Komentari

hasu.blog.hr

Dodaj komentar (26)

Marketing


  • viviana

    Zaplakala sam i ja, čitajući tvoj san, na samom kraju... I od sve ove priče u čijim slikama i atmosferi sam uživala i prije i poslije, ta sličica sna i sreće pred plavetnilom mora i slika tebe - tako iskreno i bez ostatka slika jedne nevinosti samog bića, čista emocija, u susretu sa psom... - ostala je i najupečatljivija za mene ( a i za sudionike razgovora o krugu, čini se :) ) u cijeloj priči. I sad, kad sam se vratila jednom dva puta opet na taj odlomak o snu, opet bih zaplakala. :) Ima jedna divna knjiga koju sam nedavno čitala od M. Yourcenar, Snovi i Sudbine, gdje kaže kako je iskustvo snivača slično iskustvu pjesnika, pa tako i ova tvoja slika sna ima svoju upečatljivu i jedinstvenu poetiku....

    Ja sam se ovdje eto, zadržala samo na ovom jednom dijelu, djeliću sna, kao fragmentu koji me se najviše dojmio ( kao i početak prezentacije prilikom predstavljanja Otkrivenog lica kruga ) pa za sad ostajem po strani i onog filozofičnijeg dijela priče... U prilog, evo još malo i Heraklita iz Efesa, ali opet o snu ( i iz iste knjige ) :)
    " U budnom stanju ljudi imaju zajednički svijet, ali u snu svatko ima svoj vlastiti kozmos. "

    avatar

    12.12.2007. (17:06)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Viviana, ne bih rekao da si dotaknula onaj manje filozofičniji dio priče. Dodirnula si njenu dušu, njenu živu (izraz koji koristi Despot bi u svom prijevodu Heraklita). Vrijedi i obratno, dogodilo ti se da te ta duša, živa priče dotakne.
    San nije slučajno, usput, uveden u ovaj post. Ne može se govoriti o krugu a da se ne progovori i kroz san, ako san ne progovori o njemu. Sve je to već rečeno u postu Moći okrenuti se Tu se događanje kruga pokazuje na četverodijelnoj Platonovoj crti (segment slike predmeta, segment predmeta, segment ideje predmeta, segment najviše ideje) . Gledati neki predmet ili događaj kroz krug znači vidjeti ga u jedinstvu ne samo sa njegovom idejom već i u jedinstvu sa slikom tog predmeta, događaja. Slika je vezana uz ono mračno, iracionalno, prividno
    ali doticaj sa spomenutim identitetom događa se u tom području ili se uopće ne može dogoditi. Tu je pokazano da se to događa tako četverodijelna crta postaje peterodijelna. Naime, segment slike, segment onog mračnog, sna, preobražava se u prebivalište ideje predmeta i svijetla najviše ideje. Tu se više ne događaju bilo kakvi snovi već oni koji rasvjetljuju stvaranost, i koji nas, kao takvi, diraju.
    I ne može se u stvarnost drugačije nego kroz san. Svjetlost mudrosti samo u tami svijetli. Zato filoSofija (ljubav prema mudrosti) i filoZofija (ljubav prema tami, tmušoljub) imaju isto prebivalište premda su radikalno različiti.
    Dobro je pogođeno tvoje citiranje 89. Heraklitovog fragmenta. Najčešća je interpretacija da se okretanjem u vlastiti svijet izlazi iz svijeta istine koji pripada budnima. Ilustrirati ću to jednom Magritteovom slikom koja kazuje kako budni žive u svijetu obasjanim suncem a oni koji spavaju pale svijetla u svojim kućama i na svojim ulicama. Takva interpretacija Heraklitovog fragmenta nije kriva. Oni koji pale svijetla (ili kojima neko drugi pali svijetla) u njihovom mraku nisu u svijetu istine. Ali taj svijet istine može se otkriti samo okretanjem vlastitom svijetu, a ne u njegovom napuštanju. Sunce mora sjati ne samo u svijetu van nas nego u našoj vlastitoj tami. Na putu do istine ne stoji samo imperativ Spoznaj sebe! već i Budi svoj!
    U istom smislu dvoznačan je i Heraklitov fragment 2.
    „Zato valja ići za onim što je zajedničko. Ali premda je logos zajednički, ipak većina živi kao da ima svaki svoju vlastitu pamet“
    Ono zajedničko jest ono istinito samo onda ako je dosegnuto kroz vlastitu pamet. Tako i Descartesov Cogito, ergo sum ne izvodi postojanje naprosto iz mišljenja već iz mojeg mišljenja. Ja mislim, dakle jesam a ne Moj susjed misli, dakle jesam. Uistinu zajednički svijet može biti kroz kompromis dogovoreni ili ugovoreni svijet. Momenti događanja kruga, međusobno posve različiti ali jedan s drugim idući kružno i pravo u stvaranju zajedništva ne zadovoljavaju se kompromisom. Oni hoće biti i svaki svoj, i to do kraja. I samo tako, svaki do kraja svoj mogu biti uistinu skupa. Ono što je mene u snu pogodilo nije bilo samo moje zajedništvo sa psom već i doživljaj onog moj. Medo moj.

