listo do 15 cm se jednostavno uvalja u brašno i poprži u puno ulja!. ostale ribe - sa bijelim mesom se najčešće pripremaju lešo. Takve su i najukusnije. U vodu se stavi: očišćena kapul, malo soli, ogulje krompir, list celera, očišćena mrkva (izrezana na četvrtine po duđini da se brže skuha) i po dcl maslinova ulja, papar u zrnu, kora od limuna...kad sve to uzavre i prokuha doda se riba i kuha se dok joj oko ne pobjeli (pretvori se u kuglicu. To je znak da je riba kuhana! Riba se izvadi van, zalije sa dosta ulja maslinovog, malo juhe u kojoj se kuhala, bijeli luk i peršin ...i servira Ostatak ribe (ako ostane) se dobro očisti meso ribe (prođe se dobro među prstima da se izmrvi. Napravi se gusti bešamel (brašno, maslo i mlijeko), i umučeno maslo (najbolje je sve u jednakim omjerima) ...doda začina (usitnjeni kapari npr, malko isjeckane slane srdele)...sve se dobro izmješa i dobije se riblja pašteta ...hoćeš još??? ...ima toga još...al dajem za primjerak do 1,5 kg (nisam kuhala ribu...ohohooo)
27.05.2007. (18:29)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Veco: mo'š ti pisat kolko o'š o spremanju, ništa ti to meni ne pripomaže. Hrana mi je nužno zlo i prema njoj se izgleda tako i ponašam. Sada trenutačno lovim škampiće i moje Svjetlo u tami se baš zabavlja snjima a ja ih samo pogledam, zafrknem nosom i pobjegnem put svog omiljenog kafića na kavicu i tiho razmišljanje... greentea: kao prvo: nisam dalmoš, a kao drugo baš ih i ne smlatim (ne volim ih previše) Veco: dogovor kuću gradi, samo trebaš izjavit želje i malo proputovat prema krajnjem sjeveru...
27.05.2007. (22:48)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
eh da, tak sam i ja ostao začuđen s činjenicom da u Maksimiru obitavao preko 100 ptičjih vrsta ... a ja ih maksimalno mogu pobrojati 30 ... di je ostatak ???
28.05.2007. (08:41)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dakle za Svjetlo u tami: Njoki punjeni pršutom i repićima od škampa u umaku od prstaca (a može i umak od morskih ježinaca) - to je čisti AFRODIZIJAK!!!! Kad sam to pojela 4 sata sam poslije "naganjala" ljude :-)))))))))))))) (jedan čak nije tio ni sjest blizu mene(
28.05.2007. (11:38)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Jeeeeeeeeeeeeeeeeee tehnika narodu. Živio MR i svibanjski vojni puč kojim je preuzeta vlast. Dosta je bilo onog Alkionovog cendranja ;) P.S. Bez želje za dokazivanjem... samo primjećujem kako je druženje sa zkgf Mangom u posljednje vrijeme, također pozitivno utjecalo na smjenu vlasti ovog bloga ;))))
28.05.2007. (14:55)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Taman mi želudac javlja da bi da ga se napuni, a ti ovako o ribicama pišeš. :)) Nisam neki obožavatelj ribe, bar ne onoliko koliko volim meso, ali svejedno bih sad rado smazala nešto od ovoga što si napisao. Od riba posebno volim morske pse i mačke, nemaju puno kosti, samo onu po sredini, a i meso mi po ukusu baš paše. :)
28.05.2007. (19:46)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Okeco: vidiš to ni ja nisam znao. Čovjek stvarno uči dok je živ... Dži Džej: ma nema problema, samo da još skužim kako... Kvadrice: tko se vratio? Ako misliš na Alkiona, e pa on je i dalje u pržunu i ovo nije njegovih misli djelo... Veco: Prstaci??? Ta gdje će ti duša kristijanska i tijelo grešno? Nisu li oni zakonodavno zabranjeni? A ovo o AFRODIZIJAKU se budem pravio k'o da nijesam pročitao, a iskreno se nadam i moje Svjetlo u tami, inače mi ne gine slijedećih nekoliko godina samo to jesti... Manga: kakav vojni puč, kakvi bakrači? Ovdje je samo primjenjeno pravilo vojno br. 1 - "šef je uvijek u pravu i može raditi što ga je volja s onima ispod sebe..." Smjene vlasti nije bilo. Samo su skinute epolete s činovima nepoćudnim i svojevoljnim osobama. Napokon nije li vrijeme da se zna tko ima pravo lupetati što ga i koliko ga je volja? ... Pegy: izgleda da vrlo slično gledamo na ribu kao hranu (ako baš mora onda neka bude nešto što ima jako malo ili nimalo kostiju). Ovom tvom popisu dodajem još rošpa (grdobina, žaba) i lignje. Inače ako je u pitanju okus onda je moj favorit rombo...
