Komentari

babl.blog.hr

Dodaj komentar (24)

Marketing


  • nikad prežaljeni

    Gdje smo danas, usporedbe radi, pokušajno zamisliti pismo koje bi mladi Korade poslao nekoj svojoj ženski, kada bi mogao napisati pismo...

    avatar

    29.03.2009. (20:08)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    najgore je to (čitam) što je i ona poginula

    avatar

    29.03.2009. (20:17)    -   -   -   -  

  • gologuzan

    je, je lijepo si sve to napisao, i žalosno istinito, do bola!

    avatar

    29.03.2009. (22:37)    -   -   -   -  

  • gogol

    Da pokrenemo inicijativu da se jedna ulica nazove Ulica hrvatskoh šljama?

    avatar

    30.03.2009. (00:35)    -   -   -   -  

  • marchelina

    Lijepo pismo. Ovakva pisma se više ne pišu. Ma, niti mailovi. Ono, jednostavna ljubav.

    avatar

    30.03.2009. (00:36)    -   -   -   -  

  • tutle

    Svijet kojega živomo jasno se opredjelio: "Za ideale ginu budale".

    avatar

    30.03.2009. (08:33)    -   -   -   -  

  • svijet u boci

    Ivo Lola nje sam!

    avatar

    30.03.2009. (09:36)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    pismo Zrinskog, pismo Lole, pisma velikih, predivno! @pametni, veliš i Sloboda poginula? znači da su i onkraj vremena ostali skupa.

    avatar

    30.03.2009. (12:16)    -   -   -   -  

  • ???

    Hm, ukoliko se ostvari ideja imenovanaj ulice po ILR, ali ILR kao nekakome tko je radio nešto desto, ne ILR kao čovjeku koji je bio iracionalni pristalica komunističkog pokreta koji je stotine tisuća ljudi pobio radi ostvarenja svog cilja, riskiramo da netko opet izvadi imenovanje ulice Mile Budaka, ali MB kao književnika i znanstvenika, ne nacističkog pristalice i ustaškog ministra.
    I prvi i drugi su imali svijetlih točaka u svom životu, ali su kao pristalice svojih pokreta vezani i uz njihovu sramotu i zločine.
    Bolje je izbjeći takve sporne konotacije u imenovanju ulica. Poljska, Mađarska i Češka su također imale komunističke pokrete koji su se borili protiv nacista, ali su se "proslavili" i maskarima i diktaturom. Zbog toga izbjegavaju moguće negativne konotacije i ne guraju ih pod nos javnosti. Zbog toga nema opasnosti da druga strana zatraži jednak tretman "svojih", jer zločin je zločin, bez obzira koja ga strana počinila.

    avatar

    03.04.2009. (14:10)    -   -   -   -  

  • Drug Koba

    Ivo Lola Ribar je bio veliki čovjek, borac za slobodu, pravdu i poštenje, a ova država se po njegovom imenu posrala, kao i po svemu što vrijedi.
    Ja ču navesti primjer, moja osnovna škola u mojoj rodnoj Rijeci, kad sam je 1990. g. upisao, zvala se po njemu, godinu kasnije dobila je ime Ivana Zajca. Ne kažem da Ivan Zajc ne vrijedi, međutim velika nepravda nanesena je velikom čovjeku i borcu kao što je on, kao i prema cijeloj toj obitelji koja je svoje sinove žrtvovala za NOB i našu slobodu koju i danas uživamo.
    No, ipak jedna svjetla stvar, ulica Ive Lole Ribara i danas postoji (nalazi se kojih 200 metara udaljena od iste škole, ne znam je li to slučajno), barem Rijeka nije u svemu bila jebeno primitivna kao neke sredine danas.
    ŽIVJELA JUGOSLAVIJA!!!!
    ŽIVJELI TITO I PARTIJA!!!!

    avatar

    03.04.2009. (14:10)    -   -   -   -  

  • velečasni

    Zločin je zločin, ali je pitanje tko je počinio zločin.

    avatar

    03.04.2009. (14:46)    -   -   -   -  

  • Wall

    Ivo Lola nije sam; Ive Lole danas ipak (niti u nazivima) nema; Ivi Loli je u partizanima poginula cijela obitelj; Ivu Lolu pamtit ću i po pjesmi, liku, djelu i nazivima nekadašnjih odličnih škola; Ivo Lolo, ustaše prerađuju povijest, kao da su povijesni pobjednici! o Ivi Loli pisat će se i govoriti i nakon što izblijede ustaške traume ove zemlje; s Ivom Lolom nisi sam!

    avatar

    03.04.2009. (15:37)    -   -   -   -  

  • NF

    svaka čast, potpisujem, ja sam ga citirao u diplomskom radu o Nietzscheu, debili naravno ni ne znaju da mu je bio prvo Nietzsche, onda Marx, morao sam to iskopati jer su u to vrijema kad sam pisao vrijedile gluposti o Nietzscheu kao ideologu fašizma, samo taj detalj dovoljno govori o širini njegovog odgoja...

