Komentari

novapolitika.blog.hr

Dodaj komentar (39)

Marketing


  • Boris

    @Drava

    Iako se nerazumijem u te stvari ( ekonomija, bankarstvo, financije ), mislim da si napravio jako dobar post, posebno ovo s "valutnom klauzulom".

    Vidiš, ti to promatraš s ekonomsko-gospodarske strane ( privredne ), a meni zapinje za oči njen pravni aspekt ( kako je sve povezano ).

    Znamo, stabilna valuta jedne zemlje za njenu ekonomiju i suverenitet je prava stvar, ali i to , da je ta stabilnost u tjesnoj uzajamnosti e razvojem i stabilnosti ekonomije.

    Kud više problema, ako jedna zemlja ne štiti svoj pravni poredak putem Ustava. A to se nama događa. Pa mnogi problemi ne bi uopće postojali da se primjenjuju zakoni kroz primjenu Ustava ( pa kakv bio ). I sad opet ona vrtnja u krug , kako ja to nazivam : odgovornost, odgovornost, odgovornost... Gdje je tu odgovornost?

    Dakle, "elita", boli njih ona stvar za Ustav kada su u pitanju njihovi niži interesi u odnosu na zaštitu zajedničkih interesa utemeljenih u Ustavu. Nije im dovoljno na opljačkaju građane putem poreza i raznih birokrtskih namena. Ne, oni pljuju na same ustavne norme. A to se najbolje moglo vidjeti na promjenama ustavnih normi u vez s državnim referendumom gleda ulaska u EU. Pošto ti ubiju svaku nadu u istinu da ti možeš nešto promjeniti ( jer će oni uvijek tome na bilo koji način doskočiti ), oni pronalaze lijek i protiv euroskepticizma, odluće da je ustavnopravno valjano prošao referendum i ako na biralište izađu samo 3 čovjek, a možda i samo jedan koji će reči "DA" za EU. A . ako svi izađemo na biralište, onda će nam udariti drugu zvrčku, kako kaže @cat ( falsifiscirani izbori ).

    Nema ništa strašnije za jednu državu, a tako i za narod, kada se međusobno izgubi povjerenje. Tu nema napredka. I mi smo sada, a i od ranije, tu. Tko će vratiti to povjerenje, i koliko će dugo to trajati ? I kako uopće vratiti to povjerenje ? I opet se vraćam na duhovne ( moralne ) izvore krize.

    avatar

    26.09.2011. (21:17)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Izvrstan odabir, @ Drava.

    Mislim da bi iz dotičnog teksta svakom moglo postati jasno da se ovakva ekonomska politika provodila namjerno, toliko elementarnog neznanja ( na svoju štetu, a na korist strancima ) čak niti u ekonomskoj struci nije moguće nakupiti, kad je i meni jasno što ovi ljudi govore.

    Strašna će biti karma svih oni dipl. oecc. koji su odmah uvidjeli o čemu se radi, ali su podobno šutjeli.

    Dakle, baš kako je @ Gordy rekao : normalna ekonomija uopće nije komplicirana, samo treba poštenja i muda, pameti imamo dovoljno.

    A ova izjava prof. Lovrinovića najviše mi se svidjela :

    "Prema tome, svi ugovori mogu se proglasiti ništavni jer su vezani valutnom klauzulom." :-)

    Preko ovakih ideja, uz istovremeno osposobljavanje za samoodrživost, što nije isključivo, već komplementarno, mislim da se ide u najrealnije rješenje gospodarske situacije za RH.

    A da bi do toga došlo, nužne su drastične promjene u sastavu vlade i parlamenta, te viših instanci sudstva ... svi dosadašnji - van.

    Dakle - samo pitomi trebaju 'podivljati' . :-) Kakve prekrasne šanse za evoluciju. :-)

    avatar

    27.09.2011. (01:05)    -   -   -   -  

  • catwoman

    @ Boris ... davanje povjerenja uvijek je vezano uz rizik. Suludo je dati povjerenje dokazanim banditima. Smisleno je dati povjerenje novim ljudima u politici, koji se barem nisu dokazali kao loši, jer gotovo svi dosadašnji jesu.

