Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • doktor Jatogen

    Duni mi, duni, lađane

    avatar

    08.08.2008. (00:07)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    1. Intonacija je lažna: riječ je o tradicionalnoj bosanskoj nereflektiranoj melankoliji. O tome smo već pisali.
    2. Motiv je pričice lažan: riječ je o potkradanju Crnjanskog. Jergoviću, pri pogledu na raseljene nesretnike, nemaštovito pada na pamet samo jedno - Seobe! Tako je i Goetheova seljanka, gledajući u list koji je pao s drveta, uzdahnula i pomislila: Jesen!Seobe čuvaju starodrevan motiv: polje koje je postalo mitsko, lan i pol, dan i pol. O tom sam motivu pisao prije dvije godine, na Teroristovom blogu u Beogradu: 'A, i inače, ne griješi dušu sa seobama: ono polje, dlan i pol, lan i pol, paradigmatsko je polje a ne od ovoga svijeta, i baš zato jer nije od ovoga svijeta, objašnjava zašto su seobe nužne: jer nigdje na ovome svijetu nema mjesta Kraljevstvu koje se traži.' Očit je taj motiv Kosova polja, koje je ovdje bočalište: komada zemlje koju Srbi zauvijek nose sa sobom, jer i nije od ovoga svijeta. Predsjednik Mesić je jednom cinično dodao: na svojim opancima. Doduše, on je to tada morao reći, no to je već druga priča...
    3. Sentimenti su lažni: Ništa Jergović ni za koga ne osjeća, jer on i ne piše drukčije nego ovakve mrtvozorničke priče, priče profesionalnog morodera koji obilazi polja poslije boja i opjeva krvavu rosu na zelenoj proljetnoj travi. Jergoviću su Balkanski ratovi pogonsko gorivo. Bez sveg tog klanja on ne postoji. Da ih nema, on bi ih pokrenuo. Jer, kako bi drukčije aplicirao za Nobela, ako ne pišući o ranjenoj i poniženoj ljudskosti svih tih nesretnika protjeranih s to malo podzidane zemlje.
    4. Važno je istaknuti: U Beogradu Jergović Srbima priča ono što Srbi u Beogradu žele čuti: oni su iz Hrvatske protjerani! U Hrvatskoj Ivo Sanader s Jergovićem, koji tvrdi da je zemlja čiji je premijer Ivo Sanader izvršila etničko čišćenje, amizira i gleda u njega kako Tuđman u Aralicu, pa ni Tito u Krležu, nikada gledao nije: s neskrivenim udivljenjem! Iako je sasvim jasno da su Ruta i Srda trivijalni pamfleti, zapravo drugorazredni šund, Ivi Sanaderu, koji je i sam neuspješno pokušavao pisati ode radosti, očito imponira intervju s Miljenkom Jergovićem, kojemu, za razgovora u Zagrebu, nimalo ne smeta premijer zemlje koja je protjerala dalmatinske Srbe s njihovih vjekovnih bočališta!
    5. U Zagrebu, Jergović se ne odvaja od Slavka Goldsteina: konta, Židovi su vazda neobično važan faktor u lobiranju za Nobela. Zato je Jergović uredno isporučio Rutu. Ima Jergos svoju rutu: Sarajevo - Zagreb - Beograd, pa Oslo, po Nobelpriset.
    6. Stvar je već neobično degutantna: dok Kuljiš u Globusu, Ninu i Večeri zabavlja Srbe, Slovence i Hrvate tračevima koji ionako kao rasni fiction već odavno ne presižu ni na kakvu vjerodostojnost osim onu autentične književnosti, Jergović je smrtno dosadan u tom svom bijednom tandrkanju uokolo humanizma: to njegovo veliko srce koje kuca za sremske bočare, kočare, basramake, potucače, džezveglije, rupare i druge, seoski je def mečkara oko kojega se skupljaju djeca i raja, sitnež i fukara, tko drugi. Odvratan prizor. Da nije zaglavio u EPH, Jergović bi bio dobošar Bregovićevog ansambla za svadbe i sprovode.
    7. EPH je u svojoj histeričnoj fazi: odlazi što vrijedi, ono što ostaje pokušavaju ugušiti prohibitivnim ugovornim klauzulama, projekti propadaju ili se gase, nadgazda Todorić objavljuje da ga uposlenici imaju nazivati Predsjednikom, a WAZ plasira svog serbo-kaotische bosniaca u Ribnikarovu Politiku! Ta, i tamo su lapo - lapo u vlasništvu, kao ovdje s Ninočkom. Odlično je to što se zbiva: samo će ubrzati stvari!
    8. Prije dvije i pol godine, u Beogradu, na blogu Književnog Terorista, između ostaloga sam napisao: Naši Jugoslaveni zaista traže vraga, i nikako ne ostavljaju na miru ne samo Hrvate, nego i jadne Srbe, koji su se dovoljno protekloga desetljeća ovdje napatili: jer, sve će se nažalost opet svaliti na njihova leđa! Ne sluša se mene pa ne sluša. Dobro. Samo vi nastavite, no ja u vječnom ponovnom došašću neću sudjelovati.
    9. Jezik. Kojim to jezikom Jergović piše? Srpskim? Odlično. Čestitam. Bez zeke. Na tome mu čestitam. Jer, naš klasik ume da glagoli na stranim jezicima. On vedi buki. Ma on vedi moj kurac, a ne buki: Jergos glagolja ekavicom isključivo interesno: da se dodvori Srbima. Oni mu pak praštaju to što piše jezikom koji ne govori, jer Jergović hoće da kaže: jedan je to jezik, isti, Vukov jezik. Dobro je. Nakon Dežulovića i Jergović kupuje kartu na šalteru firme Krstić: za Beograd, za Beograd, firmom Krstić... Malo ćemo pričekati, doduše, jer brzo bi on Srbima dosadio kad ne bi dolazio vozom iz Zagreba. Jednoga će dana taj voz postati vlak bez voznog reda, pa će tako i Jergos konačno moći razmisliti kako glasi odgovor na pitanje: Zvona zvone, nedjelja je, gdje ja pripadam? O jednom ga moramo već sada obavijesti: u Zagrebu to već dugi niz godina nikoga neće zanimati.

