izvrsno, demjan:-) a voda... eto, ono što mi je fascinantno, inače popijem i 2-3 litre vode, ali otkad sam na dijeti, jedva se prisiljavam, baš mi ne paše. a i problem je sa tim non-stop mokrenjem kad si van kuće.
21.03.2007. (08:15)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Asti sto, onda je moj učitelj bio jako napredan. Učio nas je da u posudu s vodom stavimo ugljena i nakon pola sata procijedimo. Tko je imao gustijerne onda je pravio filter tako da je u mrežu između dva sloja šljunka - žala stavio sloj ugljena i to učvrstio na otvor kroz koji se slijevala kišnica u gustijernu. Gdje je nestalo to znanje i sad nam Ameri prodaju toplu vodu?!?
21.03.2007. (08:58)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
baš je k'o prokleto, ni meni se ne pije voda ovih dana, sve ju čujem kako se mućka u želucu...a kad smo kod lokalpatriotizma, meni je naj -sveti rok- :)) doduše, udajom bi mi favorit trebala biti -bistra- al ja se držim korijena :))
ps. svaka čast cure, ja vas odlikujem redom marije jurić zagorke s zlatnim pleterom za ideje i iscrpnost postova, treba za to znanja a bome i vremena! :)
21.03.2007. (09:14)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Draga Demjan, prekrasan post, mada mi je najdraža rečenica u svemu tome " ......a u nekim posebnim prilikama dobro je gucnuti i čašu pravog, kvalitetnog vina.. Uh, šteta što se na voćni i vodeni dan ne smije popiti barem koja čašica dobrog vina. Bože, pa i to je tekućina! Zar ne? Da barem postoji dijeta sa vinčekom....
21.03.2007. (09:31)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dijelimo ljubav prema istom. Modi i ekologiji. U ovom potonjem radim, tocnije na istrazivanjma o vodi. Nitko sretniji od mene. Poradi toga smijem raditi svako ljeto u prelijepom Ohridu. Samo sto je tamo gotovo prelijepo za raditi uopce. Ako mi uspije, mislim cijeli zivot ostati raditi bas u tom podrucju.
Imas li neke literature na tu temu koju bi mi mogla preporuciti. U Hrvatskoj se nisam time bavila, a sad kad sam naisla na nekog tko se zanima za tu temu i jos na hrvatskom, moram pitati. Eh da, kazu da ce sljedeci ratovi biti ne zbog nafte, nego zbog vode. Kaj se mode tice - debele, vodoravne pruge ili krupni cvijetovi su ono sto ja nikako ne bih zeljela vidjeti na punijoj osobi. Ljelja - sto je to gustijerna?
21.03.2007. (10:12)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
zanimljiv post, svaka cast. kako su i druge primjetile ucili smo nesto od toga u skoli, ali kako se brzo zaboravi ;). Ja pijem vodu iz "pipe" kazu da je nasa rijecka, dobra, ma sto god to znacilo. Ne volim kupovati vodu u boci, to mi je ko neka perverzija. Eventualno kupim one jane sa nekim okusom. Za djevojcice kojima se ne pije voda (a kao trebale bi ;) neka malo prorade skale (stepenice) nekih 5-10 katova bez stajanja pa da vidis kada dodju gore kako ce maznuti bar 1/2 litre vode. Ma da se ne pravim pametna, ja tako svako jutro na posao jurcam i vec na 5 katu se mislim, daj vode! Bila sam nekoliko puta iz centra grada pjeske na izvor rijeke Rijecine. Predivna setnja, a kada dodjes gore jednostavno moras onako sa rukama piti i ne pitas se kojeg je sastava.
21.03.2007. (10:13)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Jja gustijerna/gustirna/gusterna je kao bunar ali za skupljanje kišnice! Izvori su izvori čak i ako su lokve:))), a bunari su kad iskopaš i urediš jamu u potrazi za izvorom vode koji ne dopire do površine.
21.03.2007. (11:12)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
otkad zivim u becu, uzivam u vodi i ne pijem nista drugo. voda iz slavine je u biti i "mineralna" tj. jos od prije kojih preko sto godina (a mozda i jos vise), becka voda u slavine dolazi direktno cijevima iz planina, iz pred-alpskog podrucja i vrlo je zdrava. kad nakon nje kusam zagrebacku, ne mogu se prisiliti da ju popijem. previse mi je bljutava.
