Komentari

sempercontra.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


  • toluen

    Vrlo zanimljiva priča i razmišljanje. Doista je pitanje gdje je granica između onoga što tehnologijom dobijamo, a što gubimo. Vrlo teško za odgovoriti.

    Međutim dok sam prije bio jaki pobornik tehnologije u svakom pogledu i sam se sve više laćam običnih pomagala koje rade na "poluautomatskom" principu (tipa štihaća, sjekira i slično) :-)

    No još jedan detalj iz priče mi je zapao za oko. Spomenuo si stroj za obradu drveta u svojoj radioni. Ako smijem pitati radi li se o hobiju ili poslu ?

    Naime osobno me sada sve više privlači obrada drveta (gdje strojevi i tehnologija imaju savršeno smisla) i zapravo planiram sam sebi (to je zapravo jedna već jako stara neispunjena želja) napraviti jednu dobro opremljenu radionu (ne samo za drvo) u kojoj bi mogao raditi kreativno u smislu obrade različitih materijala. Rezultat toga bi bili sasvim originalni, unikatni i praktični proizvodi koji se mogu koristi u svakodnevnim životnim aktivnostima.

    Pri tome naravno ne mislim na ovu drvnu konfekcija koja se utapa u beskonačnoj konkurenciji gdje je to potpuno neisplativ posao. I inače za mene osobno više ništa nije posao već u svemu tražim mogućnost kreativnog izražavanja (što se vidi i u komentarima he,he :-)

    Čisto ručni rad (naravno potpomognut strojevima gdje treba), unikatni sa elementima umjetnosti nastao u iskrenom znoju vlastitih ruku.

    Pa ako nisam fulao u procjeni tvojeg osobnog iskustva po tome pitanju imaš li neki praktičan savjet po tome pitanju ?

    :-)

    avatar

    11.12.2009. (15:34)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @toluen
    ...od malih nogu kada sam se uvlačio u drvodjelsku radionicu u mojem dvorištu s četiri, pet godina i udisao miris tutkala i svježe blanjanog drveta (naravno ručnom blanjom), preko hodanja bosih nogu po piljevini, rezbarenja brodova, automobila i revolvera iz šper ploče, do izrade namještaja od iverice, drvo me privlačilo. Ali sam ipak završio elektrotehnički fakultet, drvom se bavio iz hobija misleći kako ću taj hobi intenzivirati nakon odlaska u mirovinu. No čovjek snuje, a Bog određuje!

    ...više ništa nije posao već u svemu tražim mogućnost kreativnog izražavanja...
    Meni posao nikada nije bio samo posao. Uvijek je bio, jeste i bit će mogućnost kreativnog izražavanja. Što se vidi i u mojim postovima i komentarima i pričama.

    Savjet: čitaj o svemu što se odnmosi na drvo (ima literature), razmišljaj kako i što napraviti(naročito kad nakon ručka prilegneš), a onda alat u ruke i počni. Pa makar u početku po principu: prvi se mačići u vodu bacaju :-)!

    avatar

    11.12.2009. (15:54)    -   -   -   -  

  • toluen

    @semper prije svega hvala na savjetu :-)

    I sam sam iz iste struke koju navodiš (sada u sferi informatike), ali sam oduvijek volio raditi svojim rukama (slično ovome što opisuješ) sve što je bilo moguće tako da majstori rijetko kad zarade nešto na meni. Nažalost nikada nije bilo dovoljno novaca (nema ga ni trenutno) da sa malih ručnih alata i strojeva prijeđem na ove prave.

    Zadnjih 10-tak godina (iako su stalno kreativne, ali vezano uz računala) nažalost nije bilo baš nimalo vremena za to, ali ova ljubav za stvarnim dodirom sa materijom i stvaranjem je ostala i nikada neće proći. Tako da vjerujem da će se to ipak realizirati barem do neke mjere. Znam da je sve moguće, ali sam i realan.

