Komentari

vjerovatradosti.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • vjerovat radosti

    Super i zanimljivo!

    avatar

    28.06.2006. (08:03)    -   -   -   -  

  • ŠKORPION12

    ..uh.. umorima me sama riječ grijeh - a kako je tek Bog umoran od naših pogreški. Ovo o čemu pišeš je činjenica.. Istina ne treba preuzetno (pod svaku cijenu) računati na Božje Milosrđe - jer ljubav je dar , a ne nešto na što bezuvjetno imamo pravo. Potrebno je Božju ljubav koja uključuje i zapovijedi i sakramente - gledati kao nešto lijepo i pozitivno i pronaći duhovni AVANTURIZAM u sebi i odvažiti se poći Njegovim putem. Važno je da se na tom Putu ne osjećamo kao prolaznici - već kao istraživači. Naime, nismo na tom Putu jer smo ušli u "autobus" koji vozi u tom smjeru - već što me taj Put zanima, što mi je "izigrala" nagrada da mogu njime ići - stoga želim dublje istražiti i uroniti u ljepote i izazove (kušnj ei križeve) koje se na tom proputovanju nalaze. Nesmijemo se previše okupirati svojim ili tuđim grijehom - već odvažno (ma koliko puta trebalo) činiti novi ISKORAK ka Isusu Njegovoj Ljubavi i Putu. Posvješćujući neprestance sebi - da nas je Bog htio baš ovdje i sada - i da naš život ima SMISAO, koji uz Božju pomoć trebamo prepoznati i živjeti.

    avatar

    28.06.2006. (08:55)    -   -   -   -  

  • posoljeni zrak

    Mislim da se ne može gledati na grijeh kao na nešto od čega je Bog umoran... Ne znam, tako se meni čini... Ne mislim da treba stalno i svjesno griješiti, ali Bog je došao baš zbog grešnika i uzeo je grešno tijelo baš zbog nas. Ako se On nije sustezao postati jedan od nas... Ne znam, nikada to tako nisam doživljavala...
    On zna tko smo i kakvi smo... To ne isključuje naš angažman, ali bez Njega...

    avatar

    28.06.2006. (09:09)    -   -   -   -  

  • stikk

    Samo da pohvalim ovaj blog super je.

    avatar

    28.06.2006. (09:26)    -   -   -   -  

  • ...i moja kaplja pomaže ga tkati!

    Pozdravljam ovo nastojanje da pišemo sami, bez copy-paste ;-)
    Grijeh. Imam iskustva s dvije skupine ljudi kada je govor o grijehu u pitanju.
    Jedna skupina su laksisti, druga škrupulanti.
    Mislim da je teško pronaći "zlatnu sredinu" u osobnom odnosu prema grijehu.
    No, u tome čovjek raste.

    Kod mene u govoru o grijehu isprepliću se teologija, moral i osobno iskustvo.
    Rezultat tog spleta svakako je zaključak: Nasljedovati Isusa Krista, biti originalna u tom nasljedovanju,griješiti i ponovno se podići, shvatiti da sam i sveta i grješna.
    Sveta po Njemu, grješna po prekrasnoj ljudskoj naravi.

    Teološki-grijeh (kao čin) u punom smislu ("teški grijeh") jest slobodna, egzistencijalno radikalna odluka protiv Božje volje koja je objavljena u redu naravi i milosti i u objavi riječi.
    A to se kod čovjeka vjernika vjerujem ne događa često.
    Vjerujem da su češći "laki grijesi" kojima se ne uklanja temeljna usmjerenost prema Bogu.(Tako ih definira teologija)

    Uz grijeh je nužno vezan protestantizam. Protestantski pojam grijeha određen je suprotnošću prema katoličkom: on naglašava grešno temeljno stanje čovjeka koji je u tmelju svakog počinjenog grijeha, a to stanje nije ponajprije ćudoredni promašaj postupkom Božjih zapovijedi nego osobna nevjera protiv Boga iz postojeće naslijeđene sebičnosti samoga sebe: čovjek je grešnik, tj.on ne može spontano ljubiti Boga i bližnjega, pa bilo to da ga i Duh Sveti obrati jedino po milosti na vjeru.

    Završavam riječima Martina Luthera koji je govorio da je ljudski grešni crv :-)
    Ja kažem, primi Bože ovo ljudsko biće, koje te voli ali ponekad učini nešto što ti nije milo i drago! I oprosti tom tvom stvorenju! ;-)

    avatar

    28.06.2006. (09:40)    -   -   -   -  

  • Zrinka

    Odličan post!

    avatar

    28.06.2006. (13:28)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...