Apolon je, kažu, često pozivao duh trojanskog junaka Eneje za svoj stol i pa su se gostili skupocjenim mesom svinja koje su se rasplakale nažderavši se ljutog korijena hrena. Neutješno su plakale svinje nakon što su iz vlažne zemlje iskopale hren i dobro se naždrokale. Toliko su plakale da je cijela Helada jaukala od njihova plača.
Za ovo slasno jelo valja nam prvo ukrasti dobru svinju. Podatna je za uporabu u kućanstvu i coolinarstvu mala turopoljska landras svinja, popularna šimpraga orašarka. Nakon tova, karmičke i termičke obrade, šimpraga se napaca i tako ostavi danima. Onda je sve kasnije lako i ide k'o po loju. Svinjska šimpragina rebrica narežite na komade neželjene veličine, posolite i popaprite. Rebrica, luk, češnjak i činčili papričice popecite u širokoj tavi na djevičanskom ulju i premjestite u pleh. Zalijte sjeckanom rajčicom, vinom i vodom. Stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite oko 90 minuta. Nakon 45 minuta meso okrenite i nastavite dalje peći do kraja. Potem šimpragu pojesti.
03.09.2007. (10:33)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Layla, šimpraga ti je mala turopoljska svinja. To je naša najstarija pasmina svinja koja je prema Ritzoffyju (1931) prošla kroz tri faze razvoja: Prva faza se odvijala u ranom srednjem vijeku kad je izvršeno križanje šiške i krškopljskog svinjčeta. Ovaj oblik zadržao se do kraja 17. stoljeća. Nakon prestanka Turske opasnosti dolazi do uvoza u Turopolje bijelih svinja, vjerojatno iz Hrvatskog zagorja ili Štajerske. Uvezene svinje ( jedan od oblika nove krškopoljske svinje) križale su se sa starim oblikom turopoljskih svinja. U trćoj fazi svinjogojac Miško pl. Leder je uvezao svinje s kojima je križao postojeće. Dobiveno potomstvo je bilo visokokvalitetno, te je kao takvo zadovoljilo uzgajivače. Ovaj oblik turopoljske svinje je zadržan do danas. Osnovne karakteristike ove pasmine su: - kasnozrela pasmina srednje veličine i masnog tipa - srednje dugačka glava s udubljenom profilnom linijom - dlaka bjelkasto sivkaste boje, srednje duljine i kovrčava - nekoliko crnih mrlja s obadvije strane trupa - koža bez pigmenta (osim ispod crnih mrlja) - noge čvrste, srednje dugačke i širokog stava - papci žućkaste (svijetle)boje - dugačak trup valjkastog oblika - ravna leđa - lijepo razvijeno vime s 10 - 12 sisa Najčešće je uvriježeno mišljenje da je broj i veličina šara najprepoznatljiviji znak ove pasmine. Tako neki autori navoda da prava turopoljska svinja mora imati 5 - 9 tamnih mrlja veličine šake raspoređeno s obje strane trupa (od vrata do buta). Tradicionalni način iskorištavanja svinja se temeljio na šumskoj ispaši svinja dok su to klimatske prilike dozvoljavale. Jato su vodile starije dominantne krmače koje su održavale red (hijerarhiju), branile svoj teritorij od uljeza. Nakon povratka iz šume, započeo je tov kukuruzom i završavao težinom svinja od 170 - 220 kg. Uobičajeno su se tovile krmače od 2 - 4 godine i muški kastrati, stariji od godinu dana. Meso tako utovljenih svinja bilo je vrlo cijenjeno zbog svog ukusa i sočnosti. Od trajnih proizvoda naročito su se cijenile sušene šunke i slanina, kao i zimska salama.
03.09.2007. (11:43)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Vratila si se moja divna bludnice! Picajzla u meni ne dozvoljava da okrnjiš jednu divnu rečeničnu mogućnost. Srce bi mi bilo na mjestu kada bi briljantnu receptnu misao "Šimpraga se izreže u krug da ga lakše možete nadjenuti", ispraviš u "Šimpragu izrežete na kolutove da ga lakše možete nakurac nabiti." Cjepidlačim, ali svejedno te volim. Tvoj zatočeni,
03.09.2007. (13:23)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Magda, tražile su me curke nekaj za pročitat, pa im ostavljam kod tebe literaturu. Xiolice, zlato, hajde ti nama malo pomozi, ti si te struke: znaš li ti nešto o ikonografiji Michelangelekovih heroja? Naime, kao što je opštepoznato, Michele nije slikao - i vajao, jasno - ljude, nego heroje. E, sad počinje istraga - što ti znaš o tome? Zauzvrat, evo pjesmice:
Poem 151, ca. 1538-44 a
Not even the best of artists has any conception that a single marble block does not contain within its excess, and that is only attained by the hand that obeys the intellect. The pain I flee from and the joy I hope for are similarly hidden in you, lovely lady, lofty and divine; but, to my mortal harm, my art gives results the reverse of what I wish. Love, therefore, cannot be blamed for my pain, nor can your beauty, your hardness, or your scorn, nor fortune, nor my destiny, nor chance, if you hold both death and mercy in your heart at the same time, and my lowly wits, though burning, cannot draw from it anything but death.
