Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (29)

Marketing


  • ovde o nama nije ric.Vlahi si srbi a balije muslici hehe

    avatar

    19.01.2006. (10:33)    -   -   -   -  

  • Livno is the best

    U potpunosti se slažem s Mlakićem da su Musa ćazim Ćatić i Mak Dizdar često al ne baš isključivo korišteni radi negiranja ili minoriziranja Bošnjaka kao nacije, jer naravno da vjera nije ono što određuje naciju. Svrstavanje Ćatića i Maka u bošnjačku književnost jest negiranje i minoriziranje Bošnjaka, odnosno njihovo tretiranje kao izmišljene nacije. Uostalom koja budala može svrstati čovjeka, koji je cijeli svoj život pjevao svojim čelik - Hrvatima u naciju kojoj on svojom voljom nije htio pripadati i nije pripadao. Isto tako koja budala može reći za Maka da je Bošnjak ili Musliman, kada je on i kad je uspostavljena nacija Musliman, ostao Hrvat i tako se svojom voljom pisao i izjašnjavao. Njegova je čuvena rečenica: Nije nacija košulja, pa da je mijenjam svaki dan! Na kraju, koja budala može danas reći da Kustruica nije Srbin, ako je on to bezbroj puta do sada ponovio? Pa šta određuje čovjekovu nacionalnost, ako ne njegov svjestan izbor? I na kraju nije u redu omalovažavati ljude. što bi neko morao pročitati nečije pjesme da bi znao koje je pjesnik nacionalnosti. To mi se čini zločesto, kao kad bi neko rekao da šta vašeg Mikulića proglašavamo hrvatom, kad nismo pročitali niti jedan njegov tekst o samoupravljanju. Glupost.

    avatar

    19.01.2006. (10:51)    -   -   -   -  

  • Vlasi smo mi, barem nas tako najčešće zovu naši susjedi, mada pogrešno. Zovu nas i kauri, šokci (to im je izrazito pogrdno, ne znam zbog čega), a i mi hvala Bogu imamo za njih puno imena: balije, bale, mundžosi, kurdi, turci...

    avatar

    19.01.2006. (11:11)    -   -   -   -  

  • a mi za vas ustaše hehehe

    avatar

    19.01.2006. (13:27)    -   -   -   -  

  • kad već spominjete mikulića zar nije čudno da je bijedić naveden kao čovjek koji je približavao dva naroda a mikulić nije a ako je iko on je

    avatar

    19.01.2006. (13:54)    -   -   -   -  

  • Šemso Tanković (i ne samo on, nego i drugi iz SDA) tijekom rata u više navrata je izjavio da Hrvate i Muslimane može spojiti samo ustaška ideja! I kod nas je barem kratki period do kraja 43. vladala sloga jer su se svi zaklinjali u ustaše.

    avatar

    19.01.2006. (14:31)    -   -   -   -  

  • stvarno smatraju li muslimani da je kusturica srbin ili ga i dalje drže bošnjakom?

    avatar

    19.01.2006. (15:14)    -   -   -   -  

  • Svi mi koji smo rasli sedamdesetih i osamdesetih godina odlicno znamo da sloge skoro nikada nije bilo. Znam da je uvijek bilo oni i mi. Cak se sjecam izjave Cake kad je Zabac trebao da diplomira na visoj PTT: "E sad je nas red da uzmemo postu, dosta je ta posta bila u njihovim rukama" Recite mi samo koliko je bilo mijesanih brakova (koji procenat). Mnogi su bili u potpunom ubjedjnju i uvjerenju da neko ko nije iste nacije ili vjere kao doticni ne treba da se nadje u istom drustvu. Mnogi su ucili svoju djecu da ni slucajno ne smije biti u drustvu te i te nacije. E ta djeca su postali roditelji bas negdje u predratno vrijeme i naravno oni su svoju djecu ucili isto sto su i njih ucili njihovi roditelji. Mrznja je zlo koje se sije u porodicama, mrziti nekoga samo zato sto je te i te nacije jeste bolesno, ali je isto tako realno u nasoj sredini. Kako objasniti cinjenicu da covjek koji je pomogao cijelom naselju i pritekao u pomoc kad god je to nekome zatrebalo postane omrazen i kuca mu se zapali samo zato sto je druge vjere ili nacije???? Ne znam koji je lijek ovoj opasnoj bolesti, ali znam da se siri sve vise i vise. Sve dok budemo isticali nase razlike (razlike vjere i nacije) nikad nece prestati mrznja. Treba da isticemo slicnosti, kako nas je sve Bog isto stvorio da se volimo a ne da se mrzimo. Treba reci djeci da nece otici u pakao ako im je najbolji prijatelj ili prijateljica druge vjere ili nacije. Treba nauciti djecu da vjera i nacija su izmisljotine od strane ljudi a ne Boga. Treba nauciti nasu djecu da vode ljubav a ne rat.

