Komentari

vrgorac.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • emoutofthevee(crofallout)

    samo pozzzz...

    avatar

    03.01.2007. (10:29)    -   -   -   -  

  • VRGORAC

    Evo vidim da se baviš povjesti naše krajne pa često navratim do tvog bloga, jer me zainteresiraju stvari iz povjesti kad se priča o našoj krajni. Želim ti samo skrenit pozornost na to da nisam baš siguran da se piše "Vrgoračkoj", a ne "Vrgorskoj" krajni... možda griješim, nisam siguran ali mi se čini da krivo pišeš...svakako provjeri isključivo u gramatičkim udžbenicima! Sve u svemu nije loš blog samo nastavi!

    avatar

    03.01.2007. (12:51)    -   -   -   -  

  • Vrgorčanin

    Ja uvijek pišem "vrgorska krajina" kao što i vidiš iz naziva bloga. Na mnogo mjesta o literaturi o vrgorcu sam vidio naziv "vrgoračka", ali ako uspoređujemo sa okolnim primjerima, uvijek je metkovski a ne metkovački, pa tako smatram da je vrgorski ispravno. Možda mi je na blogu negdje promaklo vrgorački, ali ja uvijek pišem vrgorski, a što se tiče naziva stanovnika Vrgorca, oni su vrgorčani i vrgorčanke, mislim da tu nema drugačijeg oblika. Hvala na potpori i konstruktivnim kritikama.

    avatar

    03.01.2007. (16:01)    -   -   -   -  

  • NOB-ovac

    Pitaj Đoku jeli VRGORAČKA KRONIKA ili VRGORSKA KRONIKA!!! I nisi me shvatio, ja tvrdim da je "Vrgorska krajna" NETOČNO...pa sam ti predložio da upotrijebiš isključivo GRAMATIČKU, a ne POVJESNU literaturu!!! Ti radi što hoćeš!!! p.s. Metkovački i Metkovski se nemože uspređivati s ovim jer su slične, ali ne iste glasovne promjene!

    avatar

    03.01.2007. (16:31)    -   -   -   -  

  • Vrgorčanin

    Neznam šta bi ti reka. Na zemljopisnoj karti naše županije piše vrgoračka krajina, dok Milivoj Franić smatra da je Vrgorska krajina točno. Fra Vjeko Vrčić je dao naslov svojoj knjizi Vrgorska krajina, dok u zborniku NOB-a za biokokovsko - neretvansko područje iz 1983. godine uglavnom se koristi vrgoračka krajina. Ja ću koristit vrgorska krajina, kako sam od početka radio, dok netko striktno ne odredi što je točno. Ime našeg mjesta je specifično.

    avatar

    03.01.2007. (18:30)    -   -   -   -  

  • Poljičanin

    Ja mislim da se piše Vrgorska (Vr(h)-gorac, na vrhu gore). Da je obrnuto onda bi se i Gorska služba spašavanja zvala Goračka služba, ili morska obala bila bi moračka obala... Al to je samo moje neutemeljeno mišljenje. I zašto si maka moj post o četničkim pokoljima??? Mislim da sam dao neka adekvatna objašnjenja, a ti me kao kolega ispravi ako nisu točna.

    avatar

    03.01.2007. (23:23)    -   -   -   -  

  • vrgoranin

    Evo vidim spominjete imena, pa sam tia reć kako je poznati pjesnik Tin Ujević na kraju svog života rekao kako bi se volio vratiti među svoje "Vrgorane"(a ne kako mi danas govorimo Vrgorčane), ali nek svak govori kako hoće jer neki mogu usporedit sa Metkovčani, ali isto tako nisu "Makarčani", nego "Makarani"...pozdrav

    avatar

    04.01.2007. (12:50)    -   -   -   -  

  • Vrgorčanin

    Ja isto mislim da je vrgorski ispravnije, i toga ću se držat... Poličanine, odgovor na tvoje pitanje nalazi se na tvom blogu.

    avatar

    04.01.2007. (14:45)    -   -   -   -  

  • vrgoračka kronika

    dragi moj NOB-ovac, da pokušam pomoć. s ovim problemom sam se susreo kad sam htio dat naziv svojoj zadnjoj knjizi, pa sam tražio pomoć struke iako sam i sam jezičar. i onda profesorica hrvatskog koja je završila to u Hrvatskoj, mi je pojasnila da je i jedno i drugo književno ispravno i može se koristiti i jedno i drugo, s tim da se je prije uvijek govorilo vrgorski i svi stariji stanovnici i danas govore vrgorski a tek novije generacije upotrebljavaju vrgorački, tako da bi se čak moglo kao ispravnija varijanta uzeti vrgorski, jer se tako kaže od davnina u Vrgorcu, a i svi stariji zapisi koji su uglavnom fratarski i po nekim zemljišno-knjižnim dokumentima se koristi izraz "vrgorski".

    avatar

    07.01.2007. (16:15)    -   -   -   -  

  • NOB-ovac

    Ma Đoko jesi čovik i gotovo, hvala!!! Onda koristi to što već koristiš, a moram priznat da sam i ja čuja za te stare nazive, a vidim da je ode naveden primjer Tina Ujevića koji je reka "Vrgorane"...u svakom slučaju hvala

    avatar

    10.01.2007. (15:28)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...