03.09.2007. (13:31)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mnijem da za 35 minuta Šimpraga ne bu omekšal na 180, Magdo! Vidi se da si još zelena u kuhinji, al se trudiš i to je lijepo, to je vrlo lijepo. Probaj ti na 220 da uhvati hrskavu koricu, ovak bu splačinast, mekan ko svinjski bubreg, dežmekast. Ja sam skinula tvoj recept, al poslužit ću se i laganim cjelonoćnim pacom. Obožavam pišek. I ne dvojim kako će sutrašnji dan biti poseban. No, što je sa cugom? Kaj piti uz to? Ne valjda malinovac.
03.09.2007. (15:29)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
škaska napisala san šta smo pile za aperitiv - koktele i lozovaču. nadjevenog šimpragu najbolje je zalit kvalitetnim pivom, kao što kaže stara izreka: "riba pliva u moru i u vinu, a šimpraga u ukusnom pilsneru"
03.09.2007. (19:21)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Draga moja Magdo, znam da će ti netom pristigloj s Mediterana i žala biti pun preneseni kontinentalni kurac kiše, vlage i gužve u prometu, pa ti kao naranču u ovo preuranjeno jesenje jutru ostavljam čili pozdrav i dobrodošlicu: Dobro ti jutro, Magda, i have nice day!
04.09.2007. (08:09)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Skaska ti si jedna obična prolupala domaćica. Magareće debelo meso oko rektuma, tzv. šimpraga, se piše malim početnim slovom, kao što je Magda lijepo objasnila. Dalibor Šimpraga je autor remek-djela "Kravice Andreja Popluna" koje je pisao pod utjecajem Raymonda Kravera, pa ga s punim pravom možemo nazvati predstavnikom hrvatskih "kraverovaca".
04.09.2007. (09:57)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ako dopustite, Markiže, u ovom pomodnom gastro-idiomu rečeno, Dalibor Šimpraga je autor remake-djela 'Krvavice Andreja Popluna-Frnteka'; kao takav jedan je od posljednjih hrvatskih kraverovaca koji je prednost dao svinjskim prerađevinama.
04.09.2007. (10:14)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nemanja, vaš genijalni uvid ravan je otkriću Držićevih urotničkih pisama. Ta zar se Šimpraga obnoć odrekao kraveraovaca u čiju je kuhinju prisegnuo pred matičarom i Bogom?! Svinjski, uistinu svinjski.
04.09.2007. (10:31)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Molim da mi se oprosti intimna navada. Naime, ja i Špek pišem velikim slovom. A kaj se tiče tog dečka s pepeljarama kaj piše nekakve pljuge no sveudilj guranog od strane nepoznatih počinitelja iz pravca šupka do pupka pa nadalje nemam blage. Jednoć sam tek nabasala zalutavši bespućima krajobraza u selo Šimpraga. Pomilovah zatečenu kravicu, te se vrativši kući pokrih poplunom po glavi. Jesam li na dobrom putu?
04.09.2007. (10:40)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ha, ha, ha, sjajnog li opisa: sveudilj guran iz pravca šupka do pupka pa nadalje! Čuj, Magda, ja mislim da Dalibor uopće ne spada u korpus književnosti pisane hrvatskim jezikom: da spada, pisal bi se Jelibor, broahahahahah...!
04.09.2007. (13:11)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Čombe, čuj, rano si se sjetio braniti frenda, zaista na vrijeme! Šutiš već dva mjeseca i uživaš u šimpražju, a onda, nekako s jeseni, kad je već rujan a Tombrle je nujan, odjednom se sjetiš tko je coolinar a tko cool. Da se nisi još nečega sjetio, možda iz djetinjstva ili sa studija, ha?
05.09.2007. (15:32)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
NEMANJA
Svinjska šimpragina rebrica
Apolon je, kažu, često pozivao duh trojanskog junaka Eneje za svoj stol i pa su se gostili skupocjenim mesom svinja koje su se rasplakale nažderavši se ljutog korijena hrena. Neutješno su plakale svinje nakon što su iz vlažne zemlje iskopale hren i dobro se naždrokale. Toliko su plakale da je cijela Helada jaukala od njihova plača.
Za ovo slasno jelo valja nam prvo ukrasti dobru svinju. Podatna je za uporabu u kućanstvu i coolinarstvu mala turopoljska landras svinja, popularna šimpraga orašarka.
