Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • Neverin

    jesu li članovi milicije bili ti poznati minutemani?

    avatar

    19.03.2011. (15:21)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    'Minuteman', 'Sons of Liberty', 'Patriot' … sve su to nazivi za pripadnike milicije tijekom Američkog rata za nezavisnost. Sama riječ 'milicija' dolazi od latinske riječi 'militia' koja označava 'vojnu obvezu'. Dakle, pripadnici milicije razlikuju se od 'regulara' (vojnici), jer oni su zapravo dragovoljci i mobiliziraju se samo tijekom rata, a ustrojavaju se na gradsko-teritorijalnom principu (jedno naselje – jedna postrojba).

    Vojnička kvaliteta i obučenost takvih postrojbi uvijek je upitna, no, nikada se je ne smije podcjenjivati, a 'milicija' kroz povijest razvijala se usporedno sa vojskom, pa tako povijest pamti: građanske milicije slobodnih gradova Atene, Sparte i Tebe, kasnije ih zamjenjuju 'najamnici' (plačenici) koji nisu i ne smiju se miješati sa pripadnicima 'milicije'.

    Stari Rim također ima miliciju – militia urbana (za obranu Rima), te militia municipalis (održavanje reda u provincijama) … sve do današnjih dana kada je 'milicija' postala 'nacionalna garda', 'aktivna pričuva' i sličnih naziva, a razlikuje se od zemlje do zemlje (SAD, Švicarska, Kina, Izrael … )

    avatar

    19.03.2011. (17:26)    -   -   -   -  

  • Neverin

    znaš kako bi rekli grci "slobodni ljudi koji mogu držat oružje" ili popolo in arme koji i jest omogučio određenu vrstu demokracije u polisu ajmo reći hopliti.. To sam imao na kolegiju iz grčke povijesti

    avatar

    20.03.2011. (00:50)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...