    Inače imam jednu dobru praksu (koju svima preporučam), a to je da bilježim sve moguće ideje koje se pojave bez obzira na što se odnosile, tako da bi mogao izdati 10 knjiga samo popisa ovih ideja koliko ih trenutno ima, a mnoge su sa područja izrade koječega od drveta. Naravno nisu sve moje, ali se sve bilježe odakle su, uz kratki opis (sliku ako ima) tko, gdje i kada je ideja uočena).

    Inače stalno sam prikupljao razne knjige, časopise (npr. SAM-ovi od početka) i video materijale i sve moguće informacije o zanatima općenito (među kojima naravno prednjači obrada drveta) i fascinantno je koliko sada upravo internet na tome području obiluje raspoloživim materijalima. Ali dan traje samo 24 sata i nije moguće sve zgurati u njega, a postoje i brojna druga ograničenja.

    S obzirom da ovog znanja zapravo jako nedostaje jedna od ideja koje me stalno opsjedaju je i svojevrsna baza znanja koja bi bila dostupna ljudima koji žele naučiti, a nemaju odakle, koju bi naravno stvarali oni koji ova znanja iskustveno i posjeduju i voljni su ih podijeliti sa drugima.

    Inače baš sve što pišem ( a očito se prilično trudim oko toga) je usmjereno ovom ponovnom buđenju kreativnog duha u svima naročito ovim mlađim generacijama koje ne mogu nikako razumjeti da zapravo bez dodira sa izvornim i prirodnim načelima (koje izvrsno opisuješ u ovom postu spominjući nekadašnje stvari) nema zapravo pravog osjećaja istinske sreće i zadovoljstva.

    Sada je gotovo sve zamjenjeno surogatima. Plastičnim novcem (karticama) koji zapravo uopće nema stvarnu vrijednost kupujemo plastične proizvode napravljene da traju do izlaska iz trgovine. Tu ne može nikako biti trajnog zadovoljstva pa se i ono zamjenjuje svim mogućim oblicima ovisnosti (zapravo drogama u širem smislu) kako bi se nadoknadila potreba za osjećajem zadovoljstva, ali se to radi pažljivo tako da nikada ne prestanemo biti ovisni o bankarima i korporacijama. Dovoljno je samo pogledati reklamu za Coca colu kako pojam Božića veže uz svoj proizvod, ne treba dalje. Više uopće ne živimo svoje živote.

    Većina mladih i mlađih ljudi uopće nema dojam kojiko je doista potrebno muke i truda da se svojim rukama stvori bilo što, ali bojim se da će to biti prisiljeni naučiti u vremenima koja dolaze u kojima bi se sve ovo što sada vidimo moglo raspasti jer je kao model života potpuno neodrživo.

    Koliko smo daleko od toga trenutka teško je reći, ali će svakako povnovno neke sada zaboravljene vrijednosti i znanja ponovno dobiti na vrijednosti. Možda sada to izgleda smiješno, ali doći će vrijeme kada će kila dobre kravlje balege vrijediti više od kilograma ovih papira koje sada nazivaju vrijednosnim pairima.

    :-)

    P.S. Mislim da si negdje spomenuo određene zdravstene probleme, pa nikako da ti pošaljem jedan zanimljiv link na tu temu.

    Dakle ovdje je taj zanimljiv (blago rečeno) LINK koji ti možda može pomoći u tome da ga riješiš, možda čak i u cjelosti. Teško povjerovati, ali nije nemoguće.

    Isprobao sam ovo kod mame koja sada nakon godinu dana uzimanja C vitamina (svaki dan 3 x 500 mg sa polaganim otpuštanjem) više ne pokazuje niti jedan od karakterističnih simptoma. Fascinantno da je i njen kardiolog ostao zapanjen njenim oporavkom iako je bila doživjela jak infarkt koji ju je umalo koštao života.

    Ništa ne nagovaram, samo šaljem informaciju, ako pomogne biti će mi drago.



