Komentari

windfuckersister.blog.hr

Dodaj komentar (21)

Marketing


  • praktikum

    uh, otišla sam u Beč i na kraju se sporazumijevala engleski (koji sam naučila "usput"), jer mi je bio lakši od njemačkog (koji sam učila DEVET godina); da, isplati se gledati sapunjare, moja mala je super naučila španjolski :))))

    avatar

    14.07.2010. (17:47)    -   -   -   -  

  • Neverin

    u svakom slucaju gdje god da idem ako ne znam jezik barem se nebi držao bahato kao da oni moraju znat moj jezik.. uostalom otići negdje a ne naučiti ništa iz te zemlje je bedasto :)

    avatar

    14.07.2010. (17:56)    -   -   -   -  

  • PartizAna

    Studirala sam engleski i njemački, a na tečajevima završila talijanski i španjolski a i nešto sitno francuskog, tako da sam se svuda gdje sam išla dobro snalazila, brbljava kakva jesam. Noćna mora mi je ostala Albanija prije nekih desetak godina. S frendovima smo otišli autom na njihovu "rivijeru", dakle turistički dio zemlje, ne neke čobanske vrleti. To je bilo prestrašno. Ništa, al ništa osim ruku i deranja mi nije pomoglo, ni u hotelima ni u restoranima. Užasno frustrirajuće. Vidiš, zanimljiv mi tvoj dojam o Rusima, ja ih drukčije doživljavam, svi s kojima sam se družila su bili izuzetno duhoviti, veseli, baš izrazito simpa, ali to je sve bilo u doba studiranja, pa kontam, studoši su ipak nešt drugo.

    avatar

    14.07.2010. (18:31)    -   -   -   -  

  • windfuckersister

    Da, vidiš, taj dio s Rusima.... ne treba generalizirati. Sasvim sam sigurna da ovi što dolaze k nama spadaju u malo bolje stojeće koji su na tko zna koji način došli do novaca, ili u najmanju ruku pokondirene tikve i skorojeviće jer pretpostavljam da si velika većina Rusa još uvijek ne može priuštiti odlazak preko granice, pa makar i u - Hrvatsku.

    avatar

    14.07.2010. (18:41)    -   -   -   -  

  • An(t)onimka

    ja se ne bih usudila.:) ali znam engleski, završila sam ga, pa mislim da mi je to dovoljno za bilo gdje u svijetu. bratić mi je prošle godine bio u Albaniji, sam samcat, i to motorom (ne pitaj!), on inače živi u Njemačkoj, a korijeni su mu slovensko-hrvatski. I koliko se sjećam, sporazumijevao se uglavnom na hrvatskom, te samo ponegdje na njemačkom. Tako da, sva iskustva variraju. a najžešća sam ja sama sebi kad odem u sloveniju i pričam strogo hrvatski (iako znam slovenski). al to je više iz principa.:)))

    avatar

    14.07.2010. (19:00)    -   -   -   -  

  • Kalista/melrose

    Ne mogu se uzivjeti u ulogu posto sam zaboravila osjecaj kako je to ne govoriti niti jedan strani jezik (govorim i pisem 2 vec vise od 20 godina), tako da ti ne mogu odgovoriti....
    A sto se Rusa tice...pa nisam pristalica globaliziranja tako da ne bih nikada rekla da je cijeli narod "glup k'o kurac " zbog bilo kojeg razloga, a pogotovo ne zato sto ti mislis da bi oni kao gosti (znaci neko ko tebe direktno ili indirektno placa) ne govori niti jedan jezik sem maternjeg . Ako turisticki djelatnici vec primjecuju da 'Rusi dolaze' onda ocigledano ne da je vrijeme ucenja ruskog jezika u skolama proslost, nego buducnost (sifra pogledajte kako to rade u St Moritzu npr. i oni zive ugl. od ruslih bogatasa/turista, pa su se potrudili naci personal koji govori ruski). Isto vazi i za ostale goste - oni donose lovu, znaci posao turistickih radnika je da titraju oko njih, znaci u svakoj RO zaposliti personal koji govori jezike koji su vam potrebni (ne sve odjednom, ali ugl. imati pool ljudi)...jer stranka/musterija/gost je kralj iliti Der Kunde ist König:).

