Komentari

bogslusadnb.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


  • Ana

    Bog živi! Ej, hvala ti na komentaru. Sad je na faxu sve u redu, lijepo je to krenulo, moglo bi se to pretvoriti u nešto super. :) No, eto lijep pozdrav ti!

    pozz! BTB :)

    avatar

    15.10.2008. (11:13)    -   -   -   -  

  • don branko

    pozdrav iz os

    avatar

    15.10.2008. (13:09)    -   -   -   -  

  • don branko

    pozdrav iz os

    avatar

    15.10.2008. (13:12)    -   -   -   -  

  • rijeke žive vode, potecite, neka Duh se razlije...

    Interesantan post. Pozdrav i BB

    avatar

    15.10.2008. (13:49)    -   -   -   -  

  • Međugorski glas

    Spasenje prepustimo Božjem milosrđu, a mi se držimo Njegovih zapovijeti, ispisanih u savjesti svakog čovjeka, pohranjenih u svakoj duši. No, priznati moramo, onaj tko traži i čezne za istinom, prije ili kasnije, a da često toga nije ni svjestan, upoznat će Isusa.

    avatar

    15.10.2008. (19:52)    -   -   -   -  

  • robijaš

    @ Međugorski glas - zašto čovjek ne bi zdravo primišljao o Božjem spasenju????? Zaista, tko se spašava i po kojem kriteriju??? Da li je potrebna sola fides, sola gratia i sola scriptura, kako to Luther govori ili je pametniji katolički stav? Što je sa nekrštenima, što sa abortiranima, a što sa onima koji se trude živjeti prema Crkvenim zapovijedima, ali u ime Božje čine zlo????? I još, kako objašnjavaš činjenicu da postoje milijuni ljudi koji iskreno čeznu za istinom i traže ju, a nemaju pojma o Isusu, niti će ga ikad za zemaljskog života upoznati??????? Kako objašnjavaš Božju slobodu koja ne sili niti jednog čovjeka da upozna Boga????

    avatar

    16.10.2008. (21:21)    -   -   -   -  

  • Eckhart

    @robijaš... Misliš valjda o spasenju po Bogu, a ne o Božjem spasenju, Boga ne treba spašavati...

    avatar

    17.10.2008. (14:35)    -   -   -   -  

  • Četiri Gospe sibol Hrvatstva

    POZDRV V

    avatar

    18.10.2008. (12:50)    -   -   -   -  

  • robijaš

    O Božjem spasenju, kao onom koje je pripravio za ljude, mislio sam da se to podrazumijeva.

