Komentari

mybigblue.blog.hr

Dodaj komentar (31)

Marketing


  • vrtni patuljak u ronilačkoj opremi

    ma slažem se...kaj, ajmo decu opteretit s još jednim predmetom. daj, pa bolje da se domaćinstvo opet uvede, niko si na zna jajca soeči, pa svi jedeju hamburgere i čevape, pa imamo pretilu populaciju pa...kaj ne? bolje onda tak :)

    avatar

    24.08.2006. (13:57)    -   -   -   -  

  • brod u boci

    Ne znam koja će to lola osmisliti program seksualnog odgoja. Sex je prekrasan, sex je dobar. I nekako smo svi prirodno talentirani za to, doduše neki više a neki manje. Ministarstvo :))))

    avatar

    24.08.2006. (13:58)    -   -   -   -  

  • teta u pubertetu

    slazem se s prvim kometarom:)) domaćinstvo treba u škole jer danas se malobrojni slanalze u kuhinji..ok, nauče, ali ono, kroz igru, šalu , druženje...mogu i plačinke, i variva ( štoooo?) i zapečenu gusku...e a sex? pa definitivno bi možda neki normalan , zdrav u glavi nastavnik ili nastavnica mogao djeci na njima prihvatljiv način približiti sve probleme vezane uz tu temu, a prije svega se odnosi na stanje u njihovoj 14 godišnjoj glavi, jer meni zaprepaštujuća činjenica bijaše da je malo nevinih "osmašica" baš dans oko nas...strašno!!! Djeca nisu glupa, ali sex je cijelo vrijeme kao neki tabu pa svi rade frku oko nečeg, a to prodaje ama baš sve!!!

    avatar

    24.08.2006. (14:43)    -   -   -   -  

  • slavonchica

    hehe... nisu ti loše ideje... hoćeš se kandidirati za neku poziciju u slučaju osnivanja ministarstva? :))))

    avatar

    24.08.2006. (15:13)    -   -   -   -  

  • aquaria

    Imaš pravo, kao obično. I ja mislim da su u pitanju nečiji interesi. To je dio života o kojem se saznaje na razne načine - nešto od roditelja, nešto od učitelja, profesora i razrednika, nešto od vršnjaka (tu ima svega, sjećam se kako se moja mama smijala kad sam u petom r. donijela kući informaciju o tome da su menzis dobile tri cure i jedan dečko koji je to sam bio izjavio!), dosta iz raznih časopisa i ostalih medija. Šalu na stranu, u svakom segmentu obrazovanja trebalo bi na zdrav način govoriti o međuljudskim odnosima i poticati pozitivno ponašanje svih. Ljubav i seks eksponirani su dio velike cjeline koja se danas pokušava tretirati parcijalno (po dijelovima), umjesto cjelovito. Ne treba nam spolni odgoj kao predmet, nego spolni odgoj mora biti ugrađen u svaki predmet. Ne govorim o seksualnom odgoju u užem smislu riječi, nego o spolnom odgoju u najširem smislu, no to je teško objasniti... U svakom slučaju, predmet mi se čini suvišnim opterećenjem ionako prevelike satnice. Pozdrav! :))))

    avatar

    24.08.2006. (15:52)    -   -   -   -  

  • pegy

    Bila sam i ja nešto o tome pisala, ali davno. Sad trenutno sam u fazi kad mislim da bi poseban predmet bio previše. Jer ionako se fondovi sati za neke predmete smanjuju radi preopterećenosti, a bio bi i problem tko bi držao tako nešto poput Seksualnog odgoja. Smatram da se u okviru nekih predmeta te problematike TREBA i MORA doticati. Osim toga, mislim da je važnije djelovati na svijest mladih u nekim drugim sferama, a onda će oni sami (osim onog što se ipak na satu biologije mora reći) saznati međusobno pričajući ili sami čitajući. A i net je tu, kojeg u naše vrijeme nije bilo. :)