    avatar

    14.07.2010. (19:32)    -   -   -   -  

  • Majstorica s mora

    Ja znam pjevati Kalinku i ako naiđem na nekakvog Rusa u Opatiji odmah krećem s pjesmom...

    avatar

    14.07.2010. (19:52)    -   -   -   -  

  • podloga

    bi, jer sam se uputila u japan sama samcata i bilo mi je uzaludno svo znanje stranih jezika kada oni ne znaju beknuti nista osim japanskog. i nisam ostala ni gladna, ni zedna, putovala svime i svacime (ej oni imaju i drugo pismo i brojke, nacekala sam se autobusa i vlakova ;) vidjela pola japana i "napricala se" na razno-razne nacine. ja bi isla glavom bez obzira svuda samo da mi je vremena

    avatar

    14.07.2010. (20:06)    -   -   -   -  

  • windfuckersister

    Kalista - naravno da ne mislim da je čitav narod glup . Ali ovi što se smucaju Opatijom nisu me nešto oduševili bistrinom. A što se personala tiče..... onda bi svaka agencija trebala imati djelatnike koji osim engleskog, talijanskog, njemačkog i ruskog govore i mađarski, češki, francuski, holandski, hebrejski... jer svi ti turisti donose novce. Naravno da će se agencije koje posluju isključivo s Rusima potruditi da imaju barem jednu osobu koja priča ruski. Nisam precizirala u kakvoj točno agenciji radim. To što nam pretežno zalaze turisti ne znači da smo primarno turistička agencija. Premda je moj stav da u turističkom mjestu SVI radimo u turizmu. Od recepcionera preko trgovkinje pa do policajca. Poanta posta je bila u tome kako su mi fascinantni ljudi se usude putovati svijetom bez da znaju i jedan svjetski jezik. I Hrvati putuju i donose lovu drugim zemljama i baš me zanima gdje su se to potrudili da nauče - hrvatski.

    Doduše, sama sam kriva što sam možda pogrešno shvaćena jer priznajem da sam malo previše iskarikirala post, ali to je bilo u cilju privlačenja čitatelja i komentara. Nitko sretniji od mene ako mi sutra navrate po autobusnu kartu simpatični i pristupačni Rusi koji ako barem ne natucaju neki jezik osim ruskog barem razumiju što im hoću objasniti na hrvatskom. Ipak smo mi braća slaveni ;)

    avatar

    14.07.2010. (21:40)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Ovako, govorim engleski, njemački, slovački, češki.....Aktivno.Pasivno: francuski i talijanski. Rusi - mislim da su izuzetno dragi; a inače - moj je djej bio Rus...
    Pusa, pozdrav od Luki+Goldie

    PS: Sigurno se ne bi osudila putovati svijetm bez znanja jezika; koliko moj materinji jezik ne bi bio ruski ili engleski :)))) Sviđa mi se ova primjedba da svi u turističkom mjestu moraju dati sve od sebe kako bi predstavili svoju zajednicu u najboljem svjettlu; jer su zapravo svi u službi!
    Pusa, pozdrav od Luki+Goldie

    avatar

    14.07.2010. (21:58)    -   -   -   -  

  • modriodsjaj

    Naravno da bih se usudila. :) Pa uvijek mogu kupiti onu malu rječnik/knjižicu npr. "arapski" ili neki drugi jezik s izgovorom. Sa 4000 riječi i izraza nema zemlje u kojoj bih se izgubila a da ne bi usput barem nešto naučila. ;)

