Komentari

anamarija.blog.hr

Dodaj komentar (33)

Marketing


  • jja

    Meni se isto najvise svidja ona srednja varijanta, iako nema univerzalnih rijesenja. Svaka obitelj je prica za sebe. Nekome zaista ode sva lova na tetu cuvalicu, ali prosperiraju od toga sto imaju kontinuitet u poslu i karijeri, drugima je ovo bas nebitno i nece nikad imati karijeru pa je i tak svejedno ostali doma jednu ili 4-5 godina. I samu me ceka nezivjesna sudbina, olakotna okolnost je da mogu puno toga napraviti i doma navecer...kao sto pises neka zanimanja su povlastena u mnogocemu pa i po ovom pitanju. Po svoj prilici radnica u tvornici na stancirki za normu nece dojiti dijete za vrijeme pauza, a niti moze pola dana rada nadoknaditi navecer iz svog doma. Poznato je da u europskom kontekstu, njemacka ima jednu od losijih obiteljskih politika, pa eto sretno mi bilo! Ne zelim ni misliti da ce ta mama-pauza imati neke visegodisnje posljedice...ne zelim. Jer pobogu cemu sam se onda skolovala, cemu se sad trudim napraviti neki network ako je to sve uzalud? I ako se svi rezultati mogu za godinu dana zaboraviti?

    avatar

    29.09.2006. (16:33)    -   -   -   -  

  • xiola bleu

    2 i pol godine porodiljskog i novcana naknada? Pie in the sky sto se tice UK: tu je 24 tjedna (sa mizernim novcima iliti kao naknadu) i poslije nema cile-mile.

    avatar

    29.09.2006. (16:37)    -   -   -   -  

  • aquaria

    Sjećam se dobro te priče o bivšoj ministrici, ja sam tada pomislila da ja to nikad ne bih mogla napraviti svom djetetu, a imala sam jedno i drugo je valjda već bilo na putu. Nisam joj nimalo zavidjela, malo sam se divila zbog odlučnosti. Kod nas je zapravo problem to što opcija ostanka žene kod kuće nakon porodiljnog dopusta gotovo i ne dolazi u obzir. Iz financijskih razloga, muževa plaća obično nije dovoljna pa žena radi ili službeno ili u fušu kako bi obitelj zadržala kakav - takav standard. Ja osobno moram priznati još jedan razlog - na porodiljnom mi je nedostajala živost i druženje na poslu, bila sam nekako depresivna i sve se sredilo kad sam se vratila na posao. Najvažnije je da žena izabere opciju koja će za nju i za obitelj biti optimalna. Pozdrav! :)))))

    avatar

    29.09.2006. (18:05)    -   -   -   -  

  • Metropolitanka - kronike jedne purgerice

    jao, teška je to odluka... ne znam, mislim da su se Vesna Škare-Ožbolt i Kolinda svojedobno prerano vratile na posao, a nije mi bila jasna ni odluka Karmele Vukov-Colić kad se par tjedana nakon rođenja sinčića vratila na TV ekrane. mislim da bi mama ipak trebala prvih godinu dana ostati s djetetom. znam da su porodiljne naknade nikakve u usporedbi s plaćom, ali ipak, mislim da se za dobrobit djeteta neke stvari moraju i žrtvovati.

    avatar

    29.09.2006. (18:26)    -   -   -   -  

  • ledenaicy

    Možda ću biti dugačka, to je tema koja me uvijek dira u srce, zato jer sam ju, naravno i sama proživjela. Sa dvoje djece za vratom (figurativno, naravno), s tim da jedno nije imalo niti godinu dana, otišla sam raditi za poslodavca za kojeg mnogi u Hrvatskoj smatraju da je odličan, kod kojeg bi svaki mladi fakutetlija dao lijevu nogu da se uglavi i radi..24 sata za njega. I to je tako..
    Nakon dvije godine, ma i prije, ali nisam mogla odustati, treba osigurati egzistenciju, shvatila sam da ništa od svega..prvo, bila sam žensko u muškom sustavu, drugo imajka..a treće u stvarnosti i nisam bila majka onima kojima sam najviše trebala..I tako je to puklo...