    avatar

    24.08.2006. (16:14)    -   -   -   -  

  • secret

    definitivno jepremalo nacina, s neke strucne strane gdje bismo mogli saznati takve stvari. nedavno sam radila istrazivacki rad o tome koliko su u casopisima zastupljene teme vezane uz ljubav i sex i kakvu konotaciju imaju. zanimljivo, u onim teen casopisima se o sexu skoro pa ni ne prica, i rijetko kad se spomene nekakav informativni clanak, npr bilo bi korisno nauciti ih o kontracepcijama i splonim bolestima (umjesto davati savjete da se ponasaju poput svojih droljastih zvijezda), dok recimo u onim malo ozbiljnijim nista nije fokusirano na ljubav nego cisti sex. mene je zapravo iznenadila cinjenica da se ljubav i sex strogo odvajaju, i da su opisani tako kako jesu. pomalo tuzno

    avatar

    24.08.2006. (18:41)    -   -   -   -  

  • Kasiopeja

    Nikad toj temi nisam posvetila toliko razmišljanja, al moram ti priznat da imaš pravo. Ne mislim da će bit ikakve koristi od uvođenja seksualnog odgoja u škole- bit će baš kao na satu biologije iz osnovne; svi će se cerekat, a zapravo će im bit neugodno i glupo slušat o tom. A ionako najviše o sexu doznajemo u društvu i na televiziji, a čim ti netko kaže da je bolje ne radit nešto i suzdržavat se... naravno da ćeš napravit suprotno :). Ja bi to usporedila s Crkvom i Da Vincijevim kodom- čim je Crkva zabranila čitanje te knige, čitanost je, vidi čuda, porasla. Da me knjiga i nije općenito sama po sebi zanimala, pročitala bi je baš u inat :).
    Btw, hvala na lijepim i utješnim riječima iz tvog posljednjeg komentara, al caka ti je u tom da on vjerojatno neće doć slijedeće godine :( al naravno da ću se truditi ostati u kontaktu s njim, makar si mogla pročitat da ne vjerujem da će to dugo trajat :(

    avatar

    24.08.2006. (18:42)    -   -   -   -  

  • puklo me!

    Hej dobar blog...ovaj,,,super pogođena tema! Psssst! Nemoj nikom reć! Imam novi post :)))

    avatar

    24.08.2006. (20:30)    -   -   -   -  

  • MAXIMUM SECURITY PRISON

    A treba uvest seksualni odgoj po meni. A izbacit recimo glazbeni

    avatar

    24.08.2006. (21:31)    -   -   -   -  

  • ANONIMAC

    Znam da je seks uvijek bio tebu tema i večinu informacija saznala sam iz raznih časopisa i naravno pričama u društvu.Ali isto je tako činjenica da današnja djeca još uvijek malo znaju o prenošenju spolnih bolesti,mene je iznenadilo koliko malen postotak djece koristi kontracepciju,a svi znamo da se sve ranije stupa u spolne odnose...možda taj seksualni odgoj i ne bi bilo tako loše uvesti u škole pogotovo sada kada su smanjili satnicu hrvatskog,matematike,likovnog,glazbenog.Pa kada smo se već odlučili dobiti mladu nepismenu i neobrazovanu generaciju,da dobijemo barem seksualno osvještenu

    avatar

    24.08.2006. (22:03)    -   -   -   -  

  • melody

    Bravo B B ... , a kako komentar na ovu temu ne bi bio kao more duboko, reći ću Ti samo kako bi ono najbolje i najvažnije od onoga što se zove odgoj trebalo naučiti i ponijeti iz krila doma i obitelji... Kad znamo dijete donijet na ovaj svijet moramo znati i htjeti odgajati ga u svemu pa i po ovoj temi ... sve na vrijeme i u svoje vrijeme, nema tu zabranjenih tema u komunikaciji roditelj - dijete kada je dijete zrelo za dotičnu temu ..., škole i određene ustanove mogu donekle dati svoj doprinos odgoju, ali kao drugi, .... u nizu ...
    Ne svodi se funkcija roditeljstva samo na to da djecu hranimo, odijevamo, kupujemo igračke i ispunjavamo želje ... djecu odgajamo... zamislimo se već sada što ćemo im odgovoriti kad nas upitaju s 3 godine "mama, tata, a kako sam ja došao na svijet i sl...", ne zaboravimo da sa 10...13 godina više najvjerojatnije neće pitati, (premda će ih zanimati), pa budite spremni, trebaju odgovore iako ne pitaju..., ako ne znate ili mislite kako je to posao za nekog drugog, tada "taj seksualni odgoj" prvenstveno treba takozvanim "odraslima" ...
    Lijep pozdrav ... kod tebe je zaista nemoguće ostaviti kratak komentar ...