    Znamo tko je nov, makar i neprovjeren, a tko su stari i dokazno loši, zar ne ?

    avatar

    27.09.2011. (01:14)    -   -   -   -  

  • drava

    Hvala @Boris i @Cat.
    Dakle, ja se također ne razumijem u ekonomiju, ali se vodim onom od @Gordija koju si spomenula @Cat. Jednostavno tu vidiš da ne valja praksa, ali ne možeš ništa.
    Zato sam htio ovo podijeliti s @vama da vidite da rješenja postoje i jednostavna su do bola i zovu se zaštita naših interesa.
    Više me brine ono što je Santini spomenuo još 2008, a to je da ima „nekih ograničenja“ o kojima ne može ili bolje rečeno, ne smije govoriti. Možda je upravo mislio na ovo što se sada dešava pa su svi po zatvorima. I čini mi se da će završiti još i oni koji su dozvolili ovakvu politiku uvoza.
    Eto, baš jučer je opet bila emisija o problemima naših izvoznika prehrambene industrije, mislim da je bilo riječi o tzv. konduitnoj industriji. Čovjek je rekao da banke i strani veliki trgovački lanci uništavaju naše gospodarstvo.
    Evo nekih od problema koje je dotaknuo.
    Da bi naše renomirane robne marke (Kraš etc.) mogle naplatiti robu u tim lancima, ucjenjuju ih s uvjetom pakiranja proizvoda pod njihovim zaštitnim znakom. Zatim prilikom uvoza sirovina, prisiljeni su platiti robu unaprijed, a na isporučenu robu lancima čekaju novce po par mjeseci.
    Zatim forsiranjem proizvoda iz matičnih zemalja i neplaćanjem dobavljačima malo po malo guše domaću proizvodnju.
    Slovenija je nedavno uvela uvjet lancima da 90% proizvoda mora imati njihovo porijeklo. A njihovi kod nas?
    Uđite malo u strane lance kod nas pa da vidite…

    Još jednom da citiram Mršića koji je rekao:
    „Za sve je kriv naš izborni sustav; potrebno je promijeniti nositelje vlasti i izabrati one koji će promijeniti politički režim. Potreban nam je novi izborni sistem jer jedino oni mogu možda donijeti revolucionarne političke poteze. Kriv je naš izborni sustav!“
    Upravo tako, sadašnji izborni sustav, omogućuje da glasate za jedne, po postizbornoj trgovini, nama vladaju drugi. Već tu se vidi kršenje Ustava!
    Referendum bi trebao upravo i jedino biti s pitanjem izmjene izbornog sustava! Jer kako stvari sada stoje, idemo u novi krug pakla.

    avatar

    27.09.2011. (06:31)    -   -   -   -  

  • netko iz mase

    nova ekonomska politika...da...ali prije toga

    ne može bit jasnije objašnjeno i iskreno...

    pozdrav!

    avatar

    27.09.2011. (18:47)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Sa stranice Saveza za Promjene http://www.s-p.hr/ pronašla sam video gdje Ivan Lovrinović gostuje u dnevniku : http://www.youtube.com/watch?v=WHWseweLIZk&feature=player_embedded

    Vidim da se Savez za Promjene proširio, ima tri do četiri puta više podružnica nego prije nekoliko mjeseci. Preporučujem proučiti stranicu svima onima koji nisu zadovoljni izborom hdz+sdp.

    avatar

    28.09.2011. (01:44)    -   -   -   -  

  • blade777

    1. Ukidanje Devinne klauzule je nužnost, ali je potrebno i uklanjanje posljedica bijega kapitala izvan zemlje.
    Kako uvjeriti štediše u eurima, koji drže uloge u bankama, a nemaju povjerenje u domaću valutu, kako ih uvjeriti da štede u kunama ili na kraju u to da investiraju u gospodarstvo?
    Jedino na način da ih se preusmjeri na kapitalna ulaganja(gdje će biti veća dobit) u kojima će im država garantirati jednaku dobit kao da novac drže u bankama.
    Znači da za ulagaće nema rizika, već samo ostaje mogućnost dobiti
    Država jednostavno treba predstaviti sigurniji i bolji način zarade(treba otrgnuti dio kolača bankama).

