Baveći se procjenama utjecaja na okoliš obiđeš mnoge farme na kojima se proizvodi razna stoka. Koji nevjerovatan osjećaj, kad stojiš uz prozor velikog tovilišta na svinjogojskoj farmi, a trideset prasaca bulji u tebe. Ili jedinstven pogled na gnojovku koju valjda dugo nisu praznili pa je sve puno crva. Pa kokoši koje nisu nikad bile van kokošinjca, fotkaš s flešom cijeli peradarnik iznutra a kokoši u paniku... Divna je ta industrijska proizvodnja hrane, ima nešto nezdravo u tome.
03.11.2009. (21:50)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Napisao si jako dobar post. Pridržavam se jedino toga da kupujem sezonsko povrće, ne tražim rajčice u siječnju npr. Sve ostale priče o domaćem danas ne drže vodu, o okusu i kvaliteti domaćeg moglo se pričati do prije 30 godina, kada su se purani i kokice moje bake napasali sami po cijeli dan, kad su i pajceki jeli domaću hranu ... danas veliki broj seoskih domaćinstava hrani piliće kupovnom smjesom, baš kao i veliki proizvođači. Što se pak e-mail forvarduša tiče, do sada sam se već svačega načitala, od toga da je i limunska kiselina kancerogena, do mlijeka koje je radioaktivno, a priče o gušterima i štakorima u raznim napicima su već urbane legende koje se svako malo obnavljaju.
03.11.2009. (21:54)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
i ja moram napisati: odličan post! najviše je pretrpio jadan špinat... prvo je bio super zdrav (Popaj spike), onda su skužili da ima neki kurac koji nije zdrav, za par godina se ispostavilo da ipak to nije toliko štetno i da je ultrazdrav, al onda opet pred dvije godine istraživanja su pokazala... pa prošle se ipak uspostavilo...
04.11.2009. (10:25)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
sve dok u svijetu od gladi umire 26.000 djece dnevno, trebali bismo se suzdržati od svake daljnje analize stanja na našem otoku zvanom potrošačko društvo...
04.11.2009. (16:49)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
godmother
he he, super post! i ja sam naravno noćna mora svih "zdravih krava", jer ne pazim ni šta kupujem, ni gdje jedem (a neki put ni iz čega jedem). kao što su mi rekli, živim opasno..still kickin'.. jesi se udebelio u begešu?mene je službeni put koštao barem +3 kg za 5 dana:)). zbog hrane (i zabave općenito) svaka im čast, znaju uživati..
04.11.2009. (17:10)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kužim druže Kopča, ali zanimljivo je kako je i tema "zdrava hrana" također vezana uz svjetsku glad. Za proizvodnju organske, kakogod zdrave hrane se utroši eksponencijalno više zemljišta nego za "standardne" hibride, skuplja je i za proizvođača i za kupca i zapravo utječe na još sumanutije trošenje resursa na Zapadu. Oni svi zloglasni hibridno uzgojeni kukuruzi i žito umnogome je spasilo Treći svijet od još veće gladi. Ne da to ikog sa Zapada ekskulpira za ignoriranje, masovnu potrošnju i gutanje viška svjetskih vrijednosti... Kumo, otkud ti u BG? Nisam znao da si posetila drugove u podružnici :) Za zabavu ili noćni život ne bih znao jer sam se mrtav srušio u krevet nakon kilometara prešipčenih po beskonačnom Sajmu knjiga a i samim beskonačnim ulicama i bulevarima. Al da se jede - jede se. Ptičjeg mleka. Al' dobro upozorio Kopča da smo neukusni s tim hrustanjem! Uostalom, možda napišem koji post na temu Prestonice kad nađem vremena, opet čekaju službeni putevi i svakidašnje jadikovke....
04.11.2009. (17:50)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dosta sam cita o zdravoj hrani, djelovanju hrane i slicno..ogroman utjecaj marketinga je tu..al moj zakljucak u nekih 4-5 god istrazivanja da je kljuc u umjerenosti i raznolikosti (ovo ste davno zakljucili jeli, ajde pokusajte se drzat toga..)