    avatar

    25.08.2006. (00:23)    -   -   -   -  

  • ovaj komentar nije ovdje

    ali u našim ministarstvima več rade samo to, štaš još jedno otvarat?

    avatar

    25.08.2006. (02:11)    -   -   -   -  

  • trill

    Po meni bi bilo dosta učiti seksualni odgoj onako kako smo ga mi nekada učili. U sklopu prirode ili biologije. Možda samo malo više sati i nešto više gradiva. Tako nešto.
    Mora ga biti, jer na žalost postoje djeca koja ne mogu zbog raznoraznih razloga, razgovarati s roditeljima, ali da ga mora biti baš kao zaseban predmet. Ne mora i ne treba.

    avatar

    25.08.2006. (10:33)    -   -   -   -  

  • brlje

    doba našeg djetinjstva bilo je totalno različito od ovog... moralne vrijednosti su se jasno očitavale pred našim očima jer se odgoj naših roditelja i stanje u društvu nekako nadopunjavalo. stanje danas je katasrofalno, moralne vrijednosti izgubile su na značenju, naprotiv, što napraviš veću glupost i ponašaš se kako ne bi trebao, veća si faca! zato jesam za uvođenje spolnog odgoja. pritom nisam sklon konzervativnom, naprotiv, radije sam za liberalniji nauk da djeca bivaju upoznata sa svime što nosi njihova spolnost, da se ne bi trebalo upuštati rano u seksualne odnose, no ako to ipak učine da znaju kako se mogu zaštititi od raznih neželjenih posljedica.

    avatar

    25.08.2006. (11:08)    -   -   -   -  

  • just-a-woman

    Da, pretjerivanje je nametati taj predmet u školama, a kao što i sama kažeš mi smo imali puno manje dostupnih informacija o toj temi, nego današnja mladost, pa smo opet ispali normalni ! ...jesmo li? ... :))) No, primjetila sam da današnji mladi sazrijevaju (seksualno) puno ranije nego što smo to mi. Možda je i potrebno uvesti novi predmet, ne znam, znam samo da mladi sve više potrebnih informacija crpe s interneta, a znamo svi koliko negativan može biti takav način prikupljanja sadržaja o željenoj temi.

    avatar

    25.08.2006. (11:20)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    @Chew, mogu ti reći da sam ja u osnovnoj imala domaćinstvo i da nas nitko nije naučio peći jaja niti bilo što slično. Što se toga tiče, bilo je "home made" učenje ;) U školi samo neka teorija.
    @Brode, da, to i je problem, tko će smisliti pametan program??? Nude se dva, a očito je da su oba problematična, svaki na svoj način ;)
    @Pubertetice, kao što sam spomenula - imala sam domaćinstvo i vjeruj da nisam ništa korisno naučila. Osim nekih nebuloza o trajnosti namirnica, a to se danas nalazi na svakoj mogućoj naljepnici ili je otisnuto na proizvodu. Da, stvari trebaju biti objašnjene na pametan način i primjereno dobi. Očito je sporno koji je to pametan način iliti pristup. Jedni tvrde jedno, drugi drugo, a istina je negdje u sredini :)
    @Slavonchice, rekoh ja da ću se baviti politikom ;))) Možda to i je prilika, he, he??? :)))
    @Aquaria, mogu samo reći - slažem se s tvojim pogledom na problem, potreban je cjelovit i sustavan pristup ;)
    @Pegy, ne bih se ni ja kladila da je najbolje vrijeme za uvođenje novog predmeta. ;) Slažem se da se toj temi mora i treba govoriti, a kako sam spomenula Aquariji, potreban je cjelovit i sustavan pristup, ne brzoplet i nedorađen, a to je očito još uvijek problem - kakav će biti stav o toj temi, kako će se o tome učiti...
    @Secret, slažem se, definitivno je važno da bude i stručno pristupljeno toj temi, osobito s obzirom na to što si navela o časopisima kao izvoru informacija. Često su površni, nestručni i baš to - šalju pogrešnu poruku, a to je strašno!!!

