Komentari

knjigoljub.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


  • u dobroj namjeri

    ma božo, pogledaj samo kako izgledaju agm-ova izadnja otkako je lokotar otišao- šteta knjiga, al zato su im nabili nevjerojatne cijene. uostalom, pričekaj da se objave neke knjige u toj novoj domaćoj bibliotetci, pa ćeš tek tada moći prosuditi koliko su medijski dobro popraćene. moje je mišljenje da je prošle godine lokotar naprosto imao medijski atraktivnije autore i da treba pričekati s ocjenom. knjiga nade gašić je jako dobra, da ne zaboravim, a ni leb nije tako loš kako ga ti prikazuješ.
    vjeruj mi, autori u malim izdavačkim kućama koje ti iz nekog razloga idealiziraš, imaju uglavnom puno lošiji tretman, a samim tim i knjiga. raspitaj se. ne sumnjam u plemenitost tvojih namjera, ali bojim se da nažalost griješiš. i to jako.

    avatar

    27.10.2007. (13:02)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    s obzirom na financijsku snagu, algoritam sramotno malo ulaže u promoviranje domaćih autora. i to je činjenica. možda se stvar jednog dana popravi. nadam se.
    to je moje mišljenje.

    avatar

    27.10.2007. (13:19)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    ''uostalom, pričekaj da se objave neke knjige u toj novoj domaćoj bibliotetci, pa ćeš tek tada moći prosuditi koliko su medijski dobro popraćene'' - smiješno, pa ove zamjerke i iznosim u nadi da će ubuduće biti bolje.
    moja ocijena odnosi na sadašnju situaciju, pa to je valjda jasno.

    avatar

    27.10.2007. (13:25)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    a moje tvrdnje o (ne)kvaliteti algoritmovih izdanja nisu odraz sadašnje situacije, nego dugogodišnje izdavačke prakse. nažalost.

    avatar

    27.10.2007. (13:29)    -   -   -   -  

  • dr. lebowski

    Moljac se kuži u promoviranje ko ja u atomsku fiziku.

    avatar

    27.10.2007. (13:38)    -   -   -   -  

  • ledo

    moljac, a ti misliš da kvaliteta domaćih autora zaslužuje veća algoritmova ulaganja?
    možda je algoritam postao najjači nakladnik upravo radi poslovne politike koju provodi.
    budi ljubazan pa mi malo elaboriraj svoj stav umjesto što se konstantno (ne)posredno obrušavaš na 'rvacku.

    nadam se da to nije ogorčenost što hdz dobiva i ovaj mandat.

    avatar

    27.10.2007. (14:03)    -   -   -   -  

  • ledo

    i zašto tvoja knjiga sadržava kritike strane proze, a ne domaće?

    avatar

    27.10.2007. (14:44)    -   -   -   -  

  • Nora

    Bez uvrede, ali ovaj komentar, Moljče, uopće ne drži vodu. Od tebe sam očekivala više od paušalnih procjena. Kao prvo, zašto bi, sama po sebi, bila loša činjenica kako netko u Hrvatskoj objavljuje književne hitove i bestselere? Da kod nas ne postoje takvi izdavači, svi bi graknuli kako smo provincija. S druge strane, Algoritmov odjel naklade postoji već 15 godina, u kojima je objavio više od 550 knjiga koje su, brat bratu, osvojile valjda sve književne nagrade. Tu, podsjetit ću te, ulaze i knjige po izboru Zlatka Crnkovića, koje bi se teško mogle svrstati u red knjiga, kako ih nazivaš, "populističkim štivima", pa knjige iz biblioteke Facta, uopće Algoritam ima 16 biblioteka, pa ako su sve knjige u njima književno nevrijedni naslovi ne znam što da ti kažem. A što se tiče promocije domaćih autora, nije dobro kad Algoritam nije imao takvu biblioteku, sad ti nije dobro kad je ima. Procjena kako su knjige iz Algoritmove edicije KaLibar medijski puno slabije praćene, podsjetit ću te, ne ovisi o Algoritmu, nego o samim medijima. Da, baš se AGM trgao da promovira svoje autore. Nije, nego sam Lokotar, kao što se trga i u Algoritmu. O knjizi Nade Gašić pisali su svi mediji (pa i ti), ne znam što bi u vezi toga htio. Patiš od kompleksa suvremenog romantizma, padaš na male nakladnike, koji, kao objavljuju "velika književna djela". Gluposti. Algoritam je s gomilom naslova riskirao, mnogi mu nisu donijeli nikakvu dobit, objavljeni su iz zaljubljenosti urednika u to djelo, a ne zato što su na nekoj top listi.