    2.U predstavljenom modelu ima niz nelogičnosti.
    Jedna je u baziranju i prilagođavanju tečaja onako kako to odgovara izvoznicima.
    To bi bilo OK, kada bi mi imali nekakvu značajniju izvoznu bilancu.
    U hrvatskom gospodarstvu, izvoz čini samo 12% BDP-a.
    Kada bi smanjili tečaj kune i za 20%, omogučili bi privremeno bolje poslovanje izvoznicima, a ukupnu gospodrsku zbilju opteretili bi sa dodatnih 10 milijardi eura, za koliko bi bilo povećano dugovanje. Dodatno bi poskupile sve one namirnice koje su na tržištu iz uvoza.
    U takvoj stvarnosti imali bi eksploziju inflacije(krah financijske stabilnosti). Ukratko, bankrot države i građana.
    Meni je logičnija opcija jačana kune(npr. za 20%), a od uštede zbog efekta smanjivanja duga(izraženog u eurima), većinu sredstava investirati u subvencije izvoznika(nadoknaditi im gubitak nastao zbog jačanja vrijednoti kune). Dodatno bi izvoznike trebalo rasteretiti od poreza(ali to nije u skladu sa normama EU).
    Samo što, nažalost, jačanje kune ne ovisi od naših želja il' gospodarske sposobnosti, nego od kretanja na špekulativnim tržištima novca. Pa tako jedan Soros može uvjetovati pad vrijednosti kune.

    Baš zbog tih činjenica, treba što više domaće potrebe postepeno osiguravati iz vlastite proizvodnje.
    Prvenstveno, domaćom proizvodnjom osiguravati turističke potencijale, neovisno tko im je vlasnik i koga ti potencijali ugošćuju, a nadaje sve javne i državne službe.
    Kakva nam korist od 7 milijardi eura prometa u turizmu, ako 30% plasiranog u turizmu, ide iz uvoza?
    U isto vrijeme domaći proizođaći nisu u mogućnosti plasirati svoje proizvode.

    Treba jednostavno prestati investirati u mostove i ceste, jer to nije isplativo u skorijoj budućnosti.
    Treba potaknuti investicije u malo poduzetništvo(nešto poput švicarskih AG društava).
    To garantira dobit, a osigurava nova zapošljavanja.
    Vjerujem u to da će svi oni štediše koji novce drže u bankama, radije investirati u takve modele, pogotovo kad im država bude garantirala najmanje onoliku dobit koliku ostvaruju štednjom u bankama.

    avatar

    28.09.2011. (16:55)    -   -   -   -  

  • Jupi

    Citiram: "Ovo barem već 10g govorim. Trivijalan je to problem."
    Vjerujem da je to istina.

    Naime, složiti gospodardko-ekonomski model određenih karakteristika nužno je i dade se napraviti.
    U svakom slučaju svaki taj model može se i mora temlejiti na nekim osnovnim etičkim slobodama / pravima, a osnovna sloboda i pravo jest - PRAVO NA ŽIVOT, i to pravo ni jedna velesila nema pravo uskratiti nikome, niti dekretom i niti drugim zaobilaznim utjecajima.
    A to pravo legalno je i legitimno braniti uvijek i svugdje u svijetu.

    Drigo, mora se točno shvatiti - ŠTO JE ONO ŠTO SE NEIZBJEŽNO MORA, i što je ono ŠTO SE NIKAKO NE SMIJE ! Jer to su temelji i ograničenja, dakle okviri.

    Treće, treba postaviti model izvorno oslonjen na - REALNE vrijednosti koje ostvaruju i osiguravaju PRAVO NA ŽIVOT, i iznad svega mora štiti / očuvavati realne vrijednosti.

    Četvrto, model mora biti nomotehnički funkcionalno t.j. informacijski vrijednosno (garancija da napisano ima realnu vrijednost i procesno poštivanje) jasno definiran i procesno sposoban (što je sad glavna boljka sistema pa se poslovanje pretvara u sudovanje).

