Krepat, ma ne molat!

Molat je izvedenica iz talijanskog glagola "mollare" što znači odustati.
Štokavce - koji nisu u bliskom dodiru s čakavskim, niti su povijesno i geografski neposredno izloženi utjecajima talijanskog jezika - ovaj slogan na prvu možda može navesti na pogrešan trag u pokušaju da ga razumiju i shvate. Mogli bismo, recimo, prvoloptaški pomisliti da molat znači moliti, preklinjati. To bi naravno bilo pogrešno, jer se očito radi o izvedenici iz talijanskog glagola "mollare" što znači odustati. "Krepati/umrijeti, ali ne odustati" borbeni je dakle poklič koji upućuje na stanje revolta, prkosa i otpora po svaku cijenu, pa i po cijenu krajnje smrti.

(Hajridin Hromadžić: Fragmenti grada)

Sve sličnosti sa stvarnim osobama slučajno su namjerne.
Dežurnim blogobudalama, šizofrenim starim prdonjama, stoki koja tudje mrtve naziva krepanima i svim njihovim prijateljima i poznanicima komentiranje zabranjeno.
U vezi s nuspojavama i neželjenim učincima nemogućnosti komentiranja obratite se svom psihijatru ili apotekaru ili na nuspojaveinezeljeni
ucincibloga@bolimekuki.odjeb.net



Štorije mačka, maške i Gandalfa beloga od Kojotice

četvrtak, 19.11.2020.

Carevo novo ruho

Carevo novo ruho bajka je koju treba nanovo napisati jer više nije u skladu s vremenom. Dakle, bajka po novome ide ovako...

Car je bio poznati influencer sa dva milijuna pratitelja na instagramu. Osim svojim ponekad neuobičajnim odjevnim kombinacijama taj je status mogao zahvaliti prije svega supruzi, (poznatoj X-size manekenki), sinu koji je rodjen kao kćer a danas misli da je veš mašina te mačku rase Main coon, vrlo cijenjenom kolumnistu Glorije i Kozmopolitana.

Jednoga dana na whatsup-u mu se javio poznati stilist Modni cvrčak nudeći mu poslovnu suradnju. Izradit će za njega odijelo kakvo još nitko nikada nije imao. Odijelo iz tkanine koju ne vide samo hejteri.

Car se oduševio. Odmah je pristao na suradnju i već sutra je, u pratnji novinara Jutarnjeg, Večernjeg, Poslijepodnevnog i Nove TV Modni Cvrčak uselio u careve dvore. Danima je radio i radio, razvijao svoju kreaciju, skrivajući je ljubomorno od svih, pa i samog cara, koji je smije vidjeti tek kad bude gotova.

Da bi foloweri ipak došli na svoje na njegovom je facebook i instagram profilu odbrojavao countdown do trenutka okončanja kreacije. Svakim lajkom na countdown i dijeljenjem istog na svom profilu modni blogeri sudjelovali su automatski u nagradnoj igri u kojoj je moguće osvojiti besplatni foto shooting sa carem u novom ruhu te vege hamburger od kvinoje sa umakom od koromača u pecivu od umjetne guzice morskog krastavca. Plus paket himalajske soli iz Poljske te mlinac za papar s logom Nove TV.

Dva tjedna kasnije, Modni je Cvrčak pozvao kralja da isproba novo ruho i zamolio ga da se skine. Caru je bilo malo neugodno skidati se u direktnom video prijenosu, no, što je tu je, za par novih followera preživjet će da svi vide njegove tange s leopardovim uzorkom, izradjenje na dvoru nekadašnje hrvatske kraljice, njegove dobre prijateljice, skupa s njenim štiklama.

Cvrčak mu je krenuo dodavati novu odjeću.
Jebate, pomislio je car, koji je ovo kuki, pa ništa ne vidim?! Tek sekundu prije negoli je to i izustio prisjetio se činjenice da ruho ne vide jedino hejteri, pa se oduševljeno nasmiješio svom odrazu u ogledalu, namjestio duckface i opalio jedan selfie.

Krenuli su i prvi lajkovi i komentari.
"Divno!", "Prekrasno!", "Koji si ti car!" - klikali du ushićeno.
No, jednom je followeru, imena Ajvin Odjebanovich, sve skupa bilo smiješno pa je dohvatio iPhone i utipkao : "Car je gol!"

I šta dalje da pričam? Ljudi moji, kad je shitstorm krenuo nije ga se više dalo zaustaviti. "Hejteru, hejteru!", "Kako se usudjuješ?!", "Netolerantni smrade, sebe pogledaj u ogledalo!", "Ovakvi kao ti u stanju su carevoj ženi tvrditi da je debela prasica a žena je priznati x size model!", "Radi takvih kao ti carev sin koji se rodio kao kćer a sada se osjeća perilica ne bi smio piti Persill umjesto kave!", "Ovakvi kao ti još će tvrditi da kolumne u Gloriji i Kosmopolitanu piše obični stari ofucani mačak!".

Kritičar, poznatiji pod nickom Ajvin Odjebanovich, ostao je na moment malo osupnut ovakvim reakcijama i skoro da se krenuo izvinjavati caru dok su istog followeri tješili riječima : "Odijelo je prekrasno, ne slušaj hejtere, samo su ljubomorni ", "Divan si, posebno tangice su sad u trendu, vidi se da si pravi modni znalac!"

No onda je Ajvin ugledao mali crni križić u desnom uglu ekrana, pomislio : nek vas skupa s carem jebe tko vam lajkove daje i lansirao odjeb.


- 08:53 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 17.11.2020.