    avatar

    15.12.2007. (19:46)    -   -   -   -  

  • lucija9

    Prije nekoliko godina uputila sam se u sumrak na vrh Sljemena naći se s društvom kojem sam najprije rekla da nije sigurno da ću doći, zatim nisam znala da je cesta kroz šumu u sumrak puna sjena koja bulje, prate i bude maštu, i mobitel mi nije imao signal. Cesta se uspinjala u zavojima, bila je jednosmjerna i rasla je ispred mene. I znala sam da mi razbojnik stane pred auto da ga nemam petlje udariti i jasno mi je da je bez svrhe što u prtljažniku imam bejzbol palicu. Zato suosjećam kroz što si prolazio!
    Cijeli tekst ti je jako dobar! Mogu se prepoznati u svim bitnim točkama koje nas pomiču: u otkrivanju kruga (i meni izmiče, čim mi je jasan, izgubim ga) i u dojmu kao da je vrijeme, naše vrijeme ponaosob, nit koja se ne prekida, već odmotava, a početak je učvršćen tamo daleko u našem iskonu.
    U sredini teksta je san! San je sredina, san je poruka, san je put za izlazak iz pećine. Milje, puno bolje mislim nego što mogu napisati. Pokušat ću!
    Voziš se u parku. Potreban ti je vrt. Ugledaš dvorac. Određeni, čijoj ljepoti ili povijesti se diviš. Napušten je, a oko njega gužva. Svi voze motocikle. Pretpostavljam da je bučno. Voze u neprekidnim krugovima oko dvorca. Ne mislim da je u dvorcu nešto zatvoreno. Tamo je otvoreno i rijetki imaju petlje zakoračiti u SVE, u otvoreno. Naprosto nemaju potrebu ni snagu zakoračiti u DRUGO. Svoj teret stavljaš na leđa i odmakneš se iz bučnog kruga. Trga!
    Uđeš u širinu, mir, plavetnilo neba se zrcali u moru. Samo u tako velikom možemo svoju raspršenost vratiti u neko tzv. početno stanje. Možeš se raširiti, da bi se pročišćen skupio i sastao sa samim sobom. Misao, da ne možeš ostati uživati u moru barem jedan dan! Eto, usađen teret tvog toka misli dok si vozio prema kući sa prvog, drugog zadatka, misleći i na budući treći. Otisneš se na pučinu. Želiš biti sam, umoran si, umoran i od buke. (Melvill nam daje recept kako vratiti moralnu snagu. On se otisne na more koje ga očisti od gorčine, melankolije, pomisli na smrt). Meni je more jako važno. Sve velike odluke donijela sam u moru ili uz more. Ali more može biti i šuma, i livada, i otok u nama i osim ove slučajne istosti. Kad mi je jako teško ja rado pobjegnem u djetinjstvo! Mislim da si i ti to učinio. Zašto sam slobodna da se identificiram s tvojom pričom? Zato što smo vršnjaci i prošli smo i devu i lava. Sad se dijete u nama samo od sebe javlja i želi nas usporiti da bi brže i kraćim putem stigli do svjetla.
    Drago mi je što si me upoznao sa Sanjinom, Remom i Qualom. Da sam mogla imati sliku i zvuk u tvojoj čeliji, uživala bih. I naučila. Svi učimo od svih, rekao je moj srednjoškolski profesor iz filozofije. Volio je naglasiti da ničeg nema što nema u iskustvu, tako se prepoznajem u svoj trojici.

