Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • anex

    čuvajte svoj jezik i kulturu jer je to najveće blago jednog naroda... hvala ti na komentaru na mom blogu... :-))

    avatar

    08.01.2005. (23:54)    -   -   -   -  

  • BUNJEVAC SU

    Ispravan i nadasve koristan članak o hrvatskoj ikavici. Pohvala autoru. Imam samo jednu malu zamjerku. Zbog aktualne situacije potrebno je istaći porijeklo govornika ikavice i ijekavice. U tekstu se pominje "ijekavština istočnohercegovačkih Srba" i "ikavica ... kod Hrvata i kod Bošnjaka- Muslimana". Iznesena tvrdnja je tačna. To jesu Srbi i Bošnjaci tj. Muslimani DANAS, ali što su njihovi pređi bili JUČER prije par stotina godina? I kojim jezikom i narječjem su divanili, pitanje je sad? Pustimo stare tlapnje velikosrpskih i nove tek nedavnonastalih mlado bošnjačkih opsjenara o "srpskoj" oliti "bošnjačkoj" (kažu da je ispravnije reć "bosanskoj") ikavici ili ijekavici. NJihovi pređi nikad nisu bili ono što su sada oni kao njihovi potomci i ušta ih danas, krivotvoreći povijest, žele pretvoriti. Recimo otvoreno: To su bili Hrvati katolici i Hrvati "bogumili" tj. pripadnici pokrajinske Crkve bosanskih kr(i)stjana koji su govorili hrvatskom ikavicom ili ijekavicom. Tim istim jezikom hrvatskim govorili su i nešto kasniji njihovi potomci koji su se preobratili na drugu vjeru- Muhamedanstvo tj. Islam (častnog proroka Muhameda), tj. poturice ili drugu kršćansku vjeroispovijest- istočno kršćanstvo (oliti kako oni vjeruju "pravo"slavlje- što im nitko nebi trebao zamjerati) tj. posrbice. Pročitati samo treba zapise turskog putopisca Elvije Čelebija,pa će sve biti jasno (u Bosni žive Hrvati....govore bosanski, ato jest hrvatski jezik). Njihovi današnji potomci govore gotovo (s dodatkom turcizama, srbizama i najnovije anglizama) istim hrvatskim jezikom, ali se neosjećaju pripadnicima hrvatske već drugih nacionalnosti: srpske i novonastale bošnjačke (nagradno pitanje za Bošnjake: Koje je nacije moj prijatelj A. Sadiković, hercegovac Musliman porijeklom iz LJubuškog? On mi veli: ...koji Bošnjak? U pokrajinskom određenju ja sam Hercegovac, u nacionalnom Hrvat, a u vjerskom Musliman). I Švicarac i Austrijanac, bez obzira na njihove povijestno mlađe nastale države u odnosu na Njemačku, jezik kojim govore i dalje nazivaju NJEMAČKIM. To s činjenicom da su oni Švicarci ili Austrijanci nema nikakve veze. Tako bi to trebalo biti i prečanskim posrbicama- sadačnjim Srbima, a isto tako i sa bosanskim poturicama- novonastalim Bošjacima, da i svoj izvorni jezik kojeg nisu izmislili već ga baštine od svojih djedova, nazivaju IZVORNIM HRVATSKIM IMENOM...AMEN! JASSNOOO!?

    avatar

    30.03.2005. (16:01)    -   -   -   -  

  • Vesela

    BUNJEVAC SU

    Sveg sam se naslusala...al' nikad prije...da su Srbi upravo Hrvati. Najprije...u mom su se kraju razlikovali po govoru...nekad i po izgledu...a takodjer po pravoslavlju. Osim toga...znali smo da su doseljeni...i oni su u svojim domovima cesto cuvali predavanja o svom rodu iz Hercegovine i Juzne Srbije, Crne Gore. Vjerojatno je jedan mali % Srba u BiH i Cro...potomostvo lokalnih konvertita an pravoslavlje...koji su se pozenili sa srpskim i vlaskim doseljenicima....i pretopili u Srbe...al'zna se dobro...ko je naseljavan po BiH...a to su vecinom Srbi i Vlasi uz pomoc Osmanlija, Talijani, Njemci, Ukrajinci, Cesi, Poljaci uz pomoc AU I muslimani iz danasnjih krajeva Cro i Madjarske...kao izbjeglice nakon 1700.

    Sto se tice politickih identiteta....iako ZNADEM da sam rodom iz Hrvatske...ne pada mi na'pamet identifikacija...a priori s'Hrvatskom...pa cak ni s'Bosnom. Najprije sam rod svog grada, kraja...pa onda drzave BiH...jerbo...ona POSTOJI...i u njoj sam odgojena...isla u skolu...itd. I ona je postojala i prije Srba i Muslimana Bosnjaka kao politickih naroda na njezinom tlu. ... Mogu biti Hrvat u kulturnom smislu samo onoliko koliko ima mjesta za moj ("muslimanski" bosanski) identitet u ukviru tog sireg pojma Hrvatstva. Imajuci u vidu...da je hrvatstvo a priori "utociste" katolika sa nasih prostora...Sarajevo mi je ipak nekakva vaznija "centrala"...a osim toga...takodjer i glavni grad drzave. I ne'moramo nikog krivit za takvu zalosnu sudbinu...jerbo...nepravedno je samo kudit Osmanlije "za sve" kad su Hrvati inace debelo fasovali i od Madjara i od Talijana i od Austrijanaca...samo isto k'o sto katolici sa nasih prostora i dalje sve prastaju tim istim osvajacima...tako isto i muslimani...lakse halale osmanske grijehe.

    Sto se tice izjasnjavanja...sve nam je jasno. Najprije...vecina muslimana nije glasala za "Bosnjastvo". Nismo imali nikakav referendum...pa da se pravedno i demokratski opredjelimo hocemo li biti Bosanci, Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Turci, Kinezi...nego je jedna grupa "intelektualaca" to odlucila u nase ime...i mi smo sad prisiljeni prihvatit taj fait acompli. Osim toga...onog trentuka kad je Tudjman odlucio napast Bosnu i posl'o svoju vojsku u Mostar...da istjerava civile iz njihovih domova (zato sto su muslimani) MNOGO je unisteno. Dzaba mi je reci da sam Hrvat...kad moze doc neko iz Hrvatske...i mene istjerat...zato sto sam muslimanka...koja smatra da joj najprije valja zivit u BiH...pa onda razmisljat o vecim politickim, ekonomskim i etnickim zajednicama. Inace...kako god...BiH je i dalje k'o utroba Hrvatske...tako da nema kud utec. Nalazi se u okruzenju Hrvatske i "pravih" Hrvata. Sudbina joj je takva.

    avatar

    21.05.2007. (18:53)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...