    avatar

    18.10.2008. (17:35)    -   -   -   -  

  • Međugorski glas

    @robijašu, Bog s tobom. S obzirom da baš previše ne švrljam po internetskim stranicama (nekoliko sati tjedno ili u nedjeljno popodne), tek sam danas vidio tvoja dubokoumna pitanja. Ne znam da li spadaš u one polemičare koji vole mudrovati i prepucavti se pročitanim mudrolijama ili se pak resiti tuđim navodima, natezati mak na konac i plivati na površini bogatog mora vjere u kojem te, ako zaroniš, čeka milost ispisana svjetlošću Duha Svetoga, Očev glas okrunjen Evanđeljem Riječi, Sina, Gospodina našega Isusa Krista, po kojemu je Objava završena, konačna i nepromjenjiva.
    Eto, lijepo je promišljati ali kad razmišljamo o vjeri treba otkloniti sebeljublje, oholost i nekontrolirane emocije koje su plod naših nezacijeljenih rana, zaboraviti nesporazume zbog kojih je bila povrijeđena naša taština. Zato se na vlastitu pamet nikada ne trebamo previše oslanjati jer nas knez svijeta, koji je milijun puta inteligentniji od čovjeka, ali ne poznaje i ne prihvaća ljubav, vrlo brzo zavodi logičkim i argumentiranim, ali naopakim činjenicama, kojima se naša ograničenost ne može oduprijeti. Najpogubnije je samozavaravanje da našom ograničenom logikom možemo spoznati Boga, a zatim postavljati teze kojima nismo dorasli jer je Božja ludost mudrija od ljdskoga uma.
    Eto, i Luther je pogriješio, iako se njegova razmišljanja ne mogu odbaciti, ali još nas manje mogu približiti vjeri. Da ga je umjesto uma i pobune vodila poniznost i ljubav, danas ne bismo imali dvjestotinjak kršćanskih sljedbi, koje se sve više udaljuju od mistike, nebeske stvarnosti i Isusova nauka, od cjeline koja, ma kako i koliko to pokušali negirati, ipak sačuvana u svetoj, apostolskoj i katoličkoj Crkvi.
    A što se zla tiče, ono je još veća tajna od ljubavi. Još nosimo na sebi košuljicu edenske zmije, tamu prokletstva koje je Isus pobijedio na križu, ali naša mlakost i nevjera nisu pobijedili strah, naša sebičnost nije dorasla bogoljublju i čovjekoljublju. Kad govorimo o ljubavi, lako ćemo je definirati jer dolazi s izvora naših duša, iz kolijevke Stvaranja, jer je sve po njoj postalo, jer smo po njoj djeca Božja. Ali zlo, koje se takvim ne prikazuje, najteže je definirati, a još teže razotkriti. No u jednom se moramo suglasiti: Nitko ne može činiti zlo u ime Božje, već u ime sotonino.
    O nekrštenima, pobačenima, ubojicama, kradljivcima, lašcima, ateistima mogu samo reći da su i oni u Bogu živih. Nekada i takvi, u Božjoj mudrosti koja sve pretvara u dobro, mogu neizravno donijeti bogate i zdrave plodovi. A što se s njima događa kad napuste ovaj svijet, možemo samo nagađati. Nitko od živih i umnih nema odgovora. Isus je rekao da mnogi odlaze tamo gdje je škrgut zuba, drugi će svoje grijehe ispaštati i na onome svijetu (čistilište-mjesto najvećeg Božjeg milosrđa), a treći izravno u život vječni ulaze kroz vrata rajska. Ostalo znanje o posljednjim stvarima donose nam jedino mističari, ali ni njima, ako nećemo, ne moramo vjerovati. Nikome ne bi bilo na odmet bar prelistati, recimo, sv. Terezu Avilsku ili sv. Ivana od Križa, ali ako čovjek nema afiniteta prema mističnom, bolje je od svega odustati. Ali uvijek nam na raspolaganju ostaje molitva, pogotovu Gospina krunica, najsjajnije oružje u borbi protiv zloga. Molitva je snaga koja je održala Crkvu, koja ju je štitila da je vrata paklena ne nadvladaju. Molitva je snaga vjerničkoga puka, neukog, poniznog i dobrostivog, koji nikada nije čuo za velike teologe, ali zbog toga nije bio oštećen, već se molio Mariji, Isusu i svecima. Dodao bih da je i Gospa u jednoj međugorskoj poruci rekla da i najveći griješnik može završiti u raju ako se pet minuta prije smrti iskreno pokaje. Također je rekla da je ona Majka svih ljudi, bez obzira na konfesije i vjere.
    Svatko tko se drži Božjih zapovijedi već je upoznao Isusov nauk, a ako je moguće, Gospodina mu treba predstaviti u istini svetih sakramenata.
    Ne znam što si htio reći o Božjoj slobodi. Najvjerojatnije si mislio na ljudsku slobodu, koju je Bog darovao svakom pojedincu. U svakome je čovjeku jača ljubav nego mržnja, u svakoj duši je ugrađen poriv za nježnošću, druženjem i prijateljstvom. Mnogi i nisu krivi što ih je život odveo na straputice, a za to će odgovarati oni koji su ih do toga i doveli. No, ako se pojedinac dragovoljno, s punom sviješću i odgovornošću prikloni pohlepi i požudi, iz kojih izrastaju sve ostale opačine, onda je s punom odgovornošću prihvatio nauk zloga, neprijatelja od početka.
    Evo, sve ovo što napisah, vec sam puno jasnije i jednostavnije rekao u samo dvije rečenice u prethodnom komentaru.
    Želim ti blagoslovljenu svetonedjeljnu večer!