05.11.2009. (13:21)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Funny girl
Preporučujem užitak uz Balaševićevu Al se nekad dobro jelo I rezance s makom!!! Pozdrav
13.11.2009. (15:23)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
je je super je post i moram ti priznat da sam i ja procitao s gustom, ne pamtim na blogu otkad ovako zanimljiv post. da je bilo jos citao bih jos. odmah sam ti blog stavio u favorites, pa eto cisto da znas.
slusaj, ja bi se s tebom slozio u potpunosti sto se tice izbirljivosti hrane, i pogotovo ovom zadnjom konstatacijom "jedite sve s tržnice" (morat cu to provjerit u Novom Zavjetu). ali i ovo stoji sto si rekao za te "domace" koji kolju prasce i ostalo, pa umru mladi. To mogu potvrditi jer imam u familiji bližoj jedan takav slučaj, čovjek ima rak a nitko ne zna kako ni zašto, nije pušio ni pio, a to što se ljudi nisu okusili ribe i povrće izbjegavaju u širem luku, a imaju po zimi 10 pršuta, to nitko ne spominje. ja sam misljenja da ne treba traziti dlaku u jajetu, ali i da tu jos jedan segment si mozda mogao spomenuti a to je boravak u prirodi odnosno bavljenje aktivnosti, jer to je važna stvar danas. to se osvrćem samo na to zašto ljudi umiru a ne zna "se od čega".
ja sam isto djetinjstvo proveo u najzabitnijem mogucem selu, da sad ime ne govorim, pio kozje i kravlje mlijeko, jeo janjetinu i kozletinu mladu, i za to mogu garantirat , jer je stoka (koje nije bilo puno) svakodnevno se hranila prirodnim lišćem i travom, a nije bilo govora o nekoj industrijalizaciji domaćeg uzgoja.
ispisa san se puno pa bolje da stanem.
POZDRAV I ČITAMO SE !
15.11.2009. (20:54)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
aparatczyk
Baveći se procjenama utjecaja na okoliš obiđeš mnoge farme na kojima se proizvodi razna stoka. Koji nevjerovatan osjećaj, kad stojiš uz prozor velikog tovilišta na svinjogojskoj farmi, a trideset prasaca bulji u tebe. Ili jedinstven pogled na gnojovku koju valjda dugo nisu praznili pa je sve puno crva. Pa kokoši koje nisu nikad bile van kokošinjca, fotkaš s flešom cijeli peradarnik iznutra a kokoši u paniku...
Divna je ta industrijska proizvodnja hrane, ima nešto nezdravo u tome.
03.11.2009. (21:50) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
romantales
Napisao si jako dobar post.
Pridržavam se jedino toga da kupujem sezonsko povrće, ne tražim rajčice u siječnju npr. Sve ostale priče o domaćem danas ne drže vodu, o okusu i kvaliteti domaćeg moglo se pričati do prije 30 godina, kada su se purani i kokice moje bake napasali sami po cijeli dan, kad su i pajceki jeli domaću hranu ... danas veliki broj seoskih domaćinstava hrani piliće kupovnom smjesom, baš kao i veliki proizvođači.
Što se pak e-mail forvarduša tiče, do sada sam se već svačega načitala, od toga da je i limunska kiselina kancerogena, do mlijeka koje je radioaktivno, a priče o gušterima i štakorima u raznim napicima su već urbane legende koje se svako malo obnavljaju.
03.11.2009. (21:54) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Semiramida
Odličan post, potpisujem sve rečeno :)
04.11.2009. (00:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
junac
i ja moram napisati: odličan post!
najviše je pretrpio jadan špinat... prvo je bio super zdrav (Popaj spike), onda su skužili da ima neki kurac koji nije zdrav, za par godina se ispostavilo da ipak to nije toliko štetno i da je ultrazdrav, al onda opet pred dvije godine istraživanja su pokazala... pa prošle se ipak uspostavilo...
04.11.2009. (10:25) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
kopca
sve dok u svijetu od gladi umire 26.000 djece dnevno, trebali bismo se suzdržati od svake daljnje analize stanja na našem otoku zvanom potrošačko društvo...
