Komentari

novapolitika.blog.hr

Dodaj komentar (45)

Marketing


  • blade777

    Teško je bankarima oduzeti moć jer drže u šaci večinu političara plaćenika.

    U onom trenutku kad se u jednoj zemlji stvori kritična masa i večina građana jednostavno "otkanta"(odbaci) svoje političare plaćenike, a potom im otkažu povjerenje(organizacija referenduma), pa ih smjene s vlasti(prijevremeni il' redovni izbori), onda bankari gube moć.
    Prestaju biti kreatori zbivanja u jednoj korumpiranoj društvenoj sredini, a građani počinju živjeti u realnoj slobodi.
    Bankari počinju doživljavati stvarnost realizacije urušavanja rizičnih ulaganja.

    Oduzmimo moć novcu i krenimo ostvarivati realnu demokraciju.

    Bankare prepustimo političarima plaćenicima, a takve političare bankarima.
    Neka uživaju u svojem začaranom krugu.

    Graditeljima prosperitetnijeg društva vredniji je učinak izvršenog rada od napuhanih "vrijednosti" bezvrijednog novca.

    Onoliko vrijedimo, koliko realno napravljenog ostaje iza nas.

    avatar

    24.06.2010. (18:57)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Novac nam je najveći neprijatelj, a mi opet žudimo da ga imamo što više.
    Ko drogirani hrlimo prema ivici ponora, u polusnu viđenja preljepe zamišljene stvarnosti, pravu stvarnost imamo priliku vidjeti tek padom u ponor.
    Hoćemo li se uistinu osvijestiti, trebamo znati odbaciti moć novca. ( Blade777 )


    Blade777 ovdje govori o moći novca, kao projekciji naših iracionalnih potreba za kompenzacijom nekih neosviještenih psihičkih i duhovnih neispunjenosti. Razlog zašto je društvo i pojedinca neophodno liječiti na duhovnoj i emotivnoj razini, da bi moglo doći do bilo kakvih realnih pozitivnih promjena.

    Kao što je @ spin već ranije rekao, nije problem u novcu kao sredstvu za razmjenu vrijednosti, već njegovoj primjeni, on je vrlo praktičan izum, čak i pošteno bankarsko poslovanje takođe, no kada se prekrši kodeks korektnosti u poštivanju srazmjernih prava svih sudionika tog procesa ( odlično prezentirano u video materijalu ), onda imamo za poslijedicu metastaziranje dugova, kreiranje fiktivnog novca, financijskih kriza i recesija, koji, jasno, idu na ruku samo odabranoj vrhuški novčarskog poslovanja.

    Obzirom je ljudski mentalitet prosječno gledano daleko od poštenja, jednostavno je zaključiti kako treba koristiti što jednostavnije ( transparentnije ) modele tog poslovanja, i po mogućnosti, ne zaduživati se, ili to činiti samo u najvećoj nuždi.

    Nisu slučajno u privatizaciji stradale najprije hrvatske banke i u sklopu EUtanazijiskih procesa pale u vlasništvo stranaca.

    Pitanje : koliko je realna zamisao da npr. povučemo oročen novac u bankama stranih vlasnika, i osnujemo neku svoju, u vlasništvu svih onih koji u nju ulažu ( ali vlasništvo ne bi bilo u dominaciji najvećih ulagatelja, čime bi se spriječile manipulacije ) i koji bi imali uvijek mogućnost uvida u poslovanje te banke i intervencija u to poslovanje u smislu korekcija, poboljšanja ( putem interneta ) ?

    avatar

    25.06.2010. (12:38)    -   -   -   -  

  • leklerk

    odgovor: slažem se da nije problem u nevcu nego u manipulaciji istim. svi hrvatski menađeri godine danas sjede u remetincu pa tako i predsjednik uprave HPB (hrvatke poštanke banke) koja je bila u vlasništvu hrvatske države, iz čega proizlazi zaključak da problem leži u ljudima već isto vuče korijene iz ljudskih slabosti, kako onih koji u eksponirani tako i onih koji su prikriveni bilo da su to banke ili oni koji im pogoduju. problem je jedino rješiv radikalnim rezom što podrazuijeva revorucionarni pritup. no kako u današnje svijetu više nema revolucionara koji bi podjestili svoju glavu na panj umjeto drugih tako je svaka rasprava bezpredmetna.
    revolucionarni pristup bi značio da se lopovluk ne isplati, odnosno da je svatko kriv dok ne dokaže suprotno, e ali, demokratski pristup govori da je svatko nevin dok mu se ne dokaže klrivnja. iz istog proizlazi ogrona količina pravnih spisa koji dotičnima omogućuju dokazivanje povrede njihovih "prava" iako su isti svojom djelatnošću povrijedili prava većine. zašto? jer znaju kako sistem funkcionira.
    dakle, u okviru postoječeg sistema (bez revolucionarnog pristupa) jedini naćin da se nešto promijeni je iskoristiti slabosti tog istog sistema, što rade svi oni koje spominjete.
    i na koncu, "dok psi laju karavane prolaze" :))))

