Komentari

kabulskeprice.blog.hr

Dodaj komentar (27)

Marketing


  • quo

    Marijam kao nada nekog boljeg Afganistana

    avatar

    21.08.2008. (15:57)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Bravo za Marijam i Vas, koji pomažete koliko možete! Predivan post - hvala na podsjećanju koliko sami sebi pravimo probleme- jer ne znamo što bi smo više izmislili :(((((
    Pusa, Luki+Goldie :))))))

    avatar

    21.08.2008. (18:47)    -   -   -   -  

  • Sa dva prsta po tipkovnici

    ........................Povodom Didine 3.godišnjice bloganja zadovoljstvo mi je ostaviti osmjeh i počastiti te KOKTELOM :-)))

    avatar

    21.08.2008. (21:14)    -   -   -   -  

  • Halo efekt

    Draga moja, pratim te gotovo od početka, ali mi sve češće dolazi da te pitam sljedeće: Zašto se praviš da si nešto posebno od onih koji su tamo u Afganistanu, kada se i kod tebe zapravo radi o nekoj vrsti koristoljubivosti? Da toga nije bilo, ne bi ni ti vidjela Afganistana i prosuđivala što tko gdje kako radi, uspoređivala i sebe uvijek stavljala u poziciju nekog isusovskog lika. Ovaj zadnji post je još jedan dokaz. Zašto ne prikažeš život afganistanske djece sa svojega stanovišta neutralno, nego MORAŠ uspoređivati s nečim zapadnjačkim, kao što je recimo emo dječji lik? Čemu te ukalupljenosti uspoređivanja tipa njima je teže, a ovima, tu su slučajno famozno emovci, njima je lakše? Tko je tu da usporedi kome je teže ili lakše. Ja čak mislim da je možda u zapadnjačkom mirnodopskom suvremenom i naprednom društvu teže živjeti i odrastati nego u nekom drugom društvu i kulturi, ali mi ne pada na pamet da se furajući na kozmopolitizam uspoređujem tu i tamo, zapravo čak neusporedive stvari... Više bih voljela da prikazuješ stvari kakve jesu, bez popovanja i spočitavanja ikome. To bi bio pošteniji novinarski stav, nego ovo jeftino podilaženje, kao što rekoh, htijući se furati na isusovsko djelovanje u bijelom svijetu. Nemoj se ljutiti na ovo zapažanje. Isto ne bih htjela da me zbog njega pereš. Kada već tamo hodaš otvorenih očiju, nemoj stavljati na njih ikakve durbine. :-D.

    avatar

    21.08.2008. (23:19)    -   -   -   -  

  • blogomoljac

    Hmmm ... ne kuzim cemu je ovaj komentatorski "tutorial" gore bio potreban ...

    avatar

    22.08.2008. (01:00)    -   -   -   -  

  • pegy

    Prikaz oba tako različita svijeta ima nešto zajedničko, a to je da se na iskustvu drugoga može puno naučiti, vidjeti, spoznati. Ono što mene smeta je da se u svom tom pomodnom življenju (kojega katkad živimo i mi) skromnost negdje izgubila. Mislim da je upravo skromnost način kako spoznati istinske životne vrijednosti. Moram još dodati da sam pročitala ovaj popovanje-komentar gore i da sve to netko ima pravo reći ako ga je baš volja, ali tražiti da "ne pereš" radeći upravo "pranje" ... popovati, a drugome govoriti da ne popuje i to još kad ti dođe "doma", eh ... al ima nas svakakvih. :)

    avatar

    22.08.2008. (10:58)    -   -   -   -  

  • 'thrill

    ne radi se samo o blagostanju na zapadu, nego o višku slobodnog vremena i nedostatku aktivnosti. uzrok tome je latentni nedostatak kreativnosti kod tih novih klinaca. onda svi seru o aurama, indigu i sranjima. deca ne treniraju, ne sviraju instrumente, ne idu na satove glume, ne vise po tehničkim radionicama... bilo šta da ih zanima. čak i ne proučavaju na svoju ruku, ne čitaju, ne vise na netu ako to nije myspace ili facebook. onda su preosetljivi i emo i šta ti ja znam, a u stvari su prazni.
    btw, to pogađa i trailer trash sirotinju i istočnu europu i selo i siromašna predgrađa, a ne samo bogataše i srednju klasu. ne sećam se da sam ovog leta video klince od 15-16 godina da kampiraju na moru sami, bez roditelja. nekada je to, kanda, bilo normalno.

