OBAVEZNO SREDNJOŠKOLSKO OBRAZOVANJE

,marginalnadrustvenakronika.blog.hr" /> <p style="text-align:center">OBAVEZNO SREDNJOŠKOLSKO OBRAZOVANJE</p> - marginalna društvena kronika - Blog.hr - komentari na post

Komentari

marginalnadrustvenakronika.blog.hr

Dodaj komentar (52)

Marketing


  • teuta

    Kod tebe opet vrlo zanimljivo, prijatelju. Hm, što sada napisati. Ja sam u svakom slučaju da se mladi školuju, to bi ujedno značilo da podržavam tu ideju. Međutim, nisam baš sigurna koliko će taj prijedlog (kad i ako saživi) biti uspješan i učinkovit s obzirom da se spominju sankcije itd.
    Recimo već odavno je osnovno obrazovanje obavezno pa ipak još ima i onih koji nisu završili osnovnu školu. Na neki način, više bih voljela da sve to ostane na dobrovoljnoj bazi s time da mladi sami kroz osnovno obrazovanje i mogućnosti zapošljavanja sami dođu do tog zaključka da bi se trebali obrazovati. Ali nažalost, toga kod nas još nema. Dakle, da skratim...u biti jesam za taj prijedlog...ali svakako bi se trebalo više učiniti na tom planu da mladima omogućimo nakon obrazovanja i neki, donekle, siguran posao. Ovako kako jeste...crno se piše mladima ali i svim ostalima. U vezi mog posta...hvala prijatelju na tom lijepom komentaru. Uh, stvarno ću postati bahata, ha ha ha. Cmokkkk.

    avatar

    17.03.2007. (15:24)    -   -   -   -  

  • zephyrhymes

    hmm, da konacno neki pametan prijedlog Primorca... jos kad bi se to provelo u djelo... ali o tom potom. ne mogu vjerovati da su se profesori tako negativno postavili u pogledu obveznog skolovanja. povrijedjen ego-ha ha! u svakom slucaju nece profesori vise moci koristiti onu otrcanu izjavu "srednja skola nije obvezna" :)
    mozda nisu svi za sve, ali ne mozes nekome uskratiti pravo na skolovanje i znanje. niti mozes natjerati nekog na ucenje, cak ni kojekakvim sankcijama.. i dalje ce biti markiranja, mozda cak i vise nego sad.
    mda, vrlo diskutabilno pitanje.. mislim da sam za :)

    avatar

    17.03.2007. (16:04)    -   -   -   -  

  • aquaria

    Sad si zagrebao temu o kojoj se mogu napisati stranice i stranice. Nedavno sam napisala dva posta na tu temu, iako nije izravno ova koju ti obrađuješ. Nitko normalan se ne protivi obrazovanju kao takvom, no nama starijima, pa i nešto obrazovanijima i upućenijima, ova stvar ponajprije djeluje jako zbrzana u izbornoj godini (bolje da ne znaš na osnovu čega naše školstvo, ali i drugi sektori ulaze u reforme kojima bi trebalo vrlo ozbiljno pristupiti), a kao drugi protuargument možemo navesti da upravo zbog te kaotičnosti stvar opasno smrdi na tzv. šuvaricu koja je upropastila čitave generacije, a bila je također dobro i pozitivno zamišljena kao uvođenje desetogodišnjeg obrazovanja sličnog onom u Njemačkoj. Naši susjedi Slovenci svoj su sistem 3x3 vrlo postepeno, najprije eksperimentalno uvodili u praksu. Isto je kod njih bilo i s uvođenjem državnih matura. Mogla bih o svakoj od tih rečenica još puno toga napisati. Susjede navodim kao primjer države koja je te reforme izvela relativno nedavno i s iste polazne točke na kojoj smo i mi bili prije petnaestak godina, dok su u zapadnim zemljama ti trendovi već dugo prisutni, a i poklazišna točka im nije bila slična našoj. Kod nas se netko sjeti da bi nešto bilo dobro i umjesto da se napravi plan kako da se ta dobra ideja dobro provede, svi oduševljeno skaču na glavu u novitet i razbijaju se na plićinama, slikovito rečeno. Mislim da je to glavni razlog skepsi s kojom je prihvaćen taj novitet. Sad te lijepo pozdravljam i idem dalje, moram pohvaliti tvoju temeljitost u pristupu svakoj temi koju si dosad birao :))) Pozdrav! :)))