    avatar

    25.06.2010. (13:30)    -   -   -   -  

  • Spin

    Ekonomija je definitivno naseljena budalama, jer naprosto je nevjerojatno da većina HR ekonomista (izuzev Kulića) ne dovodi u pitanje opstojnost ovakova ekonomskog modela kakav je trenutačno na snazi.
    Inače kum mojega oca je profesor na Ekonomskom fakultetu i ja garantiram da taj čovjek nije u stanju ispuniti opću uplatnicu,
    Moje je mišljenje da bi trebalo na neki način te silne znanstvenike uvući u nekakvu debatu, kako bi ih se ismijalo i stvorilo od njih predmet sprdnje što i jesu.
    Ekonomski fakulteti su leglo NWO kadrova, kažem vam ja sve to triba užgat.

    avatar

    25.06.2010. (14:14)    -   -   -   -  

  • hrx22

    http://cromalternativemoney.org/index.php/hr
    evo ovo je zanimljiva stvar iako u pocetcima al ipak...
    ja radim bas u erste banci i imao sam priliku nehoticno ispitat ...kako to djelatnicima sve izgleda i sta oni misle... zanimljivo ni jedan mi nije rekao da uopce zna sto je zeitgheist il bilo sto slicno sto mi je malo cudno ... osim jedne drage zene koja mi je rekla da sve kuzi i da bih i ona voljela da nije tako al da ocito drugacije nemoze...
    najveci problem oko novca je edukacija i znanje kontroliranja novca sto je sve vec gore navedeno i tu nema puno filozofije... jedino bi trebali npr napravit sektor kontrole ulaganja novca al i to je problem jer kao sto cat govori nema ni tu postenja....
    ispricao mi je frend da u velikoj gorici min.fin.suker ima zeta koji ima vrtlarski obrt, i svaka 2 tjedna mijenja se cvijece u parkovima (to nemora nuzno bit istina) al je primjer kako funkcionira legalna kradja il glupo utrosen novac od poreznih obveznika....
    ima jedna prica kako su 3 il 4 obitelji prodali sve sto su imali i u istri napravili samoodrzivo selo te im novac nije uopce potreban... jedino sto se onda drugi problemi pojavljuju al dal je novac vrijedan ovakvog nacina zivota il sta???

    avatar

    25.06.2010. (23:29)    -   -   -   -  

  • Para(ne)normalan!

    Ma, ekonomija je proglašena znanošću pa to je sramota za znanost jer su ekonomisti najlošije obrazovani od svih struka. Čak se priča da će na nekim smjerovima kao što je marketing ukinuti im matematiku. Zanimljivo je da osim matematičara Johna Forbesa Nasha po čijem životu je snimljen film Genijalni um nitko nije proučavao zakon tržišta, sustave ponude i potražnje, zašto?!
    Ako fizičari mogu svladati zakone prirode, kako ekonomisti ne mogu zakon tržišta koji je u biti ljudski zakon i nekako je opipljv i mjerljiv?!
    Kao to je previše složena materija i nitko se osim spomenutog šizofreničara nije prihvatio tog posla, a navedeni je to nazvao teorijom igara. Prema tekstu znamo čija je to igra, piše u listi vlasnika FEDa, nerazumjevanje i neobjašnjavanje tržišta roba i usluga omogučava vlast istima iznad izabranih parlamentarnih demokracija čak najduljih i najsavršenijih sila svijeta.
    Pozdrav!

    avatar

    25.06.2010. (23:38)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Da, stvarno taj ekonomski faks upišu i završe osrednji, čak i loši srednjoškolci, ista situacija s pravom. Evo, " dijamantnom" Zagorcu presudio moj kolega iz razreda ( dvojkaš, zahvaljujući samo tome što je od mene prepisivao, zblenula sam se do kuda je dogurao ... inače je bio simpa i fin, nisu mu ležali jezici, a ni lektiru nije volio, pa ni matematiku ... ma ništa, osim ljenčarenja i dobro se snalazio ... he, he ) Izvrsno kaže @ Para(ne)normalan, sigurno je da nisu slučajno te dvije za društvo i politiku najvažnije struke s tako visokim stupnjem tolerancije za nesposobne - tako što ne bi prošlo ni u ludilu na filozofskom, a kamoli nekom prirodoslovno-matematičkom ili tehničkom faksu. Pa @ Jupi veli da njegova sindikalna pravnica uglavnom poima nema i da se sam cijelo vrijeme snalazi, a oni se čude kako mu to dobro ide.