21.03.2007. (11:21)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ljelja - merci. Bakin bunar je nesto sto sva lova svijeta ne moze kupiti. Pogotovo kad kad ga nema. Nije skupljao kisu, bio je pokriven odozgora, ali je imao izvorske vode. Gusterna me podsjeca na cisternu - u tome se u mom selu skupljala kisnica. Lipa mare - takvu vodu imamo i mi, ali samo jedan dio grada. Zato ja necu vise iz kvarta. ;-) Becka voda je i meni fina.
21.03.2007. (11:25)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Wanda, i meni je to najveći problem, mrzim trpiti onu bol kad moram na wc. @Ljelja, da, bio je pametan :)) Svako ljeto idemo na otok gdje je jedini izbor vode gusterna (kako je mi zovemo). Moram priznati da mi se niti malo ne sviđa okusom ta voda jer je to kišnica koja se skuplja cijelu godinu iako postoji filter od aktivnog ugljena i nekoliko nivoa od kamenja do sitnog pijeska, ipak je to voda koja odstoji dugo vremena i u njoj ima jako puno razmnoženih mikroorganizama. Čula sam da su neki stari rješavali problem uz pomoć ugora kojeg bi ubacili da jede tu sitničariju. Postoji čak i neki dezinfekcijski prah koji se ubacuje kako bi bila pitka. Takvu vodu iz gusterna mogu piti samo oni koji su stekli otponost godinama pijući je, a ja je ne pijem tih mjesec dva, ali u njoj perem i kupam se. Odlična je za kožu. Odlična. @Tender, ok, prolaziš, sad ću te staviti. @Zezalica, Sveti Rok je druga po redu, ipak sam se udala za jednog od tamo :))) Hvala, na odllikovanju!!!! @Mama Bahama, i ja bi rado da se može malo vinčeka. Nema mi ništa ljepše nego poslije ribe uzeti čašu crnog vina. Dovoljan je i deci i ja sam zadovoljna. Biti će prilike:)) @JJA, baš dobro da poznaš tu tematiku. Mogla bi mi i kojih par redova o svojim istraživanjima sročiti!? Ja sam se time bavila prije, a post sam iz glave izvukla, kao što se vidi, bez iiti jedne tablice i statistike što ne bi bilo na odmet. Bilo je literature koju sam čitala, ali sad nemam ništa od toga, međutim, mogu pogledati pa ti javim. To za pruge i velike uzorke se slažem s tobom. @Podloga, čula sam da je riječka voda odlična i iz drugih izvora :))) @Lipa Mare, nismo svi te sreće da imamo bečku vodu :)))
21.03.2007. (13:27)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
U nas na jugu se stavljala jegulja i obvezno je bilo pokriveno. Bakreni bronzini za vađenje vode:))) Piti i umivati se cijelu godinu. Provaj ovo: skuhaj čaj u tvojoj izvorskoj Cetini, Bistri, Studeni i kojoj god, da vidiš razlike. I juha!!!!! Pa opet kanim uzeti britu jer mi se juha i povrće jaaaako sviđa kuhati u takvoj vodi. A od naše vode iz špine dobijem pečenje u želucu od silnog klora. Inače je voda kod mene ispravna za razliku od nekih drugih dijelova grada, brrr
21.03.2007. (13:44)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Demjan - nije hica, ja svoj rad pisem jos sljedece 2 godine ;-) tak kad nadjes, javi. Zahvaljujem. I jos nesto. Bilo sto kad nadjes, neovisno o disciplini. Mogle bi nesto srociti, ja sam si uzela za casy study Ohrid, dosad sam se beznadano zaljubila u njega. A rado bih u buducnosti neke hrvatske projekte slicne prirode dovela malo do njemackog kapitala :-) Brite se sjetim jednom u sto godina ali tako skuhan caj mi ima intenzivniji okus.