    avatar

    19.10.2008. (20:59)    -   -   -   -  

  • robijaš

    @Međugorski glas - Da li je bitno u kakve polemičare spadam? Nisam se prepoznao niti u jednoj definiciji polemičara koje si iznio. Smatram se tražiteljem istine, Bogo tražiteljem, filozofom u ograničenom smislu riječi onoliko koliko je ograničen moj mozak. Samim time sam i kritičar, onaj koji se ne miri sa bilo čime i bilo kakvim idejama, demagogijama, podvalama ili sumnjivostima, a sve to kroz filter onoga što nam je dano da nas odredi biti ljudima, onoga što moramo umnožiti, prema riječima palestinskog Rabija, kako bi zavrijedili Kraljevstvo nebesko.
    Vidim, razmećeš se raznim svetim imenima i osobama te zazivima raznih vrsta i oblika. Osobno, mislim da za to nema potrebe. Salve šećerastih rečenica me neće "obratiti" ili uvjeriti u istinitost tvojih riječi, takav pristup može samo u meni pobuditi sumnju da imam čast raspravljati sa fundamentalistički nastrojenim čovjekom, a to onda nije dobro. Za sada u to neću povjerovati.
    Nadalje, odmah si u početku naglasio kako se treba okanuti logike jer je knez svijeta milijun puta inteligentniji, te kako se Boga ne može logički spoznati. Odmah u startu nam se putovi razilaze. Uzmemo li klasičnu Anselmovsku definiciju teologije (fides querens intellectum) onda možemo zaključiti kako je intelekt osnovni pojam u prericanju vjere. To je potvrdio i sv. Toma Akvinac, mastermind srednjovjekovlja, ali i svi teolozi do dana današnjeg. Teologija = govor o Bogu, naravno. Kako i ti i ja govorimo o Bogu i njegovim načinama, mi teologiziramo, samo što ti odbacuješ razum, a ja ga zagovaram. Tko je na pravom putu neka nam odgovore teolozi i sveci katoličke crkve, ako već nećeš povjerovati mojim riječima. Dakle, uzmi si koji traktat fundamentalne teologije, prvu Petrovu poslanicu 1, 3-15 ili nešto slično i uvjeri se, a ako te zanima logička spoznaja Boga, bilo bi zgodno kada bi se upoznao sa osnovama teodiceje i posegnuo za "putovima spoznaje Boga" već spomenutog Toma Akvinca.....jesam li spomenuo da je on svetac te serafski naučitelj????
    Next....Luther je pogriješio? Zašto? Kako? Zato jer se borio protiv simonije??? Zato jer je tražio službu i Bibliju na narodnom jeziku??? Spomenuo si poniznost i ljubav. A gdje je bila poniznost i ljubav crkvenih muljatora kada je Luther, vođen iskrenom željom za boljitkom i napretkom, bio otkantan sa papinskog dvora kao zadnji gubavac??? Gdje bila ta ista ljubav i poniznost Crkve kada je pomirljivi Erazmo Rotterdamski, najučeniji čovjek svoga vremena, vapio da se posluša Luther??? A kada su Erazma pitali koje je grijehe Luther učinio, Erazmo je rekao:“ Dva, protresao je papinu tijaru i trbuhe opata.“!! Gdje je bila ljubav i poniznost kad je papa pomirljivo raspravljao sa Lutherom tapšajući ga, a sve jer je još bilo neizvjesno tko će biti vladar, Lutherov saveznik ili ne, a kada je vladar postao onaj drugi, onda su Luthera odlučno izopčili. Gdje je bila ljubav i poniznost kada je trebalo pasti na koljena i priznati izopačenost i trulež, jer glas jednog redovnika ne bi uzdrmala temelje same crkve da narod nije prepoznao istinu u riječima tog skromnog čovjeka. Tko je kriv za reformu? Čovjek koji je vidio trulež i viknuo kako ta trulež nije dobra, ili oni koji su sablažnjavali na dnevnoj bazi te trovali i porobljavali duše svojih vjernika???? Budimo realni i iskreni. I da, katolik sam, ne Luteran, da me ne bi krivo optužio.
    Puno si još toga otpropovijedao, ne da mi se svaki zarez analizirati, ali sve mi miriši na jedan duhovni čušpajz, lagano preslan, preljut, prežestok i od kojeg žgaravica oće nadoć. Naravno, u tom čušpajzu mora biti mjesta i za Međugorje i Gospine poruke. Tako simptomatično. Imam prijatelja koji visi po Međugorju non stop, i da ga ne znam koliko ga znam, mislio bi da je tvoj komentar njegovo maslo, ali nije. Živio