    avatar

    17.03.2007. (17:34)    -   -   -   -  

  • vanilla

    choco:)
    Nije tako zabavno uz nju. Izgubi se nakon 5min, ako je pitaš što sam joj malo prije rekla, zablokirat će. Nezna se razg. o nikakvoj normalnoj temi, pa samo sjedi s nama u kafiću dok se mi cerekamo ili ogovaramo ... :)
    Nedavno smo se zajebavale za mediće koje smo imale kao male. Frendica je 15 min. govorila o svojoj lutki, ja sam iz zajebancije govorila da sam imala kokoš za ljubimca (20min) uz histerični smijeh i dobacivanje, a onda sam 5min. pričala o svom plišanom mediću. Da bi Piva na pitanje, kakvog je ona medića imala, odgovorila samo- "ZELENOG".
    Smiješno ali žalosno! NO, tatica joj ima love, pa vjerujem da će se snać u ovom okrutnom svijetu.....

    avatar

    17.03.2007. (17:51)    -   -   -   -  

  • vanilla

    choco :)
    A za obaveznu srednju- GLUPOST. Tako će taj stupanj obrazovanja biti uobičajen i ako ćeš htjet normalan posao MORAT ĆEŠ na višu ili fax. Danas još kako-tako možeš i sa srednjom nać posao za preživit, ali kad i srednja postane obavezna, nahebali smo!!!
    Na kraju ćemo se tako zajebat, da ćemo za 15 god. odlučit da čovjek ide do kraja svog života u školu... A JA JEDVA DA PROŽIVIM I OVO MALO ŠTO MI JE SREDNJE OSTALO....
    a tek onda fax..... wenn will it be the end???????

    avatar

    17.03.2007. (17:55)    -   -   -   -  

  • promatram, razmišljam

    Temeljit post, ideja dobra ali treba reći da naš ministar nije izmislio toplu vodu. Mislim da skoro sve zemlje u svijetu imaju desetogodišnje ili dvanaestogodišnje školovanje. Ako je Slovenija nešto dobro uradila, to je uradila sa svojim školstvom. Treba samo malo proučiti, analizirati druge i izvući što bi bilo najbolje za nas.
    Ovaj postotak sa nezavršenom osnovnom i srednjom školom ... to nije problem od jučer a i migracije stanovništva su sigurno povećale postotak.
    Djeci u OS su natrpali torbe ( jadna dječica slomit će leđa) ali znanja, rekla bih, baš i ne, a u srednjim školama idu sa nekoliko bilježnica i nitko ništa ne govori !

    Promjene udženika pune kase izdavačima ali nitko ne vidi koliki je tu problem obiteljima. Više od dvije trećine stanovništva teško sebi može priuštiti osnovne potrepštine a kamo li knjige.
    Trebali bi imati više strukovnih škola i iznaći mogućnost zaposlenja takvoj djeci.

    Ono što je najvažnije a što nedostaje u našim školama jeste dostojanstvo učitelja, nastavnika i profesora. Za malo novčića kod naših prosvjetara dobije se bolja i prolazna ocjena što će uskoro postati najveći problem, onaj tko ima novaca, školuje se, ima diplomu, znanje je upitno i zbog toga postajemo država u kojoj cvjeta narkomanija i kineski dućani.

    Uhvatila tipkovnicu i ne puštam je ... lijep ti pozdrav šaljem.

    avatar

    17.03.2007. (18:42)    -   -   -   -  

  • ...indigo...

    Uh,uh...dok spomeneš Primorca,znam da se ništa dobro ne sprema...Prije svega,da jasno i glasno kažem da sam u svakom slučaju za što više obrazovanih u Lijepoj našoj,jer od statistika koje čujem po tom pitanju,posramim se što živim ovdje...Ali,ja tog čovjeka stvarno ne razumijem...Živio je negdje u nekoj pripizdini,došao u Hrvatsku samo tako i počeo nama soliti pamet kako bi se trebali školovati.Daleko od toga da reforme nisu dobrodošle,ali ih treba znati provoditi...Bacio nas je u Bolognu,a fakulteti uopće nisu bili logistički spremni. Sad trlaji o obaveznoj srednjoj školi,a što je sa nekakvim prijelaznim razdobljem,sa uhodavanjem,osiguravanjem financijskih sredstava,stručnog kadra?? To mi izgleda ovako,Primorac kad hoće-odmah hoće...A u svemu tome,nitko nije spomenuo koliko će trpiti kvaliteta srednjoškolskih programa. Da se ne bi s nama dogodilo kao sa Amerima u javnim srednjim školama,gdje maturant jedva zna čitati...Uh...