Nakon tova, karmičke i termičke obrade, šimpraga se napaca i tako ostavi danima. Onda je sve kasnije lako i ide k'o po loju.
Svinjska šimpragina rebrica narežite na komade neželjene veličine, posolite i popaprite.
Rebrica, luk, češnjak i činčili papričice popecite u širokoj tavi na djevičanskom ulju i premjestite u pleh.
Zalijte sjeckanom rajčicom, vinom i vodom. Stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite oko 90 minuta.
Nakon 45 minuta meso okrenite i nastavite dalje peći do kraja.
Potem šimpragu pojesti.
03.09.2007. (10:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
layla
sto je simpraga??Talijani i njihovi uleti....
i btw super slika u backgroundu...Rembrandt?
03.09.2007. (11:13) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
inhibitor
ne, to je Vlaho Fukovac
03.09.2007. (11:16) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
NEMANJA
Layla, šimpraga ti je mala turopoljska svinja. To je naša najstarija pasmina svinja koja je prema Ritzoffyju (1931) prošla kroz tri faze razvoja:
Prva faza se odvijala u ranom srednjem vijeku kad je izvršeno križanje šiške i krškopljskog svinjčeta. Ovaj oblik zadržao se do kraja 17. stoljeća. Nakon prestanka Turske opasnosti dolazi do uvoza u Turopolje bijelih svinja, vjerojatno iz Hrvatskog zagorja ili Štajerske. Uvezene svinje ( jedan od oblika nove krškopoljske svinje) križale su se sa starim oblikom turopoljskih svinja. U trćoj fazi svinjogojac Miško pl. Leder je uvezao svinje s kojima je križao postojeće. Dobiveno potomstvo je bilo visokokvalitetno, te je kao takvo zadovoljilo uzgajivače. Ovaj oblik turopoljske svinje je zadržan do danas.
Osnovne karakteristike ove pasmine su:
- kasnozrela pasmina srednje veličine i masnog tipa
- srednje dugačka glava s udubljenom profilnom linijom
- dlaka bjelkasto sivkaste boje, srednje duljine i kovrčava
- nekoliko crnih mrlja s obadvije strane trupa
- koža bez pigmenta (osim ispod crnih mrlja)
- noge čvrste, srednje dugačke i širokog stava
- papci žućkaste (svijetle)boje
- dugačak trup valjkastog oblika
- ravna leđa
- lijepo razvijeno vime s 10 - 12 sisa
Najčešće je uvriježeno mišljenje da je broj i veličina šara najprepoznatljiviji znak ove pasmine. Tako neki autori navoda da prava turopoljska svinja mora imati 5 - 9 tamnih mrlja veličine šake raspoređeno s obje strane trupa (od vrata do buta).
Tradicionalni način iskorištavanja svinja se temeljio na šumskoj ispaši svinja dok su to klimatske prilike dozvoljavale. Jato su vodile starije dominantne krmače koje su održavale red (hijerarhiju), branile svoj teritorij od uljeza. Nakon povratka iz šume, započeo je tov kukuruzom i završavao težinom svinja od 170 - 220 kg. Uobičajeno su se tovile krmače od 2 - 4 godine i muški kastrati, stariji od godinu dana. Meso tako utovljenih svinja bilo je vrlo cijenjeno zbog svog ukusa i sočnosti. Od trajnih proizvoda naročito su se cijenile sušene šunke i slanina, kao i zimska salama.
03.09.2007. (11:43) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
xiola bleu
Procitah Magdina kurvica. Dalje je sve suvisno.
03.09.2007. (12:22) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
markiz
Vratila si se moja divna bludnice!
Picajzla u meni ne dozvoljava da okrnjiš jednu divnu rečeničnu mogućnost. Srce bi mi bilo na mjestu kada bi briljantnu receptnu misao "Šimpraga se izreže u krug da ga lakše možete nadjenuti", ispraviš u "Šimpragu izrežete na kolutove da ga lakše možete nakurac nabiti."
Cjepidlačim, ali svejedno te volim.
Tvoj zatočeni,
03.09.2007. (13:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
NEMANJA
Magda, tražile su me curke nekaj za pročitat, pa im ostavljam kod tebe literaturu. Xiolice, zlato, hajde ti nama malo pomozi, ti si te struke: znaš li ti nešto o ikonografiji Michelangelekovih heroja? Naime, kao što je opštepoznato, Michele nije slikao - i vajao, jasno - ljude, nego heroje. E, sad počinje istraga - što ti znaš o tome?
Zauzvrat, evo pjesmice:
Poem 151, ca. 1538-44 a
Not even the best of artists has any conception
that a single marble block does not contain
within its excess, and that is only attained
by the hand that obeys the intellect.