04.11.2009. (16:49) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
godmother
he he, super post! i ja sam naravno noćna mora svih "zdravih krava", jer ne pazim ni šta kupujem, ni gdje jedem (a neki put ni iz čega jedem). kao što su mi rekli, živim opasno..still kickin'.. jesi se udebelio u begešu?mene je službeni put koštao barem +3 kg za 5 dana:)). zbog hrane (i zabave općenito) svaka im čast, znaju uživati..
04.11.2009. (17:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nemetz
Kužim druže Kopča, ali zanimljivo je kako je i tema "zdrava hrana" također vezana uz svjetsku glad. Za proizvodnju organske, kakogod zdrave hrane se utroši eksponencijalno više zemljišta nego za "standardne" hibride, skuplja je i za proizvođača i za kupca i zapravo utječe na još sumanutije trošenje resursa na Zapadu. Oni svi zloglasni hibridno uzgojeni kukuruzi i žito umnogome je spasilo Treći svijet od još veće gladi. Ne da to ikog sa Zapada ekskulpira za ignoriranje, masovnu potrošnju i gutanje viška svjetskih vrijednosti...
Kumo, otkud ti u BG? Nisam znao da si posetila drugove u podružnici :) Za zabavu ili noćni život ne bih znao jer sam se mrtav srušio u krevet nakon kilometara prešipčenih po beskonačnom Sajmu knjiga a i samim beskonačnim ulicama i bulevarima. Al da se jede - jede se. Ptičjeg mleka. Al' dobro upozorio Kopča da smo neukusni s tim hrustanjem! Uostalom, možda napišem koji post na temu Prestonice kad nađem vremena, opet čekaju službeni putevi i svakidašnje jadikovke....
04.11.2009. (17:50) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
svijet u boci
Meni je najbolja sintagma "Organska hrana" koji bi valjda trebali niti u suprotnost i s anorganskom? Nisam znao da mi obični smrtnici jedemo mramor...
04.11.2009. (18:04) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Gulas and co.biz
dosta sam cita o zdravoj hrani, djelovanju hrane i slicno..ogroman utjecaj marketinga je tu..al moj zakljucak u nekih 4-5 god istrazivanja da je kljuc u umjerenosti i raznolikosti (ovo ste davno zakljucili jeli, ajde pokusajte se drzat toga..)
05.11.2009. (13:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Funny girl
Preporučujem užitak uz Balaševićevu Al se nekad dobro jelo
I rezance s makom!!! Pozdrav
13.11.2009. (15:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
oneum
je je super je post i moram ti priznat da sam i ja procitao s gustom, ne pamtim na blogu otkad ovako zanimljiv post. da je bilo jos citao bih jos. odmah sam ti blog stavio u favorites, pa eto cisto da znas.
slusaj, ja bi se s tebom slozio u potpunosti sto se tice izbirljivosti hrane, i pogotovo ovom zadnjom konstatacijom "jedite sve s tržnice" (morat cu to provjerit u Novom Zavjetu).
ali i ovo stoji sto si rekao za te "domace" koji kolju prasce i ostalo, pa umru mladi. To mogu potvrditi jer imam u familiji bližoj jedan takav slučaj, čovjek ima rak a nitko ne zna kako ni zašto, nije pušio ni pio, a to što se ljudi nisu okusili ribe i povrće izbjegavaju u širem luku, a imaju po zimi 10 pršuta, to nitko ne spominje.
ja sam misljenja da ne treba traziti dlaku u jajetu, ali i da tu jos jedan segment si mozda mogao spomenuti a to je boravak u prirodi odnosno bavljenje aktivnosti, jer to je važna stvar danas. to se osvrćem samo na to zašto ljudi umiru a ne zna "se od čega".
ja sam isto djetinjstvo proveo u najzabitnijem mogucem selu, da sad ime ne govorim, pio kozje i kravlje mlijeko, jeo janjetinu i kozletinu mladu, i za to mogu garantirat , jer je stoka (koje nije bilo puno) svakodnevno se hranila prirodnim lišćem i travom, a nije bilo govora o nekoj industrijalizaciji domaćeg uzgoja.
ispisa san se puno pa bolje da stanem.
POZDRAV I ČITAMO SE !
15.11.2009. (20:54) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...