    avatar

    17.03.2007. (18:45)    -   -   -   -  

  • Ninja turtlacha

    Ja sam totalno za uvođenje obvezne srednje škole,ali iz čisto sadističkih razloga. Ako ja moram ići 4 god. u školu samo zato da bi mogao još minimalno 5 godina poslije toga provesti na predavanjima onda se i ostale ljenčine i zgubidani moraju patiti u školskim klupama barem 3 godine poslije osnovne .Šalim se naravno. Lijepo je vidjeti da je i Primorac u stanju mudro zboriti, iako nisam siguran da je to 100% njegova ideja.Uvođejem tog zakona došlo bi do stanovitog povećanja u broju učenika, pa tako i razreda što bi nekom logikom vodilo i do novih radnih mjesta za mlade profesore.A osim što bi se otvorilo i poneko radno mjesto povećao bi se i broj kvalificiranih radnika što bi uz pokoju pametnu investiciju države moglo potaknuti i razvoj gospodartva. Ali s druge strane ja sam imao 2 iz logike pa su to možda čiste nebuloze.

    avatar

    17.03.2007. (18:48)    -   -   -   -  

  • feby

    ministar Primorac ima u glavi zbrku oko obrazovanja uopce, svoje nadasve cudne ideje s vremena na vrijeme prezentira medijima, vladi ... uopce je tesko razumijeti da jedna zemlja koja svima silama tezi nekim zapadnim integracijama uopce razmislja o donasanju ovakvih zakona, jer poznato je iz prakse da su zakoni uvijek i za to da se prekrse. donasati zakone o obavezi skolovanja je paradoks, nebili tome trebalo teziti cijelo drustvo, a da to ne zvuci nimalo utopijski, djeca bi trebala u osnovnim skolama biti pod nadzorom tako osposobljenog kadra koji ce ih usmjerititi u zelji za daljom edukacijom, a prisiliti ih zakonima na istu...to je strasno razmisljati u takvom pravcu, to zapravo znaci jedno da oni ljudi koji su u mogucnosti donasati zakone imaju takvu predodzbu o strukturi svog naroda... zar uopce postoji mladi covijek koji ne bi htio imati obrazovanje? trebalo tu djecu, tu buducnost ovog naroda usmjeravati prema samo jednom cilju: zelji i potrebi za edukacijom. ne, ja uopce ne mislim da ima ikakve potrebe za donosenjem zakona o obaveznom skolovanju, postoji samo potreba da se u samom startu djeca tako stimuliraju da im upis u srednju skolu bude samo nova skolska godina u drugom ambijentu, s drugim predavacima i drugim usmjerenjem. ukoliko uistinu postoji potreba da se to zakonski regulira onda ministarstvo prosvjete ima ozbiljan problem sa svim onim ljudima koji kao ucitelji, nastavnici sudjeluju u odgoju i osnovnom obrazovaju djece, u tom slucaju sigurno bi bilo potrebno donesti neki novi zakon, ali onaj koji bi redovno kontrolirao rezultate ucitelja, nastavnika u odnosu na populaciju djece koja im je dana na odgoj i skolovanje

    avatar

    17.03.2007. (19:05)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    OMG, koliko primitivizma na 1 mjestu!Ne tvog nego onih o kojima pišeš :) Prvenstveno političara snobova koji tako olako daju svoje opaske, a trebali bi prvo pogledati sebe. Najviše mrzim kada netko generalizira bez razmišljanja i onda još, k tome, izjavi tako pretenciozne stvari da bi ih se posramio i 1 osnovnoškolac. Zašto bi djeca koja nisu namjeravala ići u srednju bila nužno problematična? Neki nemaju novaca, neki su udaljeni jako od najbliže škole, neki imaju obiteljske probleme, neki jednostavno nisu tako odgojeni. Ako je netko kriv, onda su krivi roditelji jer mnogi djecu ne potiču na ništa pa djeca naslijede njihovu pasivnost. I onda se svi jednoga dana žale kako nemaju novaca i traže od države da ih uzdržava, a odgojeni su tako da se ne potrude da taj novac i zarade. Jedna od takvih 'odgojnih' metoda je i nepoticanje djece na srednjoškolsko obrazovanje. Dakle, nisu ni ta jadna djeca kriva, koliko roditelji.
    A profesori bi trebali biti sretni jer bi se tim programom povećao broj učenika, a samim time
    se otvorila i nova radna mjesta za njih, no oni također imaju tendenciju da ne rade ništa ili sa što manje učenika, a da im plaće rastu. To je općenito problem u RH - svi bi novaca, a ne bi radili, no to tako ne ide. Ne nažalost, nego srećom.
    Apsolutno se zalažem za obvezno srednjoškolsko obrazovanje jer bi se time, makar malo, proširili vidici te djece, promijenila bi im se sudbina bar donekle, što bi tek kasnije shvatili.
    I zaključit ću s onim glupavim argumentom da 'nije svatko za sve' i ironično ću upitati 'a je li svatko za život na grbači poreznih obveznika?'

