Komentari

auzmish.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


  • primakka

    grupiranja, šablone, uniforme, raznorazni "izmi" uz dobar motiv uvijek izrode neku krajnost. sasvim je moguće da nakon nacizma ide socijalizam i obratno jer radi se o masi koja se dopušta prekrajati i grupirati.
    uvijek sam individualac i nikakva glad me ne može prisiliti da se grupiram gdje ne želim. nažalost, puno je ovaca željnih pastira, bilo kakvih.

    avatar

    12.03.2008. (11:59)    -   -   -   -  

  • levant

    prvo ti uopče ne vjerujem da nisi namjerno ugasio vatru. direktor je bio u pravu a ti si mu još i lagao. ajme nediscipline i totalne nesocijaliziranosti...
    ovo drugo..što reć. ponekad kad sam nezadovoljna ovom našom "demokracijom" onda se sjetim svih knjiga koje sam čitala i svih filmova koje sam gledala na tu temu totalitarizma, a gledala i čitala puno jer me to zanimalo. Doslovno sam ih gutala. Sve o Njemačkoj. Obje Njemačke.Staljinu isto. Pak si onda kažem "šuti i budi sretna. zamisli da si negdje pod Staljinom. Ili u Istočnoj Njemačkoj."....

    avatar

    12.03.2008. (12:58)    -   -   -   -  

  • levant

    @odmak
    nije sve samo stvar vlastitog izbora. kao ja neću to i to. jer više je u igri ekonomija. preživljavanje. siromaštvo. ako nemaš novaca moš se ti postavit na glavu al bit ćeš ovca jer ti druge nema. a tada baš i nije na svjetskoj sceni bilo izobilje....

    avatar

    12.03.2008. (12:59)    -   -   -   -  

  • oldbat

    vidin da nan je još i dobro , kako bi moglo bit. Ovi tvoj post je ka krimić. Napet do zadnje rečenice.

    avatar

    12.03.2008. (13:00)    -   -   -   -  

  • primakka

    @levant
    sretna sam što nisam rođena kao žena u arapskom svijetu, ali nisam sretna što me u vlastitoj državi vode ovnovi koje nisam tražila za vođe.
    bila sam u fazi preživljavanja, ali nikad se nisam prodala, nego sama čupala iz blata. negdje drugdje je sigurno bilo teže ali mislim da je poanta uvijek u sadašnjem vremenu. kako reče autor posta "ne dajte da vas zavedu".

    avatar

    12.03.2008. (13:21)    -   -   -   -  

  • file

    Tisuću puta sam se zapitala kako bih ja funkcionirala u onim uvjetima. I da razmišljam još sto godina ne bih se domislila. Ne bih se ni u što zaklela. Kada čovjeka pokoriš i blokiraš strahom, teško mu je ostati moralno ispravan. Ma što to značilo.
    @Slažem se s levanticom, odmakice. A i s tobom. Postoje i nesalomljivi.

    avatar

    12.03.2008. (14:22)    -   -   -   -  

  • levant

    @odmak
    ma svi mi kažemo da nebi jer živimo u drugačijim okolnostima. Zamisli da si bila u Rusiji i jednostavno nestaneš. Pa me zanima kako bih JA izdržala u sibiru 7000 dana. Nisam baš sigurna da bih to mogla. Možda i bi. Možda bi proradili mehanizmi inata. No nikad ne reci nikad i ne osuđuj je bila poanta mog komentara. Meni bi bilo najdraže da svi imaju dovoljno da ne bi morali bit ovce. Na primjer da si sada u kini, da si kinez i da moraš radit na nekom brodu cijeli dan za crkavicu. Zamisli se pa reci kako bi to riješila? U svakom slučaju mislim da trebamo bit zahvalni da nam je zemlja takva kakva je, sa "slobodama" ipak većim nego su negdje drugdje i borit se cijeli život da tako i ostane.
    Lako je NE BIT ovca u slobodi.
    I P.S. Ne govorim ja ništa protiv tebe. Razmišljam da možda ne bih mogla izdržat u nekim lošijim okolnostima. Opet, kažem možda i bi, ne znam. I ja sam se "borila" za golu egzistenciju. ALI, budimo pošteni, nikad nismo bili u izuzetno lošim okolnostima, kao npr. kinezi danas. ...

    avatar

    12.03.2008. (14:53)    -   -   -   -  

  • povuci-potegni

    a partizančić mali... :) baš dobar post. čitala sam ga u jednom dahu.
    @levant..hik :)

    avatar

    12.03.2008. (16:23)    -   -   -   -  

  • primakka

    po drugi put@levant
    da ne bi bilo zabune, ni u kom slučaju ne osuđujem narod njemačke u to gadno vrijeme. općenito ne osuđujem nijedan narod globalno, treba kazniti krivce za manipuliranje. govorim više o današnjem vremenu kad ne bismo trebali dopustiti da nas itko zavede i vuče za nos jer nam nije niti blizu teško koliko je bilo njima. baš zato treba odvagati odluke i ne biti zaveden.
    mislim čak da bismo trebali aktivnije djelovati u ovom samo našem svijetu, sada, i ne okretati se unazad.
    sviđa mi se ovo upoznavanje.