    @ hrx22 ... baš lijepo što si navratio, i to s vrlo zanimljivim primjedbama. :-)

    I ja sam čula priče o Šukeru da ne pozdravlja ljude s kojima se ranije družio, te da naveliko prima mito ( preko supruge, ili na benzinskoj, nekom kafiću na brzaka i sl. ) i to da bi nekim lokalnim zajednicama dao državnu lovu kao za neke opće potrebe ( sve službeno ), a onda to preuzmu lokalni političari iz njegove stranke u svoj džep, pa imaju za sebe i opet njemu za slijedeće mito. Tako se krade najsigurnije i raspodjeljuje među nekoliko ljudi.
    Sjećam se i kako je prosvjetare molio da ne tuže državu zbog neisplate nekog regresa, da ne prave gužvu po sudovima, jer da će im sigurno platiti - naravno da onima koji nisu tužili nije plaćeno, i kada su se konačno požalili, rečeno im je da je prošao rok za tužbu ( a to je Šuker namjerno izmanipulirao tom izjavom ).
    A ta sveza gradonačelnika i vrtlarskih poduzeća je valjda već tradicionalna, tako je i u mom rodnom gradu.

    Jedini lijek za taj političarski lopovluk je da se sve državne i javne stvari obavljaju razvidno preko interneta i da svako ima pravo uvida u sve što se događa. To današnja tehnologija može itekako pratiti, ali naravno da nisu kreirani programi za tako što, iako ne bi bio problem. Razlog je već naveo @ Para(ne)normalan. Mislim da bi neka nova stranka trebala imati u svom programu takav internet projekt, to bi zaista bio pravi prilog izravnoj demokraciji i pravi antikorupcijski program.

    Ta priča o samoodrživosti je izvrsna, to i jest budućnost kakvu želimo vidjeti mi s Nove Politike ( tu se svi slažemo, čini mi se ), trebalo bi dobro proučiti te inicijalne projekte i prezentirati ih naširoko. Jer, nekim ljudima bi definitivno više odgovarao takav način života, dok neki jednostavno ne mogu bez grada, obožavaju takve nabrijane ambijente, treba im adrenalin i natjecanje ... zato je bloger @ dolinski ( blog Antiglobalizam, imaš link na našem blogu ) u jednom od novijih postova pisao kako bi bilo dobro istovremeno furati oba modela, taj samoodrživi i ovaj postojeći ( sa svim mogućim demokratskim i socijalnim poboljšanjima ), pa da se ljudi mogu po želji opredijeliti ili šaltati kako im odgovara ... ta mi se ideja jako dopala, izvrsno odgovara tako polariziranom našem ljudskom mentalitetu.

    avatar

    26.06.2010. (01:08)    -   -   -   -  

  • catwoman

    @ leklerk ... hvala ti za tvoje viđenje odgovora, doista je to užasno složena situacija. Ti jedino rješenje vidiš u revoluciji ( no, one su tijekom povijesti bile kratkog daha, pojele svoje djecu i vratile društvo opet s jednog koraka unaprijed na jedan ili dva unatrag ... jer kolektivna svijest nije bila zrela za tako nagao i velik pomak, niti se tako može napredovati, to su kao one instant jo-jo dijete, imaju efekt, ali ga je nemoguće zadržati ... ), ja vidim u evoluciji, postupnom osvještavanju ljudi i stupnjevitim promjenama u društvu, obavezno popraćenima i podržanima programima za razvoj svijesti.

    Evo, pisala sam na ovom blogu u komentaru na @ laburistov post da je od 14. do 24. o.m. u sklopu TM društva ( transcendentalna meditacija ) planirano provođenje ciljane meditacije za razvoj svijesti stanovnika RH i koliko vidim, po prvi puta se tako dugo nismo posvadili na ovom blogu :-))), čak je došlo do evolucije u komunikaciji nekih sugovornika, a isto vidim i na blogu kod @ CBK. On i @ TJ počeli su se kužiti. :-) A i nakon dugo vremena hrvatski građani pokazali su prilično jedinstvo i solidarnost u prikupljaju potpisa na peticiju za referendum o izmjenama ZOR-a. Naravno da to ima i svoju drugu, materijalnu logiku ... ali ovo fino napredovanje komunikacije na našem blogu u tom periodu zaista nema nikakvo materijalno objašnjenje. :-))

    avatar

    26.06.2010. (01:35)    -   -   -   -  

  • blade777

    Ukoliko je novac nužno zlo današnjeg vremena, onda to zlo treba biti kontrolirano najjačim segmentima civilizacijskih dostignuća-uređenom državom.
    Problem je u tome što naša država nije uređena, a moć novca djeluje kaotično i nekontrolirano.
    Zbog toga se nalazimo u destruktivnoj fazi stvarnosti. Krećemo se civilizacijski retrogradno-jednostavno opisano, unazad.

