Komentari

nsist.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • I.R.Babun

    Iako sam kroz razne rasprave sa studentima s kojima sam imao priliku raspravljati o temi ˝besplatnog školstva˝ doista me još nitko nije uspio uvjeriti zašto je isto neizvedivo ili pak nemoguće. Svi argumenti se kreču u granicama; ˝ništa nije besplatno, pa zašto bi i školstvo bilo˝ (zaboravljajući da je po novom zakonu osnovno i srednje besplatno), preko ˝vijećni studenti će studirati do besvjesti na račun onih koji se trude˝ (zaboravljajući činjenicu da sam bolonjski proces ograničava takovi način studiranja), i ˝vi nemate legitimitet˝ (pokušavajući složiti nekakve slabe konstrukcije i primjere koji nikako nisu na mjestu), pa do onih vrijeđanja ˝vi ste boljševici, komunjare, sdp-ovci i slični ´ovci´....˝ (prikazujući da se tada već vataju za slammke nebi li pokušali sebe uvjeriti u nešto što i sami znaju da je neistina). Isto tako nijedan od oponenata blokade nemože ˝razbiti˝ tvrdnju da novaca ima, da se isti troše uzalud, da se ne smiju raditi razlike prema imovinskom cenzusu jer i sam Ustav RH to zabranjuje, kao i da sama bolonja nemože 100%-tno profunkcionirati ako se ne preusmjere dodatni novci u visoko školstvo , itd.
    No svi se slažu oko toga da je ono potrebno, no neslažu se s metodom, tj blokadom nastavnog programa. Što je zapravo apsurd; ako je svima toliko puno stalo oko predavanja, zašto onda nedođu u što većem broju i ne izglasaju deblokadu (tj glasaju protiv blokade) te time dokažu ne samo sebi nego i profesorima da im je doista stalo do toga, a ne da iz nekog prikrajka nešto mrmljaju i ne rade ništa po tom pitanju.
    Štoviše, nikako nemogu shvatiti kako netko može biti za status quo ako je slabijeg imovinskog stanja ili pak radi tijekom studija da bi otplatio istog, znajući da će isti dogodine biti sigurno skuplji?! Što se to treba dogoditi da ta osoba malo zastane i priupita se: ˝pa zašto bi nešto plačao što su moji roditelji već platili i ja sad plačam?!?!?!˝
    Alarmantna je činjenica da većina studenata (jer ako je blokatora malo, a deblokatora još manje-barem po rezultatima Plenuma) uopće nema nikakvo mišljenje o stanju na svom faxu i opčenito o plačanju istog. Ta gdje su ti ljudi? Građani ove države, studenti ovog faxa? Na Hawaii-ma? Zar je pitanje besplatnog školstva toliko ne interesantna tematika?

    Ali, osvrnuo bih se na jednu drugu stranu problema, naime, cijeli ovaj problem nastaje u tome što država malo po malo želi skinuti odgovornost sa sebe i prenjeti to na privatni sektor. Ako država tihim ali sigurnim procesom prelaska visokog školstva u privatni sektor ˝odustane˝ od njega ono će biti na milost i nemilost kapitalu u kojem će se prama imovinskom cenzusu ili pak ugledu/utjecaju u društvu moći lagano riješavati studij, dok će drugima (onima slabijeg imov. stanja) on biti nedostupan ili pak dostupan ali uz obveznu stipendiju (koja će biti kupopodajnog ugovora: student se obvezuje da će završiti fax i raditi za davatelja npr. 25god. a davatelj iste da mu plača troškove studija i osigura zapošljavanje u svojoj firmi) koja će na kraju više ličiti na institut dužničkog robstva iz doba Rimskog carstva nego nešto primjereno 21. st. Time će se stvoriti nepremostivi jaz između bogatih i siromašnih, što sigurno nije cilj niti jedne demokratske zemlje, a tako, barem se nadam i RH. Takav model već 40-tak godina funcionira u SAD-u, koji danas trzaju velike društvene i ekonomske krize, pa mi se gotovo logičnim čini priupitati se ˝gdje mi to idemo, ako primjenjujemo sistem koji se raspada˝?
    Uglavnom, država bi trebala dati oko 25 000 000kn da pokrije sve toškove školstva što nama običnim smrtnicima to izgleda nemogučim, no ako je spremna dati oko 350 000 000kn za mirovne misije (iste one mirovne misije UN-a, koje kada je u RH bio krvavi rat, nisu radile ama baš ništa i dopustile da se dogodi jedna Ovčara i jedna Srebrenica i to isprad njihovih očiju) u nekakvom Afganistanu ili pak Golanskoj visoravni, riskirajući time i živote mladih hrvatskih vojnika u konfliktima koji nisu u našoj državnoj interesnoj sferi, onda se doista imamo zapitati kao građani RH i porezni obveznici ˝kome mi to dajemo naš novac, ako istog troši za nešto što mi uopće netrebamo a ovdije gdje je potrebno se štredi? ˝.
    Uostalom, samo besplatno obrazovanje nije stran pojam nekim članicama EU-a, no to se nikako ne navodi i nesmatra bitnim.

    avatar

    29.11.2009. (03:08)    -   -   -   -  

  • kuja

    Podržavam vašu borbu ali zbog čega zovete ove chetnike? Dežulovic i Lucic? Opcepoznata stavar da se radio o chetnicima! Molim lijepo, stojim uz vas ponavljam ali birajte s kim se dicite.

    avatar

    29.11.2009. (09:24)    -   -   -   -  

  • Bob

    hahahha, plačem.

    avatar

    29.11.2009. (09:43)    -   -   -   -  

  • I.R.Babun

    Oprostite na lapsuzima u predhodnom postu, ali pisao sam ga u 3 ujutro.

    @kuja: zašto su Dežulović i Lucić četnici? Mislin, po kojoj osnovi?

    avatar

    29.11.2009. (22:10)    -   -   -   -  

  • Žuta prepelica

    povalno je vidjeti da su se i radnici pridružili, pa makar samo i moralnom potporom, studentima, jer to dokazuje razinu njihove društvene osvještenosti i solidarnosti. Kamo sereće da i profesori stanu uz njih, kada se njihove kolege podbacile u tome.

    Samo tako naprijed studenti!!!
    Svaka vam čast!!!
    Vi ste jedini nositelji demokracije u ovim turbulentnim vremenima našeg društva!!!

    (prof. sociologije)

    avatar

    29.11.2009. (22:28)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...