21.03.2007. (13:51)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Prilikom kupovine vode, treba obratiti pažnu, kao i uvijek, na sadržaj deklaracije. U Hrvatskoj postoje prirodna izvorska voda, i stolna voda. Kvalitetnija je, naravno, prirodna izvorska. Minimalno procesirana, mora zadovoljavati početne kriterije koji su poprilično visoki. Što se tiče vode koja ide iz slavine...to je druga priča. Po zakonu, svaki distributer mora uzimati uzorke vode za piće, i to na potrošnim mjestima unutar distribucijske mreže, i davati vodu na analizu ovlaštenim laboratorijima. Koliko znam, voda je uglavnom u redu. Kad nije, reagira Zavod za javno zdravstvo i sanitarna inspekcija, stavlja se zabrana korištenja, tako dda ne mislite da je to sve bez kontrole. Postoji, mogla bi biti i bolja, definitivno. Prva stvar koja me inače užasava je uobičajenost tretiranja vode sa klorom. On djeluje na mikroorganizme u vodi, razara njihovu staničnu membranu i stvara određene spojeve, koji ostaju u vodi, halogene. Oni su kancerogeni. I to poprilično, tako da mislim da u zapadnim zemljama ponegdje postoji strogo ograničenje doziranja. I kod nas postoji, ali su dozvoljene puno veće koncentracije. Osim toga, razvijaju se alternativni načini tretiranja ne samo vode, već i ostalih prehrambenih namirnica, koji rješavaju takve probleme na mnogo zdraviji način. Neke od metoda su izlaganje UV svjetlu, ionizirajuće zračenje, obrada zvukom, obrada visokim tlakom, obrada magnetskim poljem itd. Slijedeće što me doista brine je odnos naših ljudi prema prirodi oko nas. @Demjan, dobar si primjer navela oko ispuštanja otpadne vode samo par metara od bunara. Ne bi vjerovala koliko toga ima. Jedan od najvećih zagađivača su inače farme, koje imaju izuzetno opterećene otpadne vode, a rijetko obiteljsko gospodarstvo na pravilan način zbrinjava taj otpad. Još se donekle vodi računa kada se radi o goveđem otpadu, međutim onaj svinjski je grozam. I što ljudi rade? Odvezu u najbliži potok ili kanal. Koji djeluje na sastav i podzemnih voda. Koje oni crpe u svoje bunare, i lijepo piju. I ne pitaju se od kuda toliki amonijak, nitriti ili fosfati u analizi vode. Ne pitaju kada špricaju, nekontroliranno, zemljište, kamo taj otrov odlazi. Nema veze. Zatvarnja očiju pred takvim stvarima će nas koštati opstanka. Možda ne još našu generaciju, ali naša djeca će patiti. I to jako. I BTW, obožavam piti vodu u Rijeci, direkt iz špine. Ovo već prelazi u post, pa hitro završavam...
21.03.2007. (13:57)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Moj je vodointalater odbio raditi kod gazde koji je htio izvod od kanalizacije ispustiti u zemlju (nema kanalizacije u mjestu) a da nije htio niti betonirati crnu jamu a koristi se bunarom!!! I svima je bio smiješan, vodoinstalater, ne gazda! To o ljudskoj svijesti! Ej, i piti vodu u Dubrovniku je gala. Kad god sam doli pitaju me da možda nemam šećer kad toliko pijem. Ne znaju jadni što pijem doma:)
21.03.2007. (14:12)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dosta zanimljivi postovi, fala na receptu :) Nego, imam pitanje a vi to vjerojatno najbolje znate, pošto sam ja tek danas krenila na UN dijetu... Da li se obroci svaki dan moraju u baš isto vrijeme jesti? Npr. jel mogu jedan dan doručkovat u 8, a drugi u pola 10... Ili se mora sve u isto vrijeme svaki dan... Nadam se da ćete mi pomoći... Pozdrav!