28.05.2007. (21:08)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Već drugi post prizemljenog alter ega. Sad mi konačno zvučiš kao stvarna osoba :))) Lista sam probala, stvarno je ukusan (odmah mi zapjevalo u želucu). Mi smo prebogata nacija svime i svačime (interesantniji smo drugima nego sami sebi), što bi Japanac da ima naše more. A ribu bih jela svaki dan samo da mogu, tu i tamo ubacila piletinu, svinjetinu i teletinu, kao što sad ubacujem ribu. Pozdrav :)))
28.05.2007. (22:25)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Veco: upravo i je opasnost u onome - a jelo će radit ostalo ... fanny7: nekako kao da si u pravu: alkion je izmišljena osoba i nekako mi je prirastao srcu (čak sam i svoju jedrilicu tako nazvao još tamo neke davne 79.) A ribu bih izbegavao svaki dan (sem onu bez kostiju - rošpo, rombo i lignje, ma i njih u ograničenim količinama). U stvari meni je uopće hrana nužno zlo... Plavetnilo: u stvari baš i ne pišem. Naime ovo su neka moja premišljanja i analize još dok sam umišljao da ovakvim pričama mogu nešto promjeniti u ribarstvu i malo ga poboljšati... greentea: idem tamo gdje smo započeli ovu priču kako bi je nastavili...
29.05.2007. (00:15)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
alki, zaključujem da si čovjek u godinama koji mora što više vježbati moždane vijuge da ne bi morao uskoro piti ginko bilobu, pa sam, u svom inatdžijskom stilu, opet ovdje, hehehehe:)))) uglavnom, ja ti o onom što si tamo napiso, a čeg se više vjerojatno ne možeš sjetiti, mislim sve upravo suprotno!:)))))))))))))) (znaš o čem pričamo?hihi)
29.05.2007. (09:19)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@MR o plosnaticama znam sljedeće. Dok još nije bilo poplave bakalara na našem tržištu, plosnatice su se bila glavna sušena riba, koja se pripremala ne samo za tradicionalne postove. Onaj tko je bar jednom probao brujet od sušene jadranske plosnatice, zna o čemu pričam i da je bakalar prema tome kua od ovce ;))))
29.05.2007. (10:56)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ruda
o pripremi više manje za to ako sam nisam siguran imam zbilja pravog majstora eto ga trenutno biva na čiovu ni kaži ti meni jedno kako ja seljo iz vukoj...... koji bi tio papat nekaj tako tankoga a da to nije leskov list u koji su umotane šumske jagode more na tržnici ili di got prepoznat dobru i kvalitetnu ribu i po čemu sam more procjenit da li je ili nije riba svježa da nebi bilo ko kod astrerixa i obeliksa makljaže u cjelom selu oko toga
unaprijed falim lepe
29.05.2007. (19:29)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
greentea: sama misao po sebi i nema neki značaj ukoliko joj ga mi ne dodijelimo. Što se tiče mojih godina? Paaaaaa, ima ih ima ali za sada moždane vijuge ipak rade (ponekad i prekovremeno)... Manga: nisan proba i nemam pojma, ali ću ti naravno vjerovati na riječ. A tamo kod tebe nisam dalje htio proširivati diskusiju jer bi otišli predaleko i u povjest i u nepotrebno traćenje vremena na nešto što nismo u stanju promjeniti... Rudek: nema baš nekog jakog pravila. Naime riba koja stiže na stolove tržnica je već (po mojim kriterijima) stara. Dva sigurna načina da se uvjeriš u svježinu ribe: škrge trebaju biti jarko crvene (nikako blijede) a oči moraju imati prirodan sjaj. No danas postoje kemikalije koje čak i ove dvije karakteristike svježine ribe održavaju dosta dugo. dakle uzdaj se u sreću ili u dobro poznanstvo s prodavačem...
29.05.2007. (22:51)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Elyca
listo do 15 cm se jednostavno uvalja u brašno i poprži u puno ulja!.
ostale ribe - sa bijelim mesom se najčešće pripremaju lešo. Takve su i najukusnije.
U vodu se stavi: očišćena kapul, malo soli, ogulje krompir, list celera, očišćena mrkva (izrezana na četvrtine po duđini da se brže skuha) i po dcl maslinova ulja, papar u zrnu, kora od limuna...kad sve to uzavre i prokuha doda se riba i kuha se dok joj oko ne pobjeli (pretvori se u kuglicu. To je znak da je riba kuhana!
