Komentari

defton.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • Igniss

    Ova priča o lančanom oprostu duga je vrlo poučna. Odličan post kao i uvijek.

    p.s. kaže li tekst išta o tome je li gospodar možda trebao oprostiti i po drugi put umjesto ga predati mučiteljima?
    Osobno mislim da ne, dapače ovaj primjer kako je prikazan per se je odlično mjerilo. Ili, kako ja tumačim, preduvjet iskupljenja od grijeha je pokajanje i propitkivanje priznanje da je grešnik, možda, ipak bio u krivu. Bez toga, mislim da do iskupljenja (i oprosta) ne može doći.

    Nešto kao ovdje (potpuno van konteksta, ali sviđa mi se taj primjer)

    avatar

    11.09.2011. (19:52)    -   -   -   -  

  • blade777

    Jaka je poruka potrebe oprosta, a nije ni zanemariva poruka potrebe kažnjavanja opetovanog sebičnog zlodjela.
    Kroz nas i u nama se puno toga manifestira, a ako zanemarimo jednu bitnu stavku, čitava koncepcija "pada u vodu".

    oprost da, ali i budnost i nedozvoljavanje ponavljanja, tj. počinjenja još većeg zla.

    avatar

    11.09.2011. (21:26)    -   -   -   -  

  • Defton

    @igniss
    Hvala. Dobro tumačiš.

    @blade777
    Forgive, but not forget, jel tako? Preporučam o tome ovaj clip.

    avatar

    11.09.2011. (22:31)    -   -   -   -  

  • tignarius

    def, živ sam...i uzeo si lijep običaj
    zaposli se!!!!! he..he

    avatar

    11.09.2011. (23:38)    -   -   -   -  

  • ksenija

    Znači ja kod tebe imam još puno kredita:))) šala mala.Sviđa mi se (napokon) kako si napravio post.Promičeš i širiš radosnu vijest:))Meni djeluje kao korak naprijed u tvom duhovnom razvoju.
    Ako izuzmemo ubojstva,silovanja...s čim nemam iskustva zapravo najteže opraštam sebi:Uvijek mislim da sam mogla bolje ...S drugima je puno lakše njima uglavnom nađem opravdanje...ne razumiju,ne znaju bolje...Tako zapravo i jest.Mislim da je mali broj onih zaista zlih.Puno je pak slabih...jbg.Ima li granica u razumijevanju tuđih slabosti?Teško ju je postaviti.Razumijevanje tuđeg postupka meni je čaroban ključ za oprost.Kad se ljutim najčešće je na sebe...Tu kod sebe vidim potrebu dubljeg razumijevanja oprosta.Dakle ne ljutiti se na sebe,ne očekivati savršenstvo,,,prihvatiti svoju čovječnost i samim tim veliku ne savršenost.

    avatar

    12.09.2011. (18:28)    -   -   -   -  

  • Defton

    @tignarius...
    Bogu hvala da si živ. Znam, običaj mora postati tradicija... :)
    što se tiče posla, bit ćeš obaviješten... :D

    @ksenija...
    Drago mi je. Lijep komentar.

    avatar

    12.09.2011. (20:39)    -   -   -   -  

  • Ali dražeN :)

    Eventualnom oprostu prethodi ocjena, procjena, osuda, zamjeranje, ..., i tu je možda zapravo veći problem.
    P.S. Nakon tvoje konstatacije kod mene: "Relativiziranje uvijek u vodi u duhovnost koja je poput pudinga, kada ispadne iz čaše, razlije se na sve strane.", postavio sam pitanje: "Koji put u duhovnost ti preferiraš? ", pa bi te molio da mi odgovoriš ako imaš volje.

    avatar

    13.09.2011. (12:45)    -   -   -   -  

  • don branko

    pozdrav

    avatar

    13.09.2011. (19:26)    -   -   -   -  

  • poznat_blogeru

    Pisatelj ovog bloga piše o opraštanju, a sam to ne provodi, zna on o kome se tu radi. Kad netko ima različito mišljenje, kao ja, onda vas Gospodin Bloger Defton ukloni sa liste prijateljstva na Facebooku. Ah što smo veliki kršćani....

    avatar

    13.09.2011. (20:28)    -   -   -   -  

  • Defton

    @dražen...
    Kod traži, nađe.

    @don branko
    pozdrav...

    @poznat_blogeru...
    Poštovani,
    ukoliko sam vas makao s liste prijatelja na fejsbuku to znači da ste s vašim izražavanjem, postovima, provociranje i slično, pretjerali. I jadan li je vaš život, ako vam znače išta prijateljstva na fejsbuku ako vam je on mjerilo u životu. Ja nisam veliki krščanin, nego kršćanin koji raste u vjeri, svet se ne rađa, svet se postaje, pa molim vas oprostite mi što sam grešan, ali ja se svoje grešnosti ne stidim... Za sve ostalo obratite mi se na mail sa strane. Svi vaši komentari će biti izbrisani, ukoliko budu provokativni i ako vrijeđaju, jer ovo je moj blog, moja sfera i u njoj moja nesavršenost kraljuje... :)

    avatar

    13.09.2011. (21:16)    -   -   -   -  

  • Ali dražeN :)