    avatar

    22.08.2008. (16:48)    -   -   -   -  

  • kabulske price

    Za lipu mare: U toj skoli postoji nekoliko mjesta za nadarenu afganistansku djecu. Oni u skolu idu besplatno, ali moraju se zaista pokazati da tamo "upadnu".

    avatar

    23.08.2008. (11:00)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Kako me rasplakao ovaj tekst i ove Marijamine pametne oke, svaka čast tom djetetu i svoj djeci sličnoj njoj - eto, to su pravi životni heroji za koje bih jedino pristala da budu idol mome djetetu ako baš mora ikoga uzimati si za uzor. Svaka čast!
    Međutim, naglasila bih nešto drugo. Nazivi poput indigo, emo, da, možda jesu neke preuveličane novotvorenice koje su sinonimi za tinejdžerski Weltschmerz, pogotovo u kombinaciji sa stilom odijevanja i šminkanja koji ih prati, sve je to tada jedna velika predstava. Ali. Vjerujem da ima mnogo tinejdžera koji se opravdano osjećaju zlostavljanima od strane svojih roditelja i treba im pridati pažnju bez obzira što imaju računala, novu odjeću, krov nad glavom, jelo i pilo. Zašto to kažem? Zato što uočavam da se većina današnjih roditelja ponaša prema djeci pasivno, s ciljem da im tutnu u ruke bilo kakvu tehničku zanimaciju ne bi li si osigurali 5 minuta mira, ne razgovaraju s njima i ne provode kvalitetno zajedničko vrijeme. Naravno da će se dijete onda osjećati neshvaćeno i zlostavljano, a po meni to i jest zlostavljanje, iako dijete možda živi u svili i kadifi. Ni inače nisam pristalica naglašavanja da moraš biti nužno sretan s onim što imaš jer je netko na svijetu u puno goroj situaciji od tebe. Da, od njega jesi sretniji, ali isto tako netko na svijetu ima puno više od tebe pa od njega, u tom materijalno-egzistencijskom smislu, nisi sretniji. Stoga se zalažem za obraćanje pažnje na duševne potrebe svakog djeteta ponaosob, duševne i još jednom duševne, bilo to dijete u Afganistanu, SAD-u ili u RH. kada bi odrasli tako rezonirali, broj emoa bi bio sveden na minimum, kako istinskih, tako i odglumljenih. :)

    avatar

    23.08.2008. (14:49)    -   -   -   -  

  • kabulske price

    Za Kinky: Najlakse je kriviti roditelje, najlakse je svaliti odgovornost na nekog drugog opcenito.
    Ako roditelj pusta djete da se razvija samo - nije dobro jer djetetu treba smjernica i ljubav.
    Ako roditelji insistiraju na razgovorima - onda su dosadni gnjavatori.
    Ako ih pretjerano obasipaju ljubavlju - onda su u ocim djece budale koje je dobro iskoristavati
    Nije sve u roditeljima, puno ovisi i o djeci. Njihov je izbor: potonuti ili se izdici. Biti slabic ili pobjednik.
    Dozvoljavajuci djeci da krive roditelje stvaramo generaciju slabica koji ce za svoje greske uvijek krivti drugog, tipa: "Prosao sam lose u skoli, jer mre profesori ne vole", "Razbio sam prozor, jer me je mama izruzila "ili "Ubio sam covjeka, ali sam si je kriv."

    avatar

    25.08.2008. (07:00)    -   -   -   -  

  • uskrsli pklatovi

    ae, jos malo pa ce djevojcica sa zigicama zavrsit visoke skole, dobit dobar poso, brzo napredovat te postat sef, i ubrzo pocet bezdusno iskoristavat siromasne zaposlenike u firmi, cija ce djeca onda morati prositi na ulici jer im roditelji nece zaradjivati dovoljno da ih prehrane.