    Model mora imati nadzorne mjerne / kontrolne točke i tolerance, i temljen toga pred-alarme i shut-down alarme. Naravno, ako je sustav mjerljiv da onda mora imati i povratno korektivno i preventivno djelovanje več na osnovnoj tehnićko-procesnoj / nomotehničkoj razini, a ne samo sudovanjem.

    Također, mora imati mogućnost učenja, planiranja, predviđanja kako bi zapravo bio spreman mjenjati se a sve u cilju da se ostvare strateške i taktičke performanse odnosno uspješnost u ostvarivanje temlejnih ciljeva. Npr. jedan od temljnih ciljeva jest - zdravi ćovjek, a primjerice današnje ministarstvo zdravstva uopće ne daje izvještaj o stanju zdravlja / zadovoljstva nacije.

    ... itd.

    Ovo sam nabacao samo neke osnovne postavke koje se nužno oslanjaju na Zakonske temelje i znanje o upravljanju sustavima i procesima.

    Ono što je najbitinije u bilo kakvom sustavu koji se postavi, jest to da se kod građana stvori - ATRAKTIVNOST PODUZETNIŠTVA i RADA i POVJERENJE u sustav, s tim da novac kao najopćenitija atrakcija ne smije biti sam sebi svrha, odnosno ne smije biti glavni cilj.

    PRIJELAZ s postojećeg modela koji je model na temelju DUGA Rotschildima (doslovno), moguće je napraviti - POSTEPENO, a naravno da je za taj prijelaz nužno izgrađivati nove strune realnih radnih procesa (zadatak države) kako bi se neizbježnim rezovima administrativnog osoblja raznih uprava i države osigurala druga / proizvodna radna mjesta ljudima iz tih uprava. Tako su npr. napravili na Novom Zelandu koji je bio u vrlo vrlo sličnoj situaciji kao Hrvatska.

    Dakle, može se, postoje iskustava i Know-How.

    Ono što fali je POLITČKA VOLJA i SPOSBNOST kod naše POLITIČKE ELITE / SMEĆA koje sada, tjerano paničnim strahom je potpuno blokirana i samo nastoji obraniti svoje političke pozicije moći, radi svojih osobnih ega i koristi i to u maniri CENTRALNO KOMITETSKE VLASTI bivšeg vremena. Jer svi oni i jesu ljudi iz bivšeg vremena.

    Oni su velikom većinom NESPOSOBNI DILETANTI ali posuti medijskim blicevima (NLP) čine se normalnima i zauzetima da se stanje rješi.

    Najkraće rečeno ONI su GLAVNI PROBLEM ove države, i mediji koji ih svojim blicevima uzdužu u sjaj koji ne zaslužuju.
    No, vjerujete mi, znam dobro iz osobnohg iskustva, SINDIKATI su također i možda njaključniji faktor koji je potpuno izdao svoju ulogu i istim centralno-komitetskim manirom nastoji ZADRŽATI interese / plaće sindikalnih funkcionera u sindikalnim središnjicama, i oni su glavni kumovi sve ove socio-ekonomske propasti u Hrvatskoj,. To pouzdano znam jer sam ih osobno uhvatio u krivnji i dokazao im to a oni su se zabezeknuli i nisu se usudili uzvratiti mi pismenim pobijanjem. Oni su glavni kumovi teških novčanih šteta koje su nanijete radnicima i gospodarstvu najšire.

    I jedne i druge, moguće je uzdrmati i istjerati - jedino MEDIJSKOM OFANZIVOM koja bih ih mogla sve baciti na koljena u samo mjesec dana. Ali i tamo sjedi isto paranoično centralno-komitetsko i EU orjenitrano SMEČE koje BLOKIRA informacije o stanju novih stranaka kao Pernarova i ABH.

    avatar

    29.09.2011. (01:40)    -   -   -   -  

  • Zmaj od Bosne

    smisao suverentiteta je da smo neovisni o vanjskim utjecajima. imamo preozbiljni finanicijski establišment i jedna smo od rijetkih država koja ima neovisno ministarstvo financija (da ima pravne i ustavne mehanizme djelovanja).