    avatar

    20.10.2008. (19:16)    -   -   -   -  

  • Međugorski glas

    @robijašu, hvaljen Isus i Marija. Neka te anđeli nebeski prate u traženju istine, na putu do Svetog grada. Važno je da ne zalutaš jer uske su staze često nevidljive, obrasle u trnje i makiju.
    Nikoga ne pokušavam obratiti, a niti uvjeriti u ono što ne razumije i što mu je po svemu sudeći daleko. Zašto se mučiš i pokušavaš dokučiti nedokučivo? Ionako nikada nećeš obuhvatiti neobuhvatnost i otvoriti vrata najveće tajne koja se zove vjera. Dok lutaš i prebireš po ruševinama povijesnog i vremenitog, sam sebe zarobljavaš i zatvaraš se milosti. U opasnosti si da pomiješaš ljudske slabosti, grijeh struktura, hijerarhiju, Isusove božanske riječi i govor smrtnika, postulate zemaljskog i vječnog. Možda ni anonimno ime pod kojim se javljaš nije slučajno izabrano.
    Ako je za tebe fundamentalizam nasljedovanje prvih Kristovih apostola, onda sam fundamentalist. Ne prilagođavam se modi vremena, niti vjerujem u mudrost svijeta, a najmanje u one koji perfidno prodaju religiju znanosti, znanja koje je istina za jedan dan jer ga već sutra ruše nove spoznaje. I teolozi su djeca svoga vremena, pa često griješe. A možda su i svi u pravu jer Božja širina i kreativnost ostavlja svakome mogućnost da joj priđe na drukčiji način.
    Ostajem pri svojoj definiciji da vjera pripada srcu, bar onom njegovu dijelu koji nije zamračen natruhama pohlepe i požude. Mislim da srce puno više informacija prenosi mozgu, negoli mozak srcu. Kad čovjek ima vjeru, onda je u njoj sažeta sva teologija, a obraćenik svjedoči svojim životom. A ni oni koji su imali mistična iskustva, nikada nisu govorili o mozgu, već o srcu. Lako je umu govoriti o vjeri, kad je već u srcu pohranjena.
    I sam znaš da je jedno biti katolik, a drugo vjernik. Vjera je ipak milost Božja, a na nama je da prema njoj zakoračimo, napravimo prvi korak, a Bog će nam s tri koraka doći u susret. Jer malo je onih koji su doživjeli poseban Božji zahvat kao što se dogodilo Savlu. Ali i on, svjedočeći o iskustvu Božje blizine, mnoge Grke nije mogao uvjeriti u Uskrsnuće. Tako je i danas, a bit će i do svršetka svijeta.
    Luther je ipak pogriješio i to puno pogriješio. Ono u čemu je imao pravo, jednoga dana bi mu bilo priznato i najvjerojatnije bi bio proglašen svecem, ali se nije smio odvajati od Katoličke crkve. Zavodnik od početka, ma koliko Luther bio u pravu, u njemu je probudio oholost, neposlušnost i nestrpljivost. Koliko se sjećam, davno je to bilo kad sam o tome čitao, čak mu se ukazao i jedan od arkanđela i požurivao ga da napravi ono što je napravio. Eto do čega sebe dovede čovjek kad poniznost i molitvu zamijeni intelektom i vlastitom genijalnošću jer su svi argumenti bili na njegovoj strani. Sad ću ti ispričati nešto zanimljivo, a povezano je s Gospinim međugorskim ukazanjima (sigurno u njih ne vjeruješ jer je suhoći uma takvo što teško pihvatiti), negdje u kolovozu 1981. godine. Vidjelica Mirjana povjerila je pok. Fra Slavku Barbariću da joj se umjesto Gospe ponekad u Marijinu obličju ukazuje sotona. Zatečen ovom izjavom, fra Slavko ju je upitao kako zna da je u pitanju sotona. Vidjelica mu je odgovorila da je prerušeni zavodnik dobar imitator Gospina glasa, ali njegove poruke zvuče sasvim drukčije. Dok Gospa umiljato daje savjete i usrdno moli da je poslušamo, on naređuje i zahtjeva da se sve odmah izvrši. Jasno je da je vidjelica varku prepoznala zato što je nije bila okupirana vlastitim znanjem, taštinom i sebeljubljem.
    A što se Međugorja tiče, ono je znak današnjeg vremena, monument Velikog Božjeg plana, najmilosnija nebeska intervencija u posljednja dva tisućljeća, navještaj onoga što je rečeno u Fatimi i Garabandalu, što je najavljeno u Otkrivenju.
    Tvoj prijatelj je poslušao šapat anđela čuvara i dobro je izabrao. Pridružio se Marijinoj vojsci koja će s Brda spasenja krenuti u konačni boj. A ti i dalje nastavi dokučivati Božje tajne, lijep je to hobi, oštri moždane vijuge, pomlađuje im stanice i jača logiku. Ali zalij ponekad i cvijetnjak srca da se ne osuši, možda listajući Ujevićevu „Kolajnu“.