    I inače postoji čitav niz stvari koje su danas potpuno neopravdano zanemarene praveći od nas potpuno nesposobne ljude koji osim slanja SMS-ova i sličnih gluparija (ne kažem da od toga nema ponekad koristi, ali kruha ne donosi) više ne znaju gotovo ništa raditi.

    avatar

    11.12.2009. (19:58)    -   -   -   -  

  • snahice

    Več dugo nisam tako uživala u nekom postu.
    Sva sreća da ćemo jedanput moći reći- naš je deda baš bio faca!

    avatar

    12.12.2009. (14:21)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @toluen
    ...čitajući ove tvoje komentare kao da smo iz istog jajeta izašli, što je doduše nemoguće, ako ni zbog čega ono što sam stariji. SAM svoj majstor još uvijek stoji na polici (doduše u podrumu), kada uhvatim čekić u ruku, rukom mi prolaze trnci zadovoljstva, podrum na vikendici mi je pun svakakvog alata (pa čak još od oca mog oćuha koji je bio strojobravar), i ja bi da dan traje 48 sati, ali da za 24 sata znam samo ja i nitko više itd, itd. Bilo bi zgodno da nas sudbina spoji na kojih 24 sata. Mislim da bi bilo priča na"kile".

    Što se tiče C vitamina i mog srca. O ovoj terapiji mi je već pisala @cat i ja sam taj članak pročitao i sada ponovo. Međutim kod mene se radi o ipak nešto specifičnijem slučaju. Dvadeset godina sam godišnje redovno išao na sistematske preglede i analizu krvne slike. Nikada, ponavljam nikada nisam imao koleserol iznad normale, dapače najčešće negdje na polovici, i nikada, a ni danas nemam visoki tlak iako ne pijem lijekove za sniženje tlaka. Pa čak ni onda kada sam pušio (prije 33 godine). Osim začepljenja krvnih žila na tri mjesta drugih začepljenja nemam, provjereno. Nažalost nikada nisam podnosio veće količine C vitamina, pa čak ni u obliku voća jer mi je to štetilo želudcu (gastritis). Prema svim pokazateljima uzrok mojih nevolja sa srcem, a sigurno i s želudcem je moja narav (nervčik) i stres kojem sam jako podložan. Hvala na savjetu.

    avatar

    12.12.2009. (18:41)    -   -   -   -  

  • Boris

    Da se i ja ubacim u ovu sentimentalnu priču koju bi mogli nazvati " Žal za uvelim lišćem". O mnogo ćemu mi razmišljamo, a malo toga nam koristi. Kažu neki: Kako misliš - tako živiš. Vidim, oduševljavate se radom, što je dobro, a ostajete ipak nezadovoljni. Imate želučani smetnji i stresova. Možda zbog politike?! Sitnica. Upravo čitam da je indijski sveti spis Bagavad- gita izgovorena prije 5000 godina, a u njoj je rečeno: "Ja sam izložio Bagavad gitu bogu Sunca". Prema nekoj procjeni to je razdoblje od 40 milijuna godina. A naš sveti spis - Biblija, stvarana je nakon toga u procesu od 2000 godina, a sada smo u fazi mesijanskog vremena, 2000 godina nakon toga. Zapali smo u probleme do grla, kako kao država, tako i kao pojedinci.A zašto ? Postoji samo jedan uzrok. Ne priznajemo Božji suverenitet. Bog daje i Bog uzima. Sve je u Božjim rukama ( Napomena : izmeđ ova dva sveta spisa ne postoje vjerska razlika, jer i u jednom i drugom imamo istog Oca, različit je samoi kontekst zbivanja sudionika u vremenu ). Dakle, umjesto da vam pošaljem neki recept ( lijek ) za sprečavanje"gripe", ja aludiram da je za rješavanje problema u materijalnoj sferi (psifofizička dimenzija ) potrebno poznavanje duhovne dimenzije. Što prije krenete na taj put otkrit ćete Istinu. Nitko nije tako dobar da nema što učiti.