    pravni aspekt: npr. sanadera tretirati kao špijuna i procesuirati ga kao zločinca. zaboravi imunitete. isto za svakog tko u javnim funkcijama ostvaruje privatne ciljeve.
    u HR. promjene vlasti dovode svježe lopove gladne kao oni prije njih pa se krađa maksimalizira.
    da neš još... mi smo kolonijalna ispostava istih onih koji su rušli berlinski zid, koji ne žele jaku njemačku, kojima paše kina i bliski istok da imaju gdje zabiti milijarde čistog profita.
    stavio bi najmanju stopu poreza na fizički rad a proporcionalno povečavao kako se ide prema špekulantskim djelatnostima.
    uveo vojsku kao obavezu, vratio sve nato plačenike kući i iznajmljivao UNu vojsku sa punom opremom (zrak, zemlja, voda)

    avatar

    29.09.2011. (09:08)    -   -   -   -  

  • Gordian Knot

    Jako puno dobrih i korisnih ideja u komentarima, pa da i ja dodam jednu taoisticku:
    "Iskrene rijeci nisu lijepe. Lijepe rijeci nisu iskrene. Tko ima pravo znanje se ne svadja. Tko se svadja, nema pravo znanje. Diletanti nemaju pravu mudrost. Tko nema pravu mudrost, taj je diletant."
    Mudrost je, izmedju ostalog, i sposobnost gledanja unaprijed, shvacanje zakona karme, uzroka i posljedica. Bas zato budale ne vole igrati sah, i zaista je interesantno da nasa nacija ima u grbu sahovsku plocu, a osnovne principe sahovske igre (koja predstavlja zivot) smo odbacili na grupnom nivou - strpljivost, dugorocno gledanje, zrtvovanje kratkorocnih dobitaka za dugorocne dobitke.
    Jedini moguci nacin da se oporavimo je da se vratimo temeljnim vrijednostima i principima, i reprogramiramo se od socijalizma, zelje za aristikracijom (tu je omalovazavanje rada, posebno fizickog, i dizanje u nebesa titula iza kojih stoje godine jalovog skolovanja), i vjecne zelje za sluzenjem sili.
    Evo jednog britkog komentara u Europskom Parlamentu, koji daje tocku na i ove nase price o ekonomiji:
    http://www.infowars.com/nigel-farage-a-new-democratic-revolution -is-sweeping-northern-europe/

    avatar

    30.09.2011. (23:32)    -   -   -   -  

  • Jupi

    @Gordiane
    Baš odlično sjeda da si podsjetio na brutalno pronicljive procjene Tao filozofije, kao i odmak koji nudiš kao način rješenja.

    Evo kako konkretno moćnici vladaju i koja je perspektiva koju svakako treba uračunati. O tome obavezno pogledati priloge na Hrsvijet portalu.

    Budući da linkovi web izloga Hrsvijet nisu tehnički probavljivi ovom mjestu komentara, umjesto linkova navest ću naslove koje treba vidjeti:

    "Broker na BBC-u: Vlade i političari ne vladaju svijetom, već Goldman Sachs"
    Radi se senzacionalnoj TV izjavi brokera Alessia Rastania o svjetskoj ekonomskoj krizi, kakve su šanse izlaska, i tko vlada svijetom.

    Njegove tvrdnje uistinu potvrđuje i Noam Chomsky :
    "Kriminal Wall Streeta kriv je za štetu u SAD-u i svijetu"

    avatar

    01.10.2011. (00:59)    -   -   -   -  

  • mony

    Drava
    Želio bih znati koja vam je iduća tema posta?Ovdje ste malo lagali,trebali ste više lagati da bi Hrvatsku blamirali ne znajući da ovim blamirate sami sebe.Još vam fali srpsko narodno vijeće SNV i baš je vreža našla sebi zakrpu!

    avatar

    01.10.2011. (04:51)    -   -   -   -  

  • jago

    Gordian Knot je ki bakra kad zagori pa se teško pere.On nezna nego antihrvatski ludovati.A tko ga zašto šljivi!

