Komentari

studentska-poezija.blog.hr

Dodaj komentar (49)

Marketing


  • Dekonstruktivist

    Naziv zbirke je baš postmodernistički bezvezan i dosadan. Što bi zapravo trebao govoriti o samoj zbirci?
    Logocentričnost...

    avatar

    11.02.2011. (17:10)    -   -   -   -  

  • Konstruktivist

    Slažem se. Molim vas ne dajte i ovoj knjizi takav očajan naslov, prošlogodišnji je bio dovoljan.

    Konkretnije/konstruktivnije: čini se da imate problema s odabirom kvalitetnih naslova za studentske zbirke; predlažem da se konzultirate s drukčijim tipom ljudi, u najmanju ruku barem s jednim Borisom Gregorićem - nešto mi govori da bi vam on mogao imati što reći o vašim odabirima.

    avatar

    11.02.2011. (20:33)    -   -   -   -  

  • tomaš

    prošlogišnja zbirka je ionako loša. a vjerojatno će biti i ova.
    no to i nije problem selektora, to što se piše loše.
    pustite na miru naslov i navalite na tekstove, kad osvanu.

    avatar

    11.02.2011. (23:48)    -   -   -   -  

  • Studentska poezija

    Naslov Zbirke je odabrao stručni dio žirija!

    Ne treba izmišljati toplu vodu, pošaljite svoje pjesme i budite izabrani, ako mislite da su kvalitetnije.
    Kritike su na mjestu, ali Zbirka je sastavljena od radova pristiglih na natječaj. Tako da kvaliteta Zbirke, logično, ovisi o kvaliteti radova koje studenti pošalju.
    Naravno nemamo svi isti ukus, ali pjesme koje budu izabrane su više-manje najbolje koje su pristigle na antječaj :).

    avatar

    12.02.2011. (03:01)    -   -   -   -  

  • Razočarana

    Ja uopće ne vjerujem da je zbirka toliko loša. Što zbog pjesama koje sam sama poslala, što zbog radova svojih kolega za koje znam da su kvalitetni i poslani. Ovakva vrsta kritike je beskorisna, bezobrazna, a kritičar sam sebi podmeće nogu jer je sudjelovao u kreiranju zbirke - ako je loša, krivi su oni koji su pjesme birali. Ne možete mi reći da od 900 pjesama niste mogli probrati nešto kvalitetno. Ako je zbirka iz tog razloga trebala spasti na 30 pjesama, pa neka je radije kraća nego da se tu sad svi zgražamo kako mladi danas ništa ne čitaju, ne znaju pisati, dok su neke "prijašnje" generacije bile briljatne. Ovakav stav žirija čovjeku stvarno uništi svako veselje, ja vam svoje pjesme više neću slati.

    I da, što se naslova tiče, jako, jako loš izbor. Otprilike naslov kojim bi se mogla okititi pjesnička večer u KSFF-u, a ne ozbiljan književni projekt. Ako je vama TO postmodernizam, onda stvarno sretno, jer sreća će vam i trebati.

    avatar

    12.02.2011. (12:02)    -   -   -   -  

  • Helada

    Molim Vas, oprostite mi na pitanju, ali kad je Vidrić pisao sonete?

    avatar

    12.02.2011. (14:07)    -   -   -   -  

  • pojma

    su stigli kome rezultati na mail?

    avatar

    12.02.2011. (16:11)    -   -   -   -  

  • Dekonstruktivist

    Možda dotični gospodin koji je pisao kritiku piše bolju poeziju? Ne bih znao reći jer se prvi put susrećem s njegovim imenom. Kako god...Njegova kritika poezije u mladih Hrvata nije na mjestu.

    Najprije bih se osvrnuo na "zastarijeli" pristup pisanju poezije koji je prakticiran od strane mladih studenata naših fakulteta. Da, možda i jest zastario i vuče svoje temelje iz prezentiranih nam primjera poezije iz srednjih i osnovnih škola, no, ono što kritičar naime nije shvatio jest sama bit postmodernizma. Postmodernizam podrazumijeva integriranost svih mogućih stilova u pisanju, dakle stilski pluralizam, koji je pojedinac prilagodio samome sebi i uobličio u nešto novo. Ako netko uspije napisati sonet koji će biti na razini Shakespeara, a opet s dovoljno osobnih elemenata (postmodernizam ne podrazumijeva isključivo suvremenu tematiku, seks, drogu i razbacanje pive na Zrinjevcu), taj sonet bez straha možemo svrstati uz bok velikog dramatičara/pjesnika i zaključiti da je mladi pjesnik ili pjesnikinja uspješno obavila svoj posao.