Riba se izvadi van, zalije sa dosta ulja maslinovog, malo juhe u kojoj se kuhala, bijeli luk i peršin ...i servira
Ostatak ribe (ako ostane) se dobro očisti meso ribe (prođe se dobro među prstima da se izmrvi. Napravi se gusti bešamel (brašno, maslo i mlijeko), i umučeno maslo (najbolje je sve u jednakim omjerima) ...doda začina (usitnjeni kapari npr, malko isjeckane slane srdele)...sve se dobro izmješa i dobije se riblja pašteta
...hoćeš još??? ...ima toga još...al dajem za primjerak do 1,5 kg (nisam kuhala ribu...ohohooo)
27.05.2007. (18:29) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
greentea
eto mi tuge! te ribe nema kod mene na pijaci. vi dalmoši sve sami smlatite...:(((((
27.05.2007. (22:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Elyca
greentea...ne kukaj bez veze...ja ih niti jedem, niti ih mogu kupit, a i kad bi imala s čim, ne bi imala kad doć do ribarnice :-)))
27.05.2007. (22:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
alkion
Veco: mo'š ti pisat kolko o'š o spremanju, ništa ti to meni ne pripomaže. Hrana mi je nužno zlo i prema njoj se izgleda tako i ponašam. Sada trenutačno lovim škampiće i moje Svjetlo u tami se baš zabavlja snjima a ja ih samo pogledam, zafrknem nosom i pobjegnem put svog omiljenog kafića na kavicu i tiho razmišljanje...
greentea: kao prvo: nisam dalmoš, a kao drugo baš ih i ne smlatim (ne volim ih previše)
Veco: dogovor kuću gradi, samo trebaš izjavit želje i malo proputovat prema krajnjem sjeveru...
27.05.2007. (22:48) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
okeco
eh da, tak sam i ja ostao začuđen s činjenicom da u Maksimiru obitavao preko 100 ptičjih vrsta ... a ja ih maksimalno mogu pobrojati 30 ... di je ostatak ???
28.05.2007. (08:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
JJ
alkioneee samo takooo :-)))
28.05.2007. (10:00) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
kvadar
ooo pa ti se vradio!!! idem citat zaostatke:))
28.05.2007. (10:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Elyca
Dakle za Svjetlo u tami:
Njoki punjeni pršutom i repićima od škampa u umaku od prstaca (a može i umak od morskih ježinaca) - to je čisti AFRODIZIJAK!!!!
Kad sam to pojela 4 sata sam poslije "naganjala" ljude :-)))))))))))))) (jedan čak nije tio ni sjest blizu mene(
28.05.2007. (11:38) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
012 STATION posada
Jeeeeeeeeeeeeeeeeee tehnika narodu. Živio MR i svibanjski vojni puč kojim je preuzeta vlast. Dosta je bilo onog Alkionovog cendranja ;)
P.S. Bez želje za dokazivanjem... samo primjećujem kako je druženje sa zkgf Mangom u posljednje vrijeme, također pozitivno utjecalo na smjenu vlasti ovog bloga ;))))
28.05.2007. (14:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pegy
Taman mi želudac javlja da bi da ga se napuni, a ti ovako o ribicama pišeš. :)) Nisam neki obožavatelj ribe, bar ne onoliko koliko volim meso, ali svejedno bih sad rado smazala nešto od ovoga što si napisao. Od riba posebno volim morske pse i mačke, nemaju puno kosti, samo onu po sredini, a i meso mi po ukusu baš paše. :)
28.05.2007. (19:46) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
alkion
Okeco: vidiš to ni ja nisam znao. Čovjek stvarno uči dok je živ...
Dži Džej: ma nema problema, samo da još skužim kako...
Kvadrice: tko se vratio? Ako misliš na Alkiona, e pa on je i dalje u pržunu i ovo nije njegovih misli djelo...
Veco: Prstaci??? Ta gdje će ti duša kristijanska i tijelo grešno? Nisu li oni zakonodavno zabranjeni? A ovo o AFRODIZIJAKU se budem pravio k'o da nijesam pročitao, a iskreno se nadam i moje Svjetlo u tami, inače mi ne gine slijedećih nekoliko godina samo to jesti...
Manga: kakav vojni puč, kakvi bakrači? Ovdje je samo primjenjeno pravilo vojno br. 1 - "šef je uvijek u pravu i može raditi što ga je volja s onima ispod sebe..." Smjene vlasti nije bilo. Samo su skinute epolete s činovima nepoćudnim i svojevoljnim osobama. Napokon nije li vrijeme da se zna tko ima pravo lupetati što ga i koliko ga je volja? ...
