Komentari

marinjurjevic.blog.hr

Dodaj komentar (118)

Marketing


  • Bule

    @Marin Jurjević o svemu. (nastavak diskusije iz prošle teme u svezi položaja hrvatskog radništva)
    Hmm. Hmm.
    Hrvatski narod, pa tako i radništvo, je u izmjenu društveno političkog uređenja doslovno krenuo grlom u jagode. Primarno je bilo stvoriti nacionalnu državu (bar narodu), dok će se ostali problemi u funkcioniranju društva rješavati u hodu.
    Dolaskom na vlast raznolikog desničarskog domaćeg i bjelosvjetskog hoštapleraja , garniranog s najvećim ološom iz propalog Saveza komunista, stvorilo se u novonastaloj državi Hrvatskoj čudno društveno političko uređenje. Njega su činila na brzinu nametnuta prapovijesna kapitalistička pravila džungle i socijalistička svijest ogromne većine građana (radnika).
    Početak Domovinskog rata stvorio je neophodan paravan iza kojeg su gore navedeni hoštapleri mogli započeti s pljačkom svega onoga što su generacije naših očeva mukotrpno stvarale. Plačka je čak dobila i saborski legitimitet, te nazvana "pretvorba i privatizacija".
    Hrvatski radnici, kao i ostali građani, zauzeti obranom zemlje i u najvećem broju zatrovani najprizemnijim nacionalizmom, ali i šovinizmom, prihvaćali su tu pljkačku (uopće je nisu shvaćali ozbiljno) kao normalan slijed u razvoju mlade im države.
    Nekolicina intelktualaca koji su digli svoj glas protiv takve besramne "pretvorbe i privatizacije" bila je javno prozivana jugonostalgičarima, komunjara, a u najekstremnijim slučajevima i izdajnicima Hrvatske.
    Bez obzira što se vremenom sve veći broj građana počeo buniti protiv takve kriminalne pretvorbe i privatizacije, pljačka hrvatskog nacionalnog bogatstva se i dalje nastavljala. Niti dolazak koalicije na vlast predvođene SDP-om nije to uspio zaustaviti. Što zbog nedovoljne odlučnosti i jedinstva vođa koalicijskih stranaka po tom pitanju, što zbog činjenice kako većina Hrvata (radnika) nije niti tada smatralo pretvorbu i privatizaciju većim problemom.
    Događaji na splitskoj Rivi su pokazali u kojem će smjeru ići koalicijska vlast. Neće biti sukoba s HDZ-om po niti jednom važnijem pitanju za Hrvatsku, pa tako ni po pitanju kriminala u pretvorbi i privatizaciji, čega je ta stranka bila glavni arhitekt, ali i izvoditelj.
    Dolaskom HDZ-a ponovo na vlast, Hrvatska je očerupana do kraja.
    U sadašnjem vremenu krize, kada privid koliko tolikog dobrog života, napumpanog prevelikim zaduživanjem, slabi i nestaje, hrvatsko radništvo postaje sve svjesnije svog skoro pa bezizlaznog položaja. Svoje pauperizacije, u što su ih doveli oni za koje su sve ove godine glasali i držali ih na vlasti - HDZ.
    Također radnici moraju shvatiti kako će se za svoj bolji život i veća radna prava morati izboriti sami. U toj borbi će uvijek imati svoje povijesne političke partnere-ljevicu (u što spada i SDP).
    Dok je desnica (u što spada HDZ) od vijeka vijekova bila na strani kapitalista.
    Nema razloga da tako ne bude i ubuduće.

    avatar

    06.12.2009. (13:14)    -   -   -   -  

  • mislim dok ne smislim

    Marine, pažljivo sam čitao tvoje pouke od prve do jedanaeste. Ja imam pouku Xll, ŽIVIO SOCIJALIZAM, SMRT KAPITALIZMU I SLOBODA NARODU.