Motivacija

Ono što mene muči otkako je počelo ovo sranje je naći motivaciju za dalje i nadu da će biti bolje.
U svim normalnom teškim situacijama možeš reći nešto tipa : "sutra je novi dan" ili "sve je prošlo, pa će i ovo".
Prvo ne pomaže nimalo. Novi dan(ov)i su isti kao i oni prije, ništa se u njima neć promijeniti, počinju nezadrživim porivom za povraćanjem i mogu ići samo na gore od onog prethodnog.
A ovo pak sa prolaženjem...To je druga priča.

U teškim vremenima razvila sam jednu taktiku koje se držim kada god treba nešto, što nam se čini nemoguće ili pak vremenski beskonačno, privesti kraju. Ja to zovem matematička motivacija.
Skočim u bazen i počnem plivati i mislim si : uf, kako ću isplivati mojih 60 staza? I onda kad otplivam prvu rečem sama sebi : otplivala sam jednu šezdesetinu, samo još 59 puta toliko i gotova sam. Kad otplivam dvije, samo još 29 puta ovako. Kriza bude oko 17., glupi neki broj, teško je razumjeti njegove razlomke ali već 18 je blizu od 20 a onda sam već otplivala jednu trećinu i sad nema smisla odustati jer je blizu polovica.

Na poslu sam razvila sličnu taktiku. Kad je toliko posla da ne znam što bi i kako, napišem sve što treba obaviti. Neke zadaće i podijelim u dijelove, tako da ih izgleda više. I onda krenem čistiti listu. Što obavim, markiram onim žutim flomasterom ili pak žutom bojom u excelu ako je tabela napisana na kompu, recimo sadržaj projekta. Obično prvo obavim one zadaće koje se lakše obave da lista bude što žuća. I tako idem dalje. Jednom je sve žuto. Onda dolazi novo ali ovo je gotovo.

Onda ima tih nekih situacija kada treba proći točno još neko odredjeno vrijeme. Najgore je bilo kad smo vratili kartice i plaćali dug u ratama. Tada sam napravila tabelu. Još toliko rata do kraja. Još toliko mjeseci do kraja. Još toliko dana do kraja. Pa mi ni to nije bilo dosta nego sam računala i koliki postotak od vremena je prošao i koliki postotak još moramo proći. I stisni guzicu dok ne dodje do kraja.

To smanjivanje broja dana radi čuda. Koji yoga učitelji, koje imbecilne mantre, koji "bit će bolje" bez pokrića? Samo matematika, čista matematika je rješenje za motivaciju.

Ali ovo sada ruši taj koncept žutog flomastera i postotka do kraja.
Što god radila, kraj se samo premjesti na neki drugi datum, koji čak nije niti približno definiran.
Vrijeme se produžuje.
Sati postaju dani, dani mjeseci a mjeseci godine.
A u svemu tome sam nemaš nikakvog utjecaja na bojanje tabele.
Sve skupa gubi smisao.

Ustati ili odustati, svejedno je.

P.S. Sjećanje na neko sad već davno svršeno vrijeme kada nije sve bilo tako sivo jer si smio s nekim otić na pivo.


*********
Eksluzivni dodatak, samo za one koji nisu odustali nakon motivacijskog kursa za skakače bungee jumpinga bez špage.

"Otkako su uveli ovaj lockdown i maske po glavnim ulicama i trgovima sve je navalilo u šumu. Ne mogu više u miru čekati Crvenkapicu da naleti na putu do bakice. Svuda, po cijeloj šumi sve puno tih budala, neki i po šumi maske nose. Ubrzo će počet policija pisat kazne i po mojim stazama. A bakica...Zakračunala se u samoizolaciju, pa kad pokucam na vrata i tvrdim da sam Crvenkapica a stara vikne : "Drago dijete, ostavi ti samo košaricu pred vratima!". Ako ovo potraje krepat ću od gladi. A lovac od nejebice." (Vuk iz Crvenkapice)

"Tješi me jedino to da ni moje zle polusestre ne mogu na zabavu u dvorac." (Pepeljuga čisteći prašinu)

"Grinch je obični pikzibner. Htio je ukrasti Božić a ni to mu nije uspjelo. Ja ću vam zato ukrasti Božić, Novu godinu, Tri kralja, Duhove, Tijelove, Uskrs, Urlaub i Prvi maj." (Angela Merkel u razgovoru s predstavnicima vlasnika hotela, restorana, birtija, kafića, kozmetičkih i pedikerskih salona, salona za tetovažu, fitness centara, bazena, sauna, kina, kazališta, zabavnih parkova, božićnih štandova...)

"Da Ahil nije imao petu, kad tad bi najebao od corone." (Homer u neformalnom razgovoru)

"Sjedi tako Puškin kod kuće u karanteni i razmišlja:
- Dobro, ja sam, dakle, pozitivan. Gogolj je takodjer pozitivan, a Dostojevski je, pokoj mu duši, u karanteni. Pa kako će se, bogamu, sve to završiti?!
Tu se sve i završilo."
(Danil Haarms iz samoizolacije)

"Znaš što bi reko doktor Arslanagić? - Od sad pa nadalje i ubuduće bit ćeš tu gdje jesi."
(Nadrealisti)

"Slijedeće godine u ovo vrijeme bit ćemo doma ko i sad." (Del Boy Trotter)











- 09:30 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< studeni, 2020 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            



Književne anegdote Daniila Harmsa:

Jednom se Gogolj preobukao u Puškina, došao Puškinu i pozvonio. Puškin mu je otvorio vrata i povikao:
- Vidi, Arina Rodionova, ja sam došao!"


Sjedi tako Puškin kod kuće i razmišlja:
- Dobro, ja sam, dakle, genij. Gogolj je takodjer genij, a i Dostojevski je, pokoj mu duši, genij. Pa kako će se, bogamu, sve to završiti?!
Tu se sve i završilo.