    avatar

    26.06.2010. (08:10)    -   -   -   -  

  • Boris

    Uvjeren sam da stvari, sredstva i sl same po sebi ne mogu biti zlo. Zlo se može kretati samo u prostoru slobodne volje ( u čovjeku ). Čovjek je po svojoj prirodi zločest, zato se mora nanovo roditi. Ali, malo tko razumije ( zna ) o čemu se tu radi. Svake godine na dan državnosti održi se misa za domovinu. U propovijedi te mise ( uvijek ) sve je rečeno o čemu se radi.

    Tako, novac je od sredstva plaćanja, postao sredstvo proizvodnje ( proizvodi sam sebe ). Tako je vrag uzeo sve u svoje ruke.

    avatar

    26.06.2010. (09:21)    -   -   -   -  

  • toma juda

    @Boris u krivu si kad kažeš da je čovjek po svojoj prirodi zločest. To nije točno. Priroda i sve što ona iznjedri nije zločesta/zločesto. Ona djeluje prema zakonima i pravilima koje je postavila jedna '' uzvišena inteligencija '' i ti zakoni su neutralni. Tako je i priroda neutralna.

    Čovjek je taj koji pruža otpor prema zakonima koji su jednaki za sve što postoji. Čovjek je kriv jer proizvodi neravnotežu, u sustavu koji je balansiran. Dva su načina da se stvari poslože na svoje mjesto, u ravnotežu, slobodnom voljom čovjeka, dakle, njegovom akcijom, ili će to učiniti sustav. Ovo drugo iz perspektive čovjeka uvijek će izgledati bezosjećajno.

    avatar

    26.06.2010. (10:11)    -   -   -   -  

  • blade777

    Čovjek je kriv jer proizvodi neravnotežu, u sustavu koji je balansiran. Dva su načina da se stvari poslože na svoje mjesto, u ravnotežu, slobodnom voljom čovjeka, dakle, njegovom akcijom, ili će to učiniti sustav.

    Ne slažem se da samo čovjek utječe na neravnotežu u "sustavu", jer ni samo čovjek ne čini život.
    Život je postojao i prije čovjeka, a duh života je prije postojanja u čovjeku, postojao u svakom obliku života.
    To je opisano u postanku, samo to ljudi nikada nisu do kraja shvatili.
    Duh života će postojati i dalje sa čovjekom ili bez čovjeka, a na ljudskoj vrsti je da ispune ulogu sukreatora idiličnih uvjeta ili da izaberu doprinos svojem kraju u ovoj nama poznatoj dimenziji.
    I život koji prebiva u drugim vrstama sukreira uvjete života, samo što nije toliko odgovornosti na tim drugim vrstama. Odgovornost boljitka ili unazađenja je na čuvaru života - čovjeku.

    avatar

    26.06.2010. (17:42)    -   -   -   -  

  • hrx22

    ovo je mozda glup primjer jer dolazi iz americke serije ''glavni grad'' al tamo novi nacelnik policije osmisljava tkz.. comstat... to je kao jedna velika sala gdje su pozvani svi kapetani iz svih divizija u washingtonu... i svi imaju uvid sta se dogadja sta ne i dolazi se do mogucnosti bolje kontrole i brzeg nacina djelovanja... ugl mogli bi prikazat stanje koje oni rade kako brzo i s kojim ciljem...takvo nes bi bilo popraceno s medijima i ljudi bi bili ukljuceni u taj program... nes kao javno prikazivanje sta se radi sta je problem itd to je utopija za sad al treba bar stvarat ideje jer kad bi bili ustrajni to bi se mozda i ostvarilo...mislim da je nesto bilo ono kako vlada vlada al to je banana... ova bi stvar bila definitivno dobra svi bi imali ukljucen mozak i sigurno nebi bilo dosadno kao sto sad u saboru tamo spavaju i svadjaju se... ja cak mislim da se oni namjerno svadjau il glume samo da pokazu da oni nesto rade hehe mislim smijesno al to sve treba gledat s neutralne pozicije i ne dozvolit da ti takve gluposti upropaste dan :)
    TM je za mene kad sam cuo za takvo nesto bilo tako super stvar... ono meditacijom mozes smiriti ljude oko sebe konacno se pojavilo nesto sto je ajmo rec lijek za covjecanstvo al vise neznam kad sam cuo za cijenu, sta neki ljudi pricaj o tome nekako sam promjenio misljenje jer stari moj ako grupna meditacija moze zaustavit puske pa zasto je onda naplacujes..ok naplati radi odrzavanja al to su cifre ono za gomilanje love...citao sam i knjizicu o tome i to je onaj tipicni americki sistem -kupujmo iz naslonjaca sta transcendentalna meditacija moze uciniti za vas, razmisljao sam mozda je maherishi namjerno to napravio jer je ipak amerika sila pa na njihov nacin dovest ljude da meditiraju al cini se nista od toga trubica :(
    al ova solarna joga to mislim da nemoze bit neka spacka jer u ovom slucaju nije potreban guru nista ti nije potrebno osim malo volje, pravog mjesta, malo ljubavi prema suncu ... cak nemora bit nikakvog ucinka na tvoje tjelo, dovoljno je da pogledas tu predivnu energiju koja osvjetljava tvoj i svaciji zivot :)...