    avatar

    25.08.2008. (09:30)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Kada krivim roditelje, ja time ne svaljujem odgovornost na nekog drugog već na sebe jer ja ću također biti roditeljica jednoga dana i JA ću biti kriva ako se moje dijete osjeća zapostavljeno ili neshvaćeno. Ali ću znati tu odgovornost i preuzeti i, nadam se, čak i preduhitriti probleme tretirajući dijete onako kako zalsužuje, a ne kao neželjeni poštanski paket. Istina je da ima iznimaka "drama queen" djece koja su bolesno obuzeta time da budu u centru pažnje svo vrijeme pa lažu da su neshvaćena iako zapravo nisu, ali ja vjerujem da su ta djeca u manjini. Ako netko tvrdi da se psihološki ne osjeća dobro, da je usamljen i tužan, makar to bila i jedna faza, za to postoji razlog i na tom razlogu treba poraditi. Imala bih grižnju savjesti kada kod svog djeteta ne bih obraćala pažnju na te signale.
    Roditelj će pustiti dijete da se razvija samo time što mu neće nametati da bude ono što roditelj sam nije nikada bio, a želio je. Ispast će gnjavatorom ako počne tek u djetetovoj tinejdžerskoj dobi inzistirati na razgovorima, a prije toga je bio najsretniji ako se dijete zabije u ćošak i igra da ga se ne čuje. Budala koju se može iskorištavati će roditelj biti onda kada ljubav pokazuje materijalnim, a obasipanje ljubavlju se ne čini na takav način.
    Istina je da puno ovisi i o djeci - u određenoj dobi, kada postaju odrasli ljudi, trebali bi prestati kriviti roditelje kolikogod oni bili krivi i uzeti život u svoje ruke. Nekome to ide lakše, nekome teže. A ja tvrdim da oni kojima to ide teže imaju itekako veliki uzrok upravo o ranijoj roditeljskoj pasivnosti prema njima. I primijetila sam da hrvatski roditelji točno tako dišu, u tolikoj mjeri da mi se to upravo gadi. :-/

    avatar

    25.08.2008. (11:37)    -   -   -   -  

  • jja

    Kabulske price - opisala si dob koja je obicno u pubertetu. Tad smo svi mi razmazeni ;-) zapadnjaci bili nemoguci i za sve su nam bili krivi roditelji. To je na srecu (carobna rijec) samo faza. A curici iz tvoje price svaka cast.

    avatar

    26.08.2008. (19:53)    -   -   -   -  

  • dida99

    aj dobro, vec sam se usro da ce Marijam na kraju price najebat od gelera

    avatar

    26.08.2008. (20:23)    -   -   -   -  

  • tyche

    Dobra prica. Knedlu sam progutala kad sam zavrsila ...

    avatar

    27.08.2008. (09:13)    -   -   -   -  

  • caffeine

    Eh, da su sva djeca ko Marijam, ne bi bilo nikakvih emo i indigoa. Al se u potpunosti slažem s tobom glede ovih popkulturnih pomodnosti.

    avatar

    28.08.2008. (13:53)    -   -   -   -  

  • londra

    Mirjam je u to malo svojih godinica vec napravila i naucila vise negoli neko cili zivot...svaka čast!

    avatar

    29.08.2008. (11:11)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    Sjajno si povukla paralelu između dvoje djece i dva svijeta!

    avatar

    31.08.2008. (00:45)    -   -   -   -  

  • KilltheHaters

    Svatko ima pravo bit sta hoce, bilo to emo, indigo, punk , goth whatever..
    ovo je straso glup blog, mogla si tako usporedit Marijam sa bilo cime i opet bi ispalo jednko tragicno.. sva cast Marijam ali ako netko voli izmisljat sebi probleme njihova stvar, to se netice niti tebe niti mene tako da... A drugo da neam subkultura svijet bi bio jedno strasno dosadno mijesto...

    avatar

    06.09.2008. (09:46)    -   -   -   -  

  • my blog....neda mi se niš smišljat

    slušaj ti nekontaš .............možda ima djece koja prose i te gluposti......a ima i emača koje roditelji zlostavljaju..................vrjeđaju....neznm ni ja.......ja sm za svoju staaru lažljivo govno...malte ne postojim pokraj nje.................tak da mi više netreba.....................a to što trošimo njihovn novac.....................................jbg ona mene iskorištava ......pa mogu i ja nju......i mi emači nismo neki ljudi koji nisu normalni....neg samo imamo malo izražajnije odječaje nego vi......zato nemoj pričat neke gluparije jer možeš stvarno povrjedit nekoga.................................;(

    avatar

    04.10.2008. (15:53)    -   -   -   -  

  • boki

    sjajan blog! sjajan! da li ste jos u kontaktu sa Marijam, da li postoji mogucnost doci u kontakt sa njom i poslati joj nesto za skolu?

    avatar

    08.04.2011. (15:31)    -   -   -   -  

učitavam...