    avatar

    12.03.2008. (16:24)    -   -   -   -  

  • NF

    zanimljiv eksperiment dobrog profesora, ja sam na faksu bio žestoki protivnik tkz.realnog socijalizma, samo zato me njihov lektor ruder predložio za njihovu stipendiju, koju sam i dobio. to je bilo najintenzivnije razdoblje mog života, al jebiga, bio sam stipendist i mijenjao zapadne marke 1:8, fantastično sam se zabavljao, a tamo sam i prihvatio FKK kulturu ;). poslije sam svugdje hvalio dobre strane sustava, cjelodnevne vrtiće, socijalnu sigurnost, meni je simpa bila i stambena politika mada se stanovi nisu baš održavali, te ne kao posljednje, dobro i za nas švercere deviza jeftino pivo (radeberger). a idologija, tad sam rekao, ako ti kao pojedincu dobro ide, a meni je onda itekako dobro išlo, jebeš ideologiju. i gore u greifswaldu su svi koje sam poznavao pratili zapadne teve programe...

    avatar

    12.03.2008. (18:50)    -   -   -   -  

  • Shelly Kelly

    @ Odmak, Levant i Filipinka - e ovo mi je drago... Volim malo potaknuti, pa pratiti dinamiku... Hvala vam; zapravo sam osim rečene ideje za post malo gledao ove naše blogove; svi grintamo na televiziju, političarenje /dakle ne zbilja politiku, koje malo vidim.../, svi se zgražamo "čudnom" nam mladeži, kojoj život postaje PC-igrica i sličnog sustava vrijednosti.
    Ne vjerujem da postoji isključiva istina, isključivi stav u kolektivnim manipulacijama; ne vjerujem da se možemo skroz oduprijeti i izvući - uvijek nas iza ugla dočeka. Ali vjerujem da baš zato valja imati vlastite misli, slobodu njihovog širenja i razmjene. To nam daje jedinu zbiljsku oštricu protiv kojekakvih IPD-šopanja... Govorim li o ZERPu, Farmi, RedCarpetu, PTSPu ili Gay Prideu, posve je sekundarno...
    Baš ste me obradovale! Odoh nam bacit par palačinkica, dok ste mi tu...!
    :-)
    @ Levant ixplisitli - ma, još je gore. Zbilja je bila vjetrušuna. Ali mene je morilo, da li istupiti iz stroja i vužgit baklju od sudruga - dakle poremetiti sklad vizure - ili pak biti besplameni diverzant koščate ideološke pozadine... :-) Dileme su najgore, kad Ti kažem! :-))
    @ PiPica - ahh... ?Oš bit moja filmska Mira Furlan, pa da skupa nosimo pisma iza neprijateljske pozadine? :-) :-)
    @ Genosse NF - e, sad si Ti mene zatekao. Bravo majstore! A ja mislio, Ti bio u nekom tamo Hajdelbergu, Frankfurtu a-em... :-) I eto, iz mene Ossi progovara :-) Pa bravo; raduje me komentar i to što veliš. Sve točno, kao i valuta-Vegeta ;-) ;-) Jedino moram naglasiti - za razliku od mene, Ti si tada imao yu-pasoš (niš' protiv, u kontekstu!); mene su golog u VoPo ispitivali, zašto bih ja to kući, te što socijalizmu Dedeera to fali... No... Je, Radeberger, Brause, Simson, FKK, Ahlbeck, Intershop, LPG-Einsaetze; berlinski RIAS 2 na srednjem valu ... Masa, masa divnih sjećanja, i čuvam i njih, vjeruj mi. Hvala Ti na podsjetniku! Ajde, sad nam baš valja na pivu poć nekad! :-)
    (1:8... ufff... Bravo! Kad sam zaglavio tamo, još je bilo 1:4. Nešto kasnije već, tjedan dana Lenjingrada za manje od 100 DM... :-) :-) :-) Yess...)

