Komentari

cartmann.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


  • baky

    Novi devizni zakon predviđen je tek u 2008. godini. Uplate je najbolje obavljati iz Austrije, a ne Slovenije. Neću objašnjavati zašto. Umjesto USD morate ponijeti EUR, jer oni konvertiraju, pa ćete izgubiti. Kako je njemačko tržište dionicama živahno preporučujem za online trade DAB banku ili još bolje Direktanlage.at, a možete i wertpapiere.at, koji su povezani sa direktbank.at, a preko njih možete trgovati na svim tržištima, pa i na maeričkom, bez troška doznake kojega imate ako šalčjete novce iz Slovenije (ne daj Bože-izlažete se opasnosti kao i kod nas zbog suradnje o pranju novca, Austrija je sigurnija jer je poslije Švicarske najbolja po štićenju privatnosti)

    avatar

    09.01.2006. (09:06)    -   -   -   -  

  • pero

    svaka čast ako si cijelu knjigu pročitao.ja sam na mojnovac vidio preporuku od presvetlog da je to jako kvalitetna knjiga i počeo je čitati ali nisam dogurao dalj e od 2 poglavlja

    avatar

    09.01.2006. (09:25)    -   -   -   -  

  • istra

    Zar ne postoji mogucnost kupnje dionica npr. bez micanja iz fotelje ??

    avatar

    09.01.2006. (10:35)    -   -   -   -  

  • baky

    Naravno da je moguće kupovati dionice iz fotelje. Radi se o tome da prvi puta moraš otići legitimirati se i otvoriti račun kod brokera. U RH svoj identitet potvrđuješ kod JB-a, ili odeš prvi put direktno svom brokeru. Ako hoćeš njemačkog ili austrijskog online brokera, postupak je sličan. Prvi put je moguće otići njima direktno, ili putem njihove pošte poslati, pa te oni "legitimiraju". Za američke online brokere ponekada nije potrebna posebna identifikacij, već je dovoljno to što svojim potpisom potvrdiš na njihovim papirima, a poštom pošalješ i kopiju putovnice. To im je često puta dosta. Za uplate se moraš malo pomučiti, jer će hrvatski građani tek od 2008, kada se izglasa novi Zakon moći direktno kupovati dionice i fondove - za sada je to liberalizirano nedavno, ali na način da kupuješ preko brokera i jedno i drugo) no uplaćivati nećeš pretjerano često, a kupovati i prodavati dionice hoćeš (ili ne - ako kupuješ small caps kao ja). Početniku su najbolji investicijski fondovi, posebice oni koji maju oznaku Latin America (prodaju se u Austriji i Njemačkoj) ili pak Osteuropa, čiji su prinosi na godišnjoj razini oko 50% već par godina, što je za početnike s dionicama (pa čak i "stare mačke") često nedostižno!

    avatar

    09.01.2006. (11:20)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Vjerujem da ce trenutni zakon o deviznom poslovanju uskladiti prije 2008, jer je jedan od zahtjeva EU i slobodan tok kapitala. U medijima se cesto spominjao "ozujak 2006", navodno se upravo uskladuju pravilnici/zakoni na podrucju financija. @Istra; kako je Baky vec odgovorio, moguce je, upravo tako i trgujem-o, samo prvi put moras poloziti novac fizickim pojavljivanjem na salteru (Slo ili neke druge) banke. Izabrao sam Sloveniju zato sto je najbliza, a poprilicno su susretljivi, osobno nisam pronasao razlog zbog kojeg bih vozio par stotina km vise, ako postoji bilo bi nam, vjerujem, svima drago da ga doznamo. Slazem se i s prijedlogom da oni kojima je primaran cilj zaraditi novac, a ne zele znati o investiranju vise no što moraju, uloze u inv. fondove. Takvima preporucam link s lijeve strane - hrportfolio. Osobno predlazem domace (aureus inv., st inv.) u kojima i sam imam dio portfelja (15%). Lat. am. nisam proucavao, znam da je Argentina isplatila dugove, sto je cini prosperitetnim podrucjem za ulaganje, ipak, treba vidjeti kako i na ciju "stetu". @Pero; Presvetli je preporucio 2003ce, i ja sam stigao procitati vise od dva poglavlja. :))

    avatar

    09.01.2006. (12:14)    -   -   -   -  

  • Bijeli_Miš

    Mislim da je upravo screening za protok slobodnog kapitala počeo negdje u 12 mjesecu, ako se ne varam, valjda bude nešto dobro iz toga po nas. Iako mi se čini da tamo samo razglabaju o prodaji nekretnina strancima. Samo nebi čovjek pomislio da hazarderstvo u trejdanju podrazumijeva i zakonske sankcije :=)

