Komentari

sempercontra.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • duby

    Demokracija je utopija kao i svaki drugi politički sustav.
    Ništa od toga.

    avatar

    08.12.2011. (09:44)    -   -   -   -  

  • Joanna has left Stepford

    jedino što bi se moglo kvalificirati po meni kao demokratsko su referendumi, jer tu svatko da je izravno glas za ono što misli, sve drugo je biranje predstavnik za biranje onog što oni misle da mi želimo izabrati, ali ne vidim ništa loše u diktaturi, ako se diktator izabere na neki razuman rok u kojem mu neće isteći rok valjanosti pa da napravi još gore sranje nego ono s kojim je počeo:))

    avatar

    08.12.2011. (10:22)    -   -   -   -  

  • geomir

    Mislin da će se svak složit s izloženim (osim gazda u strankama!!)

    Ako ovo nevaja, homo smislit nešto drugo, boje, efikasnije, poštenije!!

    avatar

    08.12.2011. (10:32)    -   -   -   -  

  • Lina

    Smisao demokracije ima vrlo malen ,kratak vijek trajanja . Mislim da demokracija ima snagu samo nakon ratova ,tj . u stanju primirja . To je ona pučka uspostava događanja po trgovima kada obje izmorene strane imaju potrebu za odmorom u kojem je moguće ,od silne iscrpljenosti ,dati šansu da netko iz suprotnog tabora nešto i kaže . To slušanje više se svodi na upijanje nečije moguće vrijedne i pametnije ideje koju će onda prisvojiti ponovno za iste ciljeve oni koji nisu do tada tu ideju imali "kod sebe " . Dakle mišljenja sam da je vladavina naroda moguća samo u još vrućim i toplim žilama netom prekinutih borbi . To je mogućnost za trenutni oporavak egzistencije . Sve nakon toga je nešto drugo . Interes postaje manjkav svakome tko u njemu ne glibi kao u vlastitoj potrebi . Iz toga bi proizašlo ,da se u međuprostoru življenja i povijesti ,sve što zaobilazi zanimanje jedinke za njene opstanak ,nekome sa više ,a nekome sa manje zahtjeva je ..borba na suhom ; te produženi rok demokracije doživljavam kao prolongiran rat krvi ,rat bez stvarnog rata ,sa zamrznutim i potlačenim potreba rata u krvi . Dakle ,uzvišenje ,da svaki pojedinac dosegne vlast nad onim što želi u krajnjem napretku materijalnog i duhovnog bila bi stvarna demokracija ,a to onda je budućnost nakon tripa rata . Tako-nekako ,ukoliko možda ne egzistiraju oni ,uvijek i stalno prisutni na ovoj planeti koji nisu nikada siti bez uzavrelih krvi .Tada je svako vladanje uvijek isto ,ma kako ga nazivali . Presjek demokracije ustvari je potpomognuta ljubav na veliko tj . to je ujedno odnos ljubavničkog čina i odnosa između muškarca i žene ,isto i na neki način . Mislim ..

    avatar

    08.12.2011. (11:14)    -   -   -   -  

  • Neverin

    Luidig Pirandello je bio isti tvoj razmišljanja i zvao demokracijom zamaskiranom diktaturom, nažalost on se potpisao zatim na Manifest fašizma.

    avatar

    08.12.2011. (12:59)    -   -   -   -  

  • blade777

    Svojevrsna diktatura sigurno je, ali kudikamo lošija verzija od; ne tako davno viđene diktature proleterijata i radničkog samoupravljanja.
    Ja ne zagovaram nekakvo nazadnjaštvo i povratak na staro, ali mi je kudikamo prihvatljivija patnja 5% građana ove zemlje. nego patnja i odricanje 95% osiromašenih građana.
    Najbolje bi bilo kada nitko ne bi patio, ali to, nažalost, nije moguće.
    Zato ja navijam za diktaturu proleterijata, i čim prije se takva stvarnost dogodi, tim bolje za većinu građana RH.
    Ako ne prije, onda za 100 godišnjicu socijalističke revolucije.

    avatar

    08.12.2011. (15:27)    -   -   -   -  

  • fra gavun

    Školska demokracija kao takva nigdje ne postoji i niti je moguće
    uspostaviti je na prostoru da zaživi. Ovo su recimo pokušaji do onog
    momenta kad nije više u interesu vladajućoj garnituri i tako će biti
    sve dotle dok se opet ne pojavi neki mudonja i zavlada svijetom pa
    reče 'bit će kako ja kažem'! Kakva demokracija. Pozdrav ti.

    avatar

    08.12.2011. (21:41)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Izvrstan post, duhovit i poučan.