    avatar

    12.03.2008. (19:14)    -   -   -   -  

  • gustirna

    Biće da i je božikovina! Nedavno san negdi pročitala da je ima 150 vrsta! Priznajem! :-)

    avatar

    12.03.2008. (20:24)    -   -   -   -  

  • levant

    bemti nije tebi bilo lako. to je stvarno ogromna dilema...:))
    a slobode misli što se tiče ja nekako imam osjećaj da sada imam slobodu mišljenja. i slobodu izbora. i slobodu zdravog razuma. no i to je diskutabilno, jer sam u takvim okolnostima koje mi to dopuštaju. opet. ne dopuštaju mi i izgovaranje istog bez posljedica po mene samu..:)) pak sam stoga odabrala put : mislit ćeš svoje, a ponašat se društveno. i ponekad glumit. ponekad lagat. sve u cilju da zadržim zdrav razum.
    što se ideologija tiče, budući da sam studirala ekonomiju to mi socijalizam i njegova ideologija u malom prstu. i marx mi u malom prstu. i volim IDEJU socijalizma, naime komunizma kasnije.
    Nije Marx bio blesav. Samo što...znamo što..ideje i realizacija istih nisu baš braća. A opet, Marx je reako da sve dolazi iznutra. Promjenom svijesti a ne silom. ..Upa..počela sam davit, kidam nalijevo..:))

    avatar

    13.03.2008. (09:33)    -   -   -   -  

  • fulvus

    kako su znali ispirati mozak svojim kvazidelanim idealima, satrat dušu u korijenu a svaki pokušaj slobodnog mišljenja bio je u korijenu sasječen. I kako su samo znali sletovima koloristički prikazati veselje što živiš u onakvom savršenom sistemu, morao si klicati slobodi. Kod nas je ipak bilo ležernije, moramo priznati, i to iz razloga što je Tito bio prevelik hedonist da bi zemlju odveo putem istoka. Gledala sam dosta filmova na tu temu, pa i dokumentarnih....ne možeš vjerovati do koje granice podnošljivosti su išli, ma prešli su svaku granicu.

    avatar

    13.03.2008. (11:25)    -   -   -   -  

  • fulvus

    nema mog komentara? A kako da sad opet sipam onu pamet? Ma znaš ti već što sam htjela reći, parole i govori. Ispiranje mozga.

    avatar

    13.03.2008. (14:24)    -   -   -   -  

  • primakka

    ima li još koja palačinka?

    avatar

    13.03.2008. (14:35)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Pa nisu te dotukli cim mozes ovako nesto pisati :D
    A sto se tice indoktrinacije, mene je furalo u Marsalku potkraj osamdesetih i uspostavljalo se bratstvo&jedinstvo od malih nogu, ali spram DDRovskoga inspiranja mozga i opceg DDRizma, ovo je bio raj na zemlji.

    Mene kod DDR-a fascinira tzv. stranacki zivot :D Ne vidjeno igdje osim im Osten. Parlament visestranacki, ali svaka stranka ima fiksni broj mjesta, SED naravno najvise, uostalom znas bolje od mene.

    S opaskom da su Sasi jos uvijek hardcore-komunjare i placu za DDR-om sto vise mogu. Prusi ipak ne toliko.

    avatar

    13.03.2008. (15:36)    -   -   -   -  

  • Shelly Kelly

    @ gustirna - eto vidiš. vjerovati mladima! :-)
    @ levant - nemrem zamislit Tvoj mali prst, kaj sve je u njemu. :-)) Zbilja - da; Marxove ideje... Kao i sve ideje. Posebno sa poretkom. Pomnožiš ga s ljudskim slabostima, i eto frke. Ili diktarure, čegagod... Sad svi kakamo po tadašnjem socijalizmu. O današnjem vremenu valjda će netko nekad isto grintat... No, otada ja nikud bez i-pe-de-upaljača. :-)
    @ fulvus - upravo! Treba bit svjestan nijansiH, i prošlih i sadašnjih...
    @ Odmačka - ?slatke ili slane? Prije kapućina ili poslije?
    @ Komšija Pero - e, to su pruski geni. Što ne ubije, jača. :-) :-) Za ozbiljno - pa je; prosječna Juga prema prosječnom DDR-u, za prosječne ljude, jest bila "easy", zato se i ne slažem s nekim etiketama, ali isto tako znam, stvar trenutka, okruženja, situacije... Svatko sa svog kuta gleda. Očito si zbilja upućen u DeDeErštinu; obzirom da mi se činiš mlađi, svaka čast; zanimljivo! E - njihov parlamentarni sustav i višestranačje... Hm... Pa kaj nije usporedivo sa EsADeom zapravo?? Eto ga na. :-) Saska OSTalgija... Hm. Ne bih išao tako daleko s tvrdnjom; stvar generacije definitivno. Sjeta za margarinom nije nužno priželjkivanje diktature. Osim toga, ta ista generacija, koja sad kuka, tada zbog geografskog položaja nije primala signal zapadne televizije ("Taj der Ahnungslosen" - dolina neznalica, otprilike), a takve ih je onda sasjekla tranzicija i zamjena ušteđevine 1:2 - otpušteni, prepolovljenih ušteđevina... Ne slažem se s njima, ali ih kužim... NE kužim suprotnost, male debile neonacističke tamo... Je'ga; moje srce lijevo jest... :-) Duga priča. Živio!

    avatar

    14.03.2008. (12:14)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...