    avatar

    16.12.2007. (00:15)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Lucija, vozao sam se ovih dana amo tamo, bio zaokupljen mnogim poslovima i nisam mogao naći vremena za jednu dobru plovidbu, za jedan dobar odgovor na tvoj bogati i izazovni komentar. Tako sam se suzdržavao od odgovora sve do danas. Želio bih ti odgovoriti tako da još jedanput iznesem složeni odnos, diferenciju i jedinstvo pojmova što ga nosi ovaj post: vozanje i plovidba

    Nije ugodno biti noću sam u šumi. Ta činjenica ima težinu sama po sebi. A meni se pod utjecajem predavanja iz etike, kojim sam putem bio zaokupljen, pojavila muka i na jednoj drugoj razini - što učiniti ako mi se dogodi scenarij sa opisanom moralnom dilemom? Što ću napraviti ako ugledam čovjeka kako leži na cesti . Bojati se opasnosti koja vreba iz šume noću je jedna razina a bojati se mogućnosti da se postupi nemoralno, neljudski je druga razina. Na prvoj je ugroženo tijelo a na drugoj i duša i tijelo. Prva razina je vezana za vozanje a druga za plovidbu.

    Lucija, u čitanju teksta sna dogodila Ti se jedna omaška. Ona je tako dobro pogođena (premda omaška sama po sebi nije pogodak već promašaj) da mi upravo utire put željenoj i po mom uvjerenju ispravnoj interpretaciji. Umjesto moNocikl, ti si pročitala moTocikl. Monocikl je neobična riječ. Nema je ni u riječniku. No sama stvar je i te kako je poznata. To je sredstvo za vozanje koje ima samo jedan kotač. Vozanje na monociklu je vozanje na krugu gotovo u doslovnom smislu. Ovim je označen geometrijski krug koji ima opseg i površinu a samim tim i tehničku primjenu. Ali krug nije samo to. Nije on samo vozanje. On ima svoju dubinu. U toj dubini on se pokazuje kao daska na kojoj se plovi na beskonačnoj morskoj pučini. Daska je najjednostvnije plovilo kao što je monocikl najjednostvanije vozilo. Nije moguće izbjeći ulazak u unutrašnjost dvorca. Nije moguće samo vozati se na krugu. Na njemu treba i ploviti. Nije moguće vozati se kroz šumu tako da ti samo tijelo bude ugroženo. Ugrožena ti je i duša jer može učiniti nešto neljudsko. Nije moguće živjeti samo na razini činjenica. Mi vrednujemo, drugi nas vrednuju, vječnost nas vrednuje. Naša čo-vječnost je uvijek u pitanju.
    Svi moraju u dvorac, svi moraju na pučinu. Oni koji se vozaju oko dvorca i koji plivaju gušeći se u oceanu su jedni te isti ljudi.

    Vozanje nije nešto negativno u odnosu na plovidbu. Moramo paziti kako se vozamo, kako druge vozamo, kako nas drugi voze. Ono može biti manipulacija. Vozanje prestaje biti manipulacija ako je takvo da omogućuje plovidbu. O vozanju ovisi kakva će biti plovidba. Poslužit ću se jednom usporedbom. Radi se o čitanju. Pročitaj ovaj tekst:

    Moežte li vejoratvi da ja svtanro mgou rzmjautei što sam npaiaso. Femnoleanla slia ljoduksg mzoga, pemra itsžrainjvau na Cmabrigde Uinervtisjyu, njie btino po kjoem rdeu su sovla solžnea, vžano je smao da su pvro i poljsdenje sovlo na pavrom mesjtu.Osatatk mžoe btii u ptpouonm nredu a vi još ujviek mžetoe čtitai bez porbemla. Ovo je ztao što ljoduksi mzoak ne čtia skvao sovlo pobesno, ngeo rjieč kao cjielu.

