Komentari

karakterclub.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • kornati53

    Bravo,guštala sam i ponoviti i naučiti nešto novo,hvala..

    avatar

    13.04.2007. (08:27)    -   -   -   -  

  • TheLittleone

    Vrlo edukativan post! Htjedoh dodati da beta glukan koji si spomenula da ga sadrži zob inače vrlo snažno djeluje na jačanje imuniteta. Problem načina uzgoja žitarica koje koristimo cjelovite prečesto svi zaboravljamo, pa se tako događa da ljudi koji misle da se hrane zdravo, zapravo se hrane možda i nezdravije od ostalih. Specifičan slučaj je sa sojom koja je u većini slučajeva genetski modificirana (a znamo da još nitko ne zna kakve posljedice ima konzumiranje takve hrane, jedino je sigurno da posljedica mora biti), pa tako oni koji koriste tu namirnicu trebaju paziti je li proizvedena kod nas ili je uvezena, ako je uvezena velika je vjerojatnost da je GMO, a neki proizvođači i naglase na pakiranju kako je uzgojena.

    avatar

    13.04.2007. (08:55)    -   -   -   -  

  • CHOCO

    Draga moja, odličan članak... I naravno da si nam falila ;-))... e sad da ja tebe pitam... ti proizvodi koje stalno reklamiraju tipa mlijeko s efektom i te sve stvari sa omega 3 kiselinama i nja-nja dakle nisu samo reklamni trik da se privuče ljude nego stvarno djeluju? (ako sam dobro shvatila članak)... i s obzirom da mi je povećan kolesterol, što mi preporučaš? da konzumiram lanene sjemenke npr.? Jer meni djeluju dosta masne mada imaju omega-3 masne kiseline koje navodno pozitivno djeluju na smanjenje kolesterola?

    avatar

    13.04.2007. (08:58)    -   -   -   -  

  • ljelja

    Bok, poučno, poučno, ali ja imam pitanje (kao i obično:)):
    Budući da su hidrogenizirana biljna ulja "tempirana bomba" za organizam, nije li dodavanje omegola i vitamina u margarine... naprosto trgovački trik bez zdravstvenog pokrića jer je učinak ravan nuli u najboljem slučaju, tj. eventualno poništava učinak hidrogeniziranog ulja? A zločeste E konzervanse da i ne spominjemo?!

    avatar

    13.04.2007. (09:01)    -   -   -   -  

  • Rubia

    Ledena, de provjeri jesi li možda negdje poduplala koju naredbicu u tekstu ili možda da nisi zatvorila koju naredbu jer su sada svi tekstovi kosim slovima, jednako kao i komentari. (ja gledam u Mozilli)

    avatar

    13.04.2007. (09:32)    -   -   -   -  

  • suza

    o, uredinice, super post. Jucer sam slusala jednu emisiju recimo na slicnu temu, tako da ti nisam ispala tupsic glupsic sada kada sam procitala ;)

    avatar

    13.04.2007. (13:48)    -   -   -   -  

  • carolica

    Koliko ja znam (radila sam u prehrambenoj industriji) ovaj margarin sa dodatkom je zapravo jako loš za zdravlje (sve je umjetno ekstrahirano tko zna od kud i onda još zaljepljeno jedno za drugo). Bolje je i jednostavnije uzeti maslinovo djevičansko ulje i biti siguran (margarin nam ionako u dijeti baš i ne treba:)). Što se tiće ovih jaja...hmmm...nisam sigurna da li utječe prehrana na jaje ili na zdravlje kokoši i kokošjeg mesa... da znam točno kakva je to hrana kojom ih hrane bila bi sigurnija.

    Koliko je ta funkcionalna hrana stvarno marketinški trik, a koliko je obogaćenija najlakše se vidi na etiketi gdje su sastojci, pa tko zna kratice i oznake lako shvati što je tu umješano i koliko je dobro. Ova vrsta sporta je vrlo zanimljiva i mogli bi se iznenaditi kad saznate što sve jedete. Usporedite samo Uncle Bens umake i Podravkine umake pa ćete vidjeti o čemu pričam (ne radim za Podravku).

