Derzina i Trenkova kuhinja

utorak, 24.07.2007.

Kugle s pekezom

Kaže meni moja Čarobna Kornjača (sad će 3 godine): "Mama, idemo radit kolače."

"Ajd. Koje hoćeš?"

"Kugle."

"Kakve kugle?!"

[maše rukama po zraku kao da oblikuje veliku loptu] "Pa s pekezom."

- pa smo napravile Kugle s pekezom.

(8 kugli)
1 šalica toplog mlijeka (oko 1,5 dcl)
5 dkg maslaca
3 žlice smeđeg šećera
žličica cimeta
1 žlica suhog kvasca (to je 1 paketić)
3 žlice miješanih žitarica (Musli- bilokoji; sa sjemenkama, suhim voćem, miješane žitarice,...)
oko 1,5 šalica brašna (ova kakvom ste mjerili mlijeko)

od ovih sastojaka zamijesite dizano tijesto. Mijesite ga oko 5-10 minuta pa ostavite da se digne u poklopljenoj posudi. Kad udvostruči obujam dobro premijesite oko 1 minute, da sav zrak izađe i izrežite na 8 komada. Oblikujte kugle i prstom izbušite svaku pa ubacite po žličicu pekmeza po izboru. Pažljivo zalijepite i složite u posudu za pečenje zalijepljenim dijelom prema dolje. Pećnicu zagrijte na 50 stupnjeva i stavite kugle na pola sata da s lijepo dignu (ostavite prostora 2-3 cm između njih da se mogu lijepo dići). Pecite na 180° oko 10-15 minuta.

Savjet ekstra:
S obzirom da će žitarice u toku dizanja "povući" dio vlažnosti tijesta ili zamijesite nešto vlažnije tijesto (manje brašna) ili žitarice prethodno namočite u mlijeku da nabubre.
- 12:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 18.07.2007.

Jednostavni pileći saft/gulaš

Iako je vrijeme pripremanja nešto dulje od mojih omiljenih pola sata, ovo mi je jedan od najdražih recepata jer kad obavim osnovnu pripremu, ostatak kuhanja odradi sam šparet.


1 luk
žličica crvene paprike
nešto piletine (dijelovi s kostima - batci, zabatci i slično)
pola paketića graška (ili konzerva) ili smrznutog "povrća za juhu"
vegeta, sol
papar

tjestenina (ili njoki, žganci, knedle, pire-krumpir, popečci od kruha i slično za prilog)

Luk nasjeckati i popržiti da uvene, dodati žličicu crvene paprike (najbolje ljute) i pržiti uz miješanje oko minute da se aroma "probudi" i lijepo zamiriše. Uliti vodu i dodati meso te zakuhati. Dodati žlicu vegete i pokolopiti te smanjiti vatru da krčka stalno, ali ne preljeva se iz poklopljene posude (može se namjestiti poklopac malo otškrinut` ukoso). Sad navijte alarm za 45 minuta i možete potpuno zaboraviti da nešto kuhate. Kad zazvoni alarm, ubacite grašak i/ili povrće za juhu i dotjerajte okus sa malo soli i papra.

Ako kuhate prilog, sad je vrijeme za pripremu, a ako vam se ni to ne da onda u saft ubacite dvije šake sitnije tjestenine. Tko voli, može ga malo zgusnuti sa dvije žlice brašna razmućene u malo vode. Kako god bilo, saft kuhajte još 15 minuta i onda ga možete pojesti ;-))

Iako ima mnoštvo priloga uz koje se može poslužiti ja ovo najviše volim uz par debljih kriški svježeg kruha i narezani paradajz.

Dobar tek!

- 10:10 - Komentari (3) - Isprintaj - #

srijeda, 11.07.2007.

Athena u gostima!

Kako je ovo gostoljubiv blog danas ugošćavamo gđicu Athenu Air. S obzirom da tu ne treba mnogo upoznavanja puštamo Athenu da vam sama kaže što smjera skuhati danas:

Nešto je čudno u zraku. Ili je to samo ljetna šema. Ne znam. Ali činjenice su sljedeće:

1. Pašta (tjestenina, je li) nikad nije moj prvi izbor. Više sam od riže, njoka ili krumpira.
2. Od svih umaka najmanje drag mi je svaki koji je crveni, pogotovo ako se pomidor jako osjeti.
3. Tikvice generalno ne kužim jer su bezukusne i samo zapravo služe popunjavanju prostora.
4. Tunu sam uspješno ignorirala tridesetak godina života, iako nemam ništa osobito protiv konzerviranih riba.