    avatar

    25.08.2006. (12:52)    -   -   -   -  

  • Extion

    Nista ali bas nista ne moze zaustaviti razvoj svijesti, pa tako ni nekakve konzervativne struje....liberalaca je svakim danom sve vise, svako dijete koje sazrije je liberalno a svakodnevno umiru starci konzervativci. Uskoro ih vise nece biti, pa cak ako i u udbenicima bude konzervativno stajaliste samo je pitanje godine kada vise nece biti. Informacije su bitne, ja u skoli gotovo nista nisam naucio o seksualnosti, svu teoretsku stranu (o prakticnoj necemo) sam naucio iz enciklopedija, interneta, pornofilmova, prijatelja, prijateljica itd...Danas znam jako puno o tome i mislim da mi to moze donijeti samo dobro a ne lose...Zahvaljujem se na odlicnom i iscrpnom komentaru Blue :)

    avatar

    25.08.2006. (12:53)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    @Kasiopeja, sve je to tako - i to s cerekanjem i s neugodom... I tako to ide, kad se uči "nemoj", onda baš to želiš. Zato to treba biti ozbiljan pristup. Prilagođen dobi, a dovoljno pametan da se ne moraju osjećati neugodno i glupo. A to nije lako dok god se polemizira o onome što sam navela. Najprije treba riješiti pitanje pristupa. Kako i o čemu...
    @Jimmy, a zašto baš glazbeni? ;))
    @Santea, čak bih rekla da nije problem sam predmet (iako bi se i o tome moglo diskutirati - treba li u ovom trenutku još jedan predmet) - nego program oko kojega se mjerodavni ne mogu dogovoriti.
    @Melody, slažem se, sve počinje u obitelji, to je jako važno!!! I neka, meni ne smetaju dugi komentari, štoviše, samo raspali! ;)))
    @Ovaj Komentar...ha,ha,ha...možda onda još jedno specijalizirano baš za to područje, da može i ostala ministarstva opskrbljivati spoznajama o spolnosti, izgleda da ni njima nije baš sve jasno :D :D :D
    @Trill, ni ja ne bih tvrdila da je u ovom trenutku potreban još jedan predmet i slažem se
    da to treba biti cjelovito i ne samo ograničeno na taj jedan predmet (ako ga već uvedu), nego povezano i s drugim predmetima i znanjem. Osobito je potrebna ta edukacija zbog ovoga što si navela - nažalost, ne mogu sva djeca o tome razgovarati s roditeljima, a važno je da budu upoznati s tim dijelom života!!!
    @Brlje, dobro zboriš ;)
    @Justawoman, da sve se pomaknulo - sazrijevaju ranije, očito. I kako god bilo (s uvođenjem predmeta ili bez njega) mora im se objasniti i na stručan i pristupačan način, a onda kad prikupe informacije iz drugih izvora - da ih mogu usporediti, jer - samo internet i samo časopisi - nerijetko imaju površan pristup, a to često znači i usvajanje nekih zabluda. Edukacija mora biti prisutna na više razina. Najprije na onoj stručnoj, točnoj, prilagođenoj uzrastu, a onda dalje...
    @Extione, točno je - informacije su jako važne, a još je važnije iz kojeg izvora dolaze. Srećom, postoji i dobra literatura iz koje se mogu dobiti točne i pouzdane informacije (enciklopedija), ali isto tako i oni izvori koji često nisu najpouzdaniji i nepristrani (časopisi). Zato je važan taj stručni pristup, kako god on bio omogućen - uvođenjem jednog predmeta ili pak cjelovitim obrazovanjem budući da se ta tematika jako dobro može učiti iz više nastavnih predmeta. A praksa, ha,ha, to ionako moramo sami. No, dobro je ipak imati dobre temelje iz teorije, zar ne? Nema na čemu - što se komentara tiče ;)

    avatar

    25.08.2006. (13:13)    -   -   -   -  

  • dnevnik psihopatkinje

    ej hvala na komentaru...ali ja ga prijavit ne mogu..mislim onda ce me stavit na socijalnu.mame mi nema.bit cu u nekom sugavom domu ... kuzis?to ne zelim..radije cu trpit sve batine ovog svijeta nego da ne vidim mamu vise...ipak doc ce ona za 4 mjeseca ja se nadam.,..a 4 mjeseca batina nisu jako jako puno..ako me svaki dan bude tuko,onda cu se zakljucavat u sobu i necu izlazit..ali prijavit ne mogu,ne smijem zbog svojeg dobrA.OPET CE ME NAC...
    ENIVEJ HVALA NA KOMENTARU I SAVJETU...PUNO MI ZNACE TUDJE RIJECI PODRSKE...HVALA.

    avatar

    25.08.2006. (14:25)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    @D.P. - odgovor je na tvom blogu!

    avatar

    25.08.2006. (14:43)    -   -   -   -  

  • u ime...