    avatar

    19.01.2006. (15:15)    -   -   -   -  

  • V.

    Sloga između Hrvata i Muslimana vladala je i u ovom ratu sve do formiranja Armije BiH na čije čelo su ko slučajno došli kosovci i udbaši, sve redom oficiri JNA koji su se istakli u ratu u Hrvatskoj. Rasim Delić je čak posložio srpske položaje oko Sarajeva a onda nakon što je uhićen od strane Armije BiH postao je njen zapovjenik. Takav slučaj u povijesti nije upamćen da netko postane zapovjednik vojske koja ga je zarobila.

    avatar

    19.01.2006. (15:18)    -   -   -   -  

  • sve do tite bila je sloga između hrvata i muslimana, a nakon njega koljemo se ko životinje. jebo ga tito

    avatar

    19.01.2006. (15:21)    -   -   -   -  

  • koliko se može shvatiti iz medijskih napisa u sarajevu se kusturica još uvijek drži bošnjakom, doduše odbjeglom ovcom, ali ipak

    avatar

    19.01.2006. (18:42)    -   -   -   -  

  • ma jebeš kusturicu

    avatar

    19.01.2006. (22:17)    -   -   -   -  

  • ovu sliku sta vidim je ocito slikano sa relejne stanice jer se malo sicam onako kuzis.Ovu je fotku najvjerojatnije napravila Tutina bojna Kaznjenicka.

    avatar

    20.01.2006. (10:27)    -   -   -   -  

  • Goran

    Čini mi se da ti Livnjak nisi baš najbolje shvatio Mlakića. On bode na drugu stranu! Ja mislim da je uopće spominjanje pjesnika a i znanstvenika, vojnika, plemića.... u ovom slučaju deplasirano. To je osobna stvar svakoga od njih. Tko što može prigovoriti Ibrici Jusiću koji i danas kaže za sebe da je Hrvat i da mu nije baš razumljiva bošnjačko-muslimanska nacija. Mislim da bi i Ćatić i Dizdar, i Jusić, i Nametak, i Bašagić trebali biti ono što nas povezuje i spaja, a nikako nešto oko čega se krvimo. Uostalom nedavno je jedan Bošnjak u Hrvatskoj, Ozren Prohić uredio knjigu s hrvatskim književnicima islamske vjeroispovijesti. Dakle, ja mislim, da i Ćatić i Dizdar i Čolaković i drugi nesumnjivo pripadaju hrvatskoj književnosti, što ih dakako ne isključuje iz drugih književnosti.

    avatar

    20.01.2006. (14:38)    -   -   -   -  

  • j.

    Meni se čini da su tobožnji suživot i sloga uopće u BiH previše idealizirani. Danas kad čovjek čita naše književnike, koji su najglasniji, ne zna u kojoj su to oni državi živjeli. Po njihovu nije bilo špijuna, otkucavanja, robije, odlaska (protjerivanja) u inozemstvo, Golog otoka, Bleiburga, dočekivanja po noći... da ne idem dalje, sve je bilo u najboljem redu. A eto recite sami koliko i kad je na nekoj našoj svadbi bilo muslimana i koliko? Sjećate li se onih uličnih tuča kakvih se ne bi postidio ni Belfast između Pograđana i Mahale, između Krupljana i Mahale....? Sjećate li se noćnih dočekivanja...? Najbolje je sad staviti flaster preko usta i samo reći da svega toga nije bilo. A jest i ideliziranja kakva nam se danas plasiraju samo štete ne samo BiH nego i svima nama. Trebamo slijediti primjere uzajamnog uvažavanja koje i dan danas unatoč ratu postoji između pojedinih obitelji, muslimanskih i katoličkih. Samo pazite, ta prijateljstva nisu nastala silom, između takvih obitelji nema ništa nedorečeno, a uvažavanje i poštovanje traje godinama s koljena na koljeno. Takvi primjeri jesu izuzetci, ali premazivanjem cijele naše situacije ružičastim bojama nestat će i ti pozitivni primjeri.

