su živi dokaz tome.
  Htio sam kazati kako je vlast i samo vlast odgovorna zašto novac iz EU fondova nije povučen.
  Nemam namjeru Pusićku učiti njezinom poslu, ali skroz mi je bezveze to njezino plakanje. Ako ministrica nije odgovorna za korištenje navedenih fondova (uz ostale svoje kolege i premijera), onda ne znam tko drugi jest.
  Logika nalaže da kad su EU fondovi u pitanju, vlast bi morala pripremiti svu potrebnu natječajnu dokumentaciju i podijeliti je potencijalnim korisnicima tih fondova. Korisnici će istu proučiti i procijeniti je li im se to isplati ili ne. Kao da su oni iz EU veslo sisali pa će davati svoj novac leva leva kome stignu. Pogotovo bespovratno. Moš` mislit.
  Mislim, i banke daju kredite bez problema, ali ih danas malo tko pametan uzima.
  Da ne dužim, treba dobro provjeriti isplativost uzimanja novca iz EU-a. Nadam se kako oni nisu brzopleti u davanju, jer znam da hrvatska vlast jest u primanju. Samo bi da joj (vlasti) netko nešto daje.
  Pri tom zaboravljaju onu židovsku kako nema besplatnog ručka.

  avatar

  08.05.2012. (10:36)    -   -   -   -  

 • Bule

  Svi mi iz SDP-a znamo kako odnosi između predsjednika stranke i njegovih formalno najbližih suradnika (npr. članovi Predsjedništva SDP-a), nisu najsjajniji. Postoje svima vidljiva neslaganja. Čak i netrpeljivosti.
  Razlog tome je, pretpostavljam, šta Milanović nije imao, bar do sada, prevelik utjecaj na izbor članova predsjedništva, kao ni na izbor potpredsjednika.
  Žao mi je šta je Komadina morao napustiti izvršnu vlast tako brzo.
  Mislim čovjeka ne poznajem, ali mi je nekako ostavljao dojam da se radi o pouzdanoj osobi.
  Ništa, vidjet ćemo šta će njegov nasljednik čudna prezimena napraviti u najzajebanijom resoru MIlanovićeve vlade.
  Nisu financije najzajebanije, kao šta mnogi misle. Najlakše je biti ministar tog resora. Kad ti uzfali novca samo podigneš poreze i problem riješen.
  Vjerujem kako se mnogi od nas sjećaju vremena hiperinflacije kad se štruca kruha plaćala i po nekoliko milijardi ondašnjih dinara.
  Tada je bilo popularno razglabati koje sve mjere poduzeti da se inflacija svede na razumnu mjeru. Čak su se konzultirali i najveći svjetski stručnjaci iz područja državnih financija.
  Na kraju se javio jedan financijer, anonimus, koji je kazao kako se vrlo lako obračunati s inflacijom.
  Prestaneš štampati novac i problem riješen.
  Htio sam kazati kako u financijama baš i nema puno pametovanja. Trošak ti mora biti niži ili maksimalno u istoj razini sa prihodima i gotova priča.

  avatar

  11.05.2012. (09:35)    -   -   -   -  

 • Bule

  Nije mi jasno zašto se naši ministri napokon ne dogovore hoće li ili neće određivati cijene proizvoda i usluga na prostoru RH.
  Novi slučaj te njihove nedosljednosti jest cijena plstičnih kesa koju je najavila ministrica Holy.
  Prvo i prvo, u tržišnoj ekonomiji vlast ne određuje cijene proizvoda kao šta su plastične vrećice, već proizvođač sukladno ulaznim troškovima po jedinici proizvoda, plus njegova zarada. Vlast može jedino utjecati na tu cijenu putem poreza i nameta koje proizvođač uplaćuje državi.
  Osobno držim kako je bilo puno boljih rješenja za rješavanje problema zagađenja okološa plastičnim kesama od ovoga. Jedno je rok do kojeg se mora prestati s proizvodnjom i korištenjem ne samo plastičnih kesa već cjelokupne ambalaže od plastike za koju se ne može osigurati učinkovito zbrinjavanje.