Pegy: izgleda da vrlo slično gledamo na ribu kao hranu (ako baš mora onda neka bude nešto što ima jako malo ili nimalo kostiju). Ovom tvom popisu dodajem još rošpa (grdobina, žaba) i lignje. Inače ako je u pitanju okus onda je moj favorit rombo...
28.05.2007. (21:08) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Elyca
šta si se prepao????... pa ti ne moraš ništa radit samo uživat u jelu....a jelo će radit ostalo :-))
28.05.2007. (21:48) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fanny
Već drugi post prizemljenog alter ega. Sad mi konačno zvučiš kao stvarna osoba :)))
Lista sam probala, stvarno je ukusan (odmah mi zapjevalo u želucu).
Mi smo prebogata nacija svime i svačime (interesantniji smo drugima nego sami sebi), što bi Japanac da ima naše more. A ribu bih jela svaki dan samo da mogu, tu i tamo ubacila piletinu, svinjetinu i teletinu, kao što sad ubacujem ribu.
Pozdrav :)))
28.05.2007. (22:25) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Big Blue
Oho, pa pišeš ti, pišeš! I to o finim stvarima...mmm...a ja baš volim ribu. ;-) Ako već ti nisi pisao o pripremi, ima materijala u komentarima! ;-)
28.05.2007. (23:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
greentea
što je alternativa putu u svjetlo, alkione? nije li bolje krenuti i saznati što se u njemu krije, nego ostati gdje smo i samo se pitati?
28.05.2007. (23:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
alkion
Veco: upravo i je opasnost u onome - a jelo će radit ostalo ...
fanny7: nekako kao da si u pravu: alkion je izmišljena osoba i nekako mi je prirastao srcu (čak sam i svoju jedrilicu tako nazvao još tamo neke davne 79.) A ribu bih izbegavao svaki dan (sem onu bez kostiju - rošpo, rombo i lignje, ma i njih u ograničenim količinama). U stvari meni je uopće hrana nužno zlo...
Plavetnilo: u stvari baš i ne pišem. Naime ovo su neka moja premišljanja i analize još dok sam umišljao da ovakvim pričama mogu nešto promjeniti u ribarstvu i malo ga poboljšati...
greentea: idem tamo gdje smo započeli ovu priču kako bi je nastavili...
29.05.2007. (00:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
greentea
alki, zaključujem da si čovjek u godinama koji mora što više vježbati moždane vijuge da ne bi morao uskoro piti ginko bilobu, pa sam, u svom inatdžijskom stilu, opet ovdje, hehehehe:))))
uglavnom, ja ti o onom što si tamo napiso, a čeg se više vjerojatno ne možeš sjetiti, mislim sve upravo suprotno!:))))))))))))))
(znaš o čem pričamo?hihi)
29.05.2007. (09:19) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
012 STATION posada
@MR o plosnaticama znam sljedeće. Dok još nije bilo poplave bakalara na našem tržištu, plosnatice su se bila glavna sušena riba, koja se pripremala ne samo za tradicionalne postove. Onaj tko je bar jednom probao brujet od sušene jadranske plosnatice, zna o čemu pričam i da je bakalar prema tome kua od ovce ;))))
29.05.2007. (10:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ruda
o pripremi više manje za to ako sam nisam siguran imam zbilja pravog majstora eto ga trenutno biva na čiovu
ni kaži ti meni jedno kako ja seljo iz vukoj...... koji bi tio papat nekaj tako tankoga a da to nije leskov list u koji su umotane šumske jagode more na tržnici ili di got prepoznat dobru i kvalitetnu ribu i po čemu sam more procjenit da li je ili nije riba svježa da nebi bilo ko kod astrerixa i obeliksa makljaže u cjelom selu oko toga
unaprijed falim lepe
29.05.2007. (19:29) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
alkion
greentea: sama misao po sebi i nema neki značaj ukoliko joj ga mi ne dodijelimo. Što se tiče mojih godina? Paaaaaa, ima ih ima ali za sada moždane vijuge ipak rade (ponekad i prekovremeno)...
Manga: nisan proba i nemam pojma, ali ću ti naravno vjerovati na riječ. A tamo kod tebe nisam dalje htio proširivati diskusiju jer bi otišli predaleko i u povjest i u nepotrebno traćenje vremena na nešto što nismo u stanju promjeniti...
Rudek: nema baš nekog jakog pravila. Naime riba koja stiže na stolove tržnica je već (po mojim kriterijima) stara. Dva sigurna načina da se uvjeriš u svježinu ribe: škrge trebaju biti jarko crvene (nikako blijede) a oči moraju imati prirodan sjaj. No danas postoje kemikalije koje čak i ove dvije karakteristike svježine ribe održavaju dosta dugo. dakle uzdaj se u sreću ili u dobro poznanstvo s prodavačem...
29.05.2007. (22:51) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...