    avatar

    22.10.2008. (02:06)    -   -   -   -  

  • Međugorski glas

    Ja sam već odavno gotovo prestao čitati ljudske, pa i teološke, tvorevine, da me ne zanesu i ne zavedu, da me kao lopticu ne prebacuju od jedne do druge istine, da me nakratko ne odševe, a zatim razočaraju. Uostalom, Gopsa nam ne preporučuje teologe, već Sveto pismo i svoje poruke. Od svega što sam pročitao, a toga i nije bilo baš malo, ostalo mi je umijeće da ponekad napišem pokoju suvislu rečenicu.
    Još ti mogu reći da u Međugorje posjetim kad me puti donesu, ali ono je u meni, u srcu raste, razvija se, plamti i opominje, dočekuje me u svim crkvicama srca moga, u svim svetištima koje pohodim, prepoznajem ga u onima koje susrećem i ljubim.
    Želim ti ugodne dane života tvoga, sa što manje zabluda jer svatko na njih ima pravo. Ipak smo nestalni i griješni ljudi, prevrtljiva Božja stvorenja.
    Kao što vidiš, odgovor ti pišem u kasne ili još bolje rečeno u rane sate. Druge mi obveze i ugode i radosti ne dopuštaju da prije sjednem za računalo. Ovo je ujedno i zadnji odgovor koji ti šaljem. Ako već želiš polemizirati i nadmudrivati se, priključi se na jedan od foruma kojih je pun internet.
    Volio bih, ako nam Gospodin ukriža pute, da se negdje sretnemo i ugodno porazgovaramo, uživajući u šapatu Gospina glasa, zlatnoj sunčevoj toplini i egzotičnom mirisu kave.
    Brat u Kristu
    Međugorski glas

    avatar

    22.10.2008. (02:09)    -   -   -   -  

  • Eckhart

    Ajme majko...tek sad vidim što se dešava ovdje...dajte malo usporite i suzdržite svoje emocije ljudi :) Ma dobro, rasprava je uvijek dobrodošla ali...