21.03.2007. (14:44)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Srecom, ovdje gdje zivim, mogu biti vodu iz pipe (spine, whatever), sto se bas ne moze reci za cijelu Ameriku. No svejedno, radje pijemo onu filtriranu iz frizidera (pipa na fridgeu ;)) ili kupovnu. Fali mi moja Rijecka voda, definitivno ;)
21.03.2007. (15:41)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
e moji ljudi a kakva je tek situacija na oticima,septičke jame u zemlji bez betonaže pet metara od jame cisterna koja skuplja vodu(kišnicu) a 4,5 metra bušotina u zemlji do prirodnog toka vode,ljudi su poludili. Hleče ma iskreno nikada nisam voljela te niskog struka s obzirom na visinu i građu najdraže su mi one in the middle ali te se sve teže nalaze ako su imalo trendi,šareno izbjegavam oduvijek i prugice nekako mi baš ne leže.zapravo ja sam čudovište koje se najbolje osjeća u crnom pa se tjeram da ponekad obučem boju ,evo upravo crveno na meni ,no važnije je da je to crveno broj 40:))))) @dem s obzirom da je hitno nadam se da te neću uvrijediti odgovorm @45-eta- bučine sjemenke da jednako kao i koštunjavo voće ali jedino kao međuobrok voćnog dana,1 žlica bučinih neslanih sjemenki ili 6 jezgri oraha ili lješnjaka.
21.03.2007. (19:23)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
zanimljiva mi je ona slika debljanja... kod mene je išlo dosta ravnomjerno jer se masnoća hvatala na "pripremljen teren" tj. na (tada) razvijene miške. Strah me izmjeriti obujam natkoljenice jer bi ispao kao onaj M. Filipovića hehe (samo ovaj put manje miške više masti) :)))) polako,polako, doći će i to na red.. :))
21.03.2007. (20:06)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
...eto i mene...prolistala sam u dućanu prije nekoliko sati,novu (valjda je najnoviji broj) Tene...i vidjeh rubriku o UN dijeti sa nekim receptima...pitanjcima čitatelja...spomenut je i ovaj,sada već,proslavljeni,blog...pa mi je baš drago... toliko toga zanimljivog (teme),a i zanimljivuh komentara...sada mi već treba i dodatnog vremena ha ha,da sve iščitam i još i počnem-primjenjivati... Ukratko,stanje sa današnjim danom je 75 kg.Znam da je početak bio 86,no realnije bi bilo 84,jer one dvije rti kile sigurno su voda...ja kad se najedem odma ode kila gore,ali i kila dolje do jutra...ha ha.Želim reći da mi je doista drago da postoji ovo mjesto ovdje gdje se može naći puno pametnih stvari,ali i velika podrška i utjeha dobrih ljudi...Mislim da je još važnije da se nastave javljati oni koji su postigli svoj cilj...sa savjetima kako ga održati do kraja života...da se cilj pretvori u nešto konačno...do kraja života...u stil življenja,a ne u muku... I mislim da bi bilo sjajno da se jednom okupimo u stvarnosti,koja bi to fešta bila,a i koliko puno ljudi!!!Morali bi "iznajmiti" čitav jedan stadion ili ogromnu dvoranu!!!Laka noć svima,čitamo se i dalje,svima puno uspjeha želim!!!
21.03.2007. (22:59)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Ljelja, i od nas je pokriveno i kuham na toj vodi, samo je ne pijem. @JJA, dogovoreno :) @Ledena je pravi znalac, rekla sam ja ;) @× I Hope I Can Make It ×, definitivno treba imati ritam, ali ne mora biti u minutu. Samo nemoj da si jedna od onih kojima dijeta ne treba. @UN-ovka, ništa se ne mora, ali je netko tko je sastavljao ovu dijetu, odnosno nedijetu, radio to prema potrebama organizma, radi poticanja metabolizna pa eto razloga :) @Angie, samo daj, nemam apsolutno ništa za protiv :D @Izazov, biti će prilike i za pohvaliti se mišićima :D @Doda, dobrodošla!!!!! Tu smo, kad god nas trebaš! @Stella, hvala za ovu informaciju i sretno tebi i dalje!!!!!
21.03.2007. (23:33)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Wanda
izvrsno, demjan:-) a voda... eto, ono što mi je fascinantno, inače popijem i 2-3 litre vode, ali otkad sam na dijeti, jedva se prisiljavam, baš mi ne paše. a i problem je sa tim non-stop mokrenjem kad si van kuće.