    avatar

    13.04.2007. (15:20)    -   -   -   -  

  • biti bbw

    Pozdrav svima, posebno Ledenoj, potakla me današnjim postom na malo razmišljanje o maslinovom ulju. Kada sam bila mala donosili su nam ga s otoka Brača jer smo tamo imali maslinik koji je netko drugi obrađivao i plaćao nam uljem. Tada mi nije bilo nešto posebno, jer nisam baš rado jela ni svo ono silno zelje (kod nas se tako zove sve zeleno povrće), a ni riba nije bila moje omiljeno jelo. o salatama da ne govorim. Uvijek sam više voljela kalorične stvari kao krompir, jaja, slatkiše i skoro ništa više iako se u našoj kući uvijek jako zdravo jelo, jer je moja baka govorila da je bolje potrošit "na spizu nego na doktora", ali ja sam zaista bila teška u prihvaćanju svake nove namirnice. S godinama sam ipak postala obožavateljica lešog zelenog povrća, i blitva mi je vrhunska poslastica. Naravno tu veliku ulogu igra i pravo maslinovo ulje, koje nažalost više ne dobijamo iz vlastitih maslina ali ga zato, sa žarom pravog sakupljača, raznim kanalima nabavljam od provjerenih ljudi, u posljednje vrijeme iz Vele Luke na Korčuli, nekoliko godina ranije na Hvaru, a još prije toga s Brača. Uvijek čitam članke o prozvodnji ulja i sajmovima i drago mi je da je u zadnje vrijeme maslinovo ulje dobilo mjesto koje zaslužuje. Još nešto, moj muž, kao naš kućni farmaceut izrađuje krasna ulja za masažu u kojima maslinovo ulje bez obzira na dosta jaki miris ostaje obavezna podloga od koje kože naprosto procvjeta.

    avatar

    13.04.2007. (19:04)    -   -   -   -  

  • Wanda

    meni nisi bome falila, više mi na nos izlazi koliko sam s tobom lately po telefonima, više nego s ikim u mom životu:-P sjajan post, draga:-* tako se osjećam neuko pored tvojih postova. sjedni, dva. eto, baš tako.:-)

    avatar

    13.04.2007. (22:14)    -   -   -   -  

  • ledena

    @odgovor za skeptike, a vezano uz margarin - prvo i osnovno, nisu svi margarini po svom sastavu isti. tehnologija otprilike je, ali...sve ovisi o sastavu triglicerida koji se nalaze u masnoći. margarin je po svom sastavu emulzija ulja u vodi i u sebi sadrži barem 20% vode. U masnoj fazi, samo je jedan maleni dio ulja hidrogeniziran, dakle na dvostruke veze unutar masne faze je vezan vodik. Također, prilikom hidrogenizacije, maleni dio masnih kiselina prelazi iz cis oblika u trans oblik, a često niti to. Trans masne kiseline su one koje se mogu dovesti u vezu sa bolestima krvožilnog sustava. Kod mazivih margarina nije napravljena potpuna hidrogenacija, dakle, u svom sastavu ima više nezasićenih masnih kiselina. Dakle, kao i uvijek, pitanje je količine konzumiranja određene namirnice. Naravno da konzumiranjem samo jedne namirnice nećemo poboljšati kvalitetu života, ali pravilnim načinom i stilom života možemo. Ono što želim reći - umjerenost u svemu.
    Osim toga, po podacima iz ovlaštenih laboratorija u našoj državi, naši margarini imaju izuzetno malenu količinu hidrogeniziranih masnih kiselina. I to je bio klljučni podatak zbog kojeg sam margarin stavila na onu gore listu. Ako se može odabrati, zašto ne odabrati manje zlo.

    avatar

    13.04.2007. (23:19)    -   -   -   -  

  • ledena

    @CHOCO - nadam se samo da ćeš ovo vidjeti...Što se tiče omega -3 masnih kiselina, postoje razni dokazi , poneki čak i proturječni, ali sve ukazuje na to da one sprečavaju taloženje LDL-a (low density lypoprotein) na stjenke krvnih žila. LDL se uobičajeno zove loš kolesterol, no u stvarnosti se radi o lipoproteinima u koje spada i kolesterol. Dakle, bitno je razlikovati vrste masnoća, one svojim sastavom mogu dobro ili loše utjecati na stanje u organizmu. Svakako treba obratiti pažnju i na vrstu ulja koje konzumiraš, najbolje maslinovo, ali bez termičke obrade, dakle ne za pečenje ili kuhanje, već na salatice i već ohlađeno kuhano povrće.

    avatar

    13.04.2007. (23:26)    -   -   -   -  

  • ledena

    @carolica - svakako treba uvijek čitati što piše na etiketama. Kako sam i sama radila u prehrambenoj industriji, a poznam i naše Pravilnike o kvaliteti razno raznih hrana, Zakon o hrani i ostalu pravnu i zakonsku regulativu, kao i način kontroliranja sastojaka hrane, mogu reći samo ovo - kod nas postoji, još uvijek, velika mogućnost da se neki sastojci koji se nalaze u proizvodu niti ne navedu na deklaraciji. To samo iz iskustva:) Tako da možda neke stvari na prvi pogled izgledaju bolje, međutim...pitanje je istine. Ne kažem da nisi u pravu, već samo da nas možda, poneko, ponekad, ipak malo i prevari. I to zato što mu je dana ta mogućnost, a na nama je, potrošačima, da ih spriječimo u tome. Do sada smo na ovom blogu obradili već puno tema iz tog područja, pa se nadam da su naše stalne čitateljice ipak donekle informiranije nego što su bile prije kojih mjesec ili dva...:-*

    avatar

    13.04.2007. (23:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...