Komentari

marole.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • NEMANJA

    Dobro, to je cool, ali Marolino, možeš li ti nama, kontinentalcima, podrobnije opisati osobenosti te dubrovačke duše, njene tanane nijanse i labirinte, tu vižljastu i vitalnu sposobnost akomodavanja, taj paradoksalan organ slobodarskog preživljavanja u orahovoj ljusci Grada: Dubrovnik nije samo zidinama arhitektonski idealna pozornica Hamleta, već je to naprosto zato što je genius loci Republike taj melankolični kunktator koji bi mogao biti bounded in a nutshell and count himself king of infinite space. Pokušao sam razumjeti tu mješevito gotičko-renesansu psihu natopljenu svom vlagom južnjačke midece, i imam razumjevanja za one lelujave sjenke što oko Sv.Marije izmile van polužive po dvotjednoj južini, ali nikako ne mogu shvatiti do kraja kako to da su tako divni monstrumi, koji su ipak stoljećima cizelirali ovu prekrasnu kamenu glazbenu kutiju od Grada, degenerirali u današnje postsamoupravne lijene pizdune dostojne bastarda odbjeglog brodskog mulata prokrijumčarenog sa sjevera Afrike i ultramontanske dezorijentirane udovice!?

    avatar

    18.02.2008. (01:13)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    jeee, cijeli roman u par riječi. nakon svih opsjena zagrizo u rajsko, al stvarno rajsko voće. da je Bush umjesto Cheneya, bila bi burleska

    avatar

    18.02.2008. (09:00)    -   -   -   -  

  • stroke

    dobra je priča, po mom ukusu, samo što imam osjećaj da nisi imao dobar osjećaj kada stati, pa si je dobro zasro kao što je to uradio Spielberg u zadnjih pola sata sa Umjetnom inteligencijom. ali nek ti bude utjeha da u serkanju nikada Nemanju nećeš dostići, hihihi.

    avatar

    18.02.2008. (20:05)    -   -   -   -  

  • Marole

    Stroke, slažem se s tobom.

    avatar

    18.02.2008. (20:57)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Stoke, ti si očito jako osjećajan tip. Stoga bi bilo dobro da pročitaš Uputu za emocionalno krhke jebače rumene kadulje koji nisu nužno iz Dalmatinske zagore. Vidiš ti kako je to starozavjetna situacija: sudeći, osudio si sebe.
    Ali, jebeš to, Stroke, nešto drugo bih ti kazao. Pročitao sam što je Miljenko Jergović napisao o tebi; da se i Maro, koji obožava klasika, uputi u te arkane, citirat ću taj etnografski odlomak:
    "Mario Dominiković čudan je svat iz Metkovića, jedne od onih udaljenijih točaka Hrvatske koje, više zbog neobičnoga zemljopisnog izgleda ove zemlje nego zato što su stvarno daleke, funkcioniraju, svaka za sebe, kao Twin Peaks. Naime, kako mi službeno ne trpimo ono što nas čini drukčijima, ili što nas u kulturnom smislu širi preko granica Hrvatske, u naša susjedstva, tako će gradići poput Metkovića, koji su bliži svome susjedstvu, i u metaforičkome, i u stvarnome smislu te riječi nego bilo kojoj važnoj hrvatskoj varošici, živjeti kao da su sami po sebi izmišljeni i napisani, kao da u stvarnosti zapravo i ne postoje. Dok sam čitao "Babu od milijun kuna", neprestano mi se činilo da je Metković za nastanak "Babe" bio presudno važan, i kako se radi o važnoj i autentičnoj metkovskoj priči, o nekom neobičnom i iskrivljenom - kao plastična patka kada se ostavi na plinskoj peći - svijetu u kojemu je Dominiković važan kroničar i zapisivač. Ovaj pisac je duhovit i, reklo bi se, neobično izopačen u svojoj duhovitosti, vješt je, vrlo pismen u dubinskom smislu riječi, i izvanredno dobro koristi nešto od one, meni inače posve neprihvatljive, blogerske estetike. Ozbiljan pisac, ali koji doista podsjeća na blogera."
    Sad ću ti i ja nekaj kazati, o tvojoj literaturi: Mario, unatoč tome što te hvali Miljenko Jergović, ti nisi loš pisac. Jer, ti i sam znaš da nikada ne bi napisao ovako imbecilnu poredbu: iskrivljenom kao platična patka kada se ostavi na plinskoj peći. Znaš kako je pisao Kovač o Kišu i Miloradu Paviću:"Danilo Kiš bio je osjetljiv na lošu upotrebu priložne riječce kao; bio je gotovo razradio neku vrstu estetskog testa inteligencije za provjeru pisca i njegova dara upravo na tomu kako rabi riječ kao za gradnju usporednih figura i pojmova. Znao je baciti knjigu ako naiđe na lošu usporedbu, a proze Milorada Pavića vrve od besmislenih i blesavih usporedbi. Na Kišovu testu inteligencije Pavić je pao. Tek sam letimice i na preskok prelistao Pavićeve romane "Hazarski rečnik" i "Predeo slikan čajem" u kojima je upravo Danilo Kiš svojom rukom podcrtao nesuvisle i gotovo vulgarne usporedbe. Pavićev junak trepće "očima maljavim kao muda"; "nehotice oseti sise kao kompot od krušaka". "Mladić je mahao obrvama kao krilima", a neki čovjek "nije imao senku i nosio je plitke oči kao dve izgažene barice". Kod Pavića "peć šeta ko puštena s lanca"; "vetar je pegav kao dalmatinski pas"; "levo oko je kao viljuška, desno kao nož"; "osmeh je zarobljen u bradi kao kukac u ćilibaru"; "žena grize meso iz tanjira kao da ujeda ljubavnika"; "njena su dva oka crna ko jaja kuvana na jevrejski način", a neka je grofica "nosila napomađene brčiće ravne ko šiške i vrane ko zift, imala je dve pameti i tri uha", a "njena baba nosila je u kosi dve majušne ćele kao dukate"; "imala je jedno uho duboko kao puž, drugo plitko ko školjka"; "dupe joj je ko dukat"; "menjala je tabane kao zmija košulju"; "kao sve mudre žene imala je izuzetno glupu pičku"; "imala je sisa koliko guzica", itd., etc. Ne znam je li se Kiš tada zabavljao ili ljutio, ali nakon ovog kratkog listanja možda bih mu malo proturječio, jer sam naišao i na zgodne i otkačene usporedbe."
    Vidiš, kod Kiša Jergović, već zbog ove patke, ne bi prošao.
    Zato, zajebi klasika, i samo kljucaj nosom po tastaturi, ali manje osjećajno: nakon nekog vremena uvidjet ćeš, kao Flaubert, da umjetnost nema ništa zajedničkog s poviješću tvojih osjećaja. Vjeruj mi. Znam ja.