    avatar

    17.03.2007. (19:39)    -   -   -   -  

  • dejmon

    Ja bih revolucionarno izmijenio srednjoškolsko obrazovanje. Ne toliko lupanja nepotrebnog gradiva jer mozak ne drži toliko informacija i zato se hard disk čovjeka vremenom prazni, a više bih punio i razvijao mladi procesor - brzinu kvalitetnog i kreativnog razmišljanja. Mladi ljudi moraju sami obrađivati teme, pisati, razmišljati, proučavati, dok oni koji to ne žele , oni se moraju učiti struci, vježbati, raditi, učiti zanat. I jedni i drugi jednako su vrijedni društvu i sebi.

    avatar

    17.03.2007. (20:53)    -   -   -   -  

  • Marginalna Društvena Kronika

    @ teuta. Istina, sankcije su ono nešto što nad ovim cijelim projektom stavlja jednu sjenu, ali sankcije postoje ukoliko se ne ide u osnovnu školu i onda se postavlja pitanje: "Zato bi osnovna škola trebala biti obavezna, tj. zašto jest obavezna, a srednja nije, tj. zašto, po kojoj logici to ne bi trebala biti? Sankcije postoje ukoliko se ne ide u osnovnu školu i isto tako one bi postojale ( ukoliko sednjoškolsko obrazovanje postane obavezno ) ukoliko se ne bi pohađala nastava u srednjoj školi. No, ruku na srce, završavaju li sva djeca čak i obaveznu osnovnu školu, odgovor je ne i što im se događa, ništa konkretno. Tu i tamo zapisnik od socijalne službe, prijetnje, bla bla bla... - Apsolutno se slažem s tobom da bi to trebalo biti na dobrovoljnoj bazi, ali s ovim brojkama koje su pravi indikator lošeg stanja govore dovoljno o tome. Negdje leži problem, samo ga treba pronaći. Ako već ne ide dobrovoljno, jednostavno je potrebno na ovaj način prisiliti ljude da shvate da se radi o njihovom životu.
    @ zephyrhymes. Teško da je to Primorčeva ideja. :) Al' svaka čast što se odvažio krenuti u realizaciju istog. - Markiranja će sigurno biti, biti će i onih koji sigurno neće pohađati školu i proći će "nekažnjeno", no mi moramo imati na umu da je 1,6 milijuna građana previše.
    @ aquaria. Istina, moglo bi se ovo protumačiti kao predizborni trik, no teško da se radi o tome jer ovaj prijedlog nije prvi puta predložen u Sanaderovoj Vladi, štoviše, o njemu se raspravljalo puno puno prije. - Spominješ eksperimentalno uvođenje, tj. postepeno, no to također ništa ne bi riješilo, a najbolji primjer jest uvođenje HNOS - a koji je isprva provođen u samo nekoliko škola, zatim u 50 škola da bi se uveo u cijeloj državi i pokazao kao odličnim projektom. No, koliko je HNOS dobar projekt veoma je upitno jer sve i jedan učitelj u osnovnoj školi s kojima sam razgovarao ( a hvala Bogu razgovarao sam s mnogo njih ) mi je rekao kako je taj projekt čisti promašaj koji jednostavno ne može zaživjeti u školama. Ista stvar je bila i s Bolonjom. Bolonja je odličan sistem, ali ruku na srce ( razgovarajući s kolegama