Komentari

diogenovabacva.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • little_psycho

    da deveti krug za gore navedene, a tajkuni vjerojatno imaju svoj pentahouse u paklu koji je opet iznad obicnih bijednika

    avatar

    05.03.2011. (00:08)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    MALI PSIHO - imaju vezu, svoj svog pozna :)
    TOMOKI - Nije samo Grubišić, ima ih još koje vrijedi poslušati. Tihomir Lovrić, sa svojim predobrim karikaturama, pa Hrvoje Cirkvenec, jedan skroz zdrav u glavi, izuzetno pametan frajer, Anna Maria Grünfelder, koju ne treba predstavljati, itd., posebno je vrijedna stvar kada postoji takva vrsta subverzije iznutra.
    Ali ja tvrdim da mi još više možemo naučiti od ovih nenormalnih... oni su prokazivači, izdaju nam pravu stvarnost, karakterističniji su.
    Samo jedan primjer. U postu glavna stvar nije prikaz HBK mraka (koji je poznata stvar, i uostalom laka meta - da, to je čak tako glupo) nego ovaj moment na kraju, s komentatorom. Kako se neke pretpostavke prelijevaju u šire kolektivno nesvjesno. Kritika koja uočava licemjerstvo ''neiskrenih kršćana'' da bi ih prekorila zato što nisu iskreni - ili čak i ona koja to uočava samo da bi ih ismijala - svejedno zadržava početnu ugrađenu tezu po kojoj je Duh prije svega nešto suprotno i međusobno isključivo od (vanbračno) dignutog uda.
    Unatoč golemom postotku nominalnog, demografskog katoličanstva kod nas, većina populacije ipak neće tako strogo i nazadno suditi o masturbaciji, razvodu i ostalom ''bludu'' kao Kustić i biskupi. Ali premisa po kojoj se na suprotnom polu od Duha nalazi ništa drugo nego baš spolna životinja u nama tako je duboko usađena i masovna - ako ne u svijesti, a ono barem ispod svijesti - da je praktično neiskorjenjiva.

    avatar

    05.03.2011. (09:57)    -   -   -   -  

  • Neverin

    ajme upoznao sam dečka koji je napravio karikaturu Srakića, on je diplomirani teolog i jel znaš da od Kaptola treba dozvola da bi radio u bilo kojoj ustanovi u Hrvatskoj kao takav? jerl znaš da radi te karikature ne može dobiti tu dozvolu? Ja sam ga upoznao u Rijeci i rekao mi je da će mi predati svu svoju dokumentaciju da ju proučim pa da tek tada mogu napisati post o njemu ali nije mi se još javio, imam njegov broj pa ću ga malo trgnut. Apropo jesi li primjetio koliko crkvena retororika liči na onu komunističku o moralu kontra Zapada? Ja mislim da bi se o sisama i guzicama trebalo toliko slobodno pisati i govoriti da čovjek ne bude više osjećao da je to neki tabu jer upravo taj tabu čini sadržaj svih tih poruka glupim za popizdit. Svi mi imamo ili kitu ili vaginu i ne vidim razloga zašto bi me nečija kita ili vagina trebalo toliko radoznalo pobockati da sam ja u stanju dati neke pare samo kako bi se osvjedočio u ove naslove ispod komentara koje imamo. Stvaranje grijeha čini da je golotinja, masturbiranje zabranjeno znači tabu, znači skuplje novčano a erotski gledano jeftinije jer su samo neke pliče stvari u igri. Kada bi ovi moralisti prestali sa tim pričama vjerujem da i tabloidi ne bi nakon nekog vremena imali o čemu pisati jer sex na njihov način bi dosadio i vragu. Novčana korupcija u sistemu je mnogo bitnija za borbu od ove "korupcije tijela"...

    avatar

    05.03.2011. (11:37)    -   -   -   -  

  • j.