The pain I flee from and the joy I hope for
are similarly hidden in you, lovely lady,
lofty and divine; but, to my mortal harm,
my art gives results the reverse of what I wish.
Love, therefore, cannot be blamed for my pain,
nor can your beauty, your hardness, or your scorn,
nor fortune, nor my destiny, nor chance,
if you hold both death and mercy in your heart
at the same time, and my lowly wits, though burning,
cannot draw from it anything but death.
03.09.2007. (13:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
skaska
Mnijem da za 35 minuta Šimpraga ne bu omekšal na 180, Magdo! Vidi se da si još zelena u kuhinji, al se trudiš i to je lijepo, to je vrlo lijepo. Probaj ti na 220 da uhvati hrskavu koricu, ovak bu splačinast, mekan ko svinjski bubreg, dežmekast. Ja sam skinula tvoj recept, al poslužit ću se i laganim cjelonoćnim pacom. Obožavam pišek. I ne dvojim kako će sutrašnji dan biti poseban. No, što je sa cugom? Kaj piti uz to? Ne valjda malinovac.
03.09.2007. (15:29) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
inhibitor
škaska napisala san šta smo pile za aperitiv - koktele i lozovaču.
nadjevenog šimpragu najbolje je zalit kvalitetnim pivom, kao što kaže stara izreka:
"riba pliva u moru i u vinu, a šimpraga u ukusnom pilsneru"
03.09.2007. (19:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
NEMANJA
Draga moja Magdo, znam da će ti netom pristigloj s Mediterana i žala biti pun preneseni kontinentalni kurac kiše, vlage i gužve u prometu, pa ti kao naranču u ovo preuranjeno jesenje jutru ostavljam čili pozdrav i dobrodošlicu: Dobro ti jutro, Magda, i have nice day!
04.09.2007. (08:09) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
inhibitor
dobro vutro i tebi Nemanja
04.09.2007. (08:27) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
markiz
Skaska ti si jedna obična prolupala domaćica. Magareće debelo meso oko rektuma, tzv. šimpraga, se piše malim početnim slovom, kao što je Magda lijepo objasnila.
Dalibor Šimpraga je autor remek-djela "Kravice Andreja Popluna" koje je pisao pod utjecajem Raymonda Kravera, pa ga s punim pravom možemo nazvati predstavnikom hrvatskih "kraverovaca".
04.09.2007. (09:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
NEMANJA
Ako dopustite, Markiže, u ovom pomodnom gastro-idiomu rečeno, Dalibor Šimpraga je autor remake-djela 'Krvavice Andreja Popluna-Frnteka'; kao takav jedan je od posljednjih hrvatskih kraverovaca koji je prednost dao svinjskim prerađevinama.
04.09.2007. (10:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
markiz
Nemanja, vaš genijalni uvid ravan je otkriću Držićevih urotničkih pisama.
Ta zar se Šimpraga obnoć odrekao kraveraovaca u čiju je kuhinju prisegnuo pred matičarom i Bogom?! Svinjski, uistinu svinjski.
04.09.2007. (10:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
skaska
Molim da mi se oprosti intimna navada. Naime, ja i Špek pišem velikim slovom. A kaj se tiče tog dečka s pepeljarama kaj piše nekakve pljuge no sveudilj guranog od strane nepoznatih počinitelja iz pravca šupka do pupka pa nadalje nemam blage. Jednoć sam tek nabasala zalutavši bespućima krajobraza u selo Šimpraga. Pomilovah zatečenu kravicu, te se vrativši kući pokrih poplunom po glavi. Jesam li na dobrom putu?
04.09.2007. (10:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
NEMANJA
Ha, ha, ha, sjajnog li opisa: sveudilj guran iz pravca šupka do pupka pa nadalje!
Čuj, Magda, ja mislim da Dalibor uopće ne spada u korpus književnosti pisane hrvatskim jezikom: da spada, pisal bi se Jelibor, broahahahahah...!
04.09.2007. (13:11) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
04.09.2007. (17:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
lijecenikatolik
Premda je zajebancija vrhunska, prestanite zajebavat Šimpragu, Cigi je skuhal tu temu.
05.09.2007. (00:06) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
NEMANJA
Tko zajebava Šimpragu? Ne kužim. I tko je sad Cigi? Kaj ti je, Tombrle, o čem pričaš? Pa bar si nam ti frend! Kaj si se najel orepine?
05.09.2007. (07:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
NEMANJA
Čombe, čuj, rano si se sjetio braniti frenda, zaista na vrijeme! Šutiš već dva mjeseca i uživaš u šimpražju, a onda, nekako s jeseni, kad je već rujan a Tombrle je nujan, odjednom se sjetiš tko je coolinar a tko cool. Da se nisi još nečega sjetio, možda iz djetinjstva ili sa studija, ha?
05.09.2007. (15:32) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...