studentima s drugih fakluteta ) on jednostavno ne može zaživjeti u RH u ovim uvjetima. Bolonja savršeno funkcionira na privatnim studijima, i na rijetko kojem državnom, ali u širem području taj sistem nije prilagođen ovim uvjetima. Mi radimo ne znam kolike urnebesno smiješne dovorane za svjetsko natjecanje u rukometu dok studenti sjede na podu i slučaju predavanje u prostoriji namjenjenoj za 100 učenika, a u kojoj se u jednom trenutku nađe i do 200 ukoliko ne i više. - Što se tiče uvođenja državnih matura, to je čisto bacanje proračunskog novca koji je mogao biti iskorišten puno pametnije. Što se dogodilo! Srednjoškolci će pisati mature koje praktički ne utječu na ocjenu, a određeni fakulteti neće gledati rezultate tih matura nego će zadržati vlastite prijamne i što se onda napravilo! NIŠTA! U ovoj državi imamo problem neorganiziranosti. Novaca imamo, itekako, ali imamo i nesposobne ljude koji ne znaju raditi svoj posao. Teško je uspoređivati jednu susjednu Sloveniju s nama koja je, htjeli mi to priznati ili ne, daleko daleko ispred nas u gotovo svim standardima, pa tako i u onim obrazovnim. Hrvatska će morati nešto napraviti po pitanju obrazovanja, makar to bilo ono produživanje onovne škole na još godinu ili dvije, ali to je apsurno jer osnovna škola nije kvalificirajuća škola, već opća.
    @ blogmasters. A čuj, danas ukoliko želiš koliko toliko živjeti kao gospodin jednostavno moraš imati završen fakultet ili neku višu školu, jer i sa fakultetom je danas teško, a kamo li bez njega. Konkurentnost je velika, a ljudi ne gledaju unaprijed, kada ( ukoliko! ) uđemo u EU, Hrvatska će postati tržište cijele Europe, što znači da će jedan obrazovaniji Francuz/Poljak/Slovenac/Mađar itd itd... koji je obrazovaniji prije dobiti posao u RH nego li Hrvat koji nema ništa od toga.
    @ promatram, razmišljam. Istina, Primorac nije prvi koji je predložio tu ideju, samo što je on prvi koji je krenuo u konkretnu realizaciju tog projekta. Odlično rečeno, naš opći sustav školovanja je poremećen i jedan od lošijih koliko god se mi njime hvalili. Mi trebamo detalju reformu školstva s konkretnim pomacima. - A da se zarađuje na izdavaštu školskih udžbenika, naravno, i to je žalosno. To je svojevrsna javna tajna. Ja osobno da imam novaca bih se školovao u privatnoj školi, a ne u državnoj, jer u privatnoj bih naučio puno više, a i imao bih na kraju puno veće mogućnosti. I svatko tko kaže da to nije istina jednostavno nije u pravu. Imam prijatelja koji pohađa privatnu školu i ide u razred u kojemu sjedi 7 - ero učenika i kaže da ono što oni rade jednostavno njih izgrađuje kao osobe i daje im pravo znanje, te da će oni biti pravi konkurenti učenicima iz državnih škola kada će se upisivati na fakultete. I ja tebi šaljem jedan veliki pozdrav! ;)