    Očiti je problem kod terora većine to što se situacija samoobnavlja; vječni perpetuum mobile za generacije. Suština priče jest u tome što bi svatko od nečega uzeo samo ono što mu valja. Mi bismo se, znate, vjenčali u crkvi, jer to našoj vezi daje status, ugled i poštovanje, a i žene padaju na te đinđe kao snoplje, ali ne bismo nešto drugo, primjerice, odlazili svake nedjelje u crkvu. Zato ćemo uredno jamrati kada pop ne želi pričestiti ili krizmati naše dijete zato što ne dolazi na vjeronauk. No, sve to skupa neće nam biti nikakav problem da neke druge, zvali ih trofaznima ili nekako drugačije, smatramo smrdljivim primitivcima jer ne pripadaju našem stadu, a kada se za to pruži izgledna prilika da se za kakvo nedjelo ne odgovara, i da im maznemo kakav stan i auto, pa ak treba i ženu ili ih nedajbože skratimo za glavu. A oni koji se u svemu tome nećkaju i ne sviđa im se baš zamaman miris toga stada, ti će na kraju trgovati svojim životima i pristati na sve jer će inače biti Drugi i Drugačiji, a to je oduvijek bilo opasno. Na koncu, nismo mi pri tome puno zaostali u odnosu na zapad, drugačijost je svagdje vezana najvećma uz probleme. Crkvi je iz tog začaranog kruga izlaz očito samo u jednome: priznati neiskrenost i krenuti dalje, jer ako priča o okretanju drugog obraza još i danas krijepi nesretne i ozdravlja bolesne... Čini mi se da si baš t,i @pero, odlično jednom ovdje davno primijetio kako je velika razlika između rebelski dignutog srednjeg prsta kojeg uzdiže mesija i prijeteći dignutog drugog prsta kojeg uzdižu institucionalizirani vođe. Dizači srednjeg prsta uvijek nagrabuse od teledirigirane gomile, da nije gdjekad bilo drugačijih slučajeva?
    A ovo s Duhom, to sigurno, @pero, traži dublju ekspertizu, iako čisto sumnjam da već o tome nisi napisao koju, ili je se pak ja ne mogu sjetiti. Bumo drugi put o tome, ne?

    avatar

    05.03.2011. (20:46)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    J. - ''O braćo moja! Gdje je najveća opasnost za čitavu budućnost ljudsku? Nije li u dobrima i pravednima? –
    – kao u onima koji govore i u srcu osjećaju: 'Mi već znamo što je dobro i pravedno, mi to već posjedujemo; teško onima koji tu još traže!'
    I koliko god mogu zli učiniti štetu: šteta je dobrih najštetnija šteta! (...)
    A istina je i ovo: dobri moraju biti farizeji – oni nemaju izbora!
    Dobri moraju razapeti onog tko iznalazi svoju vlastitu krepost! (...)
    Stvaraoca mrze najviše: onog tko razbija ploče i stare vrijednosti zovu – razbijačem, razbojnikom.
    Dobri, naime – ne znaju stvarati: oni su uvijek početak kraja. –
    – oni razapinju onog tko ispisuje nove vrijednosti na nove ploče, oni sebi žrtvuju budućnost – oni razapinju svu ljudsku budućnost!''

    avatar

    05.03.2011. (20:55)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    NEVERIN - Zašto je marksizam, nakon prvotno probojnog i divno subverzivnog nastupa, naposljetku razočarao svijet? Jer su praktični komunisti na dnu mentalnog sklopa bili tipični obesebljujući vjernici. Skeptici i slobodni, razotkrivajući duhovi samo dok je trebalo razoriti stare istine (''vladajuće ideje u svakom razdoblju uvijek su ideje vladajuće klase'', tako kaže Marx), čim se jednom stupilo na teren njihove nove, vlastite doktrine, evo ih, naglo se ufutrolili, preobrazili u mistike nove religije, zakopčali do zadnjeg dugmeta, i prestaje biti važna razotkrivajuća sloboda, jer pobjeda komunističke revolucije prije svega, to je najvažnije, sa svim doktrinama i dogmama koje su za to nužne! Razočaranje utoliko veće (i mistifikacija perverznija, pošto deklarativno počiva baš na prokazivanju) što je otkrilo kako čak i prokazivanje vampirstva vladajućih ideja postaje maska pod kojom se krije samo sljedeća u nizu voljâ za vampirstvom.

    avatar

    05.03.2011. (21:22)    -   -   -   -  

  • j.

