Komentari

homoludens.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Igniss

    Ok, vidim što želiš reći, ali bolnice i rađaonice postoje s razlogom. Bio bi priličan argument reći da je smrtnost (ili ostali problemi od kojih dijete ostane invalid) novorođenčadi veća u tim mjestima nego kod kuće. Liječničke pogreške, čak i ako su jedna u 100 000, uvijek će biti široko publicirane, i čini mi se da ih je nepravedno shvaćati kao opću opasnost. Naposljetku, čak i oni koji rađaju doma ne žele to raditi bez pomoći medicinskog stručnjaka, a to je ono što čini razliku u smrtnosti.

    A da bi zakon trebao omogućiti pravo na rađanje doma, ako se naravno prije toga obavijesti neku instituciju koja će za zakonske svrhe, knjige, domovnice i ostalo potvrditi rođenje,, to se čini kao dobra ideja.

    avatar

    20.08.2011. (09:29)    -   -   -   -  

  • praktikum

    mene su primjerice iz Sv. Duha u trudovima otpustili jer nisam spadala kod njih, čim sam spomenula adresu odmah su me otkantali ("nećete vi još roditi") - otišla sam u Vinogradsku i zamisli čuda tamo su konstatirali da ću ipak roditi !!!
    Vinogradska je bila ok, ali računajte da se za vas neće brinuti više nego da ste krava koja se teli (dok vi patite oni pričaju viceve i pijuckaju kavicu, doći će nevoljko do vas tek ako počnete vikati da rađate)

    avatar

    20.08.2011. (11:27)    -   -   -   -  

  • homoludens

    @igniss, mislim da sam u tekstu jasno napisao:

    "Da se razumijemo, nipošto nisam za opciju da se rodilišta presele u kuće i stanove, ali izbor majke da svoje čedo donese na svijet u uvjetima (u prostoru i među ljudima) koje ona želi, mora biti neotuđivo pravo."

    avatar

    20.08.2011. (14:30)    -   -   -   -  

  • lion queen

    Sve je dobro, dok je dobro. No kad bi se nešto zakompliciralo, a to se često dogodi, bilo da se zamota pupčana vrpca, ili majka gotovo iskrvari...tada bi njena familija naravno zvala u pomoć, a koga će drugog već hitnu pomoć. A hitna na drugom kraju grada, skuplja nekoga od moždanog udara, ili prometne nesreće i ne stigne na vrijeme doći. Pa mama umre ili beba umre....postavljam otvoreno pitanje: TKO bi tada bio kriv?? Možda ministar zdravstva, jer je hitnoj trebalo pola sata ili sat vremena? Možda bi svakoj trudnici trebalo kupiti jedno vozilo hitne pomoći da joj bude pri ruci? Ili možda kad ona osjeti da će roditi, da za svaki slučaj doveze svoje vozilo hitne da je pričeka da rodi? Tko, tko bi bio kriv tada?!
    Kad su žene rađale kod kuće bio je veći pomor djece, nego otkad rađaju po rodilištima! Zato sam ja protiv te ideje, a osim toga ne treba smetnuti s uma niti da bi se mogle događati krađe djece i preprodaja, kao što je to u svijetu!
    Osim toga, postoji vjerojatnost da bi se to zdravstvenjacima osladilo, pa bi na kraju uveli da sve žene moraju rađati kod kuće, a koje žele u bolnici, morale bi skupo platiti ono što danas imaju besplato! Zato mislim da je ptorebno da se protiv ove sulude ideje ustanu sve normalne žene, kojima je preče zdravlje djeteta, nego osobna komocija!

    avatar

    20.08.2011. (14:46)    -   -   -   -  

  • homoludens

    nije to suluda ideja, nego ljudsko pravo koje se mora moci ostvariti. da, nase su bake masovno umirale na porodjaju (moja, kako pisem, je rodjena na zadak i omotala joj se pupcana vrpca oko vrata, pa je babica spretno to rijesila bez nekih ultramodernih pomagala i sredstava). uredne trudnoce u bolnici isto znaju zavrsiti tragicno, a cesto se odgovorni izvlace na "dogodilo se". vecu kaznu bi dobili za mito, nego za spackanog pacijenta. pa ti imaj novca da ih tuzis. primalje trebaju dobiti licencu da mogu obavljati porodjaje kod kuce i neka im zene plate koliko treba kako se to primjerice radi u nizozemskoj (koliko su mi rekli). ne pravimo od bolnica hramove.

    avatar

    20.08.2011. (19:02)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...