    avatar

    03.04.2009. (16:34)    -   -   -   -  

  • svinjce

    Ivo Lola je ono što danas tako kronično nedostaje u ovom društvu.

    avatar

    03.04.2009. (22:58)    -   -   -   -  

  • lolina

    Moj tata je od rođenja živio u toj ulici , kasnije je dobio mene pa smo odselili

    avatar

    04.04.2009. (02:51)    -   -   -   -  

  • odmak

    Osobno sam za vraćanje ulice Ive lole Ribara. Znam da to kod onih koji su patili pod komunizmom izaziva negativne konotacije, ali trebali bi prestati gledati crno bijelo. Antifašizam je iskorišten od komunizma. ali nisu svi komunisti bili zločinci i obrnuto. Nisu svi Hrvati ustaše, a nisu ni sve ustaše zločinci. Krivi jesu jer su pristali uz krivu i pogubnu ideologiju. Pristali su biti produžena ruka zločinačkog nacional socijalizma, a puno njih je samo željelo slobodnu Hrvatsku. Sve te pojmove treba dobro staviti na svoje mjesto. Osuditi ideologije i zločince sa svake strane, ali dati žrtvama i onima koji su se borili za pravdu pravo mjesto koje i zaslužuju. Ne treba, ponovo ponavljam, gledati crno bijelo, jer nas to vodi u isključivosti. Postoji sumnja da i Ivo Lola Ribar nije slučajno poginuo, a znam pouzdano da se njegov otac stari dr. Ribar nije slagao sa zločinima koji su se događali u komunističkoj Jugoslaviji.
    A zašto je stradao Hebrang? Ni njega ne treba miješati sa sinom. (meni osobno antipatičnim)

    avatar

    04.04.2009. (14:30)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    Jeste li spremni položiti život za svoja uvjerenja?

    avatar

    04.04.2009. (17:46)    -   -   -   -  

  • barba

    Kalelarga u Zadru je nosila njegovo ime, a samo postar i stanari u zgradama po Kalelargi su to znali.

    avatar

    04.04.2009. (19:08)    -   -   -   -  

  • dolphinA

    Interesting. Moja baka je uvijek tvrdila da ga je Tito dao ubiti jer je postajao prepopularan. Jedno je sigurno, istina se nikad neće znati. Ja sam se rodila predaleko od tog vremena, obitelj je uvijek bila negativno nastrojena prema KPJ i sad mi je žao da nisam mogla o tome pričati s bakom kad sam odrasla.....Uvijek sam se pitala koliko ju je na taj zaključak navodila činjenica da ga je cijenila kao čovjeka i da je bio rod djedu pa je možda tražila neko objašnjenje. Ali sad vidim da to, očito, nije bila samo interna priča.

    avatar

    04.04.2009. (20:04)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    ja sam isao u skolu, u Varazdinu, pod imenom Ratimira Hercega, jednog manjeg junaka od ILR, ali covjek je isto poginuo za neke ideale. Valjda. Kad citam "Mao" J.Chang i J.Hallidaya, koja je napisana nakon otvaranja arhiva KGB i ostalih, pitam se kako ce izgledati kad netko napise povijest titoisticke Juge iz nepristranijeg kuta gledanja, kad dokumenti postanu dostupni(ji) i realnije sagledani. Preporucam kao obaveznu literaturu, a netko kod nas bi se mogao baciti na slican projekt.

    avatar

    05.04.2009. (13:26)    -   -   -   -  

  • Quitzallo

    Evo i Jergović je napisao članak o Loli. Možda je prethodno bio i na ovom blogu ? :)
    http://jutarnji.hr/komentari/kolumne/clanak/art-2009,4,7,jergovic_kolumn a,158655.jl

    avatar

    07.04.2009. (10:26)    -   -   -   -  

  • umorni konj

    nekoliko puta sam bio na mjestu gdje poginuo....

    avatar

    07.04.2009. (11:11)    -   -   -   -  

  • babl

    Vido sam, lijepo je to Jergović napisao, a to da li je prethodno bio na ovom blogu potpuno je svejedno. Lola je zavrijedio da se o njemu piše i ozbiljnije nego što je na blogu moguće. No kako se samo Jergović sjetio projekta “Lijepo stoji partizanska bluza” - to me je oborilo s nogu. Evo se zbog toga smijuljim pišući ovaj komentar.

    avatar

    07.04.2009. (23:45)    -   -   -   -  

  • kulerica

    Da, nevjerojatno je kako se u histeriji promjena mijenja sve što je staro, bez ikakvih kriterija i, što je mnogo važnije, bez ikakvog znanja. Teško je kasnije sve to ispraviti.

    avatar

    08.04.2009. (14:20)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...