    avatar

    14.07.2010. (23:48)    -   -   -   -  

  • Kalista/melrose

    Pa sve dok ne postanemo bitan faktor u zaradi (kao turisti) ne vjerujem da ce se neko potruditi da nauci hrvatski (ili bilo koji jezik exYu) iz jednostavnog razloga - ne isplati se (previse investiranog vremena, za malu zaradu). I to je sve, ne uzimam to licno, niti ocekujem da neko od turistickih djelatnika kada sam na odmoru bude moj prijatelj (oni samo rade, ja placam i to je taj odnos...na mom mjestu moze biti i neko drugi ili treci isto kao i na njihovom).
    Sjecam se da sam jednom na proputovanju za destinaciju XY (nije sada bitno koju) sletjela negdje u Spaniji...i da smo trebali turisticke informacije. E, pa to je tek smijurija. Grad jeste turisticki (ako ne turisticki, ono barem veliki), a prvo naci informacije je bilo SF, a drugo naci nekoga ko tamo govori ikakav jezik sem spanjolskog isto tako. Takve stvari su meni nevjerojatne, da ne posjeduju osnovno sredstvo za rad. Ne kazem da sada apsolutno svi moraju govoriti sve jezike i da nikada nece doci do 'kratkog spoja', ali da me doceka djeltnica koja izgleda kao dr Nele Karajlic sa perikom i lusteracama u usima i sve sto zna je smjeskati se kao blesava umjesto da odradi ono za sto je placena...to ne kuzim.
    Ako zamislim da bih zavrsila negdje gdje sem sto ne znam jezik, ne znam ni pismo (znaci ne razumijem bas nista)...bila bih malo zabrinuta, ali iz dosadasnjeg iskustva uvijek sam nakon duze ili krace potrage uspjela naci nekoga da mi pomogne (ako se npr. desi da naletim na budalu kao gorespomenuta u spanjolskom turistickom uredu, koja ne da ne zna ni da bekne, nego nece ni da se potrudi). Uz pripremu kod kuce (gdje idem, gdje spavam, vozni red, troskovi okvirno, cijene okvirno, osiguranje itd...) usudila bih se zasto da ne.
    Sve mi je o.k. sem stava bas me briga, a posao je pruzanje usluga (izmedju ostalim i turistima sa kojima se ne mozes bez poteskoca sporazumjeti). Eto nadam se da sam pojasnila sto sam htjela reci :). Mislim da je u biti novac pokretac svega, ako ima financijske dobiti onda se i ulaganje isplati (iliti ulaganja ce uopce biti). Jasno mi je da u radu sa ljudima ne mozes uvijek biti 100% nasmjesen, politicki korektan, raspolozen & co. svi smo od krvi i mesa.

    avatar

    15.07.2010. (05:49)    -   -   -   -  

  • turimti

    nisu rusi u kurcu, nego naši turistički djelatnici poput tebe...ne prepoznaju budućnost turizma za razliku od talijana koji su me još 1994. u rimminiju i san marinu iznenadili tabelama ispisanim na ruskom. nisu rusi bahati već naši lokalci koji bi jeli ruski kolač, a zatim ga ispljunuli. fascinantno je kako jedna obrazovana osoba s korijenima u gradu austrougarske kuklture daje olako generalne ocjene o jednom mnogoljudnom narodu...za takve koji tako razmišljaju kao ti, rusima ne treba niti jedan drugi jezik osim materinjeg. dovoljna im je zlatna kreditna kartica ili hrpa dolara u koje vjeruju...

    avatar

    15.07.2010. (07:29)    -   -   -   -  

  • windfuckersister

    @kalista - činjenica je da iz naše agencije nitko još nije izašao bez pružene usluge. Jer to što ja ovdje njurgam i mlatim jezičinom ne znači da sam prema strankama drska i bezobrazna. Dok na primjer u biljetarnici Autotroleja žena ne zna beknuti niti jedan strani jezik i mislim da je to prestrašno i nedopustivo.

