Komentari

fanny7.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


  • alkion

    Politika? Neka hvala... Pozdrav i kidam nalijevo... :)))

    avatar

    12.03.2008. (17:09)    -   -   -   -  

  • fanny

    @Alkion - i ti meni kažeš da ću se utopiti? A zbriso si taj čas :)))

    avatar

    12.03.2008. (17:41)    -   -   -   -  

  • alkion

    Fnny, politika je tema o kojoj se na ovaj način najlakše dolazi u elemente sukoba (mislim na pisanje bez vizuelnog kontakta s sugovornikom). Jako je teško iznositi svoj stav bez onih svih neverbalnih elemenata komunikacije i vrlo se lako jedna mala riječ može pogrešno protumačiti. Inače, ja sam jako dugo odgajan u uvjetima gdje je hijerarhija zapovjedanja pa i odgovornosti bila osnov. Što si više pozicioniran to su ti i veće odgovornosti. Lično ne poznajem Antu Gotovinu i o njemu kao osobi, kao čovjeku nikako ne mogu iznijeti validno mišljenje, ali svakako mogu reći: bio je na vrlo odgovornom položaju upravo u vrijeme kad su se dogodila ogromna zvjerstva (s obje strane naravno). Opravdanje da je sve naredio, da je "poludio" zbog počinjenog, da se izvikao na nekom od brifinga na potčinjene (meni kao bivšem vojniku) ne drži vodu. Na toj poziciji je morao barem smjeniti odgovornog ispod sebe, predati počinitelja vojnom ili civilnom pravosđu... Dakle nije djelovao vojnički ispravno. Također mi ne drži vodu opravdanje: oni su činili zverstva nama pa smo i mi njima. Nismo li se upravo mi željeli izdići iznad njihovog zvjerskog, divljačkog i inog ponašanja. Svaki dobro odgojeni vojnik (pretpostavljam da je Ante takav) vrlo dobro zna što smije i treba po Ženevskoj konvenciji, a što ne smije i ne treba. Također jako dobro zna što treba i na koji način treba poduzeti da se vojska ne "otme" kontroli. Dakle strogo vojno gledano i najblaže rečeno G-din Ante je odgovoran - samo po meni ovakva odgovornost ne spada pod Haški tribunal već pod vojnu subordinaciju, vojnu odgovornost i naravno pod vojni sud - ako se dođe istragom do potrebe suđenja. Eto zašto kažem da ne želim o politici. Umješa svoje prste tamo gdje je sve strogo određeno sa svim onim svojim: možda, treba, vidjet ćemo, uradit ćemo, ... zavadi narod i onda svemoćno, ne vodeć računa o pojedincu izbacuje zaključke, odluke, osude ili obasipa zvjezdama, a bez ikakve i pravne i ine podloge. Jer joj tako u tom trenutku odgovara. Dakle - ništa od politike. Ponavljam - kidam nalijevo (ko stari dobri Škrbamaca u crtićima...). pozdrav tebi i nadam se da te nisam udavio bespotrebno... Ovo je samo jedan zastarjeli pogled bivšeg vojnika - valjda je zato ortodoksan...:)))

    avatar

    12.03.2008. (20:54)    -   -   -   -  

  • Sa dva prsta po tipkovnici

    Pošto nisam nikada poželio politiku u svoju butigu..nebum se ni sad petljal s njom.Ja radije tebi ostavim osmjeh i poželim lijepu i mirnu noć!

    avatar

    12.03.2008. (22:01)    -   -   -   -  

  • fanny

    @Alkion - kao prvo, osjećam se počašćenom što si napravio iskorak u svojem principu da ne komentiraš slične teme :)
    Vidiš da ja dosad nikad nisam pisala o sličnoj temi. Ja sam u ovom postu samo zagrebla površinu, problem je mnogo širi i kompleksniji.
    Slažem se s tobom da visoki položaj u vojnoj hijerarhiji nosi sa sobom i veliku odgovornost. Bezbroj puta sam rekla (doduše ne na blogu), u razgovorima o toj temi u krugu prijatelja, da svatko tko je krenuo vode vojnog zapovijedanja mora biti svijestan da će odgovarati i za propuste (da ne upotrijebim težu riječ) i nepoštivanje konvencija, zbog pojedinaca i grupa koje su se otele kontroli zapovjednog lanca. S tim se mora pomiriti i biti spreman.
    Ono što sam htjela reći iz svoje perspektive - nije da sudim i procijenjujem, jer to ni ne mogu.
    Ja sam stavila u prvi plan svoju laičku procjenu osobnosti, na temelju onog što vidim i čujem. I izdvojila ga od ostalih - odoka. Donošenje procjene odoka nije zahvalno, znam. Znam da neke stvari ne drže vodu, ali isto tako sjećam se slučaja drugog generala, čiji su postupci prijavljeni najvišem vrhu, pa je on nakon toga - unaprijeđen i zaradio viši čin. Dakle koliko bi svrhe bilo tada i to je bilo veliko pitanje.
    A najgora priča u svemu su - ljudske žrtve, zločini koji se ničim ne mogu opravdavati.
    Ono što meni nikako ne ide u glavu je to, kako su izvršitelji ratnih zločina (bez obzira na kojoj strani) mogli biti sigurni da se za te zločine nikad neće doznati.
    Najgore je što je sud u Haagu politički sud, sa dvostrukim mjerilima. A prste su tamo umiješali i oni koji su nešto mogli poduzeti, pa nisu kad je trebalo. A propusti u vojnim djelovanjima svih strana trebali su se rješavati drugačije, jer repovi će se vuči i vuči. I slažem se s tobom - ni jedan zločin nema opravdanja ako se opravdava zločinom druge strane, jer nikad kraja ni konca. U stvari stvar je veoma jednostavna. Trebalo je zakuhati, ostaviti nas da se pokoljemo (u svemu tome bilo je raznih interesa, vanjskih i unutarnjih), ne mrdnuti prstom i nakon svega - nametnuti ovisnost i ucjenjivanje od strane raznih "uljuđenih, zgroženih demokracija" - kao što vidimo danas.
    I drago mi je što si me "udavio" - nisi mi rekao ništa što od tebe kao bivšeg vojnika nisam očekivala. Jasno, glasno i neuvijeno. Nije zastarjelo - nego na iskustvu utemeljeno.
    Veliki pozdrav :)))