21.03.2007. (08:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ljelja
Asti sto, onda je moj učitelj bio jako napredan. Učio nas je da u posudu s vodom stavimo ugljena i nakon pola sata procijedimo. Tko je imao gustijerne onda je pravio filter tako da je u mrežu između dva sloja šljunka - žala stavio sloj ugljena i to učvrstio na otvor kroz koji se slijevala kišnica u gustijernu. Gdje je nestalo to znanje i sad nam Ameri prodaju toplu vodu?!?
21.03.2007. (08:58) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
zezalica
baš je k'o prokleto, ni meni se ne pije voda ovih dana, sve ju čujem kako se mućka u želucu...a kad smo kod lokalpatriotizma, meni je naj -sveti rok- :)) doduše, udajom bi mi favorit trebala biti -bistra- al ja se držim korijena :))
ps. svaka čast cure, ja vas odlikujem redom marije jurić zagorke s zlatnim pleterom za ideje i iscrpnost postova, treba za to znanja a bome i vremena! :)
21.03.2007. (09:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mama bahama
Draga Demjan, prekrasan post, mada mi je najdraža rečenica u svemu tome " ......a u nekim posebnim prilikama dobro je gucnuti i čašu pravog, kvalitetnog vina..
Uh, šteta što se na voćni i vodeni dan ne smije popiti barem koja čašica dobrog vina. Bože, pa i to je tekućina! Zar ne? Da barem postoji dijeta sa vinčekom....
21.03.2007. (09:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jja
Dijelimo ljubav prema istom. Modi i ekologiji. U ovom potonjem radim, tocnije na istrazivanjma o vodi. Nitko sretniji od mene. Poradi toga smijem raditi svako ljeto u prelijepom Ohridu. Samo sto je tamo gotovo prelijepo za raditi uopce. Ako mi uspije, mislim cijeli zivot ostati raditi bas u tom podrucju.
Imas li neke literature na tu temu koju bi mi mogla preporuciti. U Hrvatskoj se nisam time bavila, a sad kad sam naisla na nekog tko se zanima za tu temu i jos na hrvatskom, moram pitati. Eh da, kazu da ce sljedeci ratovi biti ne zbog nafte, nego zbog vode. Kaj se mode tice - debele, vodoravne pruge ili krupni cvijetovi su ono sto ja nikako ne bih zeljela vidjeti na punijoj osobi.
Ljelja - sto je to gustijerna?
21.03.2007. (10:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
suza
zanimljiv post, svaka cast. kako su i druge primjetile ucili smo nesto od toga u skoli, ali kako se brzo zaboravi ;). Ja pijem vodu iz "pipe" kazu da je nasa rijecka, dobra, ma sto god to znacilo. Ne volim kupovati vodu u boci, to mi je ko neka perverzija. Eventualno kupim one jane sa nekim okusom.
Za djevojcice kojima se ne pije voda (a kao trebale bi ;) neka malo prorade skale (stepenice) nekih 5-10 katova bez stajanja pa da vidis kada dodju gore kako ce maznuti bar 1/2 litre vode. Ma da se ne pravim pametna, ja tako svako jutro na posao jurcam i vec na 5 katu se mislim, daj vode!
Bila sam nekoliko puta iz centra grada pjeske na izvor rijeke Rijecine. Predivna setnja, a kada dodjes gore jednostavno moras onako sa rukama piti i ne pitas se kojeg je sastava.
21.03.2007. (10:13) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ljelja
Jja gustijerna/gustirna/gusterna je kao bunar ali za skupljanje kišnice! Izvori su izvori čak i ako su lokve:))), a bunari su kad iskopaš i urediš jamu u potrazi za izvorom vode koji ne dopire do površine.
21.03.2007. (11:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fotkam, kuham, putujem...
otkad zivim u becu, uzivam u vodi i ne pijem nista drugo. voda iz slavine je u biti i "mineralna" tj. jos od prije kojih preko sto godina (a mozda i jos vise), becka voda u slavine dolazi direktno cijevima iz planina, iz pred-alpskog podrucja i vrlo je zdrava. kad nakon nje kusam zagrebacku, ne mogu se prisiliti da ju popijem. previse mi je bljutava.
21.03.2007. (11:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jja
Ljelja - merci. Bakin bunar je nesto sto sva lova svijeta ne moze kupiti. Pogotovo kad kad ga nema. Nije skupljao kisu, bio je pokriven odozgora, ali je imao izvorske vode. Gusterna me podsjeca na cisternu - u tome se u mom selu skupljala kisnica. Lipa mare - takvu vodu imamo i mi, ali samo jedan dio grada. Zato ja necu vise iz kvarta. ;-) Becka voda je i meni fina.