    avatar

    21.01.2006. (10:30)    -   -   -   -  

  • slažem se s posljednjim komentarom. bavljenje većine tzv nezavisnih intelektualaca u BiH među kojima je najviše književnika krajnje je čudno. nije problem u njihovu bavljenju politikom nego u tome što su im stavovi u dlaku isti ama baš o svakoj stvari pa se čovjek pita ne krije li se iza svega tek osobna promocija i osobni probitak. treba se odrediti, svrstati, a ne izmišljati toplu vodu, pravit se hrabar i ne daj bože mislit svojom glavom.

    avatar

    21.01.2006. (10:49)    -   -   -   -  

  • V.

    Ti malo j. ko da si velik. Mi smo se uvijek slagali kad je s jedne strane bio dobar katolik, a s druge dobar musliman. Samo tako, a nikako da neko nekom nešto natura. Nema nekog prisilnog zajedništva.

    avatar

    21.01.2006. (17:31)    -   -   -   -  

  • Što nas spaja? Spaja nas Tuđman, jer da njega nije bilo danas ne bi BiH ni postojala, pa ne bismo imali o čemu ni razgovarati. Dakle Tuđman, najzaslužniji čovjek za postojanje BiH na prvom mjestu!!!!

    avatar

    21.01.2006. (22:44)    -   -   -   -  

  • Wienna

    Možda jest sa Titom počelo sve gloženje između dva naroda, ali Izetbegović (usput: Srbin) je sa svojom Islamskom deklaracijom jasno dao do znanja da nikakva suživota sa nevjernicima nema. Razdvajaju nas takva mišljenja i na lokalnoj i na nacionalnoj razini.

    avatar

    21.01.2006. (23:28)    -   -   -   -  

  • trebalo bi nas spajati to što su hrvati barem tri puta u prošlom stoljeću spasili muslimane od potpunog uništenja i nestanka kao nacije. kažem trebalo bi, ali ne spaja kako se ono kaže pomozi sirotu na svoju sramotu

    avatar

    21.01.2006. (23:37)    -   -   -   -  

  • otrcani zvuk u prepoznatljivoj kakofoniji internacionale

    avatar

    22.01.2006. (11:19)    -   -   -   -  

  • šta je po vama huso garača?

    avatar

    24.01.2006. (09:22)    -   -   -   -  

  • V.

    Što se tiče nacionalnosti, Huso je za mene Hrvat kao i svi mi, mada je za neke naše susjede on ustaša, kao i svi mi! Hrvat je zato jer se on sam tako izjašnjava, uostalom kao i brojne druge osobe islamske vjeroispovijesti. Na kraju, znam jednog katolika koji se izjašnjava kao Marsijanac i niko mu ništa ne može. I u redu je da ne može.

    avatar

    24.01.2006. (13:57)    -   -   -   -  

  • hrkljuš

    Ma Huso Garača je seljak koji samo "sridom silazi" u čaršiju. To je posebna nacija!

    avatar

    24.01.2006. (16:46)    -   -   -   -  

  • USA

    vazda je moj ahbab ešref govorio da smo svi mi bili dio zapadnog rimskog carstva, a da je se sva raja vakufska nakon drugog rata pisala hrvatima, samo dupelisci i grebatori njih par bilo je srbi. dakle nema razloga da nas išta razdvaja. pozdrav mom prijatelju ešrefu, čujem da je sad profesor!

    avatar

    25.01.2006. (09:36)    -   -   -   -  

učitavam...