Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • NEMANJA

    Sliku Save Šumanovića, zagrebačkog đaka, sjajno je interpretirao Hrvoje Hribar na početku svoga eseja Tonuti, roniti, objavljenog u 'Novom Prologu' 1987. godine.

    avatar

    02.10.2009. (03:56)    -   -   -   -  

  • odmak

    Mitovima je mjesto u povijesnim muzejima. Tako ispada da je Srbija jedan veliki muzej. Najveći na svijetu.

    avatar

    02.10.2009. (08:27)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Prvo sto bih rekao da npr. Cehoslovacka prije komunizma, unatoc jednog svojevrsnog kulturnog nasilja nad Slovacima i malo konkretnijeg nad Rusinima, bila je po svemu moderna drzava. A kasnije su Cesi npr. pravili dobre filmove. Cesi su pod komunizmom dobili dva Oscara, a poslije komunizma samo jedan. A i Rumunjska, prije komunizma, bila je frankofonska zemlja koja je gledala na Francusku (ajde, Bukurest, ako ne drugi). Sve su to samo fikcije Zapada, koji pak misli da on nema mitova, a sto je americki san nego mit, a bogme i Francuz kao drzavljanin pada na Arapima i Afrikancima po predgradjanima velikih gradova. "Reklerikalizacija čitavog društvenog života" postkomunistickih drustava je isto upitna konstrukcija jerbo u Poljskoj Nowa Huta je pokazala da nema te vlasti u Poljskoj koja ce prkositi Crkvi, a npr. Rumunjska pravoslavna crkva je bila sustavni dio komunistickog rezima, osim sto su razvalili pokoji manastir, ali dolje rulja isla normalno po hramovima (ovak pravoslavlje ne trazi redovni posjet, vec samo na velike blagdane), a Rumunjska je dalje jedna od najreligioznijih europskih zemalja, koja cak sisa Hrvatsku i Slovacku, negdje u ravnini s Poljskom.

    http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=8152 3§ionId=62 Dakle to je komentar koji indirektno krivi zlocesti zapada za smrt onog jadnog Francuza u Beogradu, skoro da ne pise belosvetska zavera.

    Srpska mitomanija nije produkt drzavne propagande, koliko vise stoljetne svetosavske kuhinje (ludost zvana Nebeska Srbija, valjda dva, tri postanska broja od Novog Jeruzalema). Ne vodi Srbiju stoljecima drzavnopravna politika, nego iskljucivo svetosavska, koja se ljubomorno cuva po manastirma, o pocela je s Turcima, pa i sa svim strancima kao zlocestoj sili, koji zeli prkositi jadnoj Srbiji, koja se samo brani. Turcima za obranu, jedinu vjeru koja je Turska naganjala je bila katolicka, jer one budale u Papinskoj drzavi su bili u ratnom stanju s Turskom. Ne postoji tako vjerski toleratna drzava u povijesti Europi, kao sto je bilo Osmanlijsko carstvo, istina, jedino su se borili protiv katolika . Madjarska i Slavonija su npr. bile puna kalvinista pod Turcima, jerbo su te manje dirali, a i Zidovi su relativno dobro zivjeli pod tim istimTurcima.

    Srebrenica je bila koncipirana kao osveta za turske okupaciju, zato je dolje bilo i Grka. Takav oblik ratovanja je bio opceprihvacen u protuturskim ratovima, kako objasniti Srbinu da je OK u 18. i 19. stoljecu pobit inovjerce, a sad odjednom u 20. stoljecu se ne smije, a SPC kaze da je to boguugodno. Tko to uspije, taj je vise nego genijalan.

    Ja cu reci sto uvijek kazem, Slobodan Milosevic nije bio nacionalist, bio je ubedjeni Jugosloven, kojega je masa ponijela. Pa nije JNA isla razvaljivat Hrvatsku iz srpskog nacionalizma (na pocetku rata su oficiri trgali cetnickim dobrovoljcima njihove dvoglave orlove i slicnu insigniju), nego iz cistog jugounitarizma, baziranog na hardcore staljinizmu titovskog profila.

    Treba postaviti pitanjje sto ostaje srpskom identitetu bez te jedne uloge vjecne zrtve, bez Kosova, Jasenovca, belosvetskih zavera i te mitske Nebeske Srbije, sto je Srbin bez svega toga?

    avatar

    02.10.2009. (15:43)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    Kao prvo moram da vas uputim u moj lesart /postupak i nachin chitanja/ shto je svakako suvishno, tj. - bilo bi, kada ja ne bih bio dobrovoljni srpski izganik (danas se tezi tome, da je dovoljno da neshto patetichno zazvuchi, da bi bilo odbcheno). Saslushajmo, ipak, ispovest ovog Srbina iz rajskog odela Pakla.

    Vec rechenica na samom pochetku: " Srbi su opsednuti svojim starim mitovima..." ukazuje na nedovoljno poznavanje srpske situacije i duha [I]njihovog[/I] , srpskog vremena. Srbi, naime, nisu opsednuti nichime - Srbi su sami sebi svoja himera.
    Odoh sada da chitam dalje, sa ranom na ivici irisa.

    Za Vaseljenu spreman!

    avatar

    02.10.2009. (23:21)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    Chitam dalje - ipak je ovo krucijelni tekst o teksturi srpske sudbe No, pitanje ostaje: moze li neko, ko ne zivi doista tu srpsku sudbinu, u istu imati krajnjeg uvida ? Josh je vece pitanje: moze li onaj koji unutar zivi "srpske pravde kao sudbine", o istoj izneti plodne uvide. TESHKO ovih dana, izgleda ...,

    avatar

    02.10.2009. (23:48)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Kaže mi jedna prijatelica, Beograđanka, da joj je ovaj tekst izvrstan. Ha, Lošmi, što dakle?

    avatar

    03.10.2009. (17:41)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    Tekst je svakako izvrstan. Pisacu ti kasnije.

    avatar

    03.10.2009. (19:46)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..a što ne bi i meni, Igrenjka, što samo njemu ?

    avatar

    04.10.2009. (22:36)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...