    avatar

    17.03.2007. (21:18)    -   -   -   -  

  • Marginalna Društvena Kronika

    @ ...indigo... Jesam se nasmijao kada sam pročitao tvoju prvi rečenicu. :) Iskreno, tako nekakvo mišljenje i ja posjedujem. On je izvrsan znanstvenik kojega ja cijenim, ali kao ministar se jednostavno ne snalazi. Što se tiče Bologne, to je ono što sam napisao gore u komentaru Aquarii. Bologna je odličan sistem, ali jednostavno on ne može «zaživjeti» u ovom okruženju. – Shvaćam skeptičnost, ali jednostavno se moramo pomaknuti s ove točke neobrazovanja zbog koje se i ja osobno posramim što živim u državi u kojoj je tolika stopa neobrazovanih i nepismenih.
    @ Ninja turtlacha. hehehe... Ovo mi je dobro, čisto iz sadističkih razloga. :) Bez obzira što si imao 2 iz logike mudro zboriš. Zdravo logički, uvođenjem ovih 15% učenika došlo bi do otvaranja novih mjesta u školama, otvaranja radnih mjesta za te učenike i to u onim kadrovima u kojima ih danas nedostaje. ( U postu sam naveo gdje ih fali i zbog kojeg razloga Vlada radi na tome da se uvde obavezno srednjoškolsko obrazovanje. )
    @ feby. Ne bih se složio da Primorac nema dobre ideje, štoviše, ima izvrsne ideje, ali on i njegova ekipa jednostavno ne znaju provesti neke ideje u konkretna djela. Bologna – odličan sistem, ali u RH jednostavno ne može funkcionirati, HNOS se i dan danas predstavlja kao savršenstvo, ali većina učitelja će kazati suprotno, pokušaj uvođenja desetogodišnjeg obaveznog obrazovanja i tu je mnoštvo bune. To su sve odlične ideje, ali one nikako do sada nisu konkretno realizirane u pravome smislu. Sve se to svodi na svojevrsno zadovoljavanje forme. – Apsolutno se slažem s tobom da bi djeca već u osnovnoj školi trebala biti motivirana za samostalo odabiranje daljnjeg obrazovanja, ali situacija je sasvim drugačija. Ljudi što prije žele pobjeći iz škole, a zašto! Sve je jasno, mi imamo onaj štreberski sistem koji je veoma loš i koji ne pruža mnogo. – Odlično i ključno pitanje je koje si ti napisala: «Zar uopce postoji mladi covijek koji ne bi htio imati obrazovanje?» Istina, nama je potreban jedan sustav u kojemu bi se učila i stvarala želja za učenjem, a ne čisto štrebanje od kojega, i sasvim logično, svi bježe od toga. HRVATSKA IMA DALEKO NAJLOŠIJI SISTEM OBRAZOVANJA U EUROPI, a smiješna i apsurdna je činjenica da se mi time toliko hvalimo uokolo. Pa zar to ne govori dovoljno o tom problemu i onima koji drže naše obrazovanje u vlastitim rukama. A i kada već težimo EU onda se moramo prilagoditi i njihovim uvjetima, jer u Europi je smiješno samo osam godina obaveznog obrazovanja i to u sektoru osnovne škole gdje se ne kvalificiraš ni za što.
    @ KinkyKolumnistica. Primitivizam u redovima političara je veoma često dolazila do svog vrhunca. Zapravo, kada pomisliš kako ne mogu dalje, oni još dublje uđu u svoj primitivizam. U prijašnjim postovima sam također naglasio kako ne podnosim generaliziranje, a sudeći po svemu, u ovom slučaju mnogi generaliziraju. – Veći će problem po državu i cijeli narod biti ukoliko će morati ne znam koliko ljudi držati na svojim leđima zbog njihove neobrazovanisti, nego da se sada konkretno nešto napravi. Zanimljivo je da ljudi nikada ne znaju gledati malo dublje u problematiku, nego se ograničavaju i to je žalosno. A takav vid razmišljanja ne dovodi do napretka, nego do stagniranja i opadanja kvalitete. – Apsoltuno se slažem s tobom da postoji problem «nepoticanja» od strane osnovnoškolskog obrazovanja i njihovih učitelja/profesora. Imam osjećaj da ih samo odguravaju da završe osnovnu i da se negdje zaposle. Koliko sam samo puta naišao na omalovažavanje koje su trpile moje kolege zbog njihovih problema ili poteškoća i naravno da takvo «stimulativno» ponašanje nikoga normalnog neće potaknuti na daljne obrazovanje. Tvoj cijeli komentar je i više nego savršen, ali zadnja rečenica kojom si zaključila cijeli komentar je veoma blizu savršenstva. Svaka čast!
    @ Dejmon. Sve što si rekao stoji na mjestu i mislim da je to temelj od kojega bi se trebalo krenuti u reformu školstva. To je ono što sam i sam rekao, čisto lupetanje, mi posjedujem onaj «štreberski» sistem u kojemu se uči napamet kako bi se dobila dobra ocjena i kako bi se prošao razred, a odmah drugi dan mnogi zaborave i više od 90% onoga što su «učili». – Veoma mi se svidio tvoj prijedlog da mladi ljudi trebaju sebe otrkivati i učiti kroz jedan kreativan vid i način rada, ali nažalost ova zemlja nije spremna na jedan takav sistem. Ponavljam nažalost!

    avatar

    17.03.2007. (21:19)    -   -   -   -  

  • aquaria

    Ma slažem se ja u potpunosti s tobom, i po onome što si rekao u postu i sad u komentaru. Pazi da ne misliš da se i inače uvijek sa svime slažem ;) No i meni je teško objasniti sve na zadovoljavajući način u komentarima, tim više što o sebi ne želim javno previše reći. Pozdrav!