    avatar

    26.06.2010. (17:50)    -   -   -   -  

  • toma juda

    @blade, životinje i biljke žive po zakonima prirode. Jesu li oni odgovorni za neravnotežu? Ne. Kako čovjek krši ljudske zakone, tako još bolje krši one prirodne postavljene od Uzvišene Inteligencije. Nazovi to Duh života ako hoćeš...

    @hrx22 reče:

    '' ... TM je za mene kad sam cuo za takvo nesto bilo tako super stvar... ono meditacijom mozes smiriti ljude oko sebe konacno se pojavilo nesto sto je ajmo rec lijek za covjecanstvo al vise neznam kad sam cuo za cijenu, sta neki ljudi pricaj o tome nekako sam promjenio misljenje jer stari moj ako grupna meditacija moze zaustavit puske pa zasto je onda naplacujes..ok naplati radi odrzavanja al to su cifre ono za gomilanje love... ''

    Ekonomisti znaju često reći da zapravo ništa nije besplatno;-))))))

    avatar

    26.06.2010. (17:54)    -   -   -   -  

  • hrx22

    koliko se god ovo zvucilo nestvarno al ekonomija i cjeli sustav djelovanja nece bit dobri dokle god se bude mislilo -matematicki,logicko,razumno,intelektualno, to su sve obiljezija samo jedne strane mozga- tako se u skolama uci , takvo je cjelo drustvo sastavljeno-ako imas imas ako ne ko te ... cak se ljudi s krvlju povezani ubijaju radi toga...cista logika bez trunka ljubavi govori ovako - ubij sve starce invalide nesposobne svi koje nemogu u drustvu dat dovoljno eliminiraj- to nevalja zar ne al ekonomija sad tako djeluje samo ipak postoje oblasti koje sprijecavaju da dodje do takvih razmijera... treba sveobuhvatno vodit- jedino tako - recimo vedski spisi govore tako ima 8 gl grana i sve se nadopunjuju jedna kroz drugu... krenuti u smjeru razvijanja mozga da ti komp bude kucni ljubimac a ne gospodar da nemozes zivjet bez njega...mi smo jos u zivotinjskoj fazi al polako bi trebalo vec doci vrijeme transformacije al zasad to je samo idealiziranje :(

    avatar

    26.06.2010. (18:22)    -   -   -   -  

  • Para(ne)normalan!

    P.S.
    Što je još gore ekonomisti su i najbolje plaćeni od svih struka, kakva je to poruka mladima?!
    Zašto bi onda se mladi ljudi se patili pa učili za nastavnika, učitelja, liječnika ili inženjera kada sa ekonomskom muletinom mogu biti menađeri ili kako se to danas popularno zove poduzetnici i svojim nezannjem uništavati ljudske živote i sudbine!
    Jedino što je gore od ekonomista su nogometaši, to se od sramote ne bi ni smjelo upisivati pod zanimanjem!
    Za par dana će Viktor Žmegač govoriti o teroru ljepote i sporta, potpuno marginalnim ljudskim djelatnostima koje ne proizvode nikave nove vrijednosti ni obrazovanje samo bogate elitu reklamirajući njihove proizvode.
    To je koprena na očima čovječanstva koja skreće pažnju sa stvarnih problema čovječanstva.
    Nisam protiv sporta, može postojati amaterski i rekrativni za zdravlje. Profesionalni je samo moderno gladijatorstvo, najmanje zarade sportaši, a najviše ekonomisti aka menađeri i ostali paraziti na njihovom životu i muci. Poslije su ti gladijatori u biti mule jer kasnije budu totalne ljudske ruine uništenih tijela.
    Pozdrav!

