Komentari

smisao-zivota.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • Lucy Fair

    mnogi antropolozi porijeklo hijerarhijskog ustroja ljudske zajednice vide u biološkoj podlozi. i majmunski čopor hijerarhijski je organiziran. u svakom slučaji, veoma interesantan tekst, otvara mnoga polazišta za eventualnu raspravu.

    avatar

    28.05.2009. (13:30)    -   -   -   -  

  • guest01

    zanimljiv post. I jako dobro objasnjeno . Ja bi to jos malo prosirio ovako...
    Osim nasilja u ljudskom drustvu djeluju i neke druge sile npr solidarnost ...

    Osim zivota i bogacenja na tudji racun postoji jos nesto suptilnije sto motivira ljude na porobljavanje drugih, a to je moc sama, odnosno nadmoc . Osjecaj i energija te moci. To se dobro vidi kroz takozvano bezrazlozno nasilje, a ekstrem je u sadizmu.

    Nasilje nije samo ljudska tvorevina i u prirodi puno toga funkcionira kroz nasilje, a isto tako i hijerarhijsko drustvo.

    Drzava je zaista vrlo represivan aparat, nemoj platit porez i odmah ides na sud, ako se ne pojavis eto policije na vratima ... A ako se odbijes boriti na strani koju ti odrede cak i sud nekada zna preskociti..

    avatar

    28.05.2009. (14:25)    -   -   -   -  

  • izvorni život

    Teško je to reći zašto se počela razvijati hijerarhija. Postoje neke teorije. Pravi razlozi su sigurno kompleksni, ali svi redom - bolesni. Daniel Quinn ("Ishmael") npr. tvrdi da se hijerarhija počela stvarati kad su počeli nastajati viškovi hrane i kada se ta hrana stavljala pod ključ. Tada su, po njemu, počeli problemi. Bilo kako bilo, kroz tisućljeća se stvar itekako otela kontroli pa sad imamo ovo što imamo - katastrofalno društveno uređenje koje se temelji na dominaciji o potčinjavanju mase od strane manjine. To čak glupo i zvuči, da manjina pokorava većinu, ali je tako. Po meni, prirodno ljudsko stanje je suradnja, nikako kontrola, i to se može naširoko argumentirati. Zato, svi koji toga postaju svjesni, dobro je da žive po načelima suradnje i ne odustaju od toga, bez obzira što se čini kako je cijeli svijet protiv njih.

    avatar

    29.05.2009. (12:10)    -   -   -   -  

  • mogu biti sve samo papučar ne...

    sve je to zbog manjka seksa.

    avatar

    29.05.2009. (17:49)    -   -   -   -  

  • meroveus

    Zakonitosti cikličkog kretanja ne mogu se opovrgnuti. Gotovo su koncentrični krugovi. U središtu svih je čovjek. Uzrok i posljedica. Kažu kako se prije stvaranja svijeta iz tame pojavila svijest, a uporedo s njom iz sjene pojavio se ljubomor. Kao pripadajuća suprotnost. No, na stranu dualisti, iako se cijeli život mjeri oprekama. Zašto dominacija, zašto volja za moć? Valjalo bi se zaputiti u primitivnu sabiračku zajednicu koja je preživljavala sakupljajući bobice. Nekome je to dojadilo, pa se dohvatio kosti (kasnije toljage), kako to prepričava Clarke. Ili, prema teorijama mapiranja DNA, odnosno naglim preskakanjem evolucijske nužnosti, a uslijed nepredviđenih mutiranja, sve u duhu Darwinovih teza o preživljavanju najsposobnijih i najprilagodljivijih, genetski kroj dominacije u čovjeku se usavršava, pa tako oni koji dominiraju žele sačuvati dominaciju, a oni koji nisu u mogućnosti dominirati to žele postići. Koliko pratim, prve civilizacije u međurječju pojavile su se istodobno kada i genetski obrađeno visokorodno žito. Slučajnost!? A još k tome i neobjašnjivo poznavanje astronomskih pojava i tijela, nekoliko tisućljeća prije moguće ratifikacije. Sve tekovine koje danas imamo su posljedična nužnost dominacije. Pamćenje je označeno kao vrednovanje uspjeha osvajanja. Pamte se vojskovođe, kolonizatori. Koliko duhovno naprednijih civilizacije je nestalo zbog neimanja genetskog koda za dominacijom?

    avatar

    30.05.2009. (19:37)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Tema se može gledati i sa spiritualnog stajališta ... ako je ovaj planet mjesto za evoluciju duša, ne dolaze uvijek one na istoj razini svijesti, već u ciklusima ( kao što @bezšavova sugerira tu karakterističnu pojavnost ) : najprije one naprednije, pa one manje napredne i onda one vrlo, vrlo mlade i neuke.
    Vede to objašnjavaju tzv. yugama, dugim periodima u trajanju civilizacije, kada, ovisno o ciklusu o kojem je riječ, nastupa zlatno doba gdje dominiraju pozitivne tendencije ( spomenuta kultura suradnje i mira ), zatim nastupaju periodi gdje je omjer pozitivnih i negativnih trendova otprilike isti, da bi se došlo do ( uvjetno rečeno ) sadašenjeg vremena koje traje oko par tisuća godina, kada dominiraju izrazito loša stanja ( egoizam, nasilje ) jer jedostavno na ovaj planet u ljudskom obliku nasupaju vrlo nerazvijena duhovna bića.
    Nastojala sam što je više moguće pojednostavniti tu predaju, a u kontekstu svojih osobnih istraživanja i iskustava, ne čini mi se niti malo nelogičnom ... što, naravno, ne znači da istovremeno komplementarno ne korespondira sa svime prethodno spomenutim u postu i komentarima. To su različite sfere / manifestacije / inerpretacije iste suptilne i nama nedokučive zakonitosti.

    avatar

    30.05.2009. (22:11)    -   -   -   -  

  • EuM

    "Tako dugo dok čovjek ne živi u Istini,
    ne može doživjeti pravu slobodu:
    vi djeco Moja, koji ste izvan pravog Zakona
    kojeg bi ste trebali poštivati,
    vjerujete da ste radosni i u miru.
    Međutim, u dubini srca osjećate
    da u vama nema pravog mira
    ni prave radosti,
    one slobode koju daje Stvoritelj,
    Bog i Otac"!

    avatar

    31.05.2009. (00:02)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...