    @turimti - da, naš turizam je u kurcu. Slažem se. Vjerovatno sam i ja u krucu. Ali to ne znači da se neću potruditi naučiti barem par osnovnih riječi i fraza na ruskom. I dalje smatram da bi u današnje vrijeme svatko trebao znati barem natucati jedan strani jezik.

    avatar

    15.07.2010. (14:27)    -   -   -   -  

  • misko

    Ako mogu političari putovati i ne govoriti ni jedan osim svog materinjeg jezika, zašto ne bih mogao ja, koji znam naručiti na 15 jezika piće i na isto toliko jezika upitati damu ....

    Inače, upoznao sam mnogo Rusa (o Ruskinjama se neću hvaliti) i sa svima sam se dobro slagao. Ljudi široke duše, pozivali me u svoje kuće nakon 5 minuta poznanstva uz šank. Kod ni jednog drugog naroda to nisam doživio!
    Volim Ruseeeeeee, pogotovo Dostojevskog!

    avatar

    15.07.2010. (14:39)    -   -   -   -  

  • geomir

    Generalizacija je gadna stvar, i treba je se klonit. U svakom, pa i ruskom pogledu! :-)

    A kao što reče @podloga:
    "ja bi isla glavom bez obzira svuda samo da mi je vremena",
    ponavljam i ja, s bitnom napomenom/dodatkom "i para/love/keka"!!! :-)

    I ako je ovog zadnjeg dovoljno ni ti potriba znat jezike!
    Tezoro govori sve jezike svita! :-)))

    avatar

    15.07.2010. (15:04)    -   -   -   -  

  • Kojotica

    pazi nju, hotelijerski faks...onda si kolegica od mojega muža i/ili šogija :)))

    madjari su i meni fascinantni...kod mojih doma pred par godina bili neki madjari i ni jedno od njih ne zna nijedan jezik osim madjarskog, a moja stara zna samo hrvatski...i jedanput dodje madjar i kaže samo "gazda?", a stara : "jebi se, gazde ni doma", a madjar ti samo maše, blebeta i jedino šta je stara dešifrirala je bila riječ "kofe"...e sad, jel to bila kava ili ne, a moja stara ti uzme iz ormara aparat za filter kavu i posatvi mu u kuhinju...i madjar gleda, očito to nije bilo to šta mu je trebalo, ali je odustao uz "kesenem, kesenem"...a mi smo pišali od smijeha :)))

    avatar

    15.07.2010. (20:21)    -   -   -   -  

  • Kalista/melrose

    Pa to je bas dobro! Tako i treba, kao sto je rekao Kekec: "Dobra volja je najbolja!".
    Sto se tice ucenja stranih jezika...ako se izuzme cinjenica da ih neki ljudi uce radi sebe, ovi koji ne zele i sl. a mogu si priustiti takav stav (citaj bogati su) ni ne moraju:)
    Money makes the world go round - to je jednostavno cinjenica.

    avatar

    15.07.2010. (23:45)    -   -   -   -  

  • Foxy

    Prije dvije godine sam, igrom slučaja, završila na 2 mjeseca u Ukrajini..a ni beknuti nisam znala ruski... No..nakon tjedan dva sam se ufurala. Doduše, znanje ćirilice (koju sam usput rečeno mrzila u školi) mi je itekako pomoglo da čitam natpise. I nije tako teško, ako imaš malo volje za učenjem. I da..stvarno su neljubazni, nesusretljivi i bahati, većinom !

    avatar

    16.07.2010. (09:39)    -   -   -   -  

  • JJ

    @Foxxyy: Ti znaš da Rusi i Ukrajinci nisu jedan/isti narod, jel da? Ti također znaš i da ruski i ukrajinski nisu isti jezici, jel da? Kao i da srpska ćirilica koju smo učili u školi nema veze s ruskom ćirilicom, jel da? Jel da?

    avatar

    16.07.2010. (11:20)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...