    avatar

    06.12.2009. (13:24)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @Bule

    Puno si toga reka u ovoj svojoj analizi.
    To nije samo "hrvatski slučaj". Bilo je dosta sličnih iskustava.
    Problem je da radništvo u ovim podnebljima opterečenim povijesnim sukobima i ideološkim konfrontiranjima dodje do svijesti o SVOJIM INTERESIMA koji su često suprotni od onih iza kojih radništva (kao glasačka mašina) stoji. Do tog apsurda dolazi jer je zov ideološkog, demagoškog itd. ćesto jači od stvarnih interesa (socijalnih, klasnih...) radništva (onih koji žive od prodaje svoje radne snage i znanja).
    Tu sindikati kod nas šepaju imaju ponekad ulogu zbunitelja a ne predstavnika radničkih interesa.
    SDP kao socijaldemokratska opcija mora raditi na pojašnjavanju tih stvari...i u ovom trenutku svoje temelje bazira na podršci obrazovanijih slojeva koji su svjesniji katastrofe koja nam se nudi ovakvim tipom liberalnog kapitalizma u kombinaciji sa tradicionalnim primitivizmom.
    To srljanje "grlom u jagode" veoma je skupa cijena koju plačaju najopljačkaniji slojevi našeg društva - a koji ćesto nisu razjasnili ili osvijestili svoje realne interese i svoju realnu društvenu i političku ulogu.

    avatar

    06.12.2009. (13:49)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @mislim dok ne smislim

    Ja sam još uvijek najbliži onoj XI "fojerbahovskoj" Marxovoj tezi:
    FILOZOFI SU DO SADA SVIJET SAMO RAZLIČITO TUMAČILOI - STVAR JE U TOME DA SE ON PROMIJENI !!!!

    avatar

    06.12.2009. (13:52)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @mislim dok ne smislim

    A ovakav kapitalizam kakav nam se u praksi nudi zaista i u meni ima žestokog protivnika !

    avatar

    06.12.2009. (13:53)    -   -   -   -  

  • Bule

    @Marin Jurjević o svemu. Moj post nije bila analiza hrvatske društvene zbilje, nisam za tako nešto kvalificiran, već laički osvrt na uzroke svega onog lošeg što je snašlo hrvatsko radništvo, pa tako i mene. Dobrano i našom krivnjom. Priznajem, ali bili smo zavedeni.
    Da mi je netko pričao o ovoj zbilji prije dvadeset godina, kada sam se kao malo dijete veselio vlastitoj državi, ne bih mu vjerovao.
    Nadam se kako će, ako ne svi mi, onda bar većina nas koji živimo isključivo od od svojeg rada (manualnog ili onog drugog) uspjeli artikulirati do kraja svoje interese, te se dovesti u poziciju da ne ovisimo o ničijoj dobroj volji. Pogotovo ne o dobroj volji naših gazda i njihovih profita. Čime oni kupuju vile, jahte, automobile, skupu odjeću. Ljubavnice, priložnice i konkubine.
    Nisam ljubomoran na njih, ali mnogima od takvih neću nikada oprostiti način na koji su došli do tog ogromnog bogatstva.
    Svjestan sam činjenica kako se stvari ne mogu vratiti na početak, pa da svi startamo u isto vrijeme i sa iste startne linije.
    Jedan od razloga zašto sam u SDP-u jest i vjera kako će se moja stranka, kada dođe na vlast, uspjeti obračunati sa bar dijelom onih (neće nikada sa svima) koji su opljačkali Htvatsku, pa tako i mene, oduzeti im pljačkom stečenu imovinu i iskoristiti je za razvitak ove napaćene zemlje.

    avatar

    06.12.2009. (14:46)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @Bule

    Nempj se "pravdat" - Napisa si odlićan i inspirativan analitički tekst.
    Tko kaže da nisi kvalificiran ?
    Pa živiš u Hrvatskoj.
    To je sasvim dovoljna kvalifikacija za onoga tko se naučio mislit svojom glavom a ne stat nijemo ka kamen pokraj puta !
    Pzdrav !
    Marin