    avatar

    13.12.2009. (03:31)    -   -   -   -  

  • husky

    Zanimljivo zapažanje!
    Slažem se sa @ tulenom da je teško odrediti granicu što sa određenom tehnologijom dobivamo a što gubimo.
    Po meni se puno stvari proizvodi kako bi služili čovjeku i olakšali mu život, a ja ko malo njih je stvarno potrebno. Pa kad to onda spojimo sa onim famoznim "stvaranjem nove vrijednosti", dođemo do današnje situacije kad se s jedne strane proizvode naprave koje nisu nužne da bi držali tijrk novca.
    Time trošimo resurse i uništavamo zemlju, dok s druge strane velika večina ljudi nema dovoljno hrane, krova nad glavom i odjeće, oni što je zaista potrebno čovjeku.
    Često se pitam u kojoj mjeri bi mi zapadnjaci trebali smanjiti konzumaciju tehnologije i novotarija, a da se u to ime resursi preusmjere na osnovne potrebe ljudi, svih ljudi na zemaljskoj kugli.
    Na koncu, rođenjem na zemlji, svi imamo pravo na jednak dio kolača.
    Tragom razmišljanja i doživljaja oko sebe, vidim da institucije i močnici nemaju namjeru izjednačiti resurse na sve ljude, pa je jedan od rijetkih načina da se takav slučaj ostvari djelovati po onoj: "razmišljaj globalno, djeluj lokalno". To bi dovelo do toga da se ja kao pojedinac dobrovoljno odreknem onog dijela koji mi nije potreban u korist onima koji nemaju ništa za ono što im je neophodno po nekakvim današnjim normamama civilizacijskog minimuma. Pa kad bi se i drugi pojednci tako ponašali, stvari bi se mijenjale...
    U konkretnom @semperovom primjeru, bio bih spreman skupljati lišće ručno, ili još bolje, ostavio big ga tamo di je palo, ipak je to gnojivo za budući naraštaj trave :-)

    avatar

    14.12.2009. (13:23)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @husky
    To s tvojim "razmišljaj globalno, djeluj lokalno" podsjetilo me na filozofsko pitanje je li zrno čini hrpu.
    Staviš jedno zrno i pitaš: "Je li to hrpa?" Odgovor je naravno, ne. Onda staviš drugo i ponoviš pitanje. Odgovor je opet, ne! I tako stavljaš zrno po zrno, svaki puta postavljajući isto pitanje. U jednom trenutku ipak je odgovor: "Da to je hrpa!" Znači ovo posljednje zrno stavljeno na ranije odložena čini HRPU. Tako i pojedinačno djelovanje MNOGIH svjesnih ljudi može stvoriti EKOHRPU.
    Problem je gdje naći gomilu SVJESNIH!

    avatar

    15.12.2009. (19:06)    -   -   -   -  

  • Boris

    @husky,
    Fino razmišljaš, ali to još nije sve. Moraš znati da je sve već rečeno i napisano. Pitanje je samo vremena kada će se dogoditi ova naša kataklizma. Zato moraš biti spreman na nj. Svijet je uređen tako, da ide od kataklizme do kataklizme. Koliko je to miljuna godina, nitko neće znati. Znanost posjeduje tragove čovječanstva stare prije više milijuna godina. Ima jedan biblijski tekst koji svjedoči o tome. Kada je Kajin ubio Abela Bog ga je kaznio tako da postane vječiti lutalica i da ga nitko ne ubije, jer bi se u tom slučaju prokletsvo prenjela na tu osobu. To ukazuje na tu činjenicu.Nije tu samo Adamov grijeh. Tu je i Kajin. Nitko od nas ne zna kada će se dogoditi Sudnji dan. Zna se kako bi to trebalo izgledati, ali kada...Ono što bi moglo biti zasigurno je činjenica da nema kolektivnog spasa. Svatko polaže račun za sebe. E, to ti je vjerovanje ako si obraćenik. Ako nisi, ide po starom. Pametan čovjek nikada neće raditi protiv sebe ( piti, pušiti,krasti, lagati, bludničiti...) Nemoj misliti da je Sanader pametan čovjek mada govori nekoliko jezika. On je teški bolesnik, jadan i nesretan. Vidiš li u koju bjedu se doveo. fali mu samo omoča oko vrata. Nije isključeno da ju neće staviti.