    Da, gospodine kritičare, u krivu ste, unatoč cjelokupnoj vašoj naobrazbi koja, kao što se vidi iz priloženog, nije uspjela u vama probuditi osjećaj za književnost.

    Nadalje - niste li postavili samome sebi pitanje: Što mi govori to da mladi autori pišu i OČIGLEDNO VOLE pisati na taj način? Vama ništa, naravno. Kulturi znači mnogo jer to znači da posežu za starom poezijom i uistinu čitaju nešto. Poezija je stablo, i mora vući korijene iz nekog mjesta. A studenti koji su poslali svoje radove su nositelji te kulture.

    I budimo iskreni prema sebi, poeziju u Hrvatskoj čita 1000 ljudi, a kupuje isto toliko.

    Napadom na mladu visoko obrazovanu čitalačko - stvaralačku publiku pridružili ste se anonimnim komentatorima članaka na Jutarnjem ili Večernjem i samim time bespotrebno POSRALI jednu iznimno vrijednu i stvaralački kvalitetnu studentsku pjesničku generaciju.

    Vrijeme će za sve mlade autore reći svoje, a za vas je već odavno prošlo, nažalost.

    Lijep pozdrav svim sudionicima natječaja, pišite i dalje, neovisno o tome hoće li vaše pjesme ući u zbirku ili ne. Svi ste vi pjesnici i toga budite svjesni. Želim svima mnogo sreće i da baš vaše pjesme uđu u zbirku. :)

    avatar

    12.02.2011. (19:02)    -   -   -   -  

  • pf

    "Naslov Zbirke je odabrao stručni dio žirija"
    Pick one.

    avatar

    12.02.2011. (19:32)    -   -   -   -  

  • Studentska poezija

    Nemojte tako osobno shvatiti kritiku koju je Boris napisao :) .

    Lijepo je što je njome potaknuta rasprava, samo bez udaraca ispod pojasa.
    Nema ništa loše u raspravi i izlaganju drukčijeg mišljenja.

    I ove godine ima jako kvalitetnih pjesama koje su pristigle na natječaj, ali općenito gledano ima više loših pjesama nego prošle godine. No, to je sam mišljenje žirija i ništa više.

    Svi koji su pisali, neka nastave pisati :)

    Rezultate još niste dobili, ne trebate stvarati paniku, na blogu će biti objavljeno kada su rezultati poslani, kao i sami rezultati.

    Lijep pozdrav!

    Tomislav

    avatar

    12.02.2011. (22:08)    -   -   -   -  

  • vrištim u ludnici

    "Ja uopće ne vjerujem da je zbirka toliko loša. Što zbog pjesama koje sam sama poslala, što zbog radova svojih kolega..." Na ovo sam se dugo i sa nevjericom smijao. Ima li kraja pjesničkoj umišljenosti? Tvoje pjesme svima nama dižu prosjek, da, i ako zbog ničega drugoga, zbirka će biti dobra zbog TVOJIH pjesmama... Preporučam da se ostaviš poezije i kreneš u estradu, imaš sve preduvjete.
    A što se tiče ovih komičnih laprdanja u kojima nemaštoviti knjiški crvi pokušavaju opravdati svoju crkotinu od zastarjele poezije - preporučam da potražite neki posao u čeličani ili tvornici valjaka za tijesto. Ako ste vi umno zaglavili u 3. razredu srednje, ne znači da i ostali koji čitaju imaju DUŽNOST biti fascinirani vašim dosadnim ispljuvcima.
    Što se tiče mojih pjesama, ne mogu još pretpostaviti jesu li dovoljno dobre da budu izabrane. Živi bili pa vidjeli. Mom egu zasigurno neće biti ukinuta životna hrana ako ne uspijem na natječaju.
    Naslov zbirke je u redu. Ima određeni potencijal da privuče pogled u izlogu.

    avatar

    13.02.2011. (15:51)    -   -   -   -  

  • Dekonstruktivist

    Nitko ne opravdava svoju crkotinu od zastarijele poezije (ako te baš zanima, ja NE pišem takvu :P), već samo branim one koji pišu na taj način jer im je najprirodniji i leži im. ;)