    avatar

    29.09.2006. (18:27)    -   -   -   -  

  • trill

    Draga moja, ovo je jedan od najboljih postova šta sam ih čitala u zadnje vrijeme :)
    Znaš, bez obzira na pripremljene sobice za male bebe, za tajnice koje ga/ju pričuvaju, za sve te privilegije koje si neke žene mogu priuštiti, ja to ne bih mogla. Ne znam kako bih mogla raditi, a čujem kako mi beba u drugoj sobi plače. Može osoba biti ne znam kako dobra i stručna, ali onaj dio dječje dobi kad je beba toliko malena ne može joj nitko nadomjestiti majku. Niti posao može majci nadomjestiti dijete. Stvari su meni tu krivo postavljene ili je stvar u prioritetima. Mislim da toliko gube s tim forsiranjem posla da toga nisu niti svjesne.
    Ja sam dala otkaz zbog "razumjevanja" u firmi za mene kao majku s malom bolešljivom bebom. Kakvo dojenje...jedva su me pustili da odem u jaslice kad su zvali da mi beba ima temperaturu. Bili su doduše toliko fer pa su mi napisali da sam tehnološki višak kako bi mogla dobivati nekih 800 kuna mjesečno još godinu dana i na tome sam im zahvalna.
    Posao uz dijete još i ide, ali neka ozbiljnija karijera jako teško. Baš kako si rekla cijena je previsoka.

    avatar

    29.09.2006. (19:07)    -   -   -   -  

  • slaven178

    teško, ali da se uskladiti. teško, s puno truda i odricanja, ali..što prava žena ne bi mogla?

    avatar

    29.09.2006. (20:13)    -   -   -   -  

  • biti bolji-be better

    eto slučajno znam jednog poduzetnika koji je svoju radnicu (trgovac) molio da rodi, povećao joj plaću i na kraju pomogao oko brige za dijete. a ona je htjela da tu bebu eliminira..znate već kako.
    neka je i rijetkost ali ipak se kreće

    avatar

    29.09.2006. (20:32)    -   -   -   -  

  • Don Juan DeMarco

    Žene ne slušaju nikoga, točno znaju što je bitno, ili se varam?

    avatar

    29.09.2006. (23:56)    -   -   -   -  

  • jola

    Uistinu, koja će visoko pozicionirana žena reći da ona uspijeva u tom "žongliranju" samo zato što je visoko pozicionirana. "Utješno" u svemu ovome jest to da je u cijelom svijetu isto. Upravo čitam zbirku eseja Dežurna kučka. Sve smo mi majke iste u duši: bijesne, s grižnjom savjesti i tužne što nam ne uspijeva sve uskladiti.

    avatar

    02.10.2006. (13:04)    -   -   -   -  

  • podrugiput.blog.hr

    Raditi odmah nakon poroda mi je sebično od strane majke. Rano je i nakon godine dana, ali kada se mora, onda se mora. Teško je raditi, ali nije lako niti 24 sata biti doma sa djecom. Jednom sam slušala prijedloge nekih udruga o skraćenom radnom vremenu od 4 sata za žene koje to žele. Tako bi na jednom radnom mjesto mogle raditi dvije žene. Zapravo, jednim udarcem bi se ubile dvije muhe, ali taj prijedlog nije zaživio u praksi.