    avatar

    06.12.2009. (15:26)    -   -   -   -  

  • Ovo je pobuna

    @Bule
    Stoji sve što si rekao + dodati onaj dio bivših komunistikih direktora koji su u hodu i "na vrijeme" otvarali privatne firme i prebacujući poslove na svoje firme uništavali tvornice, radnike slali novoj vlasti na brigu. Primjer je Jugoplastika. Sjećam se dragog druga Rodoljuba Najeva i ekipe. Najev je bio jebeno strog prema ženama u tvornici u doba kad su im kasnile plaće. Bilo ga je teško i pogleati, kakav direktor, kakav autoritet. On sigurno nije ušao u HDZ, ali je dao svoj obol u privatizaciji. Komunistički direktori bili su jedini ekonomisti upućeni u stanje. Tko je 1991. znao što je dionica? Jedino su ti bivši direktori bili u stanju voditi firme i odveli su ih u ... Kao i ovi iz HDZ-a. Dalo im se da ukradu i sada njihova djeca imaju firme i nekretnine. Stupovi društva. A nje sve uništila ova stoka iz HDZa i njihovi prirepci.
    Početak moje recesije bio je još u doba SFRJ dok smo čekali u redu za crni kruh i druge radosti. Vrhunac moje recesije je bio 1991 (?) kad su mi oboje staraca ostali bez posla. Neizvjesnost. Nekima je bio i rat (mnogima nije), jer im je srušena kuća i netko im je poginuo. A nekima je sada tek stigla recesija.

    avatar

    07.12.2009. (12:45)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @Ovo je pobuna

    A koliko sam se nasluša Hebranga kako su za sve krivo "oni otprije" a ne HDZ !
    Zanimljiva teza - posebno ako se udje u strukturu onih koji su se devedesetih "otajkunili".....I onih koji su došli na ćelo firmi i uništili ih kroz lopovsku privatizaciju.
    Prilično smo zaboravljivi !
    A tko je "uništija" Jugoplastiku ?
    Lipo pitanje....Imala je oko 11 000 zaposlenih ?
    Pa nije moguće da je "tajuna" u Najvu !
    To bi bilo veoma uprošćeno i veoma jednostavno...Jer, šta je sa Dalmom, Termofrizom, Jadrantekstilom i tako do u nedogled...?
    Šta je danas sa škverom?
    Zanimljivo je da jedini škver u Hrvatskoj koji nije u krizi je onaj di se sačuvala stara uprava koju HDZ nije uspija smijenit..
    Tamo di su došli novopodobni stranački direktori i uprave "odnija Vrag sve" !
    Zaista je suludo izjednačavati krivnju za privatizaciju, lopovluk i ukidanje radnih mista, bogačenje i uništavanje onoga šta su radnici desetljećima stvarali....i za sve jednako krivit "one bivše" i one koji su izvršili egzekuciju tzv "socijalističkih mastadonata" !
    naravno - uvik je bilo loših ljudi i pljačkaša - ali ovo šta se desilo, i to dok su drugi ratovali - zaista nema usporedbe u povijesti hrvatskog naroda !

    avatar

    07.12.2009. (18:35)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @Šjor Marine... odavno je Vesna Parun napisala pjesmu "Za sve su kriva djetinjstva naša".
    U pravu je. "Bubuleja" nije ništa kriv. Za sve je kriv naš bloger... :)))) Evo zašto... KLIK

    avatar

    07.12.2009. (23:30)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @Ima jedan svijet

    Lipa i poučna slićica (slija) iz života - odlično napisana.
    Eh - ta djetinjstva !

    avatar

    08.12.2009. (01:45)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @ima jedan svijet

    Ipak, kad malo bolje promislim - ovo što je napisa Mosor2 je tužna prića......

    avatar

    08.12.2009. (01:53)    -   -   -   -  

  • Bule

    @Ovo je pobuna. HDZ je svih tih godina bio na vlasti, pa je njezino vodstvo sukladno tome i daleko najodgovornije za pljačku nacionalnog bogatstva Hrvatske. U čemu je velika većina od njih izravno ili neizravno i sudjelovala.
    Rat je sam po sebi izrazito nepravedan događaj, čije posljedice će poštena i odgovorna vlast nastojati ravnomjerno raspodijeliti na sve slojeve društva.
    Što HDZ-ovska vlast to nije niti pokušala napraviti.
    Nije ih jednostavno bilo briga što će biti s nama, "stokom sitnog zuba", kako nam je tepao jedan od osnivača HDZ-a.