    avatar

    08.08.2008. (01:35)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Kori me prijatelj, dr.Bajraktare, da mi je promakla "glavna Jergovićeva, doduše ovlaš izrečena misao o tom Radulovićevom djelu, ili što li je to već - "fiktivno delo nekoga važnijeg srpskog ili hrvatskog pisca". Pitam se da li će Srbi prihvatiti ovu Jergovićevu kandidaturu, saopštenu na takav način, ili će Jergović ipak marati da pređe na formulaciju - "Jergović, srpsko-hrvatski pisac"."! E zbiljam sam postao nepažljiv! Hvala doktore!

    avatar

    08.08.2008. (11:48)    -   -   -   -  

  • lijecenikatolik

    Nemanjo, sjajna analiza, ali promašio si ceo fudbal. Pa nije posrijedi nikakva literarna kvazinobelovska abanaza-tekst, nego novinski članak koji potpisuje novinar a koji je potpisao ugovor upravo s tom novinom u kojem je taj članak objavljen. I to je vjerojatno jedan od boljih članaka objavljen toga dana u tim novinama. I to je sve.

    avatar

    08.08.2008. (16:00)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    "...novinski članak koji potpisuje novinar, a koji je potpisao ugovor upravo s tom novinom u kojem je taj članak objavljen, i to vjerojatno jedan od boljih članaka objavljen toga dana u tim novinama..."

    avatar

    08.08.2008. (20:35)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Ha, ha, ha, ho, ho, ho, abanaza-tekst, jeste, jeste, dobro te je dottore italizirao.

    avatar

    08.08.2008. (21:19)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...