    avatar

    17.03.2007. (21:28)    -   -   -   -  

  • Ono što nas ne ubije to nas jača

    nice blog...
    navrati do mog..pa ostavi koji komentar..
    lijep pozdrav

    avatar

    17.03.2007. (21:37)    -   -   -   -  

  • greentea

    "mladi ljudi trebaju sebe otrkivati i učiti kroz jedan kreativan vid i način rada, ali nažalost ova zemlja nije spremna na jedan takav sistem. Ponavljam nažalost!".......ZAŠTOOOOOO??!!
    zašto, dovraga, ova zemlja nije spremna ni zašto što zaista valja, a za sumnjive bedastoće jeste? u ovoj zemlji više ni osnovna škola nije besplatna (ako je ikada i bila, ali ipak ...), a ima dosta ljudi koju svoju djecu jedva proguraju kroz nju-financijski. i sad netko misli da je kiki-riki tome dodati još nekoliko godina! uvedimo najprije zaista besplatno osnovno školovanje, pa onda može još i srednja kao obavezna. iako se ovakvim načinom nastave sve teže djeci prenosi znanje...dosadno je i zaglupljujuće učiti na način kako se to kod nas sada radi i nimalo me ne čudi što klinci bježe s nastave, a često niti ne završavaju školu.
    ne postoje sankcije za nepohađanje osnovne škole - ono na papiru se ne računa.
    i uostalom, nema konja kojeg se može natjerati da pije vodu...iako ga silom možete dovesti do bare. ne?
    i još jednom: način rada u našim školama je fuj! imamo poprilično profesora koji nisu dovoljno dobri za rad s djecom. dobar profesor nije svatko tko završi odgovarajući fakultet.
    dakle: najprije besplatna osnovna škola, zatim znatno kvalitetniji profesori koji znaju razvijati dječju kreativnost...i tada će klinci i samo željeti u srednju bila ona obavezna ili ne.
    ne volim ništa što se mora. učinite da to želim.

    avatar

    18.03.2007. (00:14)    -   -   -   -  

  • More ljubavi

    Još od vremena kada je Šuvar sjebao školstvo pokušava se učiniti nešto da se to školstvo napokon podigne na jedan kvalitetan nivo. Sada kada se moramo prilagoditi Europi prilika je da to naše školstvo napokon postavimo na zdrave noge. Nadam se da će ipak biti dovoljno pameti da se to učini na ispravan način....Pozdrav

    avatar

    18.03.2007. (09:38)    -   -   -   -  

  • Inhabitant of Zagreb

    Pozdrav! Našao sam tvoj link na Tportalu pod preporukama blogova. Zanimljivo! Što se tiče srednješkole kao obavezne, mislim da bi to trebalo biti na dobrovoljnoj bazi jer ipak prisiljavanjem se nikada ništa nije dobilo. Zapravo je, ali kratkotrajno. Meni je jasno da je situacija loša, ali tomu su krivi i profesori koji ne potiču mlade. Tu je veliki problem, treba nam reforma kako si i sam napisao. Vidjeti ćemo što će na kraju ispasti. Pozdrav!

    avatar

    18.03.2007. (09:43)    -   -   -   -  

  • tragicnamisao

    Prije svega je upitna provedba. U srednjim školama, pogotovo strukovnim već sada je dominantna loša radna atmosfera, gotovo nemogući uvjeti rada za profesore koji se suočavaju sa bezobrazlukom pa čak i nasiljem učenika. Nekada je učenik koji se žalio roditeljima da su profesori nepravedni dobivao batine kod kuće s objašnjenjem da nisu oni nepravedni baš prema njemu/Peri/Marku već da on ne uči. Danas roditelji maltretiraju profesore uvjereni da oni imaju baš nešto protiv njihova sina koji vjerojatno po cijele dane igra kompjuterske igrice, a navečer pije po parku i uništava javne površine. Mjera ukora i nakon toga isključenja iz škole uobičajena je zaštita školskih djelatnika i školske imovine od mladih ljudi koji odabiru put društvenih margina, a u obitelji nisu stekli norme uljuđenog ponašanja. Kako će se škola štititi od delikvenata ako ih ne može isključiti? Ako odu u drugu školu problem ostaje. Kriminalac, kradljivac, prostituka, ovisnik ili neka druga kategorija problema društva se ne postaje u zrelim godinama već u doba puberteta. Što će se postići držanjem ljudi s margina društva u srednjim školama? Uništavanje školske imovine. Daljna negativna selekcija u prosvjetnim kadrovima. Učenici koji ozbiljno shvaćaju školu ili barem oni prosječni biti će maltretirani i ometani od strane onih koji se sada nalaze po ulicama ili popravnim ustanovama. To može voditi jačanju privatnih škola čime će roditelji nastojati odvojiti i zaštititi normalnu i ambicioznu djecu te im pružiti pristojno obrazovanje. To onda može uništiti ovaj socijalni model našeg obrazovnog sustava i povećati socijalne razlike među građanima.
    Drugi problem su rezultati. Jedini rezultat će biti smanjenje nominalno neobrazovanih, ali neće nužno omogućiti bolje snalaženje ljudi na tržištu rada. Kvaliteta obrazovanja će zbog spomenutih okolnosti opasti. Valja zaključiti da i problem delikvencije i problem loše obrazovne strukture treba rješavati na drugačiji način. Osim toga, jačati će se usmjerenja za intelektualno ne pretjerano zahtjevna zanimanja poput konobara i trgovaca te na taj način jačati sluganska zanimanja i sluganski mentalitet u Hrvatskoj što odgovara vlasnicima krupnog kapitala. Koji će ionako djecu školovati negdje drugdje. Obavezna srednja škola još i indirektno mladim ljudima daje pogrešnu poruku: Da će se za njih brinuti netko drugi, tjerajući ih da idu u školu, umjesto da besplatno srednje obrazovanje shvate kao svoju privilegiju, a ne kao svoju nevoljku obavezu. Trebaju shvatiti da moraju biti sami odgovorni za sebe, a mogućnost izbora ne pohađanja srednje škole može ih suočiti s realnošću života i pomoći im u odabiranju pravog puta.