    Ispravno prvo i zadnje slovo svake gore napisane riječi, okvir riječi, njena fasada uvjet je da posložimo ona slova unutar fasade. Ta slova slobodne plove a vanjsko vozanje određuje njihovu plovidbu. Ako je početno ili zadnje slovo krivo riječ će potonuti u besmislu.
    Druga je pretpostavka da unutara prvog i zadnjeg slova budu ona slova koja pripadaju riječi. Ako je neko krivo, riječ će opet potonuti.
    Tebi Lucija, tebi Vivijana i svima koji pratite ovaj blog
    neka je ČESTIT BOŽIĆ . Neka vam more u plovidbi preko nove godine bude sklono.

    avatar

    24.12.2007. (11:38)    -   -   -   -  

  • lucija9

    @Milje, hvala na čestitci. Vrijeme budućnosti zamijeniti riječju "ploviti", za dobra i lijepa događanja zamisliti da su zaslužni vjetrovi...tako lijepo i meni blisko ja ne mogu tebi vratiti. Djetinjstvo mi je obilježeno morem. Ja i kad sam sanjala da letim, plivala sam nebom i ronila između oblaka. Teta mi je govorila: mišu moj, kad to sniješ rasteš! Ah, djetinjstvo!
    Samo ću blic komentar. Monocikl mi je poznat. Imala ga je moja kći i bila je najbolji vozač u kvartu. Znači, omaklo mi je.One koji su zaostajali u plivanju prepoznala sam da su oni koji voze neprekidno u krugu.
    Ja bih stala na cesti pred onim koji leži. Jer ga ne mogu zgaziti. A poslije što bude! Još ću te pažljivo pročitati.
    U blagdanim samo da ploviš, ti želim!

    avatar

    24.12.2007. (13:58)    -   -   -   -  

  • viviana

    Milje, ne stižem odgovori na tvoj komentar pa za sad neka taj moj odgovor pričeka... :) a ovom prilikom želim ti čestitati i zaželjeti sretan Božić i sve najljepše i najtoplije u blagdanske dane.
    Luciji, ovdje, također. :) a i svim ostalima.

    avatar

    25.12.2007. (17:01)    -   -   -   -  

  • Fluktuacija

    Koliko god volio diskretnije oblike komunikacije, ipak cu ostaviti komentar umjesto maila. Iskreno, ne kužim taj krug. Uopće.

    U zadnje me vrijeme brine jedna stvar - i dalje je to ona stara dilema; gdje povuci granicu kad se uspostavlja analogija između fizike i puno šire stvarnosti...u zadnje sam vrijeme pretjerao s tim; koliko god volio uspoređivati sve s njom i uvjeravati se da se stvari savršeno poklapaju i objašnjavaju (da nije tako i s krugom?)

    ...postoji li u krugu kakav gradijent? Tražim razine energije...postoji li u njemu polarnost?

