Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


  • odmak

    Dolazim iz jedne fahidiotske struke, ali sve me zanima. Čitam kad stignem i često površno ( zaboravljam) Imam prijatelja koji je slušao predavanja Gaja Petrovića, čini mi se da je imao dobro mišljenje o njemu za razliku od M.K.. Možda bucam. daj pojasni, onako po svoju, njih dvojicu. (usput spremam tvoje tekstove do odmora. Ne dodvoravam se. Mrzim tu vrst inteligencije. Parate nosevima nebo, ali imate znanje pa me zanima)

    avatar

    06.05.2007. (08:23)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    I Gajo i Kangrga, baš kao i Grlić, sjajni su ljudi, filozofi i nadasve odlični profesori.
    Pogledaj recimo Grlića: napisao je četverotomnu estetiku! Gdje su knjige ovih današnjih?!
    Mi, studenti, voljeli smo te ljude. Ne znam studenta koji nije volio Kangrgu. Ne samo zato jer je Kangrga svima davao barem dvojku, ne htijući "biti vinovnikom ničije osobne nesreće", nego naprosto stoga jer je bio, kao i svi oni, zaista odličan profesor, i to vrijedi ponavljati.
    Jasno da su stvari kudikamo složenije; naravno da s godinama čovjek sazna za njihov odnos spram doktorata Žarka Puhovskog i 'izostale revolucije', recimo. Jasno da ovakvi stavovi kao što su danas Kangrgini izazivaju oprez. Ali, kad se sjetim studija, obožavao sam svoje profesore!
    Konačno, ti su dečki najnonšalantnije izgovarali rečenice (recimo, sljedeća je Gajina) poput: "Bloch misli iz stila!" Jebate, treba ipak biti neki vrag pa da si s Blochom ne samo na ti, nego da ti je Bloch malo, onako, prenarativan! Na tu Korčulu dovlačili bi gotovo sve pametno tadašnje Europe, pa je za zaključiti da su i oni imali nešto u glavi, kad su im ti gosti tako rado dolazili, zar ne?
    Ne znam dakle što su više mogli napraviti: bili su izvrsni u svojim disciplinama, bili su izvrsni profesori i pedagozi, bili su angažirani, bili su ne samo up to date nego su i sami bili vijest dana i godina, kao što Grga kaže napisali su biblioteku knjiga...dovoljno, zar ne, sasvim dovoljno za jedan smislen život.
    Ali, moram spomenuti i druge: Pejovića, kojega je Hiedegger zvao 'bistro zrno s Balkana' i kojega smo mi studenti posebno poštovali (Pejović je nevjerojatno pametan kit, treba uzeti samo taj njegov doktorat pa da se čovjek u to uvjeri), Despota, legendarnog Branka Despota na čijem seminaru nikada u povijesti njegovih predavanja nije bilo prazne stolice, Puhovskog, kojeg već godinama nagovaram da objavi ta svoja predavanja jer Puhovski je jedan od najboljih - najpreciznijih a najilustrativnijih - predavača koje znam (da Puhovski vjeruje u te moje nagovore, bio bi odavno Žižek, jer Puhovski iz rukava prosipa izobilje efektnih rečenica koje studenti naprosto ne stižu zapisati), i Radu Iveković i Švoba, jer bi svatko iole zainteresiran za Istok ili simboličku logiku mogao ama baš sve što ga zanima naučiti od to dvoje ljudi...naravno, to kratko vrijeme, genijalnog Marijana Cipru, kojemu su studenti generacije Boška Zenića odlazili na konzultacije samo da se uvjere u njegovo beskrajno znanje, pa su ga ispitivali zašto je recimo Dante toga i toga stavio u taj i taj krug Pakla!? Cipra bi onda po pola sata znao ad hoc rekonstruirati povijesnu scenu i biografiju prokletnika, ostavljajući ljude zapanjenima; 'Metamorfoze metafizike' najčišći su filozofijski tekst napisan hrvatskim jezikom ikada, a da nije meni briljantnog, ali ipak, priznajem, iskošenog zaključnog razmatranja hebdomada, ta bi knjiga zasigurno bila javno slavljena kao spomenik kulture. No, ionako je u potaji tako adoriraju sva djeca u kozmološkoj fazi, tj. sudenti filozofije zapeli negdje između Parmenida i Hegela, pa je za priznati da je Cipra u kratkom vremenu od sebe stvorio pravi kult.
    Da, obožavao sam sve te ljude, svoje profesore (doduše, moj je spisak nešto širi, i ubraja i Veru Horvat-Pintarić i Berkovića i Bonaventuru Dudu, recimo...). Kao što vidiš, i danas ih volim, ne samo da ih poštujem. Ja sam u tom smislu jako staromodan čovjek, gotovo konzervativan.
    Ne znam zašto mrziš tu vrst inteligencije. Poznato je naime da su veliki mislioci i sjajni jebači: recimo Russell je poševio sve žene svojih sinova, ali tko bi to zamjerio velikom Bertrandu Russellu!
    Dakle, ne budi nezajažljiva: Ta, što možeš više poželjeti nego da te čovjek dobro zaveže, nalupa po guzi i kasnije ti smisleno objasni kakve to veze ima s kritikom suvremenog difuznog cinizma?