    Mislim da pred kraj nisi više imao vremena ( pritisnut obavezom svakodnevne objave novog posta ) precizirati na koji način je došlo do krajnjih izbornih rezultata. Nije tu bila kriva 'demokracija' općenito, nego izborni zakon: odredba o visini izbornog praga i odabir vrlo tenedenciozne metode proračuna, a koje su tako odabrali i podvalili neki od 'mudraca. Nismo o izbornom modelu odlučivali na referendumu, što bi bilo zaista neophodno, da se i malo zaista želi postupati demokratski. Pravednijim izborom tih dvaju faktora u izbornom procesu mogla bi se u predstavničkom tijelu postići daleko realnija preslika svih naših relevantnih političkih interesa. A da ne spominjem sugestivnost anketa, koje masovno kanaliziraju prestrašene i nepromišljene glasove u tobožnji protivnički tabor, ne shvaćajući da tako samo i dalje održavaju dvoglava neman 'demo(n)kracije' dalje u poziciji. Ne samo u jednoj nama dobro poznatoj 'državi Danskoj', nego gotovoj svakoj.

    Ovaj post izvrsno prikazuje kako se metodom sitnih koraka izvorna ideja demokracija vrlo brzo izopačila ponovno u apsolutizam, ili dikaturu, kako kažeš. Najprije se ukida izravno biranje predstavnika, onda se naštimava prag, i odabire najpodesnija metoda izračuna u korist manjine za koju se želi da postane vladajuća većina.

    A kada se sjetimo tehničkih mogućnosti interneta kao medija za provedbu izravne demokracije, onda nam se sve ovo mučenje oko definiranja optimalno fer odredbi za provođenje izbora čini nepotrebnim.

    Zanimljivo, kako se niti jedan od 'mudraca' toga nije sjetio, u svijetu takve programe povremeno koristi samo Finska ( a i Islanđani su putem interneta svi zajedno kreirali svoj novi Ustav ! ), inače takvi softweari nisu prekomplicirani za izvedbu, no - ne postoji interes za njima. Ne postoji interes za izravnom demokracijom, koja je idealna verzija sebe same. Dakle - ne postoji interes za istinskom demokracijom, već se taj termin samo koristi kao Sveto Ime ( poput EU ), koje se ne smije propitivati, ali smije zloporabljivati. Stoga taj tvoj poznati izraz - ' demo(n)kracija'.

    Srećom, ideje o internet neposrednoj demokraciji sve više uzimaju konkretnog maha u zrelijim i svjesnijim društvima, pa se za nadati onom prirodnom fenomenu o 101 majmunu, da bismo i mi mogli naučiti oguliti bananu sami. :-)

    avatar

    09.12.2011. (00:31)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @cat
    Upravo je i smisao posta bio da se, pomalo satirički, prikaže taj 'korak po korak' 'uvođenja' demokracije u način glasovanja za predstavničko tijelo neke zemlje. Izborni zakon je samo rezultat niza takvih 'koraka'.

    A što se tiče pimjene interneta kod nas, po mom mišljenju, još ne bi funkcioniralo jer je procentualno malo ljudi educirano u njegovom korištenju.

    Osim toga nisam siguran da, kada jednom zaista internet postane glavni medij u glasovanju, da 'mudraci' neće naći način da i tu provedu svoje ideje.
    Uostalom glasovanje preko interneta ne mijenja suštinu: da izabrana manjina (bez obzira na koji način) vlada većinom a da pri tome ne snosi nikakvu ODGOVORNOST (osim što eventualno gubi iduće izbore) za učinjeno.

    Kao primjer navodim liječnike, koji ako pogriješe, budu kažnjeni zatvorom ili novčano. Ili zamisli inženjera građevine koji projektira neku građevinu a ona se nakon što bude gotova, sruši. A zbog njegove greške da je jedina kazna: slijedeće četiri godine više neće moći projektirati tu vrstu građevine.

    Zaključak: izabrani (na bilo kojii način) trebaju za svoje NEUSPJEHE u ostvarenju obećanog snositi KAZNENU odgovornost a ne samo POLITIČKU. Samo tako će se početi ponašati ODGOVORNO.

    avatar

    09.12.2011. (10:28)    -   -   -   -  

  • Teobaldin teatar

    Odlično napisano!!

    avatar

    09.12.2011. (10:53)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Da, to je poanta koja je neodostajala. Savršeno artikulirano. Ja bih to na tvom mjestu ubacila u post, kao dodatak ekstrahiran iz komentara. Jer smisao komentiranja / konverzacije o postu i jest da se tema dalje dorađuje.

    A što se tiče izravne internet demokracije, činjenica jest da nam još nedostaje infrastrukture i edukacije, no za prvu ruku snašli bi se i kod rođaka ili prijatelja, dobrih susjeda. U slučaju provedbe izravne demokracije putem interneta ne bi bilo izabranih koje bi trebalo kažnjavati za neuspjehe, jer ukoliko kolektiv napravi greške, te iste će i ispaštati, tako da bi tu zakon akcije i reakcije prirodno bio reguliran.

    Svjesna sam, naravno, da smo daleko od toga, no - zašto ne spominjati moguće futuristička rješenja, koja negdje već sada provjereno žive u sadašnjosti, barem u nekim segmentima društvenog organiziranja i odlučivanja.

    avatar

    09.12.2011. (21:46)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...