    avatar

    31.01.2008. (23:14)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Ne znam da li su modeli prisutni u fizici analogni onima u "široj stvarnosti" posebno onoj društvenoj, ljudskoj, duhovnoj. Francis Bacon bi to nazvao idolom plemena. Tu posotoji opasnost od mistifikacije stvarnosti. Umijestimo da je je zadobijemo mi je izobličujemo.
    Događanje unutar kruga nije usporedivo ni sa kojim događanjem. Radi se o jednostavnoj misli kruga koja hoće da je razumijemo onako kako ona sama hoće da bude razumljena. Takva misao može biti oslobađajuća za pristup bilo kojem realitetu (ali ne po analogiji).
    Događanje kruga ima četiri sloja. Ono napreduje iz sloja u sloj ali i unutar pojedinih slojeva. Moguća je stagnacija na pojedinom sloju, ali i nazadovanje, dekonstrukcija.
    Postoji neka appetitio u događanju kruga (požuda, volja, djelatnost) ali isto tako i percepcija i apercepcija. Krug hoće biti ono što mora biti a ne mora biti jer može biti promašen. Pokušaj njegovog (samo)ostvarenja) ne mora uspjeti. Percepcija i apercepcija mogu otupjeti
    Kružno i pravo jesu polarnosti. Polarnost postoji i unutar pravog i unutar kružnog. Svaki od ovih momenata može se slagati ili ne slagati sa sobom i sa onim drugom.

    avatar

    01.02.2008. (21:47)    -   -   -   -  

  • lucija9

    Milje, samo te pozdravljam! S vremenom nikako da uspostavim primirje. Još uvijek gospodari samnom. Sjeta me lovi za onim lijepim razgovorima. Zatim kokteli u Ambijenti. Ah!...Ah!

    avatar

    19.02.2008. (21:58)    -   -   -   -  

  • Fluktuacija

    Nisam dorastao krugu

    avatar

    20.02.2008. (11:20)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Lucija, Cesarić kaže: "i vrijeme se vrti, ko sunce u krugu". Zato će se naći u njemu vremena za nove lijepe razgovore. Vjerujem da će ambijent ponovo zaživjeti - no možda u nekom novom obliku.
    Fluktuacija, krugu nisam ni ja dorastao. Da jesam možda bi Ti mogao bolje razumjeti ovo što o njemu pišem.

    avatar

    21.02.2008. (12:21)    -   -   -   -  

  • viviana

    Tko čemu nije dorastao?
    :) željela bih vas samo pozdraviti ovdje sve, :) i reći Miljeu da sam ostala dužna odgovoriti na komentar, pisala par puta pa brisala, i mislim da je ipak bolje da i ostane nenapisan... kao što to učinim i sa mnogim drugim stvarima...
    Mislim da na jedan način to tako i treba biti, ako nakon nekih ispisanih pa potom pobrisanih redaka, ostane nešto otvorenije i svjesnije sebe u toj otvorenosti, mirnije i čišće, osvježenije... ( a nije šampanjac, lucija :) ). I tako... eto samo na trenutak opet kod vas... i opet dalje... i tako u krug. :))))

    p.s. a Medo moj, ostat će mali svemir od dvije riječi, u koji kad god pogledam, dotiče me kao i prvi put.

    avatar

    21.02.2008. (18:31)    -   -   -   -  

  • Fluktuacija

    "krugu nisam ni ja dorastao" haha...
    Zašto baš krug? Što to kružnici nedostaje? Ili što to kugla ima viška?

    "Tu se radi o četiri aspekta od kojih se očekuje nova integracija: pravo vanjsko, pravo unutrašnje, i onostrano pravo. Kad se ta tri različita aspekta pravog momenta ujedine uspostavljaju odnos sa četvrtim momentom - kružnim i s njim čine na novo uspostavljenu cjelinu kruga." Zašto 4 ?? (Iako, više me zanima zašto baš krug...)

    "Svesti krug na površinu određenu kružnicom znači svesti na dvodimenzionalnost ono što se na dvodimenzionalnost ne može svesti, znači postaviti ga u kontradikciju" (quadratura circuli)

    Radi li se ovdje o matematičkoj dimenzionalnosti, ili o nekom transcendentnom poimanju...? Hm

    Postoji li krug? Možemo li u matematici uopće govoriti o krugu? Možda je riječ samo o poligonima, a krug je nedostižan za njeno poimanje... mislim da je meni skrivena skrivenost kruga :(

    avatar

    21.02.2008. (20:38)    -   -   -   -  

  • Fluktuacija

    UPDATE Malo sam prenaglo odbacio mogucnost da se niste šalili kad ste rekli da ni Vi niste krugu dorasli :)