    Da. Samo je problem u tome što, čim se pozovemo na nekoga, bio on Jozo, Savao, Ješua ili Friedrich, impliciramo da postajemo dobri (jer se zaogrćemo nečijim skutom i prihvaćamo ga kao autoritet, sustav, samodokazan svemir). "Dobrost" ne bi valjalo mjeriti aršinom uključenosti u sustav, normalnošću, uobičajenošću, kao neku statistički mjerljivu kategoriju. Dobrota bi, nasuprot tome, mogla biti negacija sebičnosti. Ljubav, davanje, pomaganje. Ničim izazvano, neuvjetovano, anonimno. Skrovito. Već po x-ti put ponavljam "slučajeve" patera Cveka i "crvenog popa" Franje Juraka, izniklih iz te iste crkve (blago njoj kad je na mene spala da je branim :))). Oni nisu samo pričali i pisali, oni su radili i šutjeli. Ne mislim time ni slučajno poniziti ove prve, želim samo nastaviti niz: ništa nije ni crno ni bijelo. Kada se naočigled gladnih uzidava oniks, to mora da je svinjarija. Ali ta svinjarija (i sve tisuće drugih) ne mogu izbrisati spašenog samoubojicu, nahranjenog siromaha ili izliječenog patnika, ili pak umirućeg kojemu je netko zadnje trenutke učinio podnošljivijim. Ne postoje "naši i vaši" zločini i dobra djela.
    Moj konačni odgovor na fenomen čovjeka u futroli zato nisu kopernikanski obrati koje će nam nadolazeće ideologije vječito nuditi (jer, kako smo već utvrdili, neminovno će sa sobom donijeti nove futrole), već legendarna i prokušana švejkovska logika: pokorno javljam da sam prevalio petsto kilometara da bih javio u stožer kako u Budjejovicama ne toče toplo pivo! Dobri vojak, majstor apsurda, kralj smislenosti besmisla.
    I samo da još odgovorim @neverinu: kako bi jedan Komar bacao sam bombe na dvadesetoricu ili jedan Koča Popović izlazio "iz futrole" da se nisu (kako predivno kažeš) obesebljivali. A da nisu to činili, mogli su Buharin i Bevc pisati tomove, no uzalud, bez bajuneta ne ide, a pred njih se neće bacati relativisti i skeptici, komotna je to raja, dokazano :))). Problem je to što su, da bi zaštitili stvar od povratka stare futrole, opšili novu. Zapravo, kao i sljednici društva iz Niceje, ukalupili su se u onom času kad su, kako tipično, kako ljudski, pomislili: "samo da se što ne dogodi". uvijek su u pitanju mangupi iz vlastitih redova, gospon Iljič, imali ste praf.
    Pozdrav svima!

    avatar

    05.03.2011. (22:27)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    Svojedobno sam pisao o širiteljima moralne panike, donekle ima veze s postom pa pročitaj ako ti se da...

    avatar

    05.03.2011. (23:20)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    J. - O, pa Švejk je moj veliki uzor. Baš sam danas čitao transkript jednog Štulićevog intervjua iz '91, pred rat, za neki beogradski radio. Tamo on kaže, u svjetlu tada aktualnog pomaljajućeg sranja, na temu razlike između suprotstavljenih strana: ''postoji razlika između ovih gore koji grozničavo štite svoje interese, i ne samo svoje, nego još više tuđe interese, jer će sve napraviti da svoju guzicu tamo zadrže''. Itd. Zaboravlja se na činjenicu klasne borbe, a to je osnovna stvar.
    Pita ga novinar: ''A šta da radi jadan narod, Džoni?''
    ''Šta jadni narod, jadni narod, narod treba da se organizira kao što smo se organizovali prije pedeset godina i da se bori.''
    ''A, ako je narod gurnut u to?''
    ''Ma, šta bre? Nije gurnut. Zašto ja nisam gurnut u to? Zašto ti nisi gurnut u to? Šta bre, jadni narod. Svako ima glavu, nek misli, nek’ se organizira. Ko bre, ko će da mu sređuje, bog? Boga nema. Ko?''
    Novinar će: ''proglase ga odmah izdajnikom roda svog ako kontaktira sa bilo kim drugim.''
    ''Pa nek’ ga proglase. Pa šta? I ja sam kod kuće izdajnik. Ne zbog toga, nego zbog toga što sam se odmetnuo od svojih korijena, pa šta. Baš me boli! Jesam, pa šta? Još nešto bih rekao kad je riječ o nacijama, po meni, osnovna stvar je da čovjek bude sam po sebi slobodan, a nacionalnosti i sve ove stvari, familija i ime to je njegova privatna stvar. Čovjek treba da bude slobodan, da zna šta čini i da zna za šta se bori i za šta živi. A ovo su sve umjetne kategorije. Entiteti koji su konstruisani da bi ovi dalje mogli da manipulišu. Da upravljaju, da izmišljaju. Sutra će da izmisle Kineze ako treba da i dalje njihova guzica bude gore.''
    Švejkovi svih zemalja, ne dajte se gurnuti u to!

    avatar

    05.03.2011. (23:21)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    hm, tko zna čita li -a nadasve razumije li- ovo naš prijatelj Vv?

    avatar

    05.03.2011. (23:51)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    PROFA - itekako ima veze; ako si čitao drugi post iz ove serije, dr. Vukasović je oličenje Beljikova, idealnog, prototipskog čovjeka u futroli (odlična dosjetka: ''moralni tajkun'' :D)
    MODESTI - sumnjam... ali ako da, ništa još nije ni čuo :D

    avatar

    06.03.2011. (13:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...