21.03.2007. (11:25) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
....Demjan
@Wanda, i meni je to najveći problem, mrzim trpiti onu bol kad moram na wc.
@Ljelja, da, bio je pametan :))
Svako ljeto idemo na otok gdje je jedini izbor vode gusterna (kako je mi zovemo). Moram priznati da mi se niti malo ne sviđa okusom ta voda jer je to kišnica koja se skuplja cijelu godinu iako postoji filter od aktivnog ugljena i nekoliko nivoa od kamenja do sitnog pijeska, ipak je to voda koja odstoji dugo vremena i u njoj ima jako puno razmnoženih mikroorganizama. Čula sam da su neki stari rješavali problem uz pomoć ugora kojeg bi ubacili da jede tu sitničariju. Postoji čak i neki dezinfekcijski prah koji se ubacuje kako bi bila pitka. Takvu vodu iz gusterna mogu piti samo oni koji su stekli otponost godinama pijući je, a ja je ne pijem tih mjesec dva, ali u njoj perem i kupam se. Odlična je za kožu. Odlična.
@Tender, ok, prolaziš, sad ću te staviti.
@Zezalica, Sveti Rok je druga po redu, ipak sam se udala za jednog od tamo :)))
Hvala, na odllikovanju!!!!
@Mama Bahama, i ja bi rado da se može malo vinčeka. Nema mi ništa ljepše nego poslije ribe uzeti čašu crnog vina. Dovoljan je i deci i ja sam zadovoljna. Biti će prilike:))
@JJA, baš dobro da poznaš tu tematiku. Mogla bi mi i kojih par redova o svojim istraživanjima sročiti!?
Ja sam se time bavila prije, a post sam iz glave izvukla, kao što se vidi, bez iiti jedne tablice i statistike što ne bi bilo na odmet. Bilo je literature koju sam čitala, ali sad nemam ništa od toga, međutim, mogu pogledati pa ti javim.
To za pruge i velike uzorke se slažem s tobom.
@Podloga, čula sam da je riječka voda odlična i iz drugih izvora :)))
@Lipa Mare, nismo svi te sreće da imamo bečku vodu :)))
21.03.2007. (13:27) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ljelja
U nas na jugu se stavljala jegulja i obvezno je bilo pokriveno. Bakreni bronzini za vađenje vode:))) Piti i umivati se cijelu godinu.
Provaj ovo: skuhaj čaj u tvojoj izvorskoj Cetini, Bistri, Studeni i kojoj god, da vidiš razlike. I juha!!!!!
Pa opet kanim uzeti britu jer mi se juha i povrće jaaaako sviđa kuhati u takvoj vodi. A od naše vode iz špine dobijem pečenje u želucu od silnog klora. Inače je voda kod mene ispravna za razliku od nekih drugih dijelova grada, brrr
21.03.2007. (13:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jja
Demjan - nije hica, ja svoj rad pisem jos sljedece 2 godine ;-) tak kad nadjes, javi. Zahvaljujem. I jos nesto. Bilo sto kad nadjes, neovisno o disciplini. Mogle bi nesto srociti, ja sam si uzela za casy study Ohrid, dosad sam se beznadano zaljubila u njega. A rado bih u buducnosti neke hrvatske projekte slicne prirode dovela malo do njemackog kapitala :-)
Brite se sjetim jednom u sto godina ali tako skuhan caj mi ima intenzivniji okus.
21.03.2007. (13:51) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ledena
Prilikom kupovine vode, treba obratiti pažnu, kao i uvijek, na sadržaj deklaracije. U Hrvatskoj postoje prirodna izvorska voda, i stolna voda. Kvalitetnija je, naravno, prirodna izvorska. Minimalno procesirana, mora zadovoljavati početne kriterije koji su poprilično visoki.