    Platonovu crtu lakše mi je povezati s kružnicom nego s krugom...ali više me brine quadratura circuli - čini mi se kao da je problem razlike između kruga i poligona s beskonačno mnogo stranica preizražen, ipak je između njih razlika tek beskonačno (zanemarivo!) mala...jasno, u domeni matematike (zato sam u gornjem komentaru ponudio i transcendentno poimanje kao elegantan bijeg u domene koje mi nisu poznate;)). Za kontradikciju je potreban omjer puno ravnopravniji od onog "sve prema infinitezimalno malom", kakav imamo kod odnosa krug - poligon (recimo 1/2 : 1/2)

    Mislim da kontradikcija ne postoji. Ne samo zbog omjera, već i zato što jednom kad krug "svedemo" na poligon, to više nije krug (dvije odvojene stvari).

    avatar

    22.02.2008. (12:31)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Viviana, hvala na posjeti. Tvoje brisanje ispisanih riječi kao utiranje puta iza površnosti, iza stereotipa u otvorenost, mir i čistinu doživljavam kao doprinos ovim našim razgovorima. Vjerujem da će uroditi plodom, ma koliko mi se ponekad činilo da nikad neću moći drugima posredovati ono što u krugu vidim.

    Fluktuacija, u Otkrivenom licu kruga (OLK) krug je termin koji uključuje geometrijski sklop kružnica-krug, kugla (površina određena kružnicom, tijelo). Ti su fenomeni uključeni ali OLK se ne bavi njima. OLK se bavi krugom kao odnošenjem međusobno suprotstavljenih ali jedan s drugim idućih momenata kružnim i pravim. Takvo događanje se ne može promatrati na krugu kao površini omeđenom kružnicom, niti na kugli. Otvara se onom pogledu koji uočava da kružnica kao ono neizmjerljivo (odnosno kao ono što je samo aproksimativno mjerljivo) ne određuje površinu već ništa. Ovo nije neko puko ništa već skrivena skrivenost kruga. Otkrivanje skrivenosti kruga je prepoznavanje cjeline kružnog u dubini prostora kruga. Pod dubinom prostora kruga se ne podrazumijeva volumen već jedna od dimenzija događanja kruga. Događanje kruga ima svoju dužinu, širinu, dubinu i puninu. No kao što dubina nema veze sa geomtrijskim volumenom (kuglom) tako ni dužina nema veze sa duljinom kružnog luka (rektifikacijom kružnice). Širina nema veze sa površinom, a punina nema veze sa nekom včevredodimenzionalnom kuglom. Onaj tko uoči kružno i pravo u njihovom međusobnom odnosu može se suvereno kretati u svim ovim dimenzijama.

    "Čini mi se kao da je problem razlike između kruga i poligona s beskonačno mnogo stranica preizražen, ipak je između njih razlika tek beskonačno (zanemarivo!) mala...jasno, u domeni matematike (zato sam u gornjem komentaru ponudio i transcendentno poimanje kao elegantan bijeg u domene koje mi nisu poznate;)".

    Vivijanina baka bi rekla da je ta razlika tanja od najtanje vlasi. Ali to je razlika svjetova. Još bolje, na toj razlici nastaje svijet. Za pogled koji se prikovao za površnost (koji na "površini kružnicom omeđenom" ne uočava skrivenu skrivenost koja vuče u neizmjernu dubinu) za pogled koji se ukočio u stereotipu (u kugli vidi neko savršenstvo a ne zna što će s njim jer ništa od događanja kruga se tu ne pokazuje), za takav, dakle, pogled - nema svijeta.

    avatar

    22.02.2008. (22:40)    -   -   -   -  

  • pero

    kako pravac u beskonačnosti postaje krugom? lako je shvatiti kako krug postaje pravcem, kao u primjeru Nikole Kuzanskog, ali ovo... kako?

