Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


 • Pero Panonski

  Da je pozivil jos 20 godina, bas me zanima sto bi o haskom smijehu pisao.

  avatar

  22.09.2009. (18:33)    -   -   -   -  

 • pero u šaci

  Haškom smijehu? Pero, jel bi mogao proći koji ozbiljan tekst ovdje, a da ga ti ne istrivijaliziraš do svog sitnog panonskog mlina?

  avatar

  22.09.2009. (20:34)    -   -   -   -  

 • prljava igra (!)

  Mene bi više zanimalo šta bi napisao o liberalnom kapitalizmu, PP.

  Evo šta piše Th.W. Adorno u prepisci sa Th.Mannom, 28. decembra 1949.:
  Dragi i poštovani Gospodine doktore Mann,
  ne bih li opravdao moje neprikladno dugo ćutanje, teško da je dovoljno Vam ukažem na vir od posla i iskustva, u koji sam upao već prvog dana nakon prispeća iz Pariza. Ono što bi mi moglo poslužiti kao izvinjenje mnogo je više izvanredna teškoća da se uzdignem do iskustva, i svakako osećaj velike odgovornosti, kada Vam pišem o Nemačkoj. Što se te teškoće tiče, izgleda kao da toliko ovisi o objektu, da verujem, da ste čak i Vi tu nemoćni. Radi se o čudnovato amorfnom, neuhvatljivom, bezobličnom. Ekstremno promatranje Nirnberških procesa: da se neizgovoriva krivica u isto vreme pretapa u besuštavstveno, ponavlja se sve do u neverovatno svakodnevlje. Drastični izraz toga: osim par marionetskih bitangi staroga kova nisam video ni jednog nacija, i to nikako u ironičnom smislu, da niko to nije bio, već u mnogo sablasnijem -da veruju da to nisu bili; da to potpuno potiskuju; čak i da, u medjuvremenu bi čovek da špekulira, ukoliko to stvarno nisu "bili", osim glede u jednom od ljudi otudjenog bauka diktature, koja nikada nije u tom smislu postala podesna kao jedan gradjanski sistem, već tudj i i u isto vreme tolerisani kao jedna zla šansa ili nada, koja je ostala izvan kruga identifikacije - što sada demonski olakšava, na upravo istom mestu imati dobru savest, gde se nalazi loša...."

  avatar

  22.09.2009. (20:59)    -   -   -   -  

 • NEMANJA

  Zaboravio sam do sada to kazati, ali neobično mi je drago što imamo novoga stalnog i vrlo dopisnog člana svevaseljenske akademije liepog ponašanja i zborenja: pero u šaci odlično se dopisuje s ovdašnjim starokomentatorima.
  Pero, neobično mi je drago! Samo naprijed!
  Znaš i sam da ću i sam ispisati stranice komentara čim zahladi, a dotle uživam u ovom tvom prilježnom čitanju Vaseljene.

  avatar

  22.09.2009. (22:52)    -   -   -   -  

 • pero u šaci

  Hvala, Nemanja, ja sam friški bloger i komentator, no i staročitatelj. Ali sad ću se još umisliti: saznanjem o ugledu mog dopisivanja u očima svevaseljenskog cara Nemanje, kao da dobiva na ugledu i u mojim očima.

  avatar

  23.09.2009. (10:49)    -   -   -   -  

 • Pero Panonski

  A kaj ja mogu kad sam nepopravljivi hilik i jadan nisam gradjanin svijeta.

  avatar

  24.09.2009. (01:33)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...