    avatar

    08.12.2009. (09:28)    -   -   -   -  

  • Bule

    Što uopće očekivati od ovakve vlasti koja ne poštiva niti najveću svetinju u demokratskim i civiliziranim zemljama, a to su ugovori i procedure koje sklapanje i raskid takvih dokumenata nosi sa sobom.
    U mnogim "državnim" tvrtkama su uprave tih poduzeća na svoju ruku, a uz Jacin blagoslov, umanjile radnicima plaće za 10%, bez obzira što su Kolektivni ugovori koji reguliraju navedenu problematiku još uvijek na snazi.
    Živa perverzija od pravne države.
    Ovdje nije pitanje jesu li radnici u državnim tvrtkama preplaćeni za svoj rad, pa im treba skresati plaće i dovesti ih u realne okvire(držim da nisu, već podplaćeni obzirom na ogromne količine novca koje su pod pokroviteljstvom pojedinaca iz vrha državne vlasti pokradeni iz tih firmi), već je ovdje pitanje poštivanja Ugovora i temeljnih prava radnika.
    Tužno da ne može biti tužnije.

    avatar

    08.12.2009. (09:44)    -   -   -   -  

  • Bule

    @marin Jurjević o svemu. Ma ne "pravdam" se ja Marine.
    Usput cijenim to što nađete vremena za čitanje mojih, da ne kažem, škrabotina.
    Budimo realni Marine. Moje pisanje (na moju žalost) ipak spada u to područje "literature".
    Ali me to neće obeshrabriti.
    Isto kao što ću igrati balun (ili šetati) sve dok se ne srušim, tako ću i pisati na Vašem blogu sve dok budem prepoznavao slova na tipkovnici.

    avatar

    08.12.2009. (10:23)    -   -   -   -  

  • L.Z.

    @Bule, ako ti u državnoj tvrtci nije dobro slobodno daj otkaz pa probaj u privatnoj, za Peveca ti je kasno ali ima raznih "Peveca" kolko hoćeš.

    avatar

    08.12.2009. (10:28)    -   -   -   -  

  • Bule

    @L.Z. Falio si temu prijatelju. Nema ti moj post veze o tome tko gdje radi. Ovdje se radi o kršenju određenih pravila i procedura koja vrijede u svim civiliziranim i uređenim državama. Kakvim vjerujem teži i Hrvatska.
    Međutim s ovakvim HDZ-om na njezinom čelu, to se nikada neće dogoditi.
    Usput, hvala na savjetu. Razmislit ću o tvojoj ideji. Sviđa mi se. Novi izazovi. Novi ljudi. Mlade cure što se u minicama vrte po uredima. Mmm. Već mi cure sline iz starih i pohotnih usta, a oči sjaje kao dvije žerave.

    avatar

    08.12.2009. (12:04)    -   -   -   -  

  • Ovo je pobuna

    @Marin i Bule
    Ako je to rekao i jedan Hebrang, ne znači da nema istine u tome :-)
    U firmi moga staroga HDZ nije imao školovane direktore pa su opet na kraju doveli bivše. I to one koji su tili, a neki nisu niti tili. Već su se bile otvorile privatne firme itd. Nisu ih još mogli otvoriti HDZ-ovci, ili Kerumovci, oni će doći kasnije. To je bio početak pretvorbe. Inače su se ti direktori osilili još u doba Juge i izigravali su prava radnika. Kaj ne?, rekao bi Bandić? Npr. dobivali su se stanovi preko reda, kaj ne? Jebiga. Uvik lopovi dođu na svoje.