    avatar

    18.03.2007. (10:48)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Hehe, koja fora, da nisi rekao, ne bih nikad skužila da se ispod tih slova kriju linkovi na druge blogere, pa i mene :)) Hvala ti što se rado vraćaš, me too ;)

    avatar

    18.03.2007. (12:34)    -   -   -   -  

  • Monex Martin

    ...to se već davno trebalo uvest...
    ...al ak neko neće u školu, šta mu možeš?!...
    ...i ako ga natjeraš, radit će gluposti pa će ga izbacit?!...
    ...i opet smo na početku...
    ...super ti je post...
    ...pozdravljam...

    avatar

    18.03.2007. (14:02)    -   -   -   -  

  • Athena Air

    Nužna reforma školstva samo je jedna karika u lancu promjena koje bi se trebale napraviti kako bi kroz barem desetljeće mogli imati kvalitetne kadrove i kako bi se uravnotežila ponuda i potražnja na burzi rada. Jer, premda nam školstvo samo po sebi šteka, mislim da je problem u neinformiranosti građana, neadekvatnom obrazovanju profesorskog kadra, pa i neupućenosti tražitelja posla u trendove. Nema nekih anticipiranja budućih potreba kroz razvoj društva, nema promocije marginalnih ili neuobičajenih zanimanja a previše je improvizacija. Apsolutno podržavam svaki korak u reformi koji je utemeljen zdravim razmišljanjem.

    avatar

    18.03.2007. (14:28)    -   -   -   -  

  • vanilla

    čovječe pa ovo su čitavi postovi, pa ja neču predugačko komentirati, sve je to koma s školstvom, otkud nama novci.. vanilla

    avatar

    18.03.2007. (15:27)    -   -   -   -  

  • Majstorica s mora

    Prvo da se zahvalim na posjeti i odgovorim na temu posta...ja sam profesor na faksu, ne poznajem baš stanje u srednjim školama jer nemam djecu koja su završila ili ih pohađaju, ali vidim da svake godine dobijemo sve lošiju generaciju, jedno je nepismenost i neobrazovanost, a drugo je sveprisutna nezainteresiranost i želja za što hitnijim stjecanjem titule i/ili novca...netočna je i ona teorija da se u inozemstvu plaća studij pa se djeca zbog toga trude, jer i oni koji kod nas plaćaju nemaju nikakvu odgovornost prema novcu svojih roditelja, možda bi bilo drugačije da se sami školuju ili otplaćuju kredit za studij...naravno, sad generaliziram, nije da nema drugačijih primjera, ali posljednjih dvadeset godina je stanje sve gore i to nije samo moje mišljenje...a što će biti s novim zakonom pojma nemam, jer i ovaj Bolonjski proces je sve samo ne to, mi donesemo zakone a onda je sve ostalo isto...meni je van pameti činjenica da sa studentima moramo raditi kao u osnovnoj školi, svaki dan ih propitivati i ako ne polože ispit su krivi profesori, po tome izgleda da će i fakultet biti uskoro obavezan...
    I onda o Ujeviću...drago mi je da te je zainteresiralo, ali ne bih mogla to izvesti iz prostog razloga što bi mi bilo žao da ispadne da je bio onakav kakvog ga je moja majka, u vrijeme dok je bila studentica, pa i sama pisala pjesme, opisala, viđajući ga posljednjih godina njegovog života u jednoj dalmatinskoj konobi pokraj Gradske kavane: siromašan, nedruželjubiv, pomalo čudan itd., itd...sigurno da to ne bi bila prava slika i samim tim ne bi imalo smisla.

    avatar

    18.03.2007. (18:40)    -   -   -   -  

  • izazov

    u vezi prošlog posta.. na online stranici večernjeg imaš da su našli nekakav vehabijsk ikamp za obuku terorista negdje u bosni.. skrivali su se po nekim pećinama itd.. sranja budu samo takva u budućnosti ako se ne urazume.

    avatar

    18.03.2007. (19:33)    -   -   -   -  

učitavam...