    avatar

    17.12.2009. (05:47)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @boris
    Svatko polaže račun za sebe.
    U ovom se potpuno slažem! Postoji ipak jedan problem, pogotovo kada se radi o globalnim temama.

    Pojedinac, bez podrške većine, ne može mijenjati stvari na bolje. Na gore nešto lakše! A da bi se mijenjala svijest o štetnosti "potrošačkog društva" i klanjaja "Zlatnom teletu" nije dovoljan jedan. Uostalom Isus Krist je za to najbolji primjer.

    Iako je imao podršku i pomoć svog Oca, iako je i sam, tako se barem tvrdi, bio polubog ipak je učinio malo, da baš ne kažem ništa. Jer ljudi se i dalje ubijaju, mrze, kolju i dalje jedni druge izrabljuju i izgladnjuju kao što su to radili i prije Krista (možda se to baš ne vidi tako direktno jere se radi na perfidniji način). A k tome se tvrdi da Isus Krist, točnije njegova misao, ima mnoštvo zagovornika.

    avatar

    17.12.2009. (16:23)    -   -   -   -  

  • Boris

    @Seper contra
    Vidim da si dobar čovjek i rado ću s tobom porazgovorit, pod uvjetom da me ne smatraš pametnijim od sebe. Za nas vjernike "Božja Riječ je zakon. Iz nje izčitavamo sve ono što je reko Bog preko svojih prijatelja (proroka). Zato, molim te da se ne naljutiš što ću te malo ispraviti. Isus je pravi čovjek i pravi Bog, u njemu nije bilo grijeha. To je, naravno, neshvatljivo ljudskom umu. To češ razumjeti samo onda kada budeš dobio milost, nadnaravni Božji besplatni dar. On nije učinio malo, kako ti kažeš, nego sve. To što se ljudi ubijaju i klanjaju Zlatnom teletu je čista idolatrija. Oni traže Boga tamo gdje ga nema. Za sada o tome toliko. Uvest ću te u čitavu istinu ako budeš to želio u smislu razumjevanja, a ne u smislu vjeroispovjedi, jer to se slobodan čin, uzimaš ili ostavljaš sam bez prisile ikoga.
    Slašem se s tobom da pojedinac ništa ne može mjenjati bez podrške većine. Znači, ostaje samo mogućnost promjene pojedinca, i to, sam, radeći na sebi ( samosvijest ), u stilu: Sam svoj majstor, Sam svoj liječnik.
    Globalne teme svrstao bi u kategoriju kataklizmi. Znaš i sam da je toga bilo u povjesti. Mi svojim neredom dovodimo do tih procesa. Najveća paradigma nastala je kada su nam uvalili parolu da privredni razvoj dovodi do blagostanja čovječanstva, samo nisu rekli, kakav privredni razvoj? Onaj koji je u skladu s Prirodom! Život u skladu s naravnim zakonom, a naravni mora biti u skladu s Božjim zakonima, jer je Bog stvorio Prirodu. To je tako jednostavno. Iz ovoga odmah možeš vidjeti koliki su grijesi Svijeta. No nemoj se brinuti za sutra, jer sutra dolaze druge brige ( Nemoj me doslovno shvaćati ). Mio sam malo opširan. Oprosti. Hvala. Čao.