    Postoje načini da se o tome razgovara, a da to ne bude poseban predmet u školi. Na kraju osnovne škole djeci se uglavnom ogade svi predmeti, pa bi vjerojatni i taj :))). Postoje i udruge koje već imaju razrađene radionice nazovimo seksualnog odgoja, takve su održane prošle šk. godine kod mene u školi. No, čini mi se da problem leži puno dublje nego mislimo i nije tako lako rješiv, a ispoljava se kroz seksualno neprimjerena ponašanja tinejđera. I dijelim mišljenja onih koji ukazuju na ulogu obitelji te ispoljavanja odgojnih zahtijeva da djeca preuzimaju odgovornost za sve što čine. Pozdrav tebi.

    avatar

    25.08.2006. (16:37)    -   -   -   -  

  • ledenaicy

    Pisah o tome, ima koji mjesec..pa se otvorio rat na blogu..
    mene je zasmetala više ta konzervativna linija, koja nameće stroge odgojne metode i apstinenciju..
    A za uvođenje seksualnog odgoja u škole jesam..zašto?
    Po mnogim istraživnjima, u porastu je maloljetnička trudnoća, vanbračna djeca, spolne bolesti..uglavnom iz neznanja. Smatram da ne možemo svijet mjeriti svojom mjerom, već treba razumjeti da u ovoj državi još uvijek ima oko 50% nepismenih ljudi..koji odgajaju svoju djecu ili nekog, koji žive, a da puno o svemu ne znaju..
    Ja sam za to da se djeca osvijeste. Igrom slučaja u obitelji imam srednjoškolskog pedagoga, koji je provodio edukaciju o AIDS-u u sr. školi, u sklopu istraživanja.
    Klinci ne znaju što je AIDS, ne znaju kakva je zaštita, i ne znaju kako navući kondom...ali je oko 80% učenika u trećem razredu srednje škole u anonimnoj anketi potvrdilo da su do sada imali seksualne odnose, a oko 45% njih sa više partnera...
    Očito da roditelji ipak nisu dovoljni..a kondome su navlačili na bananu, da se ne bi pomislilo:)))

    avatar

    25.08.2006. (16:48)    -   -   -   -  

  • sam

    ...čestitke na blogu! nego, u vezi Lane: šapnut ću ti da ona ima malo(puno) manje godina od navedenog...eto to znači ono na kraju mog posta. Adio:)!

    avatar

    25.08.2006. (18:45)    -   -   -   -  

  • plokmin

    Najbolje da izbace hrvatski a ubace sexualni odgoj. Na sexualnom će svi pričati tečno hrvatski ali iz smokvinog lista. Naučiti će i jedan i drugi predmet. Kako smo mi ispali „normalni“?? Možda jer ovoliko informacija nije bilo dostupno, a možda smo bili baš normalni a današnja djeca nisu normalna ni po kojem pitanju pa onda i po pitanju sexa. Mislim da predmet nije potreban već sve segmente života i samo življenje istoga naučiti ćemo od roditelja, a i druženjem sa vršnjacima kako kažeš. I ja sam imao 14 godina ali nisam htio drmati prijateljicu. Nije mi padalo na pamet. Desanka Šakić je posebna priča i toga će uvijek biti. Mislim da su djeca upoznata sa spolnim bolestima jer prakticiraju sex. Možda su mladi pa misle neće biti ništa. U svakom slučaju, previše buke za ništa. Ministarstvo se treba bazirati na usavršavanju kvalitete školstva, ali onda mislim na predmete koji će jednom koristiti im u životu a ne objašnjavati što treba napraviti kad pišo stoji uspravno. Zabij ga u rupu u zidu. Domačinstvo sam imao pa sam se smijao svemu. Sad sex imaju pa će se opet smijati. Ništa korisno, uzalud potrošeno vrijeme, uzalud bačen novac. Mislim da će ih još više to napaliti:-)))

    avatar

    25.08.2006. (18:56)    -   -   -   -  

učitavam...