    avatar

    02.10.2006. (13:43)    -   -   -   -  

  • MonoperajAnka

    jja, ja sam s jedne strane zadovoljna da ovdje postoji mogućnost pola radnog vremena za majke, ali opet ne zaboravi da smo i ti i ja sa muževima koji su na poslu u stranoj zemlji bez ikoga iz familije tko bi mogao uskočiti kada zatreba...A što se tiče obavljanja poslova od kuće...to je s jedne strane prednost, a s druge često klopka, jer se sa djetetom doma teško možeš na neko vrijeme isključiti i zapravo si stalno "stand by" ako nešto zatreba. Mislim da je bolja varijanta otići negdje od kuće, što brže obaviti posao i vratiti se. Vjerujem da tebi neće ta pauza tako drastično naštettiti (uvijek je to stanka koja nosi svoje posljedice u profesionalnom smislu, ali nekim ženama i odgovara kao pauza) jer si već stvaraš nešto prije , a to iskustvo koje imaš ti uvijek ostaje kao neki zalog)))
    xiola, osim humora, glazbe i hrane ne bih mjenjala ove esterajhere u socijalnom smislu niti za jednu drugu zemlju)))
    ledena, tvoj primjer je baš ono što sam imala na pameti kada sam pisala post)))
    Trill, slažem se s tobom o nezamjenjivosti majke (i oca) u tom prvom razdoblju, samo sma htjela navesti kako u slučaju odabira nismo tu sve u jednakoj poziciji. I tvoj primjer kao i od ledena govori o pravom stanju stvari...)))
    Slave, ne znam što je "prava" a što "kriva" žena, znam samo da igranje super-žene često nije dobro za ženinu psihu, ali je slika već ukalupljena jer se po meni žene puno manje bune i više prilagođavaju)))

    avatar

    02.10.2006. (14:54)    -   -   -   -  

  • MonoperajAnka

    biti bolji-oprosti, lijep primjer...moram priznati da sam se i nasmijala jer sam očekivala još na kraju i prosidbu od strane poslodavca.Šalu na stranu, ne govorim ovdje o pojedinačnim dobrim i ljudskim poduzetnicima ili šefovima već o globalnoj političkoj i socijalnoj situaciji i trendovima u društvu po pitanju majčinstva i posla)))
    Don Juan de Marco...nisam shvatila komentar...ALi onako intuitivno mogu pretpostaviti i odgovoriti da veliki broj žena na žalost ne sluša dovoljno sebe, već kako dobro kaže jola "žonglira" između onoga što društvo očekuje...kako bi bile dobre majke, supruge, uspješne poslovne žene i sl...)))
    jola, moram priznati da mi nije "utješno" (znam da nisi milslila doslovce, ali svejedno) da je tako svugdje. To samo znači da imamo jako puno posla...A i u Hrvatskoj je što se toga tiše čini mi se ipak teže, jer ne postojoi baram zakonsak osnova za kraće radno vrijeme koje je npr. u Autriji ipak ostvarivo. Hvala za naslov, potraćiti ću kad stignem...znaš već kako je sa vremenom koej ostaje za čitanje knjiga)))
    pdp, slažem se s tobom da je odmah ići raditi neka vrsta "sebičnosti"...na kraju je to ipak izbor (barem za neke) koji si mogu priuštiti. A o tome da je doma nekada teže biti nego na poslu znam dobor is amam jer sam radila tako da imam oba iskustva. Muškarcima koji dolaze doma zasićeni nakon posla, teško je to shvatiti. Zato sam ja za neku kombinaciju - ničega ne previše niti premalo. Prijedlozi raznih udruga su hvalevrijedni, ali dok to ne zaćivi u glavam političara (namjerno en spominjem političarkwe koje su u manjini) ništ od toga)))

    avatar

    02.10.2006. (15:11)    -   -   -   -  

  • Kućanica u Japanu

    "Sve smo mi majke iste u duši: bijesne, s grižnjom savjesti i tužne što nam ne uspijeva sve uskladiti" - s ovim se posve slazem. Kakvu god odluku mi majke donijele, biti s djetetom full time ili raditi full time, nikad se necemo moci osjecati full ok.

    MonoperajAnka, kako si to dobro rekla u svom komentaru: stand-by mama. Nevjerojatna koincidencija, upravo o tome pisala sam danas u svom blogu.
    Mozda je majkama u Japanu utoliko 'lakse' sto i nemaju pravog izbora. Kad zena zatrudni, prisiljena je dati otkaz jer placeni porodiljni dopust ovdje virtualno ne postoji.
    Japan u tim stvarima kaska za ostatkom svijeta. Natalitet je na kriticno niskoj razini i cini mi se da politicari pokusavaju preuzeti neki test-model iz Europe (Francuska, npr.). Austrijski model ne cini mi se toliko los.

