Izrada kajmaka je jednostavan, spor i dugotrajan proces. Dobija se, kako piše u wikipediji, "fermentacijom mliječne masti izdvojene tokom kuhanja sirovog kravljeg mlijeka". Kod kuće prilikom kuhanja mlijeka skine se ona gornja korica, malo posoli i stavi u posudicu (dovoljna je manja staklenka) u frižider. Što kuhate više mlijeka (radi li to netko danas?) to ćete svaki dan imati više kajmaka. I kada ste zadovoljni količinom, ostavite koji dan u frižideru i promješajte. |
Ima ljudova koji me povremeno pitaju za neke kulinarske cake te zahtjevaju da im napišem "recepte" za neke mudrolije. Nisu to prevelike mudrolije, ali dobro dođu ponekad, a i nježne su prema kućnom buđetu. Takva mudrolija je i ovo. Ljeto je zaljetilo, ne da nam se kuhat` i nakuhavat`. Hoćemo lagano i jednostavno. A i jeftino. Rubrika - mala pomoć u kužini :-) temeljni recept za JOGURT 1 litra mlijeka 1-2 žlice kupovnog jogurta (za prvi put, kasnije samo od dobivene smjese odvojite žlicu dvije) 1 lonac s duplim dnom. 1 poklopac za taj lonac mutilica sat Splahnite lonac običnom vodom i usipajte u njega litru mlijeka bilo kojeg, s bilo koliko masnoće. Zagrijavajte mlijeko dok ne provri, ugasite plamen i ostavite na štednjaku nepokriveno. Odmah narihtajte sat da zvoni za 30 minuta! Nakon 30 minuta (mlijeko mora biti tako vruće da možete prst gurnuti u njega da se ne opečete, ali da ne možete držati prst u vrućem mlijeku!!) mutilicom razmućkajte 1-2 jušne žlice jogurta po izboru (najbolji je običan Vindijin, ali može i drugi) u mlijeku, poklopite poklopcem i ostavite na podlošku da se pretvori u jogurt. Za to će mu na sobnoj temperaturi trebati oko 6-8 sati i nemojte ga baš na propuh stavit` ili otvarati svako malo da vidite kaj se događa. Nakon što se mlijeko pojogurtilo, stavite posudu u hladnjak ili promućkajte i ulijte u flašu sa širim grlom i stavite u hladnjak. Kad se ohladi koristite za zalijevanje bureka, sendviča i slično, kao samostalni obrok ili miješajte sa narezanim voćem ili pahuljicama. Danas slike nema, bar ne neke koju mogu svijetu pokazati ;-) |