Komentari

crniblogkomunizma.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • nema_sanse

    Nikola Pašić - Cincar iz Makedonije - Nikola Pasku (zvuči rumunjski) ?

    avatar

    12.01.2008. (04:56)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    Po karakterisiti kako se dugogodišnji predsjednik vlade Srbije ponašao u politici on bi zaista bio cincarski tip političara, a da li je cincar po etničkom podrijetlu ne znam, to ne mogu potvrditi. Znam da je Nikola Pašić bio velikosrpski i protuhrvatski političar s kojim je, nažalost, Stjepan Radić i vođa hrvatske oporbe sklopio 1925. cincarski kompromis i priznao protuhrvatski Vidovdanski ustav, kraljevinu i velikosrpsku dinastiju Karađorđević, i popljuvao je pravaše kao alibi pred novim srpskim gazdama u Beogradu. Po mnogočemu u politici je i Stjepan Radić cincarski tip političara.
    Cincarskih tipova političara ima i u Hrvatskoj danas, na primjer, Anto Đapić je tipični cincarski tip političara, a rodom je iz jednog sela kraj Livna koje se zove Čaprazlije i u kojemu su većinu stanovnika činili pravoslavci, tako da je vrlo lako moguće da je lažni magistar pravi Cincar po etničkom porijeklu; pradjed od lažnog magistra je, inače, svojedobno u Austro-Ugarskoj Monarhiji ubio jednog čovjeka, i kako bi izbjegao kazneni progon, pobjegao je na teritorij Osmanskog Carstva, i nastanio se u Čaprazlijama.

    avatar

    12.01.2008. (13:08)    -   -   -   -  

  • mihaelbudrovic

    -Pročitao sam sve vaše postove o Štedimlji i mislim da
    su vrlo zanimljivo napisani i poučni. Čini se da je Štedimlija pisao
    objektivno, jer je bio i pravoslavac i Zagrepčanin, a i ovakvi njegove tvrdnje
    su jako štetile Beogradu, Velikosrpskoj politici i tadašnjem vladajućem režimu.
    -Po ovim posljednjim rečenicama iz posta mi se čini kako niste za ulazak
    RH u EU. Inače, ne bih se čudio kad bi za nekoliko godina neki naši (pre)lijevi
    političari (npr. Milanović, Pusić) i lijeve partije pokrenule inicijativu
    za ujedinjenjem zastunika balkanskih zemalja (RH, Crna Gora, Srbija, Makedonija)
    u Europskom parlamentu u "jedinstvenu jugo-unitarnu" koaliciju.......

    avatar

    15.01.2008. (15:32)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    @mihaelbudrovic... Točna Vam je hipoteza, slažem se s njom, mislim da će se to i dogoditi, stvorit će se klub balkanskih zastupnika, a mislim da će i HDZ biti u tom klubu.
    Je li znate da je Sanader prošle godine Republiku Hrvatsku učlanio u političko-gospodarsku asocijaciju CEFTA koja obuhvaća isključivo balkanske zemlje?
    Ta međudržavna bakanska asocijacija ima sjedište u Sarajevu, i ima političkog tajnika kao koordinatora, pod monitoringom Europske komisije. Prvi tajnik je bio iz Hrvatske, Hido Biščević koji ima dosije doušnika jugokomunističke tajne službe. Inače je tendencija politike Europske Unije ta da se teži ujedinjenjem balkanskih zemalja unutar Europske Unije, a već su u Europskom parlamentu bili prijedlozi neka se Hrvati dogovore sa Srbima i drugima, Makedoncima, Crnogorcima da koriste jedan službeni jezik u EU, i to "srpsko-hrvatski". Čudim se da je MVP RH takvu zamisao odbacila, ali pitanje je hoćemo li se moći dulje vrijeme oduprijeti.
    U načelu sam protiv ulaska u EU jer vidim da to ne vodi dobrome, prije svega zbog pritisaka za što užim povezivanjem Hrvatske s balkanskim zemljama. Kao što sam gore napisao, Hrvatska se već politički vezala s balkanskim zemljama ulaskom u CEFTU. Od tog saveza koristi imaju prije svega balkanske zemlje, posebno Srbija, a Hrvatska je tu samo gubitnik, ekonomski, a i politički. Prvo sam mislio da će ulazak Hrvatske u EU biti koristan Hrvatskoj, prije svega jer bi konačno postali pravna država, i jer bi postali ekonomski stabilna zemlja-članica EU, ali u međuvremenu sam se uvjerio da je to samo trik kako bi se Hrvatsku razvlastilo od njena suvereniteta koji je EU upravo na današnji dan 1991. preko volje priznala jer je sve karte bacila na reformu Jugoslavije, a na štetu Hrvata. Osim toga, uvjerio sam se u kompletnu gospodarsku rasprodaju naše zemlje koja se trenutno provodi, i unatrag posljednjih 10 godina, praktički, nakon "Oluje" je to počelo, te ćemo u EU biti malo siroče i crno pače. Od pravne države nema ništa, kao što vidimo, prema tome, izgubio sam volju za Europskom Unijom. Osim toga, kad malo bolje promislim, ako smo stoljećima bili bez države, onda bismo bili blesavi kada bismo državni suverenitet, stečen krvlju hrvatskih branitelja i civila poginulih u ratu, poklonili i ustupili tuđoj državnoj tvorevini, a stoljećima smo živjeli u državnim tvorevinama i nikada nismo bili sretni. Bolje je unutar zemlje provesti čišćenje od kriminalaca, i onda uživati u pravnoj državi i u hrvatskom suverenitetu nego živjeti kao brojčano mali narod pod diktatom drugih zemalja članica EU koje imaju po 30 i više milijuna stanovnika. Tko će tu bolje proći može i budala shvatit. Mi sigurno nećemo dobro proći u EU, a ni standard nam se neće bitnije popravit. Sve će biti isto, samo u tom slučaju neče biti samostalne i suverene Hrvatske. Uostalom, biti će slična situacija kao u Jugoslaviji. EU je na neki način Jugoslavija u velikom. U svakom slučaju, potpuno ste ispravno procijenili, naši ljevičari će se u Europskom parlamentu, ako postanemo članica i nevidljiva zvjezdica u EU, ujedinit sa svojom prekodrinskom braćom, kao svojedobno u Austro-Ugarskoj Monarhiji kada su Strossmayerovi zastupnici bili prst i nokat sa srpskim zastupnicima, i (protalijanskim) dalmtinskim autonomašima u Carevinskom vijeću u Beču.