    avatar

    03.03.2008. (23:07)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Kažu poznavaoci Einsteinove teorije relativnosti da bismo putujući u svemir pravocrtno vratili se na mjesto s kojeg smo krenuli. Prostor je zakrivljen, kažu. O tome ne znam puno. Otkriveno lice kruga se ne bavi prelaskom kružnog luka u pravac ili8 pravca u kružni luk. Mene fascinira kako je moguće da se ono što je u kružnom luku sakriveno (odnošenje pravog i kružnog) pokazuje u pravocrtnom. To pokazivanje događanja kruga u pravocrtnom nije povezano sa postajanjem kružnog luka pravcem.

    avatar

    05.03.2008. (04:51)    -   -   -   -  

  • lucija9

    Milje, kako si? Vidim tipkovnica ti je dostupna, klik nisi zaboravio, bit će dijaloga? Puno pozdrava!

    avatar

    05.03.2008. (14:22)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Bit će, bit će dijaloga, Lucija! Beskonačna volja za komunikacijom, to što često izražavam kao temeljnu odredbu svog bivanja, još uvijek u meni gori. No, trenutno se rasplamsala na drugim frontovima (što se može izčitati iz ovog zadnjeg posta). Posjećujem i mrežu. Dolazim na vaše stranice, pozorno čitam, veselim se novim diskusijama (među ostalima i na stranici svima nama dragog problemofila) ali obaveze me ograničavaju i ne mogu se uključiti onako kako bih htio. Teško pišem, i ako se ne potrudim dovoljno ne ispadne nikako. Tako u dilemi AUT CAESAR, AUT NIHIL, ispada NIHIL. Ali ovo NIHIL je izabrano ne zbog NIHIL nego zbog CAESARA. Čovjek čovjeku uvijek mora biti kralj, pa i onda kad to ne može.
    Pozdrav svima!

    avatar

    06.03.2008. (18:47)    -   -   -   -  

  • Fluktuacija

    Pravocrtnost gubi smisao, samo je zato povratak u istu točku moguć (iako je ta mogućnost zanemariva). Pravac nikad ne postaje krugom.

    avatar

    06.03.2008. (20:39)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Mislim da ne bismo smjeli problem postoji li u beskonačno velikom prostoru pravocrtnost ili ne povezivati sa fenomenom kruga. Taj fenomen uključuje pravocrtno i kružno i sav se svodi na njihovo međusobno odnošenje. To što u beskonačno velikom prostoru nema pravocrtnosti ne osporava postojanje fenomena kruga.
    Nadalje, razmišljanje nad onim što u geometriji kao krug percipiramo zaklanja nam horizont razumijevanja kruga kao odnošenja suprostavljenog i jedan s drugim skupa idućeg. U tome se u prošlom postu uhvatila Lucija i to predstavlja veliki iskorak u približavanju gledanju lica ovog čudesjnhog zbivanja u kojem uvijek na neki način jesmo:

    Naime, četvrtinu kruga nisam gledala kao cjelinu, iako ju time imenuješ više puta. Ja sam nju gledala kao četvrtinu geometrijskog lika. Znači četvrtinu cijelog. Vizualno mi je blokiralo misao. To je ta geometrija koja mi nije dala naprijed. Naprosto mi nije išlo u glavu! Da nije tako, mi bi prelazili u novi krug s četiri četvrtine, pa bi bile kružnice, a mi otkrivamo lice kruga. Život je taj jedan krug i sve se odvija u njemu.

    Okrenuti pogled od geometrijskog, površnog koje nas poput meduze okamenjuje (barem što se mišljenja kruga tiče) i usmjeriti ga prema pravom licu kruga i onda dalje s njim komunicirati, skroz na skroz, licem u lice - e, to je ono što u ovim razgovorima pokušavamo uspostaviti. No oči uma se na jedno takvo gledanje teško navikavaju. Teško je progovoriti jezikom događanja kruga.