Što se tiče vode koja ide iz slavine...to je druga priča. Po zakonu, svaki distributer mora uzimati uzorke vode za piće, i to na potrošnim mjestima unutar distribucijske mreže, i davati vodu na analizu ovlaštenim laboratorijima. Koliko znam, voda je uglavnom u redu. Kad nije, reagira Zavod za javno zdravstvo i sanitarna inspekcija, stavlja se zabrana korištenja, tako dda ne mislite da je to sve bez kontrole. Postoji, mogla bi biti i bolja, definitivno.
Prva stvar koja me inače užasava je uobičajenost tretiranja vode sa klorom. On djeluje na mikroorganizme u vodi, razara njihovu staničnu membranu i stvara određene spojeve, koji ostaju u vodi, halogene. Oni su kancerogeni. I to poprilično, tako da mislim da u zapadnim zemljama ponegdje postoji strogo ograničenje doziranja. I kod nas postoji, ali su dozvoljene puno veće koncentracije. Osim toga, razvijaju se alternativni načini tretiranja ne samo vode, već i ostalih prehrambenih namirnica, koji rješavaju takve probleme na mnogo zdraviji način. Neke od metoda su izlaganje UV svjetlu, ionizirajuće zračenje, obrada zvukom, obrada visokim tlakom, obrada magnetskim poljem itd.
Slijedeće što me doista brine je odnos naših ljudi prema prirodi oko nas. @Demjan, dobar si primjer navela oko ispuštanja otpadne vode samo par metara od bunara. Ne bi vjerovala koliko toga ima. Jedan od najvećih zagađivača su inače farme, koje imaju izuzetno opterećene otpadne vode, a rijetko obiteljsko gospodarstvo na pravilan način zbrinjava taj otpad. Još se donekle vodi računa kada se radi o goveđem otpadu, međutim onaj svinjski je grozam. I što ljudi rade? Odvezu u najbliži potok ili kanal. Koji djeluje na sastav i podzemnih voda. Koje oni crpe u svoje bunare, i lijepo piju. I ne pitaju se od kuda toliki amonijak, nitriti ili fosfati u analizi vode. Ne pitaju kada špricaju, nekontroliranno, zemljište, kamo taj otrov odlazi. Nema veze. Zatvarnja očiju pred takvim stvarima će nas koštati opstanka. Možda ne još našu generaciju, ali naša djeca će patiti. I to jako.
I BTW, obožavam piti vodu u Rijeci, direkt iz špine. Ovo već prelazi u post, pa hitro završavam...
21.03.2007. (13:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ljelja
Moj je vodointalater odbio raditi kod gazde koji je htio izvod od kanalizacije ispustiti u zemlju (nema kanalizacije u mjestu) a da nije htio niti betonirati crnu jamu a koristi se bunarom!!! I svima je bio smiješan, vodoinstalater, ne gazda! To o ljudskoj svijesti!
Ej, i piti vodu u Dubrovniku je gala. Kad god sam doli pitaju me da možda nemam šećer kad toliko pijem. Ne znaju jadni što pijem doma:)
21.03.2007. (14:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
× Eva ×
Dosta zanimljivi postovi, fala na receptu :)
Nego, imam pitanje a vi to vjerojatno najbolje znate, pošto sam ja tek danas krenila na UN dijetu... Da li se obroci svaki dan moraju u baš isto vrijeme jesti? Npr. jel mogu jedan dan doručkovat u 8, a drugi u pola 10... Ili se mora sve u isto vrijeme svaki dan...
Nadam se da ćete mi pomoći...
Pozdrav!
21.03.2007. (14:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Butterflies are beautiful...
E, ljudi ovo nikako da saznam: ZAŠTO SE JUHA MORA POPITI I MORA LI JE SE OBAVEZNO JESTI??
21.03.2007. (15:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
lorraine
Srecom, ovdje gdje zivim, mogu biti vodu iz pipe (spine, whatever), sto se bas ne moze reci za cijelu Ameriku. No svejedno, radje pijemo onu filtriranu iz frizidera (pipa na fridgeu ;)) ili kupovnu. Fali mi moja Rijecka voda, definitivno ;)
21.03.2007. (15:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
45-eta
trebam hitno odgovor- smije li se jesti košpice od tikve, lješnjaci etc. bilo koji dan .......tnx
21.03.2007. (16:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Butterflies are beautiful...