    avatar

    09.01.2006. (13:37)    -   -   -   -  

  • baky

    Nema ožujka 2006. Možda se prije spominjao. Prema svim srednjoročnim planovima Vlade donošenje Zakona je predviđeno za početak 2008 (može i to biti odgođeno), pa smatrajte ovo zadnjom informacijom. Tim će se Zakonom smaknuti ove nelogičnosti nedavne liberalizacije, jer takvih gluposti više neće biti (nikakvih posrednika). Biti će potpuno slobodno kupovanje stranih fondova i dionica. U Njemačkoj i Austriji postoje online investicijske banke koje u sebi objedinjuju brokerske poslove, ali i oročavanje sredstava, pa čak i izdavanje kartica (Cirrus ili kreditnih...). DirektAnlage je najpoznatija, a u Europi slovi kao najjeftinija i najpouzdanija. nema potrebe slati doznake iz Slovenije bilo kamo kada možeš direktno staviti u banku (povezane ili vlasnički ili poslovno s naprijed navedenim bankama)u Austriji i odmah poslovati. Čemu plaćati doznaku? Toliko košta put do Austrije i natrag (dobro, ja sam si ugradio plin :-) kako bi mi više novca ostalo za ulaganja, pa je meni to posebice jeftino). Ne kažem da austrijske financijske authorities ne surađuju s hrvatskima, no slovenske surađuju, jer je o tome pisalo prije godinu dana baš u novinama. A osim toga nije im ni problem komunikacije. Možda pretjerujem, to je samo moje promišljanje, koje ne mora biti posve točno, no sigurno je sigurno, kad ste se već odlučili radite kako Bog zapovijeda, a ne na pola do Slovenije, jer to nije rješenje. Što se fondova tiče, Cartmann je dobro preporučio. Ja bih još dodao Iliriku JIE i KD Victoriju. SVI fondovi koji ulažu u istočnoeuropske dionice imaju oko 50% prinosa, a ista je stvar, ponavljam s onima koji ulažu u Latin America. Pogledajte malo po stranicama fondova na Internetu pa ćete vidjeti i gdje ulažu najviše (u pravilu imaju navedene najveće udjele). Argentina nema veze s tim, jer se u nju najmanje ulaže, a najviše u Brazil i druge zemlje. Više se čak isplati u narednim godinama ulagati upravo u takve fondove, ali i energetske koji bilježe rast viši od 30%, no da biste ulagali u te fondove, kojih nema u ponudi kod nas morate otvoriti račun kod nekog od EU brokera, ili kupovati udjele u tzv. Fonds Supermarketima kojih po Europi ima. Uđeš s ulice i s police uzmeš udjel u ovom ili onom fondu (skoro pa je tako, tko ne vjeruje neka pogoogla malo :-))

    avatar

    09.01.2006. (13:43)    -   -   -   -  

  • Bijeli_Miš

    Ček, neznam jesam li shvatio. Možeš poslati toj online banci u njemačkoj i odande brokeru? Ali opet me zanima podizanje novca doma, jer bi to radio dosta redovito, naravno svote bi bile manje od 3000€.

    avatar

    09.01.2006. (13:50)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    @Bijeli Mis: Novac mozes dobiti izravno na tvoj racun u Hr (tj. ne mora biti isti racun s kojeg je novac poslan), bar ja imam takvu informaciju, ali to nisam radio u praksi. Naravno, prije ga moras zaraditi. ;) Drzavi odgovara priliv novca, ali vidim u clanku zakona o deviznom poslovanju (kopirani dio), da treba prijaviti i dolazak novca, to mi nije receno kad sam se bio raspitati u banci, naravno, nisam isao naslijepo vec po preporuci. Vlasnik racuna kod US brokera mora biti ista osoba kao i vlasnik racuna u Hr na koji se salje novac, broker me upozorio da pripazim na detalje, tj. mogucu promjenu prebivalista, update-am promjenu osobne (slike), pripazim na razliku izmedju potpisa i parafa (u US je potpis puno ime i prezime, a paraf "svrljanje", ono sto se kod nas smatra potpisom), jer ako uoče neke nelogičnosti/razlike, neće htjeti isplatiti novac. Po Hr zakonu se ne placa porez na kapitalnu dobit.