    avatar

    12.03.2008. (22:04)    -   -   -   -  

  • Dag Dagoberovic

    zadržat ću se na ovome tvom kraju da su se mnogi dočepali generalskih i inih činova a da bojišta nisu vidjeli (brojni saborski zastupnici, Kosorica, Sanader i slični) te se pitam: čime su oni zadužili Hrvatsku više od branitellja koji su svoj život (neki sretniji samo živce) ostavili na jednom od ratišta ...

    mnogi su dobili spomenice domovinskog rata i zahvalnicu (komad metala i papir kojim ni gu*icu ne možeš obrisati) te su šupirani u margine društva jer sad smetaju svojim PTSP-om i ratnim pričama te ih se spomene kad za to odredi dnevnopolitička situacija ...

    mrzim ovu našu politiku a još više ove naše političare, podvodljive foteljaše sa naravi lopova koji gleda samo što ima ukrasti ili gdje se uvaliti da bi mogao nesmetao krasti - gade mi se svakim danom sve više ...

    avatar

    13.03.2008. (08:14)    -   -   -   -  

  • 012 STATION posada

    Kod nas na prodaji govana zarađuju jedino političari :(

    Ne zaboravi da imaš i rezervni položaj tj. blog ;)

    avatar

    13.03.2008. (09:19)    -   -   -   -  

  • miss shiny.

    Ja svako jutro gledam te dokumentarce. Putopise. Štogod. Koliko god to bilo sve nevjerojatno, lijepo je znati to. :)
    Politika i ja... a-a :)

    *mašem*

    avatar

    13.03.2008. (11:21)    -   -   -   -  

  • gogoo

    Sviđa mi se način na koji žive u Skandinaviji. Baš sam bio kad je po noći snijeg zameo prometnice i svi su išli čistiti. A becikline ne zaključavaju. Pozdraw iz proljetne RI

    avatar

    13.03.2008. (11:43)    -   -   -   -  

  • fanny

    @Magična Noć - i tvoj osmijeh je dovoljan :)

    @Dag - potpuno te razumijem, ja uvijek govorim da ovo što se dogodilo u ratu i nakon njega, sva ta pljačka i podjela nezasluženih zasluga je ispod svake kritike. A podjela činova bez pokrića je totalno omalovažavanje vojne profesije. Ali, sve će doći na naplatu, ja duboko vjerujem u to, kad tad. Vidiš, nije prošlo ni pola godine, a naša vlast je pokazala svoje lice, a i svi koji s njima pušu u trubu. Pa da nisi ništa vidio do sada, sada bi i slijep progledao :)

    @Manga - ova ti je dobra:) Prava govna manje smrde od ovih, koja nama prodaju :)

    @Miss - dobro je to što vidiš lijepe stvari, a loše što tek onda vidiš sav jad oko sebe :)

    @gogoo - normalni, jednostavni i inteligentniji. Što viši standard, ljudi su jednostavniji i prirodniji. Ja svoj beciklin na žalost uvijek zaključavam, jer samo jednom ti se može dogoditi. *ebi ga mi smo na Balkanu, još uvijek :)

    avatar

    13.03.2008. (15:10)    -   -   -   -  

  • dr. Zloba Spasoje

    općenito nemam baš predobar stav spram generala Gotovine. prije dolaska u HV početkom rata bio je visoko cjenjen i pozicioniran član Legije stranaca, ali je uz to imao i mnoge repove za nedjela koja je činio kao član spomenute legije. Na kraju krajeva i dan danas je tražen u Francuskoj zbog nekih civilnih zločina. A druga stvar koja me smeta kod generala Gotovine je njegov dugogodišnji bjeg pred Haaškim tribunalom. Čovjek je bježao i skrivao se a nije ništa kriv? Hm? Ne znam baš!

    avatar

    14.03.2008. (13:52)    -   -   -   -  

  • fanny

    @dr.Zloba - a možda se skrivao i nakon presude od 45 godina, koju je zaradio Blaškić? U svakom slučaju bijegom je otežao situaciju. Jer, ruku na srce, ako bude branio sebe, natovarit' će mnogo toga na Tuđmana i Šuška. A što to onda znači? Valjda znaš. A koliko će to značiti za onu priču o organiziranom zločinačkom pothvatu? Ja u njemu vidim sposobnog vojnika u usporedbi s drugim generalima, a to mu nitko ne može poreći. A i držanje pred sudom i u samom zatvoru posve se razlikuje od ostalih.
    A koliko je mnogo sposobnijih branitelja ostalo u sjeni i bez visokih činova, to je već druga priča. A Legija stranaca je plaćenička vojska sposobnih. I znam, iza njih je ostalo mnogo krvavih priča.
    Možda se činim subjektivnom, ali ja samo zaključujem o tome na temelju usporedbe s ostalima :)

    @H@ck - poštujem vjersku apstinenciju:)))

    avatar

    14.03.2008. (17:55)    -   -   -   -  

  • katrida

    ...........pozdravić ...brzinski......................brzo ću ja.......

    avatar

    14.03.2008. (20:31)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...