    avatar

    06.05.2007. (14:16)    -   -   -   -  

  • njetocka

    Pravo zboriš slasna Nemanjice.

    avatar

    06.05.2007. (14:26)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Naravno, Nezvanova.
    Mi istinski ljubitelji mudrosti uvijek smo znali dobro nalupati svoje žene.
    Svi osim Sokrata.
    Zato je taj veliki čovjek rađe izabrao kukutu i smrt, nego još jedan povratak Ksantipi nakon dobrog taslačenja Teeteta.

    avatar

    06.05.2007. (14:39)    -   -   -   -  

  • glojgel

    puhovski je bas prije dan dva bio u banja luci. ucestvovao je na nekoj vrsti filozofskog skupa koji je raspravljao o Marxovom nasljedju... trebam li reci da je za 10 vrsta nadmasio sve uscesnike *a bilo ih je iz cijelog regiona... nevjerovatno dobar predavac i diskutant ... odusevio me naprosto

    avatar

    06.05.2007. (19:20)    -   -   -   -  

  • njetocka

    Međutim, kako bi trebale postupati istinske ljubiteljice mudrosti? Dobro nalupati svoje muževe, pa im potom objasniti o feminizmu i subverziji identiteta?

    avatar

    06.05.2007. (20:12)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Glojgel: Da, Puhovski je pametan čovjek. Tvrdim to godinama i bezočno ga reklamiram, na svaki način. Bez obzira što se politički vjerojatno bezostatno ne bi složili. Kao da je to važno.

    avatar

    06.05.2007. (22:38)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Točkolinac, trebale bi učiniti isto.
    Ako se to njima sviđa.
    Mada ne znam niti jednu istinsku ljubiteljicu mudrosti koja je feministica; to je contradictio in adjecto.

    avatar

    06.05.2007. (22:39)    -   -   -   -  

  • njetocka

    Nemoj tako, pa sam gore reklamiraš Radu Iveković, a Nadeždu Čačinović evo ja dodajem.

    avatar

    06.05.2007. (23:06)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Ma one nisu feministice. Nadežda je profesorica estetike, ne bi ona mogla biti feministica! A Rada, ako i jest, duboko u svojoj istočnjačkoj duši zna da je to tek maya.

    avatar

    07.05.2007. (00:17)    -   -   -   -  

  • odmak

    Evo kako ti ja to vidim. Nema opće istine, bar ne ovdje među nama. Još se sjećam tvog odgovora na onaj sentimentalni Mosorov prilog …. Na svom postu. O Bosni, bosancima, ruralnoj i urbanoj priči i tvoj vrlo žučljivi odgovor s kojim sam se mogla djelomično složiti. I sad ti radiš istu stvar. Ono je bila Mosorova 'mladost' koje se želi sjećati i sjeća je se u svojoj istini. Lažna je. Površna. On je doživljava upravo onako kako kaže. Vjerojatno nije loš momak, ali živi u svojoj istini. Ali pogledaj sad sebe. Praxis i praksisovci!? Nije li to tvoja sentimentalna priča koje se želiš sjećati na svoj način. U svojoj istini. Jesu bili su prihvaćeni na međunarodnoj sceni jer su imali taj diskurs kritike. Ali nisu imali odmak od marksizma. Šutili su tamo gdje je trebalo kričati. Mislim da je i ta priča bila lažna. Pogubna, rekla bih, bez obzira na mogućnosti i znanje, savršeni um i sve što uz to ide. Budi ti meni zdravo. A što se tiče vezanja i lupanja po guzi mislim da ti ne bih pričinjala zadovoljstvo.

    avatar

    07.05.2007. (18:27)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Ne, draga, to je nebo-zemlja razlika!
    Mosor se ne sjeća dobro svoje mladosti. Zato sam ga ispravio.
    Ja se svoje pak odlično sjećam. Zapravo, ne mogu je zaboraviti.
    Ne znam zašto misliš da bi trebalo imati odmak od marksizma.
    Čovjek je zaista rodno biće. Vidio sam u nekoj stranoj reviji.
    Na ledu.
    Čuj, stipu to bona gatibo, nego otkud Ti to da bih ti ja dopustio nasilje u obitelji!? Da vezivala i lupala po guzi, čuj nju! Svašta. Kao da nemam palicu za kriket uvijek pri ruci!

    avatar

    08.05.2007. (05:30)    -   -   -   -  

  • odmak

    Pa to je jedini način da ga bez žući prežvaćeš i staviš u zaborav.Tamo mu je mjesto. Bar ono što se je marksizam u praksi bio. nemoj mi reći da je bilo zabavno.

    avatar

    08.05.2007. (07:42)    -   -   -   -  

  • odmak

    Palica za kriket ... to je već nešto drugo.

    avatar

    08.05.2007. (07:43)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...