    avatar

    27.10.2007. (17:28)    -   -   -   -  

  • ista kao prije

    pa....nije im loša promocija,ali moglo bi i bolje...zapravo onaj tko prati kulturu uvijek će pronaći informacije o novim knjigama,a ako netko to ne voli i ne čita knjige-točno da mu čitav grad obljepiš plakatima o novim izdanjima NE VRIJEDI

    avatar

    27.10.2007. (18:33)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    Tako je Nora, Lokotar je taj koji se trga oko promocije, u tome i jest problem, umjesto da se trgaju ljudi koji su u Algoritmu za to zaduženi. Drago mi je da se slažemo.
    I ne izvrći moje riječi, ja sam napisao, provjeri gore, kako se radi VEĆINOM o populističkim štivima. Gdje sam napisao da su 'sve knjige nevrijedni naslovi'?
    Ponovo, ne izvrći moje riječi - gdje sam ja to rekao da nije dobro što Algoritam sad objavljuje domaće autore? Ja sam rekao da je neoprostivo što to i ranije nisu činili.
    Da, 'padam na male nakladnike' jednostavno zato što objavljuju kvalitetne naslove. Algoritam objavljuje uglavnom smeće i gomilu bezveznih bestselera, uz mali broj kvalitetnih djela. Manji nakladnici (npr. Fraktura) objavljuju većinom kvalitetu, a tu i tamo, nasreću, ubodu pokoji bestseler kojim isfinanciraju izdavanje vrijednih djela. Dakle, potpuno suprotno. To je činjenica. Ali, kill the messanger jer se usudio to javno reći

    I ne guraj bibioteku Facta u ovo, dobro znaš da ja govorim o beletrističkim edicijama.

    Ustvari, zaboravio sam nešto pozitivno istaknuti - moram pohvaliti Algoritmove biblioteke jer su dosljedni u opremi biblioteka, koje su prepoznatljive i ne mijenjaju im izgled svih 6 mjeseci (iako su već dosadni sa stripovskim naslovnicama, ali to je isto vjerovatno odraz Antičevićeve 'zaljubljenosti' )

    Uzmite neko od izdanja npr. Frakture i Algoritma i usporedite : Frakturina izdanja ostavljaju dojam ručnog rada (izuzetna pažnja kod svakog segmenta, od prijevoda, grafičkog oblikovanja, fonta, tiska, fotografija na naslovnicama itd.) i velike ljubavi u pisanu i tiskanu riječ , a Algoritmova izdanja kao da su s tvorničke trake, postoje isključivo zbog zarade, najobičniji serijski 'proizvod', a većinom je i kvaliteta rukopisa takva, većinom bezlična i sterilna štiva.

    Nemam ništa protiv, neka objavljuju bestselere, ali zašto ja ne bi rekao da im je izdavački program UGLAVNOM bezvrijedan.

    avatar

    27.10.2007. (18:35)    -   -   -   -  

  • Filip Fuchs

    Bok prijatelju, ovo smo čekali od tebe: analitiku, iznošenje stavova, subjektivnost, da, želimo više subjektivnosti od tebe. Da ponovim, izvrstan post kojim provociraš tamo gdje najviše treba (i boli).

    Imam još jedan prijedlog za tebe. Ovako: postavi anketu na blog, to bi ti dalo izvrstan uvid u ono što tvoja publika želi od tebe, dakle mi, tvoji vjerni čitatelji. Evo, ja sam jednu takvu anketu proveo na svom blogu, i tako dobio uvid u to kako postići viši stupanj izvrsnosti. Sad imam blog poboljšanog dizajna, a paralelno radim na još nekim detaljima koji će, nadam se, moj blog dovesti na cool listu, u društvo s tvojim blogom, gdje mu je i mjesto. Barem se nadam.

    Srdačan pozdrav, pisao bih ti još, ali počinje mi Big Brother.

    avatar

    27.10.2007. (20:06)    -   -   -   -  

  • Seljo

    BRAVO MAESTRO, potpuno se slažem s vama. Realna i iskrena ocjena. Što se tiče promocije knjiga od strane Algoritma ne sjećam se nekih velikih promocija. U tom smislu je Algoritam zapravo živi mrtvac. Prethodne Lokotarove promocije i sva silna halabuka koja se je digla oko njegovih pulena bila je čista halabuka (nikakv marketing) i protekcija. Kojim kanalima i kako su se hvalile te knjige, to neka draga naša Nora istraži i napiše. Čestitke Moljcu na iskrenom i hrabrom tekstu. Jedva čekam ocjene za druge izdavače.

    avatar

    27.10.2007. (20:06)    -   -   -   -  

  • pjesnik

    hm, hm, a govori se da će algoritam pokrenuti pjesničku biblioteku...

    avatar

    28.10.2007. (08:57)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...