Komentari

bookeraj.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • MODESTI BLEJZ

    djeci sam čitala Priče iz davnine, moram priznati sa dosta straha da ih neće moći shvatiti zbog uistinu ponekad arhaičnog izraza, no na moje oduševljenje i uz pokoje pojašnjenje njima nepoznatog izraza - i djeca su bila jednako oduševljena, čak na nekim mjestima toliko uživljena u priču da su od nestrpljenja i napetosti svako malo propitkivali a što će se dalje zbiti. djecu uistinu ne treba podcjenjivati ;0)

    avatar

    12.03.2010. (21:53)    -   -   -   -  

  • NF

    ne znam za osnovnu školu, ali znam da je moj kolega, sada na fakultetu, doktor znanosti, godinama upozoravao na neprimjerenost iste u srednjoškolskim programima. siguran sam da je rijetko tko pročitao više knjiga od mene i da malobrojni imaju bogatiju kućnu biblioteku, ali u gimnaziji sam i ja svojevremeno pročitao samo ondašnje jade mladog wertera, stranca i pesmu davičovu, ostalo sam blefirao jer mi je bilo dosadno, tolstoja i dostojevskog sam naknadno čitao, kao i ostale klasike. siddharta i lovac u raži su mi u srednjoškolskim danima bili najdraži, al sad vidim, otkako je ovaj drugi naslov ušao u lektiru, učenici ga baš i ne vole ;)

    avatar

    12.03.2010. (21:59)    -   -   -   -  

  • čitač bez bloga

    Čini mi se da osnovnoškolci imaju problema s čitanjem i učenjem bilo kojeg predmeta.

    avatar

    12.03.2010. (22:02)    -   -   -   -  

  • Tri Pojma

    i u svom postu, pa i u komentarima sam navela da je vjerojatno (kažem ovo "vjerojatno" jer nisam stručnjak) nužno korigirati lektiru. prije svega, to treba raditi svako toliko, kako bi se na popis stavili neki novi naslovi koji su u međuvremenu postali, nazovimo ih, klasici. no, dirati I.B.M meni je zaista svetogrđe.
    netko je dobro rekao: nije stvar u lektiri, nego u načinu na koji se ona djeci predstavlja i obrađuje.
    razumijem da su novinari ograničeni količinom teksta. no, neke stvari zahtjevaju ozbiljnost, jer u suprotnom nastaje velika šteta.
    eto, čini mi se da ćemo i u subotnjem Jutarnjem opet čitati članak koji je svakako senzacionalan, ali daleko od onoga što je realnost i stvarni problem. priča će biti osječka.

    avatar

    12.03.2010. (22:48)    -   -   -   -  

  • greibachin_oblik.bloger.h

    Odličan komentar, baš sam tako nešto pomislila kad sam čitala blentavi članak.

    avatar

    12.03.2010. (22:58)    -   -   -   -  

  • ZlicaOdOpaka

    Čitali su mi Priče iz davnine, davno prije nego sam naučila čitati i naravno, prije polaska u školu. Arhaizmi? Zašto bi to djecu smetalo?
    Recimo, sjećam se lobode iz Ribara Palunka. Nisam znala što je loboda, zapravo tek mi je internet otkrio tajnu, ali mi to neznanje, jednako kao i neznanje mojih bližnji o lobodi nije kvarilo užitak čitanja, odnosno slušanja.
    A da ne govorim kako mi je Kako je Potjeh tražio istinu jedna od najljepših bajki :-)).