    avatar

    26.06.2010. (20:02)    -   -   -   -  

  • veki

    Pozdrav!
    Eto samo da kažem da sam i ja otvorio BLOG, možda neće biti po nekim standardima, ali baš me briga. Sve u svemu na njemu će se moći pronaći i prokomentirati teme koje se nalaze i na stranici koju uređujem, tako da će to ujedno biti produžetak stranice, pošto na njoj nemam mogućnost komentara.
    Teme će nadam se biti zanimljive: 2012.godina, manipulacije ljudima, metafizika, duhovnost, novi svjetski poredak, politika, zdravlje ....a sve sa ciljem poticanja na razmišljanje, raskrinkavanja ILUZIJA koje danas nažalost živimo.
    Pozdrav!

    avatar

    26.06.2010. (21:01)    -   -   -   -  

  • catwoman

    @ hrx22 ... dobro si zaključio kako je Maharishi amerikanizirao program meditacije ( TM ), da bi ju kao takvu učinio što prijemčivijom, zato se tečaji i naplaćuju, jer mnogi ljudi ne cijene ono što plate. No, skladotvorna skupina, recimo od 250 do 500 ljudi u RH koštala bi godišnje cca. kao jedan tenk prosječnih performansi, što zaista nije skupo. Radi se o tome da ljudima koji bi izvodili te programe treba osigurati smještaj, prehranu ( hotel najprikladniji za intenzivne programe ) i osnovni higijenski pribor, ostalo ne traže, ali je problem kako izostatati s posla ili iz obitelji godinu dana, to si rijetko tko može priuštiti, jer društvo u cjelini nema razumijevanja da bi to podržalo ( čekanje u firmi, obuka zainteresiranih nezaposlenih i sl. ). Ja bih odmah išla da nisam vezana obiteljski, recimo. Guru tu nije neki faktor, samo kvalificirani učitelj da te nauči meditirati jer sam se uvjerila da rijetko tko to nauči sam ( bez direktne instrukcije i provjere )iako je beskrajno jednostavno ... upravo zato što je tako jednostavno, ljudi počnu komplicirati i tu ih treba netko u početku nadzirati i kontrolirati da ne zaruže u pogrešnom smjeru. Poslije tečaja svatko može prakticirati TM sam ili u grupi ( efekt je intenzivniji, dublji ), ali ne mora slijediti nikakava pravila, osim kulturnog ponašanja u društvu. Ne treba niti slušati predavanja. Problem je zaista čudan što je tečaj užasno skup za naše uvjete ( ok, daju rate i popuste ), no - prednost je ta, kad to masno platiš, onda to i koristiš. Tako se ne stvara masa onih koji bi si to priuštili iz znatiželje, pa poslije zapustili i time vremenom prikazali društvu cijeli program kao banalan. Solarna yoga je doista super, sve besplatno, pa vidiš da manje ljudi fura solarnu yogu, nego TM, čudno je to, zar ne ? Eh, treba trčati za suncem, a u meditaciju sjedneš u toploj sobi i na raspolaganju ti je uvijek. Pa si svatko bira što i kako može, a sve to pomaže i psihi i duhu i zdravlju.

    @ Para(ne)normalan ... sad si me s tim nogometom povukao za jezik glede onih vuvuzela... pa to je kreirano da blokira pleksus solaris i srčanu čakru, točno osjećam blokadu u ta dva centra kada raspale trubiti po tome, to je isto elitin izum, da se prekine most od nižih energetskih centara u ljudskom eteričnom tijelu, da ne bi došlo do dizanja kundalinija u grlenu ili čeonu čakru. Pleksus solaris je točka za pružanje otpora ( ego u zdravom i nezdravom smislu, kako ga tko oživljava ), a otvaranje srčane čakre je posebno opasno za elitu, jer tako otvoren čovjek ne samo da je totalno nemanipulabilan, neustrašiv i prema drugima srdačno cool, već ima i dosluha s finim Duhom svemira, a onda jao si ga sotonistima.

    @ veki ... pozdrav ! Odlična ideja, jer stranica ti je malo lelujava i šarena, podloga tamna, slova sitna i teško je čitati, pa će se na blogu moći puno pozornije pratiti sadržaj. Kliknula sam na brzinu na blog i vidjela da je baš fino čitko i pregledno. Sad ćemo te više čitati. :-)

    avatar

    26.06.2010. (23:57)    -   -   -   -  

  • Spin

    Uglavnom meni se ta priča o tome kako ljudi ne cijene nešto ukoliko to nisu masno platili ne čini baš primjerenom za duhovno buđenje kojemo je cilj pobjeda nad materijalnim.

    Većina gurua dosegne nekakav duhovni nivo u kojem postanu sretni i zadovoljni ali im naravno samo još fale klasične OVCE koje bi tu njihovu sreću mogle malo začiniti sa novcem, onako da se nađe pri ruci, jezičina se brzo umori, , duhovni svijet je ionako nepostojeć za ovozemaljske senzore, dok ovozemaljski svijet pruža itekako mnogo, i svi vjerojatno odaberu tu opciju.