  avatar

  13.05.2012. (10:08)    -   -   -   -  

 • Bule

  Osim šta ministrica Holy uzima sebi za pravo formiranja cijena u tržnoj ekonomiji, također i omalovažava građane Hrvatske za koje drži da su im 2 kune, koje će morati plaćati za plastične kese, prevelik trošak. Pa će se građani samo zbog troška odreći tih kesa, iako im se baš i ne nudi neka druga isto tako praktična alternativa.
  Mislim budimo realni. Najveći broj potrošača svoje potrepštine nabavlja u trgovačkim centrima za cijeli tjedan (ako ne i za duže) i plastične kese su im skroz prihvatljivo rješenje. Platnene i papirnate kese ili pletene košare se koriste za male nabavke i njih neka koriste ljudi koji s nogom na nogu svakodnevno odlaze u spizu jer za to imju dovoljno vremena.
  Osobno i dalje od vlade čekam neko pametno rješenje, ne samo za izlazak iz krize, već i za rješenje problematike zaštite okoliša Lijepe naše. Od ministara se očekuju strateška rješenja, rješenja koja omogućavaju svekoliki napredak područja kojim se bave, a ne parcijalna rješenja koja ništa ne rješavaju.
  Treba iz naših života izbaciti plastičnu nerazgradljivu ambalažu. Tom se problemu treba posvetiti ministrica, a ne propisivati cijene plastičnih kesa. Jer uvjek će biti onih koji će te kese kupovati i s njima onečišćavati okoliš.

  avatar

  13.05.2012. (11:45)    -   -   -   -  

 • Bule

  Ne mogu vjerovati kakav to pravni sustav ima RH. Čovjek ubije susjeda, istinabog ispred svojih vrata, zato šta mu je ubijeni opsovao majku, ubojica prizna ubojstvo i sud ga pusti na slobodu do suđenja.
  Obrazloženje suca je bilo da je ubojica priznao zločin i da zbog toga nema utjecaja na svjedoke.
  Mislim, a šta ako mu netko drugi opsuje majku, hoće li i toga ubiti?
  Nemam pojma temeljem čega je sudac zaključio kako ubojica (priznao ubojstvo) neće ponovo ubiti. Možda temeljem časne pionirske koju je ubojica dao sucu.
  Da čovjek ne povjeruje gdje mi to živimo i kakve nam sve spodobe upravljaju životima.

  avatar

  15.05.2012. (08:29)    -   -   -   -  

 • Bule

  Ili možda ne treba vjerovati novinarima koji su navednu vijest objavili i ja je samo komentiram.

  avatar

  15.05.2012. (08:30)    -   -   -   -  

 • Florijan

  @Bule... pa očito je temeljem čega je sudac zaključio da neće ponovno ubiti kad mu budu psovali majku.
  Tko bi se to više usudio učiniti?! Njemu više nitko neće psovati majku.
  Jedino bi zbog neinformiranih i slučajnih prolaznika takvim tipovima na vrata trebalo napisati: "Ovom čovjeku psujete majku na vlastitu odgovornost!". Tako se skida odgovornost s njega, jer je jasno dao do znanja da mu se majka ne smije psovati, a i država sa sebe jer je slučajne prolaznike upozorila.

  avatar

  15.05.2012. (20:42)    -   -   -   -  

 • Bule

  @Florijan. U pravu si. Sudac je postupio samo tako. Zaboravio je jedino dati tiskati upozorenje na opasnost i narediti ubojici da ga nosi tako da je vidljiv kada je u doticaju s drugim osobama.
  To bi onda bilo to. Ovako ipak ostaje pomalo gorak okus u ustima obitelji žrtve.
  Također je još jedan sudac imao puno razumijevanje za kriminalnu radnju (valjda zato šta od kriminala živi). Ovaj put se radilo o otmici djeteta gdje je otmičar bar dvadesetak puta prekršio zakon vezano za prijevremeni otpust iz zatvora.
  Sudac mu je pronašao masu olakotnih okolnosti pa ga nije vratio u zatvor.
  Pri tome naravno nije spomenuo nijednu. Ili je novinari nisu smjeli objaviti jer bi se inače vidjelo kako je sudac zaratio s pravom i pravnom državom. Možda i sa zdravom pameću.