    Koji je smisao tog članka? Lektira je bezvezna, izbacimo lektiru iz škola?
    Spomenula si da si pročitala sve knjige iz lektire. Ne znam jesam li ja. Znam da je bilo knjiga koje su me oduševile tako da bih odmah zgrabila druge knjige tog pisca, bilo je knjiga kojima sam prigovarala, za koje sam pitala koja budala je to napisala i još veća budala izdala, a najveća nam stavila u lektiru :-)).
    Ali, to je dio školskih dana. Pitanja: Zakaj mi to učimo ... blablabla ... dignimo revoluciju ... blablabla ... to mi je dosadno, to ne volim, to ovo, to ono. Koliko se sjećam, nitko živ nas nije uzimao ozbiljno, eventualno bi koji suosjećajni roditelj debelih živaca pokušao naći neki nama prihvatljiv argument :-)).

    avatar

    13.03.2010. (01:27)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Slažem se! Djeca još ne mogu valjano odlučiti što je dobro za njih, a što nije. Ja sam sa
    zadovoljstvom sama čitala i pisala svoje lektire...Nije bilo interneta - morala sam uključiti vlastitu glavu i sama sve "otkriti" - razmišljajući, povezujući....I bilo mi je super!
    Pusa, pozdrav od Luki+Goldie; ugodan Ti vikend

    avatar

    13.03.2010. (01:35)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Odlično si izabrala stručnu literaturu - to i jesu najbolje knjige vezno za novinarstvo!
    "The Blind Side" je odličan; a doista je Sandra u tom filmu - posebna!
    Ugodan vikend; pusa, pozdrav od Luki+Goldie

    avatar

    13.03.2010. (01:47)    -   -   -   -  

  • plavozeleni

    Sklonost čitanju jednaka je sklonosti prema bilo kojem području. Nekoga interesira knjiga, nekoga tehnika, nekoga filozofija, nekoga slikarstvo, nekoga more... I na takav način moramo promatrati ljude. Nikoga ne možemo optužiti zato što nema interese jednake našima.
    Bilo bi idealno kada bi se djeca u školi mogla posvetiti onome prema čemu su prirodno usmjerena, bez nametanja drugih predmeta. Na taj bi način dali svoj maksimum. Jedan je moj sin od rođenja tehničar i nezamislivo mu je kako netko može provoditi vrijeme uz knjigu, sliku ili filozofiju. Drugi je njegova opreka. Svaki je stručnjak u svome području. Svako nametanje onoga što čovjeka ne interesira stvara suprotan učinak, stvara odbojnost.
    Zahvaljujuči netu djeca imaju mogučnost da lakše "savladaju" teme sa kojima ne žele gubiti vrijeme, a tu je i lektira jednako zastupljena.
    Zašto se čuditi onima koji nemaju sklonosti jednake našima?
    Da sam ja u školi i ja bih se snalazio na taj način.
    U svome sam programu za pračenje tema koje se otvaraju na mom blogu i na temelju kojih ključnih riječi puno puta vidjeo da se traže upravo sažetci za lektiru (blog na kome sam pisao o taxi službi ima naziv 'Starac i more...'). Da li i ti u svome trackeru možeš vidjeti koje su teme kod tebe otvarane i kako su nađene? Meni je ta analiza uvijek interesantna jer pišem o mnogim temama.

    PS. Kada sam pokušao vidjeti tvoj tracker srušio mi je Firefoxs i morao sam restartati komp.

    avatar

    13.03.2010. (09:24)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    Lijepo si se osvrnula na temu.
    Meni se pak čini da je dotična novinarka imala najviše problema sa datim knjigama, čak više nego djeca koju je u ovom slučaju ”zastupala” :)))))

    avatar

    13.03.2010. (19:31)    -   -   -   -  

  • slobanic

    Veoma stručan komentar o novinarstvu. No ja bih više o lektiri. Lično sam povređen što se Ivana Brlić Mažuranić svrstava u "nerazumljive". Ja nisam imo s tim problema iako nisam rođen na području Hrvatske, a čitao sam je kao osnovnoškolac. Takođe u moje omiljene pisce spadaju i Šenoa i Nazor. Mislim da je za đački doživljaj lektire presudan sadržaj i metodički pristup učitelja (nastavnika, profesora). Naravno i njegov odnos prema delu koje obrađuje i prema đacima. Obično se školski predmeti mrze zato što se mrzi profesor.

    avatar

    14.03.2010. (12:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...