    avatar

    01.10.2011. (04:53)    -   -   -   -  

  • Jupi

    @mony i @jago - ono što nosite u sebi to ste i pokazali. Mržnju rugalicu.
    Je li to ono što srce Hrvatskog katoličkog osječaja mosi u sebi ?

    avatar

    01.10.2011. (18:06)    -   -   -   -  

  • Gordian Knot

    Dobro je da nas ponekad posjecuju likovi poput @mony-a i @jago-a i podsjete da su dio drustva i takvi sitni ljudi bez sposobnosti, i da moramo razvijati mehanizme kao i u uspjesnim drzavama da ih se drzi tamo gdje ne mogu ostetiti ni sebe ni druge.

    avatar

    02.10.2011. (02:59)    -   -   -   -  

  • Gordian Knot

    ... ali im se treba ostaviti mogucnost da evoluiraju iz topg suzenog stanja svijesti kad pozele. HDZ je takve ljude zaposljavao mahom u drzavnim sluzbama i policiji, ili ih umirovljavao, ali bi bilo najbolje omoguciti im fizicki drustveno koristan rad koji bi bio placen, tako da se ta negativna energija nesvjesno transformira u nesto pozitivno . :-)

    avatar

    02.10.2011. (04:48)    -   -   -   -  

  • blade777

    Kak' ne shvaćate da nema tu nesuglasja i kontradiktornosti u stvarnosti nacionalnostima određenih ljudi, nego je to samo modus(način) zamagljivanja pogleda svima onima koje se želi obmanuti, prevariti i izrabiti.
    sasvim je isto čovjeku koji je prevaren i izrabljen(jebe se njemu, kad je u krizi i bijedi, za nacionalnost).

    U ovakvom modelu funkcioniranja vlasti(Hrvati i Srbi se jako dobro slažu), ali moraju posvaditi ljude, da bi i dalje mogli uživati prevelike povlastice.
    Ma hajte molim vas, gdje to još ima da se u takvoj krizi i gospodarstvu pred kolapsom, poslanicima i upraviteljima države daju tako visoka primanja.
    Pa čime su to oni zaslužili?
    Koliko su štete napravili, trebali bi u proračun uplaćivati narednih sto godina, upravo onaj iznos koji dobivaju kao dohodak.

    Svi birači trebaju onemogućiti da na vlast dođu prevaranti i demagozi(stranačkom stegom inficirani političari), a nadalje se osigurati da ih se već nakon godinu dana neuspješnog rada pomete s političke scene.

    I to je demokracija.
    Nema tu neke prevelike filozofije;koliko vrijediš, toliko traješ.
    "Čist račun, duga ljubav".

    avatar

    02.10.2011. (11:06)    -   -   -   -  

  • Boris

    @Svima

    Mony i jago su poznati virusi koji napadaju@semerc.

    Upravo čitam knjigu "Danton i Marat" ( Izbor govora i članaka ), uredio dr. Konstantin Bastaić - Kultura Zagreb 1955.

    Jean-Paul Marat je jedna od svijetlih ličnosti Francuske revolucije.

    Čitam: " Spekulacije trgovaca na svim poljima dovode nužno do stvaranja privegiranih kompanija...ove kompanije su uvijek stvorene na štetu privatne trgovine, manufakture i zanatstva. Tako dolazi do toga da se bogatstva, koja bi inače tekla kroz hiljadu raznih kanala sada koncentriraju u rukama nekoliko udruženja koja gutaju supstancu naroda i debljaju od njihovog znoja..."

    Eto, u tome vidim sve zlo globalizacije ( udruživanja ). Da me razumjete, nije zlo u udruživanju nego je zlo u raspodijeli moći ( nepravdama ). U tom smislu se moamo osvijestiti i zadobiti samosvijest o vlastitoj odgovornosti. Zato sam NE u EU, jer smo nezreli da čuvamo svoje dostojanstvo ( dignitet , i identitet ) kao narod. O tome je danas lijepo govorio nadbiskup Puljić na misnom slavlju u Mariji Bistrici.

    avatar

    02.10.2011. (13:20)    -   -   -   -  

  • Gordian Knot

    @blade

    Ne mislim da biraci mogu ista napraviti BIRANJEM, jer im izbor daju te propalice, koje sebe nikad nece staviti izvan izbora.