    Zato ne budimo ovce ni u kom pogledu.

    Svatko je sam svoj guru (besplatno)

    avatar

    27.06.2010. (01:28)    -   -   -   -  

  • catwoman

    @ Spin ... niti meni se ne sviđa ta priča o masnom plaćanju, bolje rečeno - činjenica. Naime, više puta sam, dok sam radila, ponudila platiti tečaj nekima bližnjima koji su rekli da bi išli, ali im je preskupo. E, onda se nisu mogli izmotavati, pa su priznali da im se u biti ne da. ( Ista stvar s homeopatskim pripravcima, ljudi radije plate nego da dobiju besplatno - ne vjeruju besplatnom. Isto znam iz osobnog iskustva. ) Bilo bi korektno da se ljudima koji ne mogu platiti, a žele to naučiti, omogući da to na neki način odrade, odvolontiraju neke obaveze za društvo. Toga nema predviđenog i to mi se ne sviđa.
    A tehnika je zaista izvrsno prezentirana i učitelji su besprijekorno kvalificirani da odrade svoj posao kako treba.
    Bila sam kasnije kod ekipe Hare Krishna, Shri Chinmoya, Sai Babe ... gdje su meditacije i programi besplatni ( tj. netko donira, tko hoće ), ali ljude nitko niti pedantno ili ponaosob ne podučava i prilikom tih "meditacija" nema velikih šansi da se često transcendira - vidim to ljudima na facama, jer sam imala prilike uspoređivati. Transcendiraju jedino oni koji su ili prirodno vrlo pročišćeni ( velika rijetkost ), ili su prije naučili TM. A meditacija bez transcendiranja je kao pranje nogu u čarapama ili cipelama.
    Što se tiče generaliziranja o guruima ... nikome ne treba vođa ( mada bi se i tu prevarili, i sam si tvrdio neki dan da je ljudima bolje prezenitrati kulturu nogometa i roštilja, nego ljudožderstva, jer 50 % ljudi nema svoj stav i povodljivi su, to je činjenica koju sam ja pročitala i provjerila u praksi ), ali u nekim periodima dobro dođe učitelj nečega. Puno se brže napreduje i put je siguran. Ja doista nisam sigurna da bih skužila kako se meditira, da mi to netko nije tumačio i uputio me u to na vrlo osoban i tankoćutan način, te me pratio u tom procesu neko vrijeme i savjetovao kod nekih problema. Taj program mi je zaista koristio par godina, pa sam se poslije osamostalila i dalje razvijala prema svojim gabaritima, makar mi niti tada nitko nije postavljao bilo kakve kanone, već samo davao praktične savjete. A dobar savjet zlata vrijedi, barem meni. :-)

    avatar

    27.06.2010. (03:05)    -   -   -   -  

  • blade777

    životinje i biljke žive po zakonima prirode. Jesu li oni odgovorni za neravnotežu?

    Jesu li bile praživotinje odgovorne za nestanak i kataklizmu prije postanka čovjeka?

    U određenom vremenu i na prostoru vezanom za to vrijeme najodgovornija je ona vrsta koja ima najviši stupanj svijesti.

    Duh života je bio prisutan na ovom našem preljepom planetu i prije postanka ljudi, to nitko ne može osporiti.

    U onom trenutku kada taj duh života prima skupnu frekvenciju svih osjeta koja ima više osjeta patnje tuge i boli. sile prirode, koje su svojevrsni mehanizam zaštite pravilnih kretanja prema razvoju evolucije, počinju eliminirati stvarnost odašiljanja negativnih emocija. Takav život na određenom prostoru i u određenom vremenu se resetira-uništava negativne učinke i rađa novu vrstu. Vrste izumiru, ali duh života vječno traje.
    Ono što mi možemo napraviti je;odašiljanje što manje negativnih emocija i osiguravanje životnog okružja gdje će živjeti drugi oblici života, koji će odašiljati što više pozitive.
    Tu naša uloga čuvara života počinje djelovati punom snagom.
    Sada djelujemo na svojevrsnom minimumu sposobnosti, možemo puno puno više.

    Kada se materijalna sredstva globalno bude počelo koristiti za poboljšavanje uvjeta života svih segmenata života, ljudska vrsta će postepeno evoluirati na višu razinu.

    Nismo na ovom svijetu da budemo čuvari samo svojih života, nego da ispunimo zadaću čuvara života uopće.