  avatar

  16.05.2012. (08:05)    -   -   -   -  

 • Bule

  Nemam pojma šta se to događa sa MIlanovićem i ekipom. Mislim okomili se na zaposlene u državnim tvrtkama. Prijete im smanjenjem plaće i dovođenje njihovih prava iz kolektivnih ugovora sa pravima onih iz privatnog sektora. Pri tome zaboravljaju, slučajno ili namjerno, kako ogromna većina onih koji rade u privatnika uopće nemaju kolektivne ugovore, a sindikalisti takvim tvrtkama ne smiju približiti niti na puškomet.
  Ako je tko zajebao poslovanja državnih tvrtki onda su Milanovićeve kolege-političari.
  Davno sam naučio da će firma biti onakva kakva joj je uprava i točka.
  Sve drugo je demagogija i valjanje gluposti. Ljudi će raditi samo ih treba znati organizirati i podijeliti im poslove koje oni mogu i znaju obaviti.

  avatar

  16.05.2012. (08:12)    -   -   -   -  

 • Bule

  Držim kako bi cilj Milanovićeve vlade, pretežno socijaldemokratskog opredjeljenja, bio podizanje radnih prava radnika, a ne njihovo smanjenje.
  Ne kažem kako u državnim tvrtkama, državnoj upravi, javnim službama, nema nereda i nerada. Kao i viška zaposlenih, uglavnom onih bez potrebnih stručnih znanja i obrazovanja. Međutim sve su te ljude, koji nisu trebali biti tu gdje jesu, zaposlili političari - direktori po rodijačkoj, prijateljskoj ili stranačkoj liniji.
  Šta sada? Zar bi mnogi od zaposlenih u državnim tvrtkama koji tu rade i tridesetak godina, koji su održali funkcioniranje tih firmi na kakvom takvom nivou, te ih nastojali obraniti od političkih kretena koji su postajali direktori a nisu znali ni čime se firma kojom upravljaju bavi, trebali do kraja života plaćati nečiju nesposobnost, kretenizam i idiotizam.
  Bože sveti za koga sam glasao. Ili su za sve krivi novinari koji su zločesto izvrnuli riječi vladajućih.

  avatar

  16.05.2012. (08:25)    -   -   -   -  

 • Sebastijan

  @Bule, ti si mudra glava.
  Kao što nova vlast radi revizije poslovanja tako bi trebala napraviti i reviziju kadrova u državnim poduzećima.
  Prvo se mora utvrditi istina. Broj zaposlenih, starosna struktura, koliko ljudi radi na radnim mjestima za koja nemaju istinit ugovor o radu, koliko ljudi na radnim mjestima za koja ne ispunjava uvjete, da li postoje svi akti koji obrađuju to područje, a propisani su ZOR-om (ako ne postoje, pod hitno ih izraditi), kolika je stvarna prosječna plaća jer sadašnji prosijek napumpava malobrojna "elita" koja je povlaštena, a prosječna plaća većine je daleko manja od one koja se objavljuje, koliki je broj savjetnika i raznih pomoćnika direktora, koga oni savjetuju i da li su toliki potrebni, da li doista direktori ne mogu funkionirati bez dvije tajnice, za ozbač provjeriti sve podatke u dosjeima radnika, koliko su istinite njihove diplome, koliko je ulagano u edukaciju, koliko je uopće ljudi s kojima se doista može računati, koliko ih je narušenog zdravlja jer su radili na specifičnim radnim mjestima i poduzeće ih je dužno zbrinuti na adekvatan način.
  I još puno toga (stručnjaci za kadrove znaju što sve treba usnimiti).... Kad se sazna prava istina (a ona se ne zna) tada se uhvatiti za glavu, pustiti koju suzu od panike i užasa..... ali na kratko... tada zasukati rukave, napraviti plan što i kako dalje.... napraviti temeljitu reorganizaciju..... One koji imaju uvjete poticajima i otpremninama stimulirati da odu.... One koji ostaju staviti na radna mjesta koja im odgovaraju, s primjerenim plaćama za posao koji odrađuju, one koji su spavači, a čudom su dolutali u tu radnu sredinu poslati na prekvalifikacije i iskoristiti ti ih u sustavu tako da pokriju troškove koje stvaraju. Ovo malo stručnjaka pred mirovinom čuvati kao malo vode na dlanu, izvući ih mračnih sobica u koje su ih zatvorili kauboji i dati im mlade snage da ih stignu nečemu naučiti prije no što odu u mirovinu. Ukazati im poštovanje i ispraviti nepravdu koja je učinjena njihovom ugledu u struci. Nakon obrazovanja kroz obrazovni sustav nema boljih učitelja od onih koji su u tim poduzećima ostavili više od pola svoga života.
  Ne mogu napisati da ne smije biti novih zapošljavanja jer u velikim sustavima istovremeno postoje veliki viškovi, ali i manjkovi radnika. To zvuči apsurdno, ali je tako. Višak je spavača i ovih uhljebljenjih (najčešće u administraciji), a posao trpi jer onih koji doista rade je sve manje i sve su stariji i umorniji. Povezati se obrazovnim sustavom.... planirati potrebne kadrove za budućnost, stipendirati najbolje, zapošljavati temeljem stručnosti, znanja i sposobnosti.... na temelju natječaja, u skladu sa Zakonom. To je velik i težak posao, ali nije nemoguć. Bez snimanja stvarnog stanja i planova za budućnost ništa se neće riješiti. Nepotizmu treba reći glasno NE! I nepotizam je oblik korupcije.
  Pitanje je samo ima li političke volje da se utvrdi istina i da se stanje popravi.