    avatar

    15.01.2008. (21:13)    -   -   -   -  

  • tragicnamisao

    Većina toga mi je bila manje više poznata, ali nisam dosada znao da ima opsežnih radova o tome

    avatar

    18.01.2008. (14:08)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    @tragičnamisao... Nisam ni ja znao do prije nekog vremena jer mi je jedino poznato djelu na tu temu bilo ono od Ive Pilara "Južnoslavensko pitanje" u kojemu obrađuje porijeklo Srba u Hrvatskoj, i etno-genezu Srbijanaca u Srbiji. Zanimljivo mi je pri tome da su Srbi etnička braća s Rumunjima, a ne s Hrvatima. Naime, Srbi i Rumunji su porijeklom Slaveni, s tim da su Rumunji pri dolasku na Balkan prihvatili romanski jezik starosjedilaca. I današnji Grci su slavenskog porijekla a ne starogrčkog, samo što su pri doseljenju prihvatili grčki jezik. Hrvati su samo jednom trećinom slavenskog porijekla, i to većinom u Slavoniji, a drugu trećinu Hrvata čine u etničkom smislu stari (autohtoni) Iliri, većinom u Dalmaciji, a oko 10 posto Kelti. Stari Hrvati su ratnička elita koja je došla s istoka na konjima, isto kao i Bugari, i nametnuli su se južnoslavenskoj masi i Ilirima, i prihvatili su slavenski jezik, a narod je dobio hrvatsko ime. Bugari također nisu Slaveni nego istočnjački narod iz Azije koji se na Balkanu nametnuo slavenskoj masi i prihvatio jezik, a narod bugarsko ime. (U povijesti su Slaveni prilikom velike seobe naroda kada su došli u Europu bili više orijentirani prema gospodarstvu (stočarstvo, uzgajanje vinove loze itd.) nego prema vojničkom zvanju, i slavenske vojske su u globalu bile pješačke dok su Hrvati i Bugari došli u Europu, kao i Mongoli za vrijeme pohoda na Europu, dakle, "motorizirani", vojska na konjima, i s lukom i strijelom, a Slaveni su imali samo koplja; jednom baciš koplje i ispucao si municiju; zato su Slaveni bili neuspješni u osvajanju, ali su to nadoknađivali demografskim prirastom i praktički je masa naroda zauzela jedno područje svojim dolaskom a ne ratnim osvajanjem; to je slično ka dad bi sada u Europu najednom došlo 500 milijuna Kineza. Ne bi ih ni atomske bombe mogle zaustavit. Tako je bilo i sa Slavenima.

    avatar

    18.01.2008. (15:25)    -   -   -   -  

  • koliko tuge u ovome svijetu

    Hvala na predivnom komentaru! Puno, puno pozdrava!