    avatar

    18.02.2008. (22:02)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Maro, to je tvoja produkcija?

    avatar

    18.02.2008. (22:04)    -   -   -   -  

  • Marole

    Nije, ali je dobra ova tehnerica, a ove poredbe su naprosto neverovatne.

    avatar

    19.02.2008. (08:10)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Jesu, da, a presudno je da je sve to tako jednostavno i shvatljivo, da nam gotovo i ne bi trebali Kiš i Kovač da i sami uočimo kako su oči maljeve kao muda ili svijet iskrivjen kao plastična patka na plinskoj peći naprosto loš rukopis.
    Ali, vrag ti je pohvala: Jergović je Mariju napisao "Ovaj pisac je duhovit i, reklo bi se, neobično izopačen u svojoj duhovitosti, vješt je, vrlo pismen u dubinskom smislu riječi, i izvanredno dobro koristi nešto od one, meni inače posve neprihvatljive, blogerske estetike.", ja jebem tjednima i mjesecima tog Pavićevoj jugoslavenskog propangandista, i sad je logična posljedica da ja se Mario, ničim izazvan, pokušao dići na zadnje noge: jer, ako Jergos nije autoritet, onda možda ni Mario nije pismen, dovraga!
    Šteta, velim, jer unatoč Jergovićevoj pohvali Mario ne piše loše.

    avatar

    19.02.2008. (10:34)    -   -   -   -  

  • Herostrat

    Nemanjo moj, čudan je tvoj način pohvale. Kakav si tek s neprijateljima? :)

    avatar

    19.02.2008. (13:14)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Dobar, Hero.

    Kak si mi ti?
    Čitao sam nedavno sjajan blog posvećen Dubrovniku, http://silvanaurbs.blog.hr/.
    Izvrsni ste vi južnjaci, odlični.
    Pa i Stroke je - čini mi se barem da smo u dobrim odnosima - frend. Znam da ga ljuti to što mene Jergos ljuti, ali, bože moj, pa ne moramo baš navijati za isti klub da bismo si bili dobri.

    avatar

    19.02.2008. (16:41)    -   -   -   -  

  • Herostrat

    Svaka čast Nemanjo. Taj blog sam već prije otkrio slučajno i oduševio se. Nigdje na netu nema toliko podataka o Dubrovniku (a da nisu turistički) kao na tom blogu. Očito je i to da je pisan od stručne osobe što znači da joj ne bi trebalo biti teško ući u trag. Na žalost, gospođa je prestala pisati....na moju veliku žalost...

    avatar

    20.02.2008. (08:14)    -   -   -   -  

  • Herostrat

    Marole, svrati mi na blog. ;)

    avatar

    20.02.2008. (13:08)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...