    avatar

    02.10.2006. (15:32)    -   -   -   -  

  • Angie

    Jednom kad žena postane majka svi su iskonski nagoni usmjereni tom malom biću prije svega.Sve ostal je tlaka i nema teorije pomiriti karijeru i majčinstvo .Ako kreneš za iskonskim nagonom biti majka ostaješ zakinuta za onaj dio ispunjenja koji ti donosi financijska sigurnost i intelektualni razvoj,ako odabereš karijeru zakinuta si dvojako patiš ti ali pati i dijete ,možda je to odgovor?!!!?.U nas rješenja nema,držim da je to jedna od najvećih odluka u ženinom životu beba ili karijera je ono što znam i sama oboje je neizvedivo a da u cijeloj priči netko nije zakinuti i pati emocionalno ili ...Bebba ili karijera pitanje je sad?Serbus

    avatar

    02.10.2006. (15:42)    -   -   -   -  

  • 90*60*90

    meni se za sad sve super posložilo. ja nisam mogla zamislii da mi netko drugi odgaja dijete pa sam razmišljala šta bi mogla raditi od doma i kad sam iz firme otišla na porodiljni odmah sam otvorila obrt i taman negdje kad sam ispucala onih godinu dana porodiljnog mi je obrt postao dovoljno uspješan da ostanem doma s malom i radim sat dva dnevno. na koncu i više zarađujem nego da sam se vratila na posao. sad nevolim čuti kako je meni lako jer ja sam se za razliku od mnogih barem potrudila. nisam išla rađati bez imalo razmišljanja kako ću i kako će tom djetetu biti. često žene idu linijom manjeg otpora pa kažu da moraju zbog financija a nekad nije da bi baš bile gladne da su doma još godinu dvije. a nekad pričaju o karijeri koja im je potrebna. karijeru ima janica kostelić i slične, i njoj je bitno da radi sad kad su joj rezultati takvi a mi ostali možemo napraviti pauzu, svijet neće propasti. nekad su žene i sebične pa bi jednostavno htjele imati sve. mora na pilates, mora malo van,mora malo radti, sve je to fine ali činjenica je da ovih prvih nekoliko godina s dijetetom ne možeš poslje nadoknaditi pa se vrijedi malo žrtvovati. ako se briga za svoje dijete može uopće nazivati žrtvom.

    avatar

    02.10.2006. (15:43)    -   -   -   -  

  • Angie

    Sorry neznam zašto nema linka

    avatar

    02.10.2006. (15:48)    -   -   -   -  

  • d

    Daj mi objasni gdje je u tome svemu po tebi ljubav između muškarca i žene

    avatar

    02.10.2006. (18:49)    -   -   -   -  

  • Dnevnik nas 2 2

    Meni se sviđa ona srednja varijanta. Djeci su potrebni roditelji da ih odgajaju, a ne stranci ili bake i djede. Oni su samo nadopuna jednom malom ljudskom biću. Nije dobro da otac i majka ganjaju karijeru dok ih dječije okice tužno gledaju i pitaju: Mama, zar opet moraš na posao popodne? ili Mama, ti si se vratila sa posla, a gdje je tata, zar je opet morao ostati prekovremeno? Ima dana kad i očevi i majke nisu doma zbog posla, pa djeci nedostaje ni ono najosnovnije -poljubac za laku noć. Neka mi oproste sve karijeristice, koje tvrde da mogu u isto vrijeme ostvariti i karijeru i sretnu obitelj, ja im tvrdim da lažu jer možda ima teoretske šanse, ali praktične NEMA da bi se moglo biti i aktivna poslovna žena, i kućanica, i majka i supruga i da bi se stiglo sebi posvetiti vremena. Uvijek se nešto mora zanemariti da bi se zadovoljilo nešto drugo, jer je dnevno 24h premalo za sve te obaveze. Mislim da su se žene precijenile u svom natjecanju sa muškarcima i to me smeta. I sama sam i poslovna žena i majka pa sam trseći se izgubila zdravlje na kraju. Sada sam pametnija i cijenim neke druge stvari. Svaki dan u 15.30 odlazim sa svog radnog mjesta doma, svojoj djeci, i nema tih para zbog kojih bi na poslu provela subotu i nedjelju. Ponekad uzmem posao doma, ali ga idem raditi tek kad djeca odu u krevet, a suprug zaspi na kauču, no i to je rijetko jer se trudim posao odraditi u radnom vremenu. Nisam ništa značajnija niti beznačajnija zbog svog preokreta u poslu, no doma sam zadovoljnija i opuštenija. Imam svoje male rituale i ni jedna karijera se sa ovim zadovoljstvom ne može mjeriti. Polako vraćam neke starije vrijednosti u svoj život i oporavljam svoj organizam. Život je samo jedan, djeca rastu,a vrijeme leti i dok se okrenemo propušteno ode u nepovrat a kad djeca postanu ljudi, onda mi trčimo za njima i tražimo njihovu pažnju.Onda kad je kasno imamo vremena za njih, ali vraća se tada milo za drago, oni nemaju vremena za nas i nismo im potrebni, a propuštene zagrljaje i poljupce za laku noć pokušavamo nadoknaditi sa unucima. I to je sigurno lijepo, ali nije isto......ostaje gorak okus u ustima i pitanje...Je li moglo biti drukčije?

