Komentari

cartmann.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • novac

    pročitao sam tekst. ali nisam baš skužio. Zaključak je da precjenjenost ne postoji? Ja mislim da postoji. Plaćaš li za tvrtku nekoliko puta više nego što je cijela njezina imovina i više nego što ostvaruju dobit znači da plaćaš precjenjenu tvrtku od koje JAKO JAKO puno očekuješ u budućnosti :)) MOžda se ostvari i dobro prođeš, a možda masa skuži da je precijenjena i sve rasproda. S druge strane ako uložiš u dobru dionicu koja je podcjenjena mislim da imaš dugoročno bolju priliku za zaradu.

    avatar

    12.01.2006. (15:34)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Odgovor nije jednostavan, ali, da, moj stav je da "precijenjenost" ne postoji. Tj. ne postoji u onom smislu rijeci da se odredjenu dionicu koja je po teh. i fundamentalnim pokazateljima precijenjena ne isplati kupiti. Opet ću spomenuti Google koji je na dan 30. rujna '05 posjedovao nekretnine u vrijednosti 800 milijuna dolara, profit mu je iznosio 1.3 milijarde dolara, a dionica vrijedila $316.46, odnosno goog je vrijdio 93.5 milijarde dolara, s 1.3milijarde profita. Precijenjenost se vidi iz aviona. Tko bi kupio takvu dionicu? Samo lud covjek. Onaj tko je kupio dionicu Googlea 30. rujna '05, danas, 12. siječnja '06 je može prodati za $473, zaradio je $157, tj. ostvario 150% zarade. S druge strane sam imao dionicu s izvrsnim fundamentima (mali p/e uz stalan rast prihoda,..), zaboravio sam joj kraticu, svakako, ustanovilo se da spomenuta kompanija proizvodi iskljucivo kao GM-ov koperant. Ili, ako pogledamo Googleove fundamente dobit cemo odgovor - precijenjen, ali ako postavimo pitanje "where the stock can go?", dobit cemo, IMHO, dijametralno suprotan odgovor - podcijenjen.

    avatar

    12.01.2006. (18:15)    -   -   -   -  

  • tukac

    Sve u svemu burza ostaje kakva je uvijek i bila, nepredvidljiva, makar neki tvrdili da su proroci :) Ali je definitivno puno zabavnija za kockati od tamo nekog ruleta i poker-aparata. Pukneš 1-2000 dolara u Ameritrade i onda možeš svima pričat da si international investor, day trader, NYSE analyst ili što već :) A noću sanjaš tickere, danju isto :) Ali ajde, možda neki komaaad padne na zvučnu priču kao extra bonus :)) Da se razumijemo, nemam ja ništa protiv burze osobno :)

    avatar

    13.01.2006. (08:36)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    @tukac: zaboravio si gdje zivis, ovdje macke ne padaju na financijske analiticare, programere i sl. geekove, ovdje zavodis s pricom da ti je stari u zatvoru, a brat glavni mafijas u Hercegovini. :)

    avatar

    18.01.2006. (13:41)    -   -   -   -  

  • tukac

    Krećem se uglavnom među psihologicama, defektologinjama, profesoricama, fizičarkama i sličnom ekipom, a one se užasavaju svega što miriše na kriminal (iako im masa love na jednom mjestu imponira). Kod njih bolje ide NYSE od Lijanovića, iako im je i to sumnjiva rabota :( Ti ljudi na državnim plaćicama ne znaju šta je život :)

    avatar

    19.01.2006. (07:49)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...