Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • prljava igra (!)

    Evo šta je[I] GC Lichtenberg[/I] imao o nemačkim (evropskim?) Židovima u njegovo vreme imao poveriti svojim Sudelbücher (Waste books):

    Jevreji: To što je nekoliko porodica proterano iz Göttingena svakako nije zahvat unutar velikog plana njihovog poboljšanja, već samo jedan podredjeni postupak protiv njih, dok se velika namera mora nastaviti. Ovo može taj plan unaprediti. Uopće je neshvatljivo što bi trebalo da predstavlja velika osetljivost prema stanju Jevreja kod nas. I da li je ovaj narod toliko važan i genijalan, toliko plodan za nas, da bi ga trebalo negovati sa takvom savesnošću? Ne vidim da je tako. Zašto bi obrađivali naše tlo drukčije: samo da bi hranili jedan nekoristan plod, koji pod našom klimom ne uspeva, i koji joj se ne želi prilagoditi? - Sada i najbedniji prosjački Židov svoj tužni položaj objašnjava hrišćanskim pritiskom. Ako ih se više koalizira, ako im se otvore svi zakonski putevi za trgovinu i kretnju, za šta svako izvinjenje otpada, primetiće i sami kakav su jadan narod. Mendelsohn je isuviše uzdizan. Da je kojim slučajem živeo u čisto jevrejskoj državi, bio bi sasvim obični širitelj njihovih bajatih ceremonija itd. - Berlin, a ne Judeja ili Jerusalem, pružio mu je odredjenu prednost. Do djavola bi otišlo stvorenje, koje ima barem ljudski oblik, a nije tu i tamo prijemčljivo za istinu. On je bio za nju prijemčljiv, i to mu govori u čast. - Ne vidim zašto bi samo zbog osećajnog principa da biljka ne ugine sa puno truda sadili i gajili biljku kojoj naša klima ne odgovara i koja nam uistinu ništa ne radja.
    (1778.)

    avatar

    19.05.2009. (02:25)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Već sam ispričao anegdotu o rumunjskom ambasadoru koji mi je na nekom prozaičnom domjenku kakve priređuje jedino hrvatsko MVP, da odagnamo neopisivu dosadu naime, odao očito tradicionalnu internu rumunjsku šalu na račun francuskog jezika: vulgarni rumunjski, kazao je. Beskrajno duhovito, rekao bih, ali nije mi to prva tema: Francuzi su zaista nesposobni za filozofiju, a pitanje je imaju li uopće minimalni dar mišljenja. Nije to uvreda! Hrvati ni za tisuću godina neće napraviti talijansku cipelu, a kamoli Sikstinu. Tako je i s Francuzima: oni jednostavno misle slikovito, a ta metaforičnost njihova mišljenja naprosto filozofiju promeće u literaturu - Francuzi, nažalost, ni ne dopiru do pojma, i bojim se da tu ne može biti govora o filozofiji,. Griješe oni koji misle da je tu tek riječ o nedostatku jasnoće. Francuzi se u mišljenju kreću kao protagonist "After hours" Sohoom: u pokušaju da rasplete događaje koji bi se odigrali i bez njegova prisustva, on se u njih sve više upliće, i sapliće - da bi napustio Soho, neophodno ga je fizički imobilizirati! Tako i Francuzi: čim pokušaju misliti, ne samo da se sapliću u nerazmrsivu mrežu najopskurnijih 'pojmova' (Derrida, Lacan...), nego je samim pokušajem mišljenja sami proizvode!
    Dobro je rekao stari Sutlić za Lacana: psihijatar koji je poludio od filozofije.
    Francuzi su dobri antropolozi, kuhari, krojači i parfumeri: uglavnom, njihovo je carstvo čula. Ne znam zašto vrše nasilje nad vlastitom prirodom pokušavajući misliti.
    Toliko neka bude kazano o ovome plus d'un.

    avatar

    19.05.2009. (04:29)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    Otkud ti samo taj germanski otklon i averzija spram Francuza? Znam da ne podnosiš Derridu. Ali,
    Pomisli samo na Pascala, Descartea, Rousseaua, Diderota, Voltaitrea ...

    "Na Crnom Moru ruže cvetaju tri puta."

    avatar

    19.05.2009. (08:01)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..otklon mu je stoga sto se ne voli ljubiti na fransuski..:-)

    avatar

    19.05.2009. (13:10)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Nigdje nema više leptira nego u rumunjskoj lirici, dragi moj Miloše. Bijah jednom jedan srednjoškolac, i iz dokonosti sam u knjižnici ispod moje zgrade prelistavao neveliku antologiju rumunjske poezije: sa svake treće stranice izletio je leptir, tako da se cijela knjiga pretvorila u proljetnu livadu. Iako je to nesvojstveno dobi, već tada mi se to činilo lijepim prizorom.
    Francuzi?
    Šalim se. Pa vidiš u koju je uru to napisano.
    Što se dekonstrukcionista tiče, neki sam dan baš u jednom pismu napisao ovo:

    ...jedino što mi u ovom kasnom trenu pada na pamet besmrtni je dijalog iz filma "Adaptation":

    Donald Kaufman: Anyway, listen, I meant to ask you, I need a cool way to kill people. Don't worry, for my script.
    Charlie Kaufman: I don't write that kind of stuff.
    Donald Kaufman: Oh, come on, man, please? You're the genius.
    Charlie Kaufman: Here you go. The killer's a literature professor. He cuts off little chunks from his victims' bodies until they die. He calls himself "the deconstructionist".

    avatar

    19.05.2009. (14:14)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...