    A knjiški crvi...Hm. To su stvari koje se uče u srednjoj školi, i koje bi svatko od nas trebao znati. Opća kultura.

    avatar

    13.02.2011. (17:55)    -   -   -   -  

  • tomaš

    vrištim u ludnici - dekonstruktivist (1:0)
    jedan je samo jedan, ali ipak
    veći od nule (kruga, dabome).
    pa da si petput prejeben, pjesniče,
    ne može uvijek sve po tvome.

    avatar

    13.02.2011. (18:15)    -   -   -   -  

  • vrištim u ludnici

    "To su stvari koje se uče u srednjoj školi, i koje bi svatko od nas trebao znati. Opća kultura." Do kad će se pričati o toj općoj kulturi, i pod tim univerzalnim opravdanjem tjerati dvanaestogodišnjake da čitaju Posljednje Stipančiće, Ilijadu...? Koliko tebi sličnima treba desetaka godina da vam iz guzice u glavu dođe da nitko više ne čita knjige i da svi mrze književnost jer su izloženi akademskoj tiraniji od malih nogu?! KOLIKO?! A takvi kao ti najčešće i jadikuju što se mladež u potpunosti okrenula od knjige. Pa, dobrodošao u svijet koji si sam stvorio!

    avatar

    13.02.2011. (21:34)    -   -   -   -  

  • Dekonstruktivist

    Mislio sam na pojam "postmodernizam". Ni na što drugo. ;)

    avatar

    13.02.2011. (22:49)    -   -   -   -  

  • tomaš

    ogrezao si u patetiku uskličnicima i caps lockom.

    avatar

    13.02.2011. (22:54)    -   -   -   -  

  • Serator

    Ljudi, kao prvo, poserem vam se na prepotentno kategoriziranje poezije kao dobre ili loše. Imao sam neku potrebu za objašnjavanjem, ali me prošlo. Jednostavno vam se poserem na to. Kao drugo, poserem vam se na kritiku koja nije iskrena i osobna, i poserem se na impotentne kritičare. Zeitgeist? Oprostite gospodine, ali zar niste vi jedna od osoba koje su ponešto odgovornije za stvaranje onoga što nazivate "pjesničkom kulturom" (neću ni početi o tome na koliko je razina ovaj izraz kriv, ali što je u imenu?) u zemlji? Ako niste, pa koji vam je idiot tek dao pravo da pišete osvrt koji se izravno dodiruje iste, čak štoviše, njenog kamena temeljca, njene budućnosti? I zadnje, poserem vam se na ljude koji se nazivaju pjesnicima. Ti su tek ono čemu se pjesnici čude.
    Joyce je bio u krivu. Nije Irska siva, upala pička svijeta. Svijet je siva, upala pička svijeta. Ljudi mora da su neke stidne uši.
    Eto, toliko od mene. Možda jesam nitko i ništa ali moje govno smrdi gotovo isto kao i vaše, pa se nadam da vam se od ovog pustog sranja barem malo zgadilo.
    I ne, ja nisam slao svoju poeziju na natječaj. Ja ne pišem poeziju.

    avatar

    14.02.2011. (00:28)    -   -   -   -  

  • Studentska poezija

    Može i bez tako teških riječi i pljuvanja jednih po drugima, jer nema potrebe za takvo izražavanje i omalovažavanje.

    Možemo se raspravljati i reći svoja mišljenja bez uvreda, zar ne?

    Što se tiče naslova:

    Prošle godine smo imali naslov ''Moj tata plače u kinodvoranama'' i on je ispunio svoju svrhu jer je skrenuo pažnju na sebe, jer je ljude koji ne provode svoje dane čitajući 0-24 poeziju privukao da pogledaju knjigu, da ju prelistaju, pročitaju koju pjesmu....isto očekujemo i s ovim naslovom i nadamo se da ćemo postići isti efekt :)

    avatar

    14.02.2011. (01:28)    -   -   -   -  

  • komentator

    Onaj koji ne vidi ljepotu klasične poezije je siromašan i priprost čovjek.