  avatar

  16.05.2012. (18:54)    -   -   -   -  

 • Bule

  @Sebastijan. Nemam šta dodati tvom komentaru. Žalosno je šta i velika većina onih koji su odgovorni za učinkovito funkcioniranje državnog aparata i državnih tvrtki to također znaju.
  Međutim ništa ne poduzimaju.
  Osobno držim kako je na izmaku vrijeme u kojem su se hrvatski političari i pripadajuće im stranke neodgovorno igrali vlasti, a državu i njezin aparat koristili isključivo za svoje potrebe, potrebe svojih rodijaka, prijatelja i stranačkih kolega.
  Samo je pitanje jeli toga svjestan i Milanović, kao i njegova vlada. Ako nisu, toga će uskoro postati ili će pak s vlasti netragom nestati.

  avatar

  17.05.2012. (08:30)    -   -   -   -  

 • Bule

  Usput bezvezna mi je sva ta priča oko državnih tvrtki. Milanović ima moć nad svima njima, pa neka napravi ono šta želi bez puno priče i pompi.
  Smanjenje plaća i drugih prava zaposlenika iz kolektivnih ugovora? Pa neka to napravi. Za to mu ne trebaju sindikati. Već odgovarajući Zakon ili Uredba Vlade. Pa nisu sindikalni čelnici baš toliko glupi i naivni pa da dragovoljno pristanu na smanjenje prava onih koji ih plaćaju (članovi sindikata)
  Politički podobne ljude stavljati u uprave državni tvrtki. Tko mu brani. Njegovo pravo.
  Izgleda kako Milanović od javnosti traži da ga podrži u njegovim namjerama i zato non stop trkelji. Ne možeš i stisnit i prnit.
  Uradite premijeru to šta ste zacrtali i za to preuzmite odgovornost. Ne treba nam pusta filozofija i prosipanje mudrosti.
  Kako ne dijelite premijerska prava i privilegije s drugima tako nemojte niti premijerske obveze i odgovornosti dijeliti s drugima.