    Slažem se da je HDZ najviše kriv jer je dopustio komunističkim managerima i direktorima da se nekažnjeno provuku. I kad je skužio kako se igra, uletio je široko u polje pretvorbe. I slažem se da je HDZ kriv jer je doveo bivše i nove lopove. I jer nije dopustio da se odigra po pravilima igre (po zakonima). I svima se to svidjelo. Pokvarili su sve stranke. HDZ je jedini kriv jer jer imao plebiscitarnu potporu naroda, mogao je što je htio. A napravio je govno od države za koju smo se borili. Ni moderni SDP nije ostao imun na to. Jednostavno, podobnost i lobiji idu ispred sposobnosti. SDP je tek mekši HDZ. A HDZ je tek mekši SKH. Ako ne volim SDP (iako ga više cijenim) ni HDZ (ne volim i ne cijenim), tko mi ostaje? Nema više nikoga. Zašto ne volim SDP? Jer jedva da su iti pokušali osjetiti bilo naroda. Jer se SDP boji svojih nacionalista. Tek kad se uđe u narod, može se dobiti povjerenje naroda. Nije to populizam, nego SDP zazire od Crkve i nacionalnih ciljeva. Je li ne valja Crkva ili ne valja narod? Jeste li i dalje na samoproglašenoj poziciji avangarde? E, sada, boji li se Pahor svojih nacionalista? Naša ljevica je likovala kad je tamo došao na vlast Pahor, jer je on ljevičar i s njim će se naći razumno rješenje. Kako ste naivni.

    avatar

    08.12.2009. (12:20)    -   -   -   -  

  • mislim dok ne smislim

    @Ovo je pobuna-
    Pitaš se ti je li ne valja Crkva ili ne valja narod? Ja ću ti odgovorit. NE VALJA CRKVA, a što se tiče SDP-a i HDZ-a, SDP je za moj ukus previše desno ali ono malo što je bio na vlasti napravio je reda u državi kakvog- takvog. Nema usporedbe između SDP-a i HDZ-a.

    avatar

    08.12.2009. (14:04)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @Bule

    Ala - to "stoka sitnog zuba" već sam bija i zaboravija - a to najbolje opisuje stanje u kojem smo bili i koje se, na žalost, i nije baš puno prominilo !
    kakva vlast - takve izjave !

    avatar

    08.12.2009. (18:23)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @Bule

    Pa to nas najviše i koči šta nismo ni P od PRAVNE DRŽAVE !

    avatar

    08.12.2009. (18:24)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @Bule

    Nemojte podcjenjivati samog sebe niti ono što pišete ! Mislim kako je to itekako korisno....barem meni !

    avatar

    08.12.2009. (18:25)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @L.Z.

    Bogami nije ni privatnicima - a posebno malim poduzetnicima - niti malo lako...I te kako njih sve ovo pogadja ...a bez da oni "stanu na noge" teško nam se piše....Veliki dio njih grca pod teretom obveza nesolidne države i pravnih zavrzlama kao i birokratskih "smetala" koji tim ljudima jednostavno ne daju radit sve dok i njih "ne namire" - pa veliki dio poštenih poduzetnika ne može opstati u takvoj močvari.

    avatar

    08.12.2009. (18:28)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @Bule

    Pa i ja sam te razumija na takav način da nije bitno di radiš - nego kako se vlast ponaša prema onima koji žive od svog rada - bez obzira je li riječ o državnom ili privatnom sektoru

    avatar

    08.12.2009. (18:29)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    Ovo je pobuna

    Nemoj se opterečivati bilo čijim "nacionalistima",
    Sve ti je to, lipi moj - magla...Zaista živiš u oblacima ako misliš da je HDZ falija i doveja državu na rub ponora "jer nije kaznio jugo managere"...
    Pa zar još padaš na te dječje priće ili se ka grdelin vataš na tu baketinu..
    I kad napadaš - u stvari fališ "bivše" ..Kako drugačije shvatit tvoju izjavu da su se stanovi dobivali "priko reda"!
    Dakle STANOVI SU SE DOBIVALI !
    A sad _
    Dobijes po skini !
    Pa sar se ne sicas da je studiranje bilo besplatno..sdravstveno svima...itd.
    Nemoj da te bilo koja mrsnja toliko saslipi da ne mos vidit di i kako sivis i ko je sa to kriv

    avatar

    08.12.2009. (18:37)    -   -   -   -  

učitavam...