    avatar

    18.12.2009. (10:06)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @boris

    Sve je OK i ništa ne zamjeram. O Bogu, o dobivanju Božje milosti i nadnaravnom besplatnom (je li ima išta besplatno) daru, o tome tko je Isus (čovjek revolucionar, borac za slobodu svog naroda, polubog ili bog), o tome zašto Svemogući dozvoljava da se na svijetu događaju takve strašne stvari od elementarnih nepogoda, preko ratova, gladi i pojedinačnih ubojstava ako ima moć da to spriječi, o tome kako da vjerujem u nešto ili se držim nečega što je neshvatljivo mom umu, mogli bi razgovarati, ali ne ovako na daleko i u pismenoj izmjeni misli. Takve teme zahtijevaju direktni kontakt, određena pravila igre i uljudbeni način ponašanja. Kako se ta tri uvjeta uglavnom među običnim pukom teško mogu poklopiti u jednom trenutku, moj princip je da o temi Boga i svega što je u svezi vjerovanja ne raspravljam ili ako već moram onda najmanje što je moguće. Svaki neka živi prema svom svjetonazoru tako dugo dok ne ugrožava druge!

    Eto moj je sin pripadnik Mormonske crkve, za mnoge katolike neprihvatljive sekte u okviru kršćanstva, moja je supruga praktična katolkinja, a ni mlađi sin nije ni agnostik. Dapače zauzima istaknuto mjesto u njoj, ali ja ipak s njim o toj temi ne razgovaram. Mi smo po tom pitanju dva dijametralno suprotna svijeta. I opet se viđamo, družimo, pomažemo jedan drugom (i on ima obitelj) ali u sferu vjere ne ulazimo.

    Jednom je dosta davno snaha, očigledno bez dogovora s njim da o tome govori s nama, spomenula kako im je cilj da nas do nekog dana uvedu u Crkvu. Na trenutak je zavladao tajac, a onda sam ja mirno rekao: "Ako želite da prihvatim vašu vjeru i uđem u Crkvu, ja ću za vašu ljubav to učiniti. No mislim da nije pošteno biti vjernik ako u to ne vjeruješ!"
    Otada više nikada nisam s njima ni govorio i razgovarao na tu temu.

    I na kraju, potpuno se slažem da se čovjek treba truditi i uznastojati da, što je to više moguće, živi u skladu s Prirodom, jer će tako činiti najbolje i sebi i Prirodi, to jest okruženju u kojem živi. Ali za to mi nije potrebno da vjerujem, mislim ili pak umišljam da su to Božiji zakoni i da je Bog stvorio Prirodu. Mislim da je moj stav,koji kaže da treba živjeti u skladu s Prirodom, a koji se temelji na mom osobnom uvjerenju daleko jači od nečijeg stava koji se oslanja na stav nekog drugog, pa makar to bio i Bog. Jer puno je teže držati se moralnog načela ako si sam svoj gospodar, nego ako ti taj moral nameće, pa čak i pomaže u njegovom pridržavanju, netko drugi.

    Eto, vidiš kako je ta tema "opasna"! Mislio sam svega nekoliko riječi u skladu s mojim principom, a ipak sam "otplovio" prema otvorenom moru. I zato je bolje da, prije nego što stignem na neizmjernu pučinu filozofskog mora, prekinem ovu plovidbu i bacim sidro.

    avatar

    18.12.2009. (21:25)    -   -   -   -  

  • Boris

    @semper contra
    Ha- ha-ha-he...Kakva koincidencija da smo isto godište, lakše ćemo se razumjeti. Slažem se s tobom da su ove teme teške, i da nije dobro druge opterećivati. Potpuno te razumjem i podržavam. Možda o ovome možemo razgovarati na drugi način preko e-maila. Ako me želiš bolje upoznati svrati na naš blog ( ggidmiholjac.blog.hr ) kojeg ja uređujem. Naći ćeš mnogo interesantnih stvari za sebe. Iako pišemo ozbiljno, poput teme, za nas se malo zna i nema komentara. jer smo provincija. Bit će mi drago ako napišeš koji komentar. Čao!

    avatar

    19.12.2009. (01:10)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...