  avatar

  17.05.2012. (11:45)    -   -   -   -  

 • Sebastijan

  Plaće ni ne treba smanjivati. Kad se napravi dobra i temeljita reorganizacija i kad se plaće pošteno preraspodjele... a to znači da postoje opisi poslova i radnih zadataka, da se točno zna što tko radi i da prima primjerenu plaću za svoj rad, kad pomoću poticaja i otpremnina dio ljudi ode iz poduzeća, kad se ukinu sve nepotrebne i izmišljene privilegije koje je do nedavno uživao prevelik broj ljudi, kad se prestane krasti... tada će se shvatiti da nema potrebe smanjivati plaće svima.
  Kad se vide iznosi koji su pokradeni u proteklom desetljeću iz državnih tvrtki tada je stavka plaće radnicima tek zrno graška među lubenicama.
  Treba uvesti mjere štednje. Ali prave i istinite. Ne kao u doba Sanadera.
  Sjećam se da su tada u nekim područjima ukinuli nabavu WC papira, radnike su slali na teren u tehnički neispravnim, pa čak i neregistriranim vozilima, nisu u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu nabavljali potrebnu radnu opremu, većina administracije je zaduživala papir za printanje na komade i slična čudesa. I sve to je bilo u vrijeme kad su se iz tih tvrtki izvlačile milijarde za privatne i stranačke blagajne.
  U poduzeća treba uvesti red, a kad se zna tko što radi, tko koga sluša i koji je zajednički cilj, tada će biti i više love. Do sada su niže rangirani rukovodioci i radnici dobivali opomene pred otkaz ako su ukazali na neke nepravilnosti i upozoravali na štete koje se čine njihovom poduzeću. I to su im opomene davali isti oni koji se sada pred sudovima brane zbog krađe i nanošenja štete. Radnicima treba vratiti povjerenje jer ih se tretiralo kao strano tijelo. Kad slušamo kako se o radnicima govori Broj 1. ne čini se da žele vratiti povjerenje radnika. Radnici su im glavni neprijatelj.
  Naravno da sindikati neće pristati na smanjenje plaća, i to zbog gore navedenog, a i zbog toga što je njihova obveza štititi prava i interese njihovih članova, a njihovim članovima nije u interesu da se plaće smanjuju.

  avatar

  17.05.2012. (19:11)    -   -   -   -  

 • Bule

  @Sebastijan. Htio sam kazati kako trenutna vlast ni sama ne zna šta bi napravila.
  Ne može se odlučiti kako smanjiti troškove državne administracije, javne uprave i državnih tvrtki.
  Sukladno njihovim javnim nastupima Milanović i ekipa pokušavaju ići u dva pravca, koji je u stvari jedan, a tiče se isključivo zaposlenih.
  Prvi je pravac smanjenje broja zaposlenih, a zadržavanje postojećih radnih prava onih koji ostaju.
  Drugi je zadržavanje svih zaposlenih uz smanjenje njihovih radnih prava, uključujući i novčana primanja.
  Činjenica jest kako je za učinkovitost radnog procesa bolje višak ljudi poslati kući i davati im plaću, nego ih držati na poslu gdje nemaju šta raditi.
  Koliko god to ružno zvučalo, radno mjesto ne bi smjelo biti socijala. Ono mora imati svoj smisao i svoju svrhu. Ne smije biti u funkciji pružanja socijalne sigurnosti, makar minorne, dok u samom radnom procesu ono ne služi ničemu. Odnosno nepotrebni je višak.

  avatar

  18.05.2012. (11:23)    -   -   -   -  

 • Bule

  Da me se krivo ne razumije. Iza svakog radnog mjesta koje će se na ovaj ili onaj način morati u javnom sektoru proglasiti viškom stoji živi čovjek.
  Nije lako nekome oduzeti redovna mjesečna primanja bez obzira koliko velika ili mala ona bila.
  Problem rješavanja viška zaposlenih koji rade u javnom sektoru je izuzetno složen posao koji zahtjeva veliki trud, znanje i poštenje svih onih koji ga budu morali rješavati.
  A morati će prije ili kasnije.
  Sjećam se stranaca - nogometnih sudaca koji su sudili u jednom dijelu prvoligaške nogometne sezone bivše države umjesto domaćih.
  Htio sam kazati ako sami ne znamo kako javni sektor učiniti uspješnim, pitajmo one koji to znaju. Platimo ih neka nas nauče.

  avatar

  18.05.2012. (11:34)    -   -   -   -  

 • Sebastijan

  Imamo mi u Hrvatskoj stručnjaka koji sasvim sigurno mogu smisliti rješenja. Ovo o čemu pričamo nema veze sa znanjem, nego se radi isključivo o političkoj volji i diktatima koji dolaze izvana, od onih koji su nam pravi gazde.

  avatar

  18.05.2012. (20:28)    -   -   -   -  

učitavam...