    avatar

    03.10.2006. (00:31)    -   -   -   -  

  • stasia.blog.hr

    Ja sam i poslodavac i žena. Sa strane poslodavca, priznajem da mi je majčinstvo problem. I ne samo financijski. Problem mi je uopće pronaći adekvatnu zamjenu kvalitetnoj radnici.
    Kao žena, moje buduće majčinstvo će mi svakako biti problem.
    Sve se da organizirati, ali mene ipak brine koliko ću ja uopće imati za to dijete???
    Kolikogod se ja potrudila, moje radno vrijeme i moj posao kao takav zahtjevaju određeni angažman, a da ne kažem da me prije 18.30h /s time da počinjem u 09:00h/ nema doma, a ima razdoblja kada ne idem doma tjednima prije 20:00h
    ne znam, možda ću se znati bolje organizirati, ali iskreno... nisam baš sigurna koliko je to objektivno moguće. I to me jako brine...

    danas nije možda toliki problem novac, koliko vrijeme.

    avatar

    03.10.2006. (12:36)    -   -   -   -  

  • masai mara

    Socijalne vještine su «sposobnosti prilagođivanja i pozitivnog ponašanja koje omogućuju osobama da se uspješno nose sa zahtjevima i izazovima koje pred njih postavlja život svakoga dana» (definicija Svjetske zdravstvene organizacije WHO).
    Ova definicija se odnosi na veliku grupu psihosocijalnih i međuljudskih vještina koje Vam mogu pomoći da se nosite sa zahtjevima i izazovima koje pred Vas postavlja život, a odnosi se i na vještine koje pomažu psihosocijalni i socijalni razvoj. On obuhvaća donošenje odluka i rješavanja problema, kreativno i kritičko mišljenje, komunikaciju i međuljudske odnose, svijest o sebi, i nošenje s emocijama i uzrocima stresa. Pomoći će Vam voditi zdrav i produktivan život. i eto... definicija

    avatar

    03.10.2006. (12:46)    -   -   -   -  

  • Nilo

    Fantastičan post. Inače, osobno mislim da su stvari u Hrvatskoj katastrofa po tom pitanju. Eto, znam osobno primjer žene koja je zaposlena kod privatnika, otišla na porodiljni (a radila praktički do zadnjeg dana), da bi je nakon pet mjeseci zvali da joj kažu kako joj neće moći još dugo čuvati mjesto. Eh, i tko im šta može? Nitko ništa, pa je jadna aktivirala baka-servise i sve što je mogla i otišla na posao. A ima još jedna zanimljiva stvar. Neki, ne poznajući dobro prilike, su rekli kako to i nije neka najbolja majka, jer je ostavila bebicu od pet mjeseci kod bake. I sad sam se prisjetila "genijalne" izjave Josipa Friščića iz prošlotjedne piramide. Naime, gospodin je rekao kako premršave Hrvatice (bila je tema anoreksija i poremećaji hranjenja) neće moći biti dobre mamice jer neće imati prsa za dječicu dojiti. Malo sam iskarikirala, ali hoću reći da je svijest o majčinstvu općenito još uvijek u pećinskoj fazi. Na stranu sve neisplativosti privatnicima i ne znam što, ali ova država (i ova vlada pogotovo, ako se ne varam) si je za cilj zacrtala povećanje nataliteta. Ali očito, kao i sa svim ostalim, samo na papiru. Jer za povećanje nataliteta prvo treba stvoriti bolje uvjete ŽENI (a ne muškarcu, ipak nije on tu najbitniji:)). Inače, i meni se sviđa ova tvoja srednja varijanta. Pozdrav.