    avatar

    07.03.2008. (11:46)    -   -   -   -  

  • viviana

    A sad ti moram ispričati jednu zgodicu. :) Kad sam bila u Pragu i ispred Karlovog mosta ( nadam se da nisam pomiješala mostove :) ), prilikom tumačenja vodiča o povijesti tog mosta ja upišem u svoj mobitel :) datum i sat početka njegove gradnje pod naslovom zlatni rez :) a brojke su: 135797531
    Bilo mi je to zanimljivo jer je datum odgovarao jednoj određenoj konstelaciji planeta ( ali ne sjećam se točno kojih, iako sam i to bila zapisala ali u međuvremenu i izbrisala nepažnjom, :) pa da ne bih pričala po nesigurnom sjećanju bolje da ostane bez tog podatka ), a onda, kasnije, kada sam opet pogledala brojke, zadivila me harmonija u njima. Harmonija njihovog slijeda.

    Sjetila sam se ovog, Milje, nakon što sam vidjela na forumu tvoju temu " Dogodilo se na jučerašnji dan " i pomislila kako bih i ja ovdje mogla navesti ove " svoje brojke ". :) A za temu na forumu morat ću ipak odvojiti više vremena i zadubiti se u ono što se njome predstavlja.

    Veliki pozdrav, Milje. :)

    avatar

    15.03.2008. (18:23)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Vivijana, ovaj tvoj broj me jako privlači, najviše zbog obrata koji se u njemu događa (čita se podjednako s desna na lijevo i s lijeva na desno). Ako brojevima 13579 podpišemo 86420 dobivam sve brojeve dekade. Ali ne mogu odgonetunuti o kojem se datumu radi i zašto si taj broj upisala pod naslovom zlatni rez. Inače, oba broja koji se pojavljuju u događanju unutar 38 znamenki broja pi su poznati zlatnorezni brojevi. Na primjer ovaj koji čini plavu zvijezdu 618034 sa onim koji mu se podpisuje da bi se dobila vrijednost 999999 (381965) nalazi se u zlatnoreznom odnosu (rezultat tog odnosa je 1,618034).
    Neka Ti bude ugodan ovaj vikend!

    avatar

    15.03.2008. (20:36)    -   -   -   -  

  • viviana

    1357.godina
    9.srpnja
    5 sati 31min

    zašto sam upisala pod zlatni rez, ne znam točno ni sama... tako sam ga doživjela, upisala a poslije odlučila pažljivije pogledati.

    Žao mi je da nisam mogla kvalitetnije i znanstvenije sudjelovati u diskusiji o broju Pi ali u odnosu na ostale sudionike a znanstvenike i "veličinu" njihovog doprinosa :) više mi je žao zbog nedostatka sluha kod njih i neangažovanja.
    Eto, Milje, s obzirom da ti prošli put nisam stigla zahvaliti na željii za ugodan vikend a vikend je evo i sad.. :) uzet ću te želje opet, zahvaliti a isto tako sve najbolje poželjeti i tebi. :)

    avatar

    21.03.2008. (19:13)    -   -   -   -  

  • Razgovarajmo o krugu

    Viviana, hvala na Tvom doprinosu diskusiji. Kao što već rekoh Luciji, on je velik. Ne samo da si pokazala razumijevanje problematike i dala doprinos u njenoj impostaciji već si smirila situaciju tako da nije došlo do konflikata koji mogli ugušiti pokrenuti razgovor. On još uvijek tinja.
    Ovo sa Karlovim mostom - da ti pamet stane. Primjećuješ li kako se nižu svi neparni brojevi unutar dekade, točno po veličini jedan iza drugoga, a kad dosegnu 9 opet padaju prema početku i idu obrnutim nizom do početka. I da sve to ima svoju potvrdu u realitetu, da je to zaista trenutak kad se most počeo graditi! Pa to zaslužuje da se taj datum svake godine posebno obilježava.

    OVAJ NAŠ RAZGOVOR VIŠE ODGOVARA POSTU "OVANJKASTO" KOJI SLIJEDI IZA OVOGA, PA ĆU GA PRENIJETI TAMO.

    avatar

    23.03.2008. (10:24)    -   -   -   -  

učitavam...