    avatar

    18.01.2008. (15:52)    -   -   -   -  

  • nema_sanse

    @CBK, mislin da je Pilar ipak malo falija, Srbi nisu Slaveni, jer imaju mali postotak (oko 10-15%) R1A haplogrupe na Y kromosomu, koja je u Poljskoj i Bjelorusiji oko 60% ili više. Osim toga, u njegovo vrime nije postojala mogućnost analize DNA, pa to nije moga ni znat, ali moga je proučit nekakve pučke običaje, pisme, usmenu predaju, tradicionalnu nošnju i općenito kulturu, a sve ovo šta san nabrojia, se kod Srba dramatično razlikuje od ostalih Slavena. Nemojte me krivo shvatit ni mi bija cilj ismijat ili omalovažit Pilara, samo on je živija i djelova u jedno drugo vrime, 20-te godine 20.st, ako se ne varam, kad je srbijanska represija bila nad Hrvatskom bila izrazito jaka, pa svaćan njegovo povezivanje Rumunja i Srba kao neku vrstu intelektualne osvete, posebno ako se uzme u obzir kako srbi volu isticat svoje slavensko podrijetlo, a on ih je poveza s rumunjiman.

    avatar

    18.01.2008. (17:23)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    @nema_sanse... tu ste doista u pravu, i ne shvaćam Vaš komentar kao ismijavanje Pilara nego kao vrijednu nadopunu na osnovi znanstvenih rezultata DNK-analize podrijetla naroda. Na kraju krajeva, Pilarova etno-geneza Srba samo je mali dio njegova istraživanja tako da je kod Pilara ostalo mnoštvo drugih i danas aktualnih zapažanja. No, morate uzeti u obzir Štedimlijeva istraživanja, a on je precizno utvrdio kako je stanovništvo Srbije nakon pada Srbije pod Osmansko Carstvo nekoliko puta raseljavano i ponovo useljavano, i naravno da se tu izgubio slavenski element kod Srba. Međutim, oni stari Srbi iz ranog i srednjeg vijeka su bili Slaveni, a Ante Starčević ih je ispravno nazvao "Servima". Srbi su se u 19. st. pomiješali sa Cincarima, i naravno da je tu pao slavenski udjel na 10 do 15 posto. Drago mi je da je DNK-analiza porijekla naroda potvrdila Starčevićevu analizu po kojoj su bosanski muslimani u više od 90 posto slučajeva hrvatskog podrijetla, dakle, "cvieće hrvatskog naroda". Međutim, i Pilar i Štedimlija su točno pogodili porijeklo današnjih hrvatskih Srba.

    @Koliko tuge u ovom svijetu... mi znamo na koji se komentar pohvala odnosi;-) Lijep pozdrav!

    avatar

    19.01.2008. (01:28)    -   -   -   -  

  • zoka

    štedimlija je rekao da su srbi vlaškog to jest rumunjskog porijekla a samo idiotu može pasti na um da su rumunji slaveni oni su narod od starosjedilaca i ostataka rimskih vojnika koji su tu ostali nakon propasti rimskog carstva i nametnuli su im romanski jezik a samo ime kako kažu rumunji,romanija za svoju državu govori sve.ne treba ti nikakvi genetički testovi da vidiš ko kojoj rasi pripada i kojoj naciji mi možemo lijepo vidjeti na primjeriu sjevernoeuropskih naroda danaca norvežana šveđana tu ne trebaju nikakve analize da se vidi čista rasa jedne nacije jer su 99% slične boje kože očiju i izgleda tijela.mi na ovim našim prostorima možemo vidjeti tipove od sjeverno nordijskih do talijanskih egipatskih induskih pa čak i tipovi jako slične kinezima a da ne govorim o boji kože koja je toliko raznolika da ne možemo govoriti o čistoj rasi.naročito kod srba jedini stari srbi koji su slavenskog porijekla žive u vojvodini.pa ako je rađena na njima analiza genetskog porijekla najvjerovatnije da su oni najsličniji slavenima što se ne može odnositi na ostale srbe koji čine većinu a oni su vlaškog i cincarskog porijekla.ali ima još jedna kvaka ovi svi naši umni genetečari govore o nekakvom slavenskom genu je li ikada njima palo na pamet da takvog slavenskog gena nema.ako uzmemo ruse za primjer na šta se oni većinom pozivaju kada traže čisti slavenski gen,to ne može pozlužiti za primjer jer su se rusi kroz vijekove toliko izmješali sa mongolima i ostalim azijatskim narodima da oni nemaju taj čisti slavenski gen.a to se može najbolje vidjeti po njihovim širokim i plosnatim licima koja su karakteristična za azijate to jest mongole a kad vidimo građu rusa gdje se vidi da ih ima podosta kratkih nogu a duga trupa što je isto karakteristika za azijate a ne za bijece pa se opet postavlja pitanje gdje su oni našli taj čisti slavenski gen koji je mjerilo za utvrđivanje porijekla slavenstva kod drugih naroda kad im je uzorak neispravan i na kraju neka neko od njih objasni širim masama sta je to slavenski gen.

    avatar

    16.02.2008. (14:35)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...