Molat je izvedenica iz talijanskog glagola "mollare" što znači odustati.
Štokavce - koji nisu u bliskom dodiru s čakavskim, niti su povijesno i geografski neposredno izloženi utjecajima talijanskog jezika - ovaj slogan na prvu možda može navesti na pogrešan trag u pokušaju da ga razumiju i shvate. Mogli bismo, recimo, prvoloptaški pomisliti da molat znači moliti, preklinjati. To bi naravno bilo pogrešno, jer se očito radi o izvedenici iz talijanskog glagola "mollare" što znači odustati. "Krepati/umrijeti, ali ne odustati" borbeni je dakle poklič koji upućuje na stanje revolta, prkosa i otpora po svaku cijenu, pa i po cijenu krajnje smrti.
(Hajridin Hromadžić: Fragmenti grada)
Sve sličnosti sa stvarnim osobama slučajno su namjerne.
Dežurnim blogobudalama, šizofrenim starim prdonjama, stoki koja tudje mrtve naziva krepanima i svim njihovim prijateljima i poznanicima komentiranje zabranjeno.
U vezi s nuspojavama i neželjenim učincima nemogućnosti komentiranja obratite se svom psihijatru ili apotekaru ili na nuspojaveinezeljeni
ucincibloga@bolimekuki.odjeb.net
Štorije mačka, maške i Gandalfa beloga od Kojotice
srijeda, 06.06.2012.
Savjeti nadrkane domaćice (vol.3) + apdejt (recept za skutine kocke)
Draga nadrkana domaćice,
imam 32 godine, fin sam, ugladjen, dobrih manira, posjedujem pravu dozu smisla za humor. Ne pijem, ne pušim, ne psujem, uspješan sam na poslu, no materijalne vrijednosti nisu mi prioritet u životu. Jedino što želim je da moja djevojka bude sretna i zadovolj(e)na u svakom pogledu. Nosim je kao kap vode na dlanu, mazim i pazim kao Snježni čovjek patka Dodu. Kad joj nije do seksa i boli je glava, zagrlim je, te joj, da je oraspoložim, skuham špagete ili pripremim piće. Otkako sam sa njom u vezi ne izlazim više sa prijateljima, nikada nisam pogledao za drugim, mladjim i zgodnijim komadom. Uvijek sam imao razumijevanja za njene kavice sa prijateljicama, odlaske u wellness i na nezaobilazni pilates. Prije tjedan dana otkrio sam da me vara sa mišićavim osobnim trenerom iz fitness centra, i moj se svijet srušio. Po svim pravilima iz ženskih časopisa, ja sam idealan zet, kakvog bi svaka majka zaželjela svojoj kćeri za muža. U čemu sam pogriješio?
Odgovor : A u čemu nisi? No nije sve izgubljeno. Oženi se punicom!
I da ne bi rekli da nadrkana domaćica savjetuje same gluposti, evo i nešto pametno.
One koji su na dijeti prijete ljeta, molim neka preskoče sliku i tekst koji slijedi, te se upute do najbližeg dućana po Frieskies za sterilizirane mačke. Ako pomaže Brandonu da održava svoju težinu pod kontrolom, moglo bi i njima biti od koristi.
Za sve ostale tu je recept za ledene skutine kocke (znate da sam tako stara a još ne Slovenka, a ljepše je čuti "skutine kocke" nego "kocke od svježeg sira").
Žuta krema:
4 jaja
500 g skute (svježeg sira)
120 g šećera
žlica soka od limuna (ili pola vrećice arome limunove kore, npr. citro back)
Žlica soka od naranče (ili pola vrećice arome narančine kore, npr. orange back)
2 žlice brašna
Bijela krema:
3 kisela vrhnja (3 x 180 g)
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 žlica brašna (po potrebi)
malo šarenih mrvica za posipanje
Priprema:
1. Samljeti kekse i dodati im rastopljen margarin, te miješati dok se ne dobije jednolična smjesa. Dno kalupa pokriti papirom za pečenje ili namastiti margarinom, pa jednoliko nanijeti smjesu. Peći 5 do 10 minuta na 160 do 170 stupnjeva.
2. Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg. Žutanjke tući sa šećerom, dodati skutu, limunovu i narančinu aromu, žlicu do dvije brašna, te dobro izmiješati. Smjesi dodati bjelanjak, sve promiješati još jednom, te takvu smjesu nanesti na prvi sloj, pa peći još 30 do 40 minuta na istoj temperaturi. Izvaditi te pustiti da se malo ohladi.
3. Kiselo vrhnje pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom. Po potrebi dodati žlicu brašna (iskreno, ja je dodajem čisto kao psihološki efekt, jer mi se uvijek čini kako se to izmiksano nikad neće stvrdnuti bez malo Viagre, no začudo, to uvijek učini). Preliti preko drugog sloja, pa peći na 150 do 160 stupnjeva još nekih 10 do 15 minuta (paziti da ne porumeni, a da se ipak stvrdne).
Izvaditi iz pećnice, posipati šarenim mrvicama i pustiti da se preko noći hladi u frižideru.
Rezati na kockice ili kocke (po potrebi i željama korisnika).
Jednom se Gogolj preobukao u Puškina, došao Puškinu i pozvonio. Puškin mu je otvorio vrata i povikao:
- Vidi, Arina Rodionova, ja sam došao!"
Sjedi tako Puškin kod kuće i razmišlja:
- Dobro, ja sam, dakle, genij. Gogolj je takodjer genij, a i Dostojevski je, pokoj mu duši, genij. Pa kako će se, bogamu, sve to završiti?!
Tu se sve i završilo.