@45-eta za koštice neznam, ali lješnjake jedi za voći dan...
21.03.2007. (18:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Angie
e moji ljudi a kakva je tek situacija na oticima,septičke jame u zemlji bez betonaže pet metara od jame cisterna koja skuplja vodu(kišnicu) a 4,5 metra bušotina u zemlji do prirodnog toka vode,ljudi su poludili.
Hleče ma iskreno nikada nisam voljela te niskog struka s obzirom na visinu i građu najdraže su mi one in the middle ali te se sve teže nalaze ako su imalo trendi,šareno izbjegavam oduvijek i prugice nekako mi baš ne leže.zapravo ja sam čudovište koje se najbolje osjeća u crnom pa se tjeram da ponekad obučem boju ,evo upravo crveno na meni ,no važnije je da je to crveno broj 40:)))))
@dem s obzirom da je hitno nadam se da te neću uvrijediti odgovorm @45-eta-
bučine sjemenke da jednako kao i koštunjavo voće ali jedino kao međuobrok voćnog dana,1 žlica bučinih neslanih sjemenki ili 6 jezgri oraha ili lješnjaka.
21.03.2007. (19:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
izazov
zanimljiva mi je ona slika debljanja... kod mene je išlo dosta ravnomjerno jer se masnoća hvatala na "pripremljen teren" tj. na (tada) razvijene miške. Strah me izmjeriti obujam natkoljenice jer bi ispao kao onaj M. Filipovića hehe (samo ovaj put manje miške više masti) :)))) polako,polako, doći će i to na red.. :))
21.03.2007. (20:06) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
???
[B]POSJETITE MOJ BLOG :D
21.03.2007. (21:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
doda na un dijeti
voljela bi postati vašim članom..krenula sam na un-dijetu i zaista trebam podršku...
21.03.2007. (21:58) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
stella
...eto i mene...prolistala sam u dućanu prije nekoliko sati,novu (valjda je najnoviji broj) Tene...i vidjeh rubriku o UN dijeti sa nekim receptima...pitanjcima čitatelja...spomenut je i ovaj,sada već,proslavljeni,blog...pa mi je baš drago...
toliko toga zanimljivog (teme),a i zanimljivuh komentara...sada mi već treba i dodatnog vremena ha ha,da sve iščitam i još i počnem-primjenjivati...
Ukratko,stanje sa današnjim danom je 75 kg.Znam da je početak bio 86,no realnije bi bilo 84,jer one dvije rti kile sigurno su voda...ja kad se najedem odma ode kila gore,ali i kila dolje do jutra...ha ha.Želim reći da mi je doista drago da postoji ovo mjesto ovdje gdje se može naći puno pametnih stvari,ali i velika podrška i utjeha dobrih ljudi...Mislim da je još važnije da se nastave javljati oni koji su postigli svoj cilj...sa savjetima kako ga održati do kraja života...da se cilj pretvori u nešto konačno...do kraja života...u stil življenja,a ne u muku...
I mislim da bi bilo sjajno da se jednom okupimo u stvarnosti,koja bi to fešta bila,a i koliko puno ljudi!!!Morali bi "iznajmiti" čitav jedan stadion ili ogromnu dvoranu!!!Laka noć svima,čitamo se i dalje,svima puno uspjeha želim!!!
21.03.2007. (22:59) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
....Demjan
@Ljelja, i od nas je pokriveno i kuham na toj vodi, samo je ne pijem.
@JJA, dogovoreno :)
@Ledena je pravi znalac, rekla sam ja ;)
@× I Hope I Can Make It ×, definitivno treba imati ritam, ali ne mora biti u minutu. Samo nemoj da si jedna od onih kojima dijeta ne treba.
@UN-ovka, ništa se ne mora, ali je netko tko je sastavljao ovu dijetu, odnosno nedijetu, radio to prema potrebama organizma, radi poticanja metabolizna pa eto razloga :)
@Angie, samo daj, nemam apsolutno ništa za protiv :D
@Izazov, biti će prilike i za pohvaliti se mišićima :D
@Doda, dobrodošla!!!!! Tu smo, kad god nas trebaš!
@Stella, hvala za ovu informaciju i sretno tebi i dalje!!!!!
21.03.2007. (23:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...