    Pozdrav!

    avatar

    27.06.2010. (07:56)    -   -   -   -  

  • Name Required

    Super tekst, iako, mislim da nije toliko problem kreditnog i ne-kreditnog novca koliko konstantnog rasta, da bi sustav opstao. Baš o tome skiciram jedan tekst. I u sustavu ne-kreditnog novca postoje krediti, koji se vraćaju uz kamate. Znači opet prodaješ buduću novostvorenu vrijednost., pa ti je potreban rast veći od kamata da bi bio na nuli.
    Cijeli sustav koji počiva na pohlepi ističe rast kao ideal, a stabilnost je nešto negativno - stagnacija. Istovremeno stabilnost u svim drugim sustavima - od biologije do termodinamike smatramo nečim pozitivnim - ekvilibrijem, finom ravnotežom.... Znate ono pervanovo tumačenje evolucije koje je potpuno točno: zdrava antilopa je taman toliko brža od lava da je on ne može uhvatiti.... Lavovi ne planiraju svake godine uloviti 5% više antilopa, a ako se to slučajno i dogodi, antilopa će biti manje, pa će u sljedećim generacijama biti manje lavova, pa više antilopa i opet sve dolazi u ekvilibrij.
    Ekonomija pak zahtjeva stalan rast - ili propast....

    avatar

    27.06.2010. (10:52)    -   -   -   -  

  • toma juda

    Tako je. U prirodi ide sve po špagi, jer se slijede njeni zakoni. Čovjek je već druga priča...

    avatar

    27.06.2010. (11:48)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Slažem se s vama dvojcom, doista to forsiranje rasta da bi sustav opstao u krajnjem je smislu suicidalno, i to elita zna, to je odlično istaknuo @ Gordy, jer uništavanjem privrede u svjetskim razmjerima ( a to se radi ) - vrijednosti se vraćaju u naturalan, ne više novčani izraz, i onda će doslovno sve biti elitino, to je barem njihov ( lukav ) plan, koji se sve razvidnije očituje u hrvatskoj stvarnosti, čak i onima koji manje mozgaju o "teorijama zavjera".

    @ blade 777 je na svom blogu dao izvrstan, jednostavan i krajnje prirodan "recept" za stabilno ( ne "razvojno" ) hrvatsko gospodarstvo: turizam s vlastitom opskrbom, pa kada zakaže turizam, ostaje hrane za nas - tako bi elementarno uvijek bili sigurni i zbrinuti. Kasnije je lako nadograđivati sustav drugim detaljima.

    avatar

    27.06.2010. (20:22)    -   -   -   -  

  • catwoman

    @ blade dragi ... prekrasan mi je ovaj tvoj poslijednji post.

    Dozvoli da se nadovežem, malo u kontekstu razgovara sa @ spinom : smisao prezentacije TM prakse širokim slojevima društva, posebice tako duhovno nesretnom i neispunjenom Zapadu, što ga čini tako materijalno nezasitnim ( pogrešna projekcija potreba ), Maharishi je objasnio kao jednim od načina da se u svijetu počne uklanjati patnja. Najvažnija je ljudska djelatnost - ukloniti patnju, kaže. On je to činio na taj svoj način, postoji još vjerojatno bezbroj drugih načina ... svima nam je ista dharma, samo su različiti putevi ... napisao je na svom blogu @ byduby.

    A o resetiranju izvora prejakog i destablizirajućeg negativnog zračenja ( mislim na ljudsku vrstu trenutno ) iznimno zanimljivo je nedavno pisao i @ TJ. On je to nazavo intervencijom. Stignemo još intervenirati i sami, ako ne na kolektivnom, barem na individualnom planu, i to je dovoljno za Evoluciju. Zato općenito / filozofski nisam u panici niti duboko zabrinuta, kao niti ti. I to nam mnogima ovdje daje sposobnost alternativnog viđenja i djelovanja, jer nismo blokirani strahom uslijed neznanja, a što muči ogroman broj ljudi. Prezentacijom znanja, te kreiranjem pozitivnog ozračja ( mentalnim smirivanjem u Svjetlost ili Beskononačno, Ljubav .... ), kao što si istaknuo, sigurno izuzetno možemo pomoći drugima i uključiti ih u radostan život kao samosvjesna, samosvojna, aktivna, kreativna i kooperativna bića, o čemu vrlo zanimljivo i konkretno piše @ Name Required ovdje.

    Ljudi niskih kvaliteta kao da namjerno nastoje kreirati što više patnje, pisalo se u tom smislu o okultnoj agendi konc.logora za Hitlerovog režima, kao da se nastojala postići neka kritična količina, intenzitet ljudske patnje, što bi "dozvalo" određene "sile" iz drugih dimenzija ... Tako mi se sve više čini da je doista ovaj naš planet poprište Dobra i Zla. A znamo tko je jači u krajnjem smislu .... :-)

    Hvala još jednom za taj nadahnut osvrt .

    avatar

    27.06.2010. (21:33)    -   -   -   -  

učitavam...