    A naslov 'Pijem pivo s golubovima' zvuči kao zbirka beskućničke poezije. Umjetnici možda jesmo, ali klošari baš i ne. Bar ne svi.

    avatar

    14.02.2011. (06:59)    -   -   -   -  

  • Razočarana

    "Na ovo sam se dugo i sa nevjericom smijao. Ima li kraja pjesničkoj umišljenosti? Tvoje pjesme svima nama dižu prosjek, da, i ako zbog ničega drugoga, zbirka će biti dobra zbog TVOJIH pjesmama... Preporučam da se ostaviš poezije i kreneš u estradu, imaš sve preduvjete."

    A da? Ti dakle već automatski pretpostavljaš da je moj stav nepokrivena umišljenost, da moje pjesme NISU dobre, a moji prijatelji u najbolju ruku osrednji pjesnici? A to zapravo pretpostavljaš na račun ega gospodina koji nas je sve skupa (pa i tebe uključenog) popljuvao u svojoj kritici. Zašto vjeruješ njemu, a ne meni? Ti ga nešto posebno dobro znaš? Ja sam ti čak bliža od njega, s obzirom da smo ti i ja oboje nešto napisali i to poslali. On nije. Uglavnom, estrada nema ništa s tim. Ako ćeš na svaku ovakvu kritiku reagirati sa stavom "pa možda i jesu svi ti naši radovi tako loši", onda nećeš dugo preživjeti u književnom svijetu. Ako ti prvi ne vjeruješ u svoj rad, tko će?

    Kvaliteta je kvaliteta. Da li ćemo svi skupa biti objavljeni u zbirci ili će to biti neki drugi klinci, to nije toliko bitno.

    ps - apsolutno se slažem s "komentatorom" iznad sebe. Baš smo na klošare spali, što je tužnjikavo.

    avatar

    14.02.2011. (10:54)    -   -   -   -  

  • nestrpljiv

    već jako jako dugo čekamo na rezultate :(

    avatar

    14.02.2011. (15:57)    -   -   -   -  

  • moj burazere

    koji kurac daj odi u buksu obuci vestu i misli o sebi kao o pjesniku.
    dajte više te rezultate gladni smo afirmacije.

    avatar

    14.02.2011. (16:01)    -   -   -   -  

  • nadimak

    svaka čast konnstruktivnim (?) kritikama/osvrtu, ali nakon takova osvrta mislim da bi se i oni koji su uvršteni u velebajnu zbriku trebali posramiti jer su je nisu bogzna što, samo nisu, eto, najdogi od najgorih.
    hvala na sudjelovanju - pokušajte opet dogodine! :P

    avatar

    14.02.2011. (19:57)    -   -   -   -  

  • nadimak

    *svaka čast konstruktivnim (?) kritikama/osvrtu, ali nakon takova osvrta mislim da bi se i oni koji su uvršteni u velebajnu zbriku trebali posramiti jer samo nisu, eto, najgori od najgorih.
    hvala na sudjelovanju - pokušajte opet dogodine! :P

    avatar

    14.02.2011. (20:00)    -   -   -   -  

  • hahahahaha

    "Pisac kratkih proza, esejist, kritičar, prevodilac, jezični tutor (slovenski jezik) i likovni umjetnik, nekoc lector, novinar i filmski kriticar, Boris Gregorić (1961.) proveo je većinu svoga života u Sloveniji, Zagrebu i, u posljednjih dvadesetak godina u Iowa Cityu, SAD, a objavljuje u nizu tiskovina vec od 1979. godine."

    I čudim se, ma lik nije u životu pjesme napisao. Nema on pojma što su soneti, tko je Matoš a tko Vidrić... Svaka čast Laliću na trudu i na ovom projektu, ali apsolutno je promašaj ovaj Gregorić. Lik voli prozu, on kritizira pravilne oblike, rime, deseterce, naslovi zbirki su debilni, tko zna koliko odličnih pjesama ne prođe, a sami smo svjedoci koliko debilnih je upalo... Da je riječ o natječaju za naj kratku priču bio bi idealan, ali za poeziju ne!

    Meni osobno je Lalićeva pjesma Povratak ratnika daleko najbolja iz prve zbirke, iako nije loša ni ona pobjednička, samo što ništa ne razumijem. xD

    S nestrpljenjem očekujem rezultate ntječaja za ovu drugu zbirku... :))))

    avatar

    15.02.2011. (01:50)    -   -   -   -  

učitavam...