    avatar

    09.01.2006. (14:11)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    @Baky: Mislis da bi mogli suradjivati po pitanju zakona o deviznom poslovanju? Iako ne vidim za koji prekrsaj bi me mogli okriviti, otvaranje racuna u Slo nije protuzakonito, a niti je otvaranje racuna u Slo dokaz da je novac prenesen iz Hr. Mislim da doznaka dodje jeftinije nego put u Austriju. Ja sam doznacio sav novac određen za investiranje na racun US brokera, tako da je ustvari moj posl. odnos s bankom u Slo zavrsen.

    avatar

    09.01.2006. (14:34)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Zaboravio. :) @Bijeli Mis; U Austriji/Njemackoj/UK.. postoje banke-brokeri preko kojih mozes trgovati na US burzama (NYSE, AMEX,..), te u skladu s tim ne saljes novac brokeru. Trebas izracunati koliko te kosta put i koristenje brokera koji ima poslovnicu u Austriji te koliko te kosta doznaka novca iz Slovenije na racun US brokera tj. njegove clearing banke.

    avatar

    09.01.2006. (15:02)    -   -   -   -  

  • Bijeli_Miš

    Opet ću biti malo dosadan, ali tko pita ne skita :=) Daklem konkretno, ja bi recimo uplatio 1000$ kod US based FX brokera.E sad koliko ja znam u Hrvatskoj nema ovlaštenog retail FX brokera, mislim nisam baš na ti sa zakonima i definicijama, ali većinu zakona koje sam vidio ima veze sa dionicama vani.Čak i u prezentaciji od ACI Croatie u PP od dionica se spominje to sa zakonima, dok u FX PP prezentaciji se ne spominje. Što se tiče uplata vani, mogu jedino eventualno u Slo.E sad, kad bi ja wire transferom iz npr. RBA FXSolu i nazad, jel prije toga otvorim devizni, ili žiro račun, zbog konverzije me zanima. Također, što ja to točno kršim, jer Fx i nije baš ulaganje ni u jednu ekonomiju kao recimo u US dionica. I na kraju kako ti se čini opcija da ja ljepo dođem u banku, nasmiješim se i pošaljem novce, i opet nakon mjesec dana recimo dođem i podignem. Eto nadam se da nisam previše naporan :) Btw, što se tiče zarađivanja, treba samo imati attitude ono šta je neki tamo mađar Soros bolji odmene osim što zna esperanto, i uspjeh neće izostati :=)....ovo je naravno šala.

    avatar

    09.01.2006. (19:38)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Bijeli Mishu, ne citas moje postove! :) Da jesi primjetio bi kako ne smijes prenjeti vise od 3000 Eura (ili 15.000 kn), sto znaci da $1000 mozes uplatiti mirne duse, bilo putem kreditne kartice, bilo putem izravnog bank wire transfera. Takodjer pise da drzava nije odusevljena kad joj vrijednost, (posebno u obliku novcanice kune) odlazi iz drzave. Kad kupis Mercedesa u Njemackoj, odnio si kune/eure, ali si donio Mercedesa, kad napravis uplatu brokeru, kune su otisle, ali nista nisi donio natrag svojoj drzavi. A to drzavi nije drago. :)

    avatar

    09.01.2006. (22:01)    -   -   -   -  

  • Bijeli_Miš

    Sad mi je laknulo, nije da ne čitam, samo nikad ne možeš biti presiguran.

    avatar

    09.01.2006. (22:56)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Čestitam na promociji,iako sam znao da je samo pitanje vremena kada će staviti linkove na ovaj odlični blog.

    avatar

    10.01.2006. (02:01)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Tema nasih blogova zanima samo uski krug posjetitelja blog.hr-a, pa nema neke pretjerane koristi od naslovnice ili (almost) cool liste, tj. i prosli setup je vec bio idealan, koga zanima tema uocit ce OM-ov blog na cool listi, a ako ga stvarno zanima, i zadrzat ce se na njemu te vidjeti linkove na druge blogove. Iako nikako nije lose promovirati investiranje, u US (ok, velik dio putem inv. fondova) investira cca. 70 milijuna ljudi, tj. cca. 25% stanovnistva, u Hr, afair 3-4%. P.S. kad sam sugerirao da obrises komentare nisam bas mislio na potpuno ukidanje komentiranja. :)) Bollinger bands su, kao sto si napisao, zaista cesto spominjane, bas sam namjeravao savjetovati da napises nesto vise o njima.

    avatar

    10.01.2006. (03:31)    -   -   -   -  

  • Darius

    test

    avatar

    10.01.2006. (23:49)    -   -   -   -  

  • Darius

    test

    avatar

    10.01.2006. (23:49)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...