    @Boris

    Ne zelim vrijedjati tvoje vrijednosti, ali mislim da su dignitet i identitet cista pizdarija, izmisljeni da bi se manipulirala priglupa raja.
    Posebno dignitet.
    Dignitet znaci - "sto drugi misle o meni".
    Brani se neki kretenski dignitet drzave i dignitet branitelja i dignitet domovinskog rata.
    Drzava je nefunkcionalna, organizirana da sluzi saki lopova koji vuku porijeklo iz Juge.
    Branitelji su lazni (samo 10% ih je pravo), mrcine koje nisu sposobne sebe prehraniti i nisu vidjeli niti fronte, niti rada niti skole.
    Domovinski rat je izreziran, cim se Jaca slika sa nekim Purdom, koji je dovoljan debil da se proda za saku kuna i da svoje dijete imenuje po toj glupaci.

    Preferiram, 3P - postenje, pravdu i prkos - osim toga, preferiram i rad, kvalitetu i postovanje zivota, a toga nema u toj prici o dignitetu i identitetu.

    Ili da primjenim kontru - uzmimo da nacija ima dignitet (dakle, da je postuju) i identitet (dakle da masu zastavama) - sto je tu realno, funkcionalno i prakticno?

    avatar

    02.10.2011. (14:02)    -   -   -   -  

  • drava

    @Gordian točno. I tebi @blade zato opet to ponavljam. U ovakvom izbornom zakonu ne biraš ljude već stranku, a nakon čega se onda trgovinom postavljaju stranački ljudi.
    Nema nam spasa dokle god imamo ovakav izborni zakon!
    Pod „nama“ tu ne mislim na sebe jer PREJASNO vidim da ovakva vlast koja nam služi, ustvari služi samo sebi, a sve je u skladu s demokracijom.
    Nema nam spasa dokle god imamo ovakav izborni zakon!
    Jer niti se oporba trudi da išta promijeni po tom pitanju – po tome su oni izjednačeni i nepoželjni.
    I zato velim da svi koji su sudjelovali u vlasti i politici od 94 na ovamo, MORAJU dobiti zabranu bavljenja politikom.
    Da ne bih ja to dalje forsirao, obavezno si pogledajte link koji vam je ostavio @toulen, jer sve ostalo će biti naklapanja i trla baba lan.
    =275&cHash=89a6dcaa8f]

    Veliš @blade: „Svi birači trebaju onemogućiti da na vlast dođu preva
    ranti i demagozi (stranačkom stegom inficirani političari), a nadalje se osigurati da ih se već nakon godinu dana neuspješnog rada pomete s političke scene.“
    Hajde pa mi osiguraj da to birači učine!!!
    Svi koji će glasati za uigrane ekipe u saboru, a da nama koji nećemo, daju i tri stotine glasova za težinu našeg, nećemo to promijeniti!

    I @blade, tu si me ražestio.
    Rekao si u komentaru prije i ovo: „2.U predstavljenom modelu ima niz nelogičnosti.
    Jedna je u baziranju i prilagođavanju tečaja onako kako to odgovara izvoznicima.To bi bilo OK, kada bi mi imali nekakvu značajniju izvoznu bilancu.“
    Pa mi izvoznu bilancu ni nemamo jer je od 94 na ovamo Hrvatska sustavno deindustrijalizirana! Jer se konstantno pogoduje uvoznicima.
    Dajte više otvorite oči ljudi!
    Samo da ti dam sliku kako se čuva suverenitet. U Saudijskoj Arabiji, od šogora znanac je imao saobračajku. Pogodio ga je arap u bočna vrata iako je imao prednost. Nakon što je došla policija, ovi mu opišu slijed pa veli policajac da je ovaj naš kriv. Pa kako kriv imao sam čistu prednost. Policajac mu odgovori, da, ali da nisi ovamo došao, ne bi te čovjek ni udario.

    I @Borise, slažem se s vama za ovo ne u eu, jer tu isto jako puno ljudi gleda, a ne vidi, sluša a ne čuje i nemaju dostojanstva. Ustvari, poremećeni su osjećaji za dostojanstvo, jer se sve bazira na onome što @Gordiana bode u oči, izmanipuliranom dignitetu i identitetu kojima se nas konstantno izlaže.

    A mony i jago je jedna te ista budala koja je tu samo kao potvrda da smo na pravom putu, a i odmah mi je sinulo da je to onaj što maltretira @Sempera. Polupismen misli da sam stariji pa misli da se tu nešto kao propagira jugonostaligija jer ne čita on o čemu se tu piše i ne razumije on to.
    Dečec ja sam s 15 godina (`92.) bio na ratištu pa si računaj.

    avatar

    02.10.2011. (16:31)    -   -   -   -  

  • drava

    Dovraga.
    IZLAZ IZ GOSPODARSKE I DRUŠTVENE KRIZE?[/LINK]
    Kliknite desno na lica nacije i na emisiju od 21.9.2010.

    avatar

    02.10.2011. (16:34)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Da probam pomoći, @ Drava, možda kao registrirani korisnik imam 'veće ovlasti' :

    =275&cHash=89a6dcaa8f]http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews[cat]=27 5&cHash=89a6dcaa8f

    ili

    http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews[cat]=275&cHash=89a6dcaa8f

    avatar

    02.10.2011. (18:21)    -   -   -   -  

  • Jupi

    @gordiane - ne vjerujem više u tovj intelektualni dignitet, i nitko me više neće u njega uvjeriti.

    avatar

    02.10.2011. (20:10)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Gordianova misao vodilja, objavljena na naslovnici ovog bloga :

    "Identitet svjesne osobe je ono što ta osoba sama IZABERE. Kad ključni dio ljudi shvati kako može IZABRATI da bude u skladu s kreacijom - pozitivan, kreativan i da doprinosi ljepoti svijeta, onda će se i energija čovječanstva početi kretati prema gore, a ne biti zarobljena od manipulatora (koji su i sami izmanipulirani). "

    Mislim da zbog različitog shvaćanja pojedinih pojmova opet dolazimo do bespotrebnih raskola. Da bi se moglo shvatiti što netko govori, potrebno je biti precizno informiran o onome što dotični podrazumijeva pod određenim pojmom.

    Dignitet iliti dostojanstvo, mogu se shvatiti dvojako : kao izvanjska ego potvrda ( na što cilja @ Gordy ) ili unutarnje duhovno stanje ( kako pretpostavljam da doživljava @ Jupi ).

    Naravno da su to oprečna poimanja, stoga i naoko oprečni stavovi.

    Ista stvar i sa ' identitetom', koji se može shvatiti kao neki društveno nametnut okvir, a može i kao slobodan izbor, baš kao što je definirao @ Gordy u gorenavedenom citatu.

    Da se svi privatno dopisujemo, a pogotovo uživo družimo ( što je još davno konstatirao @ Semper ) sigurno ne bismo dolazili u takve terminološke rascjepe, jer bismo počeli doslovno : razumijevati jedni druge. Ovo suhoparno piskaranje komentara i postova na blogu prenedovoljno je za neko ozbiljnije međusobno komuniciranje.

    Sjetimo se znanstvenog podatka kako je udio verbalnog u komunikaciji tek oko 40%, i to samo ako je to verbalno besprijekorno artikulirano, te su precizno utvrđeni standardi verbalne komunikacije, što ovdje kod nas na blogu, nažalost, nije slučaj.

    avatar

    02.10.2011. (22:03)    -   -   -   -  

  • catwoman

    @ Jupi ... baš si malo mislim ... ovo tvoje igranje riječima upućenim @ Gordianu može se shvatiti i kao lukavo-zabavna provokacija, na čemu čestitam kao mentalističkoj izvedbi, ako je o tome riječ, kao u onoj seriji. :-)))

    avatar

    02.10.2011. (23:09)    -   -   -   -  

učitavam...