Komentari

kosamjauopce.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • Vinci

    lijepo sročeno. mislim da je glavni naglasak knjige stavljen na djelovanje Opus Dei-a i njihovih nastojanja da za sve vjekove sačuvaju tu tajnu o pravom smislu Svetog Grala, koja bi navodno mogla uništiti kršćanstvo. kako nisam ni sam vjernik, nemam pravo ulaziti u rasprave o utemeljenosti te teorije, ali što se mene tiče, kršćanstvo je još davno svojim djelovanjem samo sebe uništilo. roman je u svakom slučaju zanimljiv i bez sumnje će i ekranizirana verzija još više pridonijeti njegovoj popularnosti.

    avatar

    30.03.2006. (00:43)    -   -   -   -  

  • The Valley of Dissapointment

    da, da, pročitala sam tu knjigu. Inače sam kršćanka koja barem pokušava što više prakiticirati svoju vjeru. Činjenice su činjenice, to je istina. mislim da je ovo sve pobilo zapravo sve u ono što vjerujem. No, to me nije omelo, a mislim da ne bi trebalo ni druge vjernike. ili nam vjera nije dovoljno jaka....?

    avatar

    30.03.2006. (11:26)    -   -   -   -  

  • ~ tko sam ja uopće? ~

    Mislim da činjenice iznesene u knjizi zapravo ubijaju predrasude i dogme o Isusu, što je dobro jer daje prostora vlastitom razmišljanju. Kad netko shvati da Crkva i Isus nisu jedno, te da ne mora postojati posrednik između pojedinca i Boga, tad konačno dobije malo slobode. Ali ljude su stoljećima plašili da će goriti u paklu ako posumnjaju u "majku Crkvu" i taj strah se vidi i danas.

    avatar

    30.03.2006. (11:33)    -   -   -   -  

  • shosannadreyfus

    ... ja sam za razliku od Da_Vincija, vjernik i mogu se prema tome upuštati u neke teorije (ma neću, jer nisam krščanka), i ne treba umanjivati pojavnost Isusovu u povijesti čovječanstva, jer on je uistinu bio prorok, i bio je iz plemena Davidova, a kršćanskoj teoriji Božjeg sina ne bi raspravlja, jer napokom svi smo mi Božja djeca, vodimo porijeklo od praotaca Adama i Eve, znači time reprodukcija Božje kreacije

    avatar

    30.03.2006. (14:15)    -   -   -   -  

  • shosannadreyfus

    ... ma moram dodati i ovo: institucija (crkva) koja je zanemarila i preoblikovala prvu zapovjed, nimalo ne uljeva povjerenje: ti su ustanju svašta nadodati

    avatar

    30.03.2006. (14:18)    -   -   -   -  

  • ~ tko sam ja uopće? ~

    Nitko je ni ne umanjuje (barem ja ne). Jednostavno Isus nije bio jedini, a ljudi njegovog formata žive i danas, vjerovali ili ne. Razlika je u tome što se na Isusovom učenju izgradila službena religija Rimskog Carstva i tako se raširila. Dalje, širila se "ognjem i mačem", što je jedan od velikih razloga zašto je kršćanstvo tako rašireno. Ali da su Isusovi sljedbenici ostali "ilegala" u Rimskom Carstvu danas bi možda bili brojni kao i npr. Parsi, Jaini ili Sikhi. A sam Isus jednako je velik kao i centralni likovi navedenih religija - Zaratustra, Mahavir ili Nanak.

    avatar

    30.03.2006. (14:56)    -   -   -   -  

  • borut

    A meni ces dozvoliti da procitam i ne komentiram?

    avatar

    30.03.2006. (19:33)    -   -   -   -  

  • dhatrina filozofija

    citala sam post prije i meni se cinite ko normalno :) i zabavno drustvance, mozda malo otkaceno, ali otkaceno je dobro :), pozdrav

    avatar

    30.03.2006. (23:59)    -   -   -   -  

  • ~ tko sam ja uopće? ~

    @Borut: Naravno. Nisam ovo pisao da bih čitateljima izmamio komentare, a potom podijelio i posvađao. Dozvoljavam svakome pravo na vlastito mišljenje, kao i pravo da ga zadrže za sebe. Također vidim i da su čitatelji fer prema meni, pa mi dozvoljavaju da piskaram svašta. Poštujem.

    avatar

    31.03.2006. (12:41)    -   -   -   -  

  • sick of it all

    Zanimljiv diskurs se trenutno vodi :) Nominalno sam po obiteljskoj tradiciji krščanin - katolik, mada se u mnogome slažem sa autorom bloga u iznesenom. Dosta toga se ima zamjeriti Crkvi kao instituciji i s tim sam davno raskrstio, jer, kako u prošlosti, tako i danas, prate je mnoge manipulacije i licemjerje u širokom spektru stvari. Knjigu nisam čitao, a više mi se sviđa, konkretno vezano, teorija nastanka Svetog Grala interpretirana kroz strip Martin Mysteriu, a ne ovu koju je M. iznio u postu :)) Živio Martin!

    avatar

    31.03.2006. (13:47)    -   -   -   -  

  • borut

    Knjigu nisam procitala, ali me je tvoj komentar jos vise zaintrigirao. Zelim je procitati na nekom od blizih mi jezika pa kad ponovo dodjem nabavit cu je. Prosli put nisam ni svratila u knjizaru na Kacicevom trgu, iako sam si napravila spisak knjiga koje zelim ponjeti sobom. Cijenim drugacije misljenje, jer mi pomaze da shvatim sebe i razmislim koliko sam ili nisam u pravu...

    avatar

    19.04.2006. (09:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...