    avatar

    04.10.2006. (20:19)    -   -   -   -  

  • MonoperajAnka

    Kucanica u Japanu, vidim da smo u sličnim promišljanjima. Da, možda je čak ta drastična japanska varijante nešto što ti ne daje izbora, ali te striktno definira i daje neku drugu varijantu, barem na neko vrijeme. Istina je da austrijski model nije tako loš)))
    Angie, slažem se da je teško tu zadovoljiti u svakom momentu sve svoje potrebe...uvijek je nešto na čekanju)))
    906090-iliti bloger-ica bez linka....Drago mi je da se tebi sve posložilo. Ono što bi mene veselilo je da u Hrvatskoj postoji zakonska osnova po kojoj bi se i drugim ženama koje nemaju svoju privatnu firmu, ipak moglo više izaći u susret ili ih barem ne degradirati zbog majčinstva)))
    Jasna Budišin, jako mi se sviđa kako si primjetila da prvo djeca "vuku roditelje za rukav" a onda mi njih lovimo....Ni meni se ne sviđa to glumljenje super-žena jer mislim da niej dobro za zdravlje, a onda se niti napožrtvovnija majka na svijetu ne može osjećati zadovoljno, zar ne?)))

    avatar

    05.10.2006. (15:41)    -   -   -   -  

  • MonoperajAnka

    Stasia, to je baš ono temeljno u čitavoj priči, te dvije stvarnosti koje su se kod tebe spojile u jedno jer si i poslodavac i žena koja želi dijete...Zato možda i cjelovitije vidiš problem...jer jasno je i meni da je teško poslodavcu naći adekvatnu zamjenu za radnicu na porodiljskom i zato mislim da bi tu država trebala biti neka potpora (barem zakonska). Potpuno te razumijem u tvojim strahovanjima...i ne znam što bih rekla na to, jer tješenje bez racionalne osnove nije moja jača strana...nadam se ipak da ćeš sama naći neko svoj model)))
    masai mara, lijepo je baratati socijalnim vještinama i i pozitivnim ponašanjem...samo se bojim da je sposobnost prilagođavanja nešto što treba isto tako staviti u neke okvire jer se često zlorabi u negativnom pravcu...Hoću reći da prevelika očekivanja u društvu a s druge strane totalno anti-majčincki trend govore o teškoj prilagodljivosti društva nauštrb žena...i to mi se nikako ne sviđa...to je moja definicija)))
    Nilo, hvala ti...to je ipak nešto što mi leži na srcu...I ja mislim da je situacija u Hrvatskoj po tom pitanju katastrofalna i to je jedan od razloga zbog kojih sam ovdje....A upravo taj "pećinski mantalitet" većine hrvatskih političara (ali i velikog broja "običnih" ljudi) je nešto strašno što zapravo koči bilo kakvu mentalnu, a onda i zakonsku promjenu. Ti baka-servisi su naravno za mnoge u domaji jedino rješenje, ali po meni isto nisu baš idealni...jer kao što je rekla Jasna Budišin u svom komentaru...baka i deda su nadopuna, a ne baza...
    Pozdrav svima))))

    avatar

    05.10.2006. (15:57)    -   -   -   -  

  • MonoperajAnka

    Da, zaboravih komentirati ovo od Nilo...da treba storiti bolje uvjete prvenstveno ženi...Na žalost, slažem se s time. Zašto na žalost? Zato jer bi u nekom normalnom društvu trebalo stvoriti bolje uvjete roditeljima, ali kako se vraćamo u doba kada majke opet preuzimaju odgoj...jer muževi više nisu u rudnicima nego u super-turbo- firmama, psolovnim večerama, poslovnim puttovanjima na team buildinzima, after work party-janerima i sl....ispada da bolej uvjete treba zaista stvoriti prventveno ženama....

    avatar

    05.10.2006. (16:00)    -   -   -   -  

učitavam...