    avatar

    22.10.2008. (13:30)    -   -   -   -  

  • robijaš

    @ Međugorski glas - opet me pozivaš na fundamentalizam i nepromišljanje. Zaboravi, to je đavolski put i baš ono čega se najviše plašiš - đavolštine - to zdušno činiš. Koliko je zla učinjeno u ime vjere putem ovog načina koji prakticiraš, Bože sačuvaj.
    Anonimno ime koji imam ima svoj smisao i samo je meni poznat. A kako mi blog editor nekaj ne štima već mjesecima, onda ne mogu komentirati kao korisnik svog bloga već kao anonimac.
    Fundamentalizam nije nasljedovanjje prvih apostola, već zadrto i okorjelo ustrajavanje u nepromišljanju svoje vjere i svojih djela. Kako se čini, ti ne samo da to činiš, nego i mene pozivaš na taj opasni i đavolski put. Već sam ti preporučio 1. Petrovu poslanicu 3-15.
    Opet o Lutheru nepravedno sudiš. Pozivaš se čak i na neke ne provjerene tričarije da mu se netko ukazao i nagovarao ga na ovo ili ono. To su dječje priče koje su htjele učiniti pobožnog katolika da ustrepti pred sablazni raskola i nikad ni ne pomisli da je možda netko poput Luthera imao pravo. O Lutherovoj oholosti i netrpeljivosti i neposlušnosti nemaš pravo suditi jer očito nisi upoznat sa povijesnim i ostalim činjenicama, a i da jesi čovjeka koji je živio prije 500 godina se ne može na temelju nekoliko suprotnih stavova proglasit oholicom zavedenim od nečastivog. Koliko je licemjerja u takvom stavu, reci mi????
    Što se tiče Međugoskih ukazanja proturječnosti, kontradikcija je toliko da jedan prosječan vjernik ne bi smio zanemariti to i vrijeđati najveći dar što je dobio od Stvoritelja, a to je razum. Vidioci žive ko bubrezi u loju, pozivaju na neposluh biskupu, pobiru slavu i čast, postali su mali hodajući bogovi, a fratri se bogate poput magnata. Takvo što može biti samo obmana i prijevara obmanjivača - znaš na koga mislim. A što se tiče mog prijatelja, nemaš pojma o njemu ni mrvu, pa te molim da ne govoriš što je kako izabrao, jer možda prosipaš gluposti a da nisi ni svjestan.
    Žao mi je što si prestao čitati ljudske tvorevine od straha da te ostaneš zaveden, ali čini se da si u silnom strahu izgubio oči i netko te je ipak gadno zaveo, jer ovakav ekskluzivizam i fundamentalizam ne može biti dobro, već zlo - zavedenost.
    Gospa ne preporučuje teologe već SP? Gospa je bila šutljiva i ponizna, ovo što vi nazivate Gospom prilčno je brbljavo i bahato!!!! A SP je napisao čovjek, štoviše njnih stotine su pisale!
    I ja bi volio da se susretnemo, no nekako sam skeptičan da bi se našli na sličnim frekvencijama. Tvoj propovijedalački način pisanja me strašno živcira, jer pišeš kao onaj koji je primio Boga za jaja, a ne kao njegov ponizni stvor, kao što bi se dalo naslutiti da želiš ostaviti dojam. Sve u svemu, pamet u glavu, jer vjera pretpostavlja razum!!!!! Živio

    avatar

    23.10.2008. (10:49)    -   -   -   -  

  • robijaš

    @ Međugoski glas - posjeti me na mom blogu, naići ćeš na mnoštvo sablažnjivih postova;) http://robijanje.blog.hr/

    avatar

    23.10.2008. (10:50)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...