    Nakon pročitanog posta, komentirao sam: "Eventualnom oprostu prethodi ocjena, procjena, osuda, zamjeranje, ..., i tu je možda zapravo veći problem.". Nakon pročitanih svih komentara na ovaj post, ali i odgovora na njih, ponovio bi isti komentar, dapače, u okolnostima ovakvih komentara čini mi se još opravdaniji. I još prigodno za kraj. Oprosti ako sam te bilo kada, bilo čime, povrijedio, uistinu mi nije bila namjera. Želim ti svako dobro. Ljubav i mir.
    P.S. Hvala na dobroj volji da mi odgovoriš ;)

    avatar

    14.09.2011. (11:34)    -   -   -   -  

  • Defton

    Dražen, zbog iskustava s tobom koje imam, ne vidim svrhu odgovaranja na takva pitanja jer ti odgovore s moje strane sve znaš, a svi odgovori se nalaze u Katoličkoj Crkvi. :)

    avatar

    14.09.2011. (11:41)    -   -   -   -  

  • nadripjesnik

    Oprost, ne samo da je važan za dobre odnose, nego i za duhovno zdravlje. Oprost ne smije podrazumijevati pravdu i imati uvjet, kaže Z. Sudac, nego on je nesebični poklon. Ako ta osoba opet to ne cijeni i ponavlja propuste, valja ga maknuti od sebe, tvrdi Biblija. Dakle, možemo si biti dobri, ali Bog ne traži da budemo nečije budale.

    Dopustite mi da kažem pokoju o neslaganjima:
    Sapir-Whorfova hipoteza o jezičnoj relativnosti govori o tome da čovjek razmišlja s onoliko riječi koliko u njegovoj svijesti postoji. Ako ne zna za riječi oprost, milosrđe, tolerancija... onda ju ne može niti osjećati. Dakle, razmišljamo onim riječima koje imamo u vokabularu. A ako netko na svaki Deftonov divan post započne o "velebnim palačama, mafijaškoj Crkvi", onda očito u svom jeziku nije označio neke pozitivnije pojmove, odnosno ne zna što je to.

    Ja sam iz Slavonije, obožavam Hrvate u BiH. Jasno da od Hrvata u BiH imamo mnogo. U ratu je više njihovih izginulo kod nas nego naših kod njih. Nikad vas se ne ćemo odreći!

    avatar

    14.09.2011. (12:01)    -   -   -   -  

  • Ali dražeN :)

    Svi mi ipak uz malo sreće (blagoslova, pomoći, rada na sebi, ...) evoluiramo tj. napredujemo, i u smislu duhovnosti, ali i u komunikacijskim vještinama koje omogućuju barem da se bolje čujemo, ako ne i do kraja razumijemo, neovisno o tome što ponekada izgleda da mislimo prilično različito. Često je izvor "različitosti" u tome što za opise i tumačenja svojih razmišljanja i stavova koristimo različite sustave vrijednosti, njima sukladne pojmovnike i unutar njih specifično definirane odnose. Ljudima dobre volje, pogotovo onima koji poštuju i vole druge ljude, to uistinu ne bi trebao biti problem. U tom sam smislu oduvijek imao vjeru u tebe.

    P.S.1. Inače, meni je tvoj odgovor bio odličan, tj. sasvim rječit, razvidan i prihvatljiv.

    P.S.2. I dalje ostajem kod inicijalne misli: "Eventualnom oprostu prethodi ocjena, procjena, osuda, zamjeranje, ..., i tu je možda zapravo veći problem.", a ti razmisli i vidi, naravno, ako želiš ;)

    avatar

    14.09.2011. (12:27)    -   -   -   -  

  • Ali dražeN :)

    Još samo mali dodatak na sve ovo što sam ovih dana rekao. Svojevremeno si me zamolio da više ne komentiram na tvom blogu. Prihvatio sam to bez pogovora i držao se toga sve do trenutka kada si se ti javio komentarom kod mene, što je meni bilo drago, i što sam protumačio kao pozivnicu. To sam možda pogrešno protumačio. Kako god, pokazati će vrijeme. Dodatna sasvim osobna digresija. Sin mi je ove godine magistrirao na FER-u u Zagrebu. Od upisa do samog završetka, bio je u prvih 5% studenata po uspjehu, te je na kraju dobio i odgovarajuću pohvalnicu. Hoću reći, jako mi je dobro poznato koliko je truda, odgovornosti i ustrajnosti potrebno da bi se uspješno završio fakultet tog ranga i izrazito to cijenim. Čestitam ti, od srca, i želim ti puno uspjeha u poslovnoj karijeri, kao i u životu općenito.

    avatar

    14.09.2011. (12:55)    -   -   -   -  

  • Ali dražeN :)

    Eh da, sve u svoje vrijeme, i na svom mjestu. Eto, trebalo mi je malo duže da povežem. Sretan ti život. Hvala. Zbogom ;)

    avatar

    14.09.2011. (17:02)    -   -   -   -  

  • king

    pozdrav

    avatar

    17.09.2011. (14:17)    -   -   -   -  

  • vjeraufanjeiljubav

    Evo baš razgovaram sa mamom o važnosti oprosta i na Google mi je ovo izbacilo pa citamo...zajedno

    avatar

    26.07.2016. (15:57)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...