I što se desi? Zadnjih godinu dana najradije si kuham paštu. I to pužiće, jer su mi super fini i zabavni za jesti. S tunom. I raznoraznim varijacijama uz to. Jedna od zadnjih, koja me oduševljava posljednjih tjedana, jest ovo sa slike.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

A to je sljedeće:

1/4 paketa od pol kile pašte (meni za dva obroka, jer ne mogu pojest puno pašte odjednom)
1 tikvica
1 mala paprika
1 pomidor
1 češanj češnjaka
1 konzervirana tuna od 80 grama, ako se ne varam. Ona najmanja, u svakom slučaju.
4-5 maslina
maslinovo ulje

Dok se grije voda za paštu, na mlako ulje staviti protisnuti češnjak, pa prije nego zadimi na njega bacit papriku narezanu tanko ko kineski rezanac. Pa i sitne kockice pomidora, što zrelijeg. I tikvice. Posoliti. Paštu skuhati kako to već ide, bez gluposti poput ulja, samo sol. Ako su tikvice omekšale, al ne do raspadnog stanja, narezati u ćušpajz od povrća masline pa preko svega stavit tunu. Ocijeđenu, jasno. I vegetu, jer jebeš hrvatsko jelo bez vegete. Al malo, tek toliko reda radi.

Meni paše okus masline u tome, pa si nekad stavim malo više od 4 velike. Kad imam dan u kojem bi se ubila od slatkog, umjesto svog ovog povrća stavit ću kukuruz i kisele krastavce pa i majonezu u tunu. Najbolja fora je što sam konačno skužila da se od pašte i tune može napraviti čuda. Prije sam mislila da je samo carbonara, i to isključivo špageti i opako dimljena panceta, jestivi oblik tjestenine.

I da, genijalno je što je sve ovo jestivo i drugi dan. A kad je hladno, još je i finije.
A tek kako mi je fino ispao cartoccio od pašte s lignjama! Isss...

- 16:22 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 09.07.2007.

Mala pomoć u kužini #2: Kiseli pekmez

Prošli tjedan Otac mi je nabrao veliku zdjelu onih crvenih okruglih kiselih šljiva.

Brat - bratu, i nisu baš nešto za jest`, ali, reko` voće je - a kako voće nikako ne uspjevam ukolopiti u tjedni jelovnik - uzela sam ih doma.

I tako su one besposleno sjedile u zdjeli dok smo ih svi mudro zaobilazili.

Krajem tjedna primjetih u kući voćne mušice i, kako to već biva, shvatih da je krajnje vrijeme riješiti se šljiva.

Ili u smeće ili... pobogu šta ću s njima?!

Kisele šljive.

Kisele.

Šljive.

Pa napravih kiseli pekmez.

To je ustvari nešto što sam si uvijek željela, jer nisam baš osoba za slatko. Da na svijetu postoji samo slatko, ja bih jela samo toliko da ne umrem od gladi. A i kiseli pekmez je baš sjajan dodatak za integralne vafle s tučenim slatkim vrhnjem ;-)

KISELI PEKMEZ OD CRVENIH ŠLJIVA

1 kg očišćenih šljiva sa sokom koji su pustile kod čišćenja (sve zajedno, i sok i šljive mora biti 1 kg)
30 dkg smeđeg šećera
1 Podravkin Želin
3 vanili šećera
1 dcl amareta (ili drugog likerastog alkohola po želji)

Šljive očistite i izmiksajte štapnim mikserom ili multipraktikom, ako baš želite pekmez bez "kožica" propasirajte smjesu, ali ja nisam. Usipajte u lonac i stavite na srednju vatru štednjaka. 1 Želin izmješajte s 3 vanili-šećera i umješajte u smjesu. Zagrijavajte uz miješanje do vrenja. I dalje miješajući i dodajte 300 grama (ili više za slađi pekmez, sve do 1 kg) šećera. Kad zavrije, kuhajte 3 MINUTE (!!!!) i oberite pjenu. Skinite s vatre, umiješajte alkohol i ulijte još vrući pekmez u čiste i ugrijane staklenke. Ova količina je dovoljna za 3 pune staklenke od 330 grama (npr. od tartara). Stavite poklopac na zavrtanje i okrenite 5 minuta da stoje na poklopcu. Nakon toga okrenite "normalno" i pustite da se ohladi do kraja.

Sad vam još samo ostaje smisliti na što namazati pekmez ;-)
- 13:20 - Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 05.07.2007.

Jedan brzopotezni

Napaše me neki blogljudovi da mrdnem svoju lijenu ..., ustvari svoja dva lijena kažiprsta za tipkanje i natipkam još neku kuhalačku priču, pa rekoh njima, a sad ću i vama:

nisu mi se ulijenili prstići već mi je nešto s fotićem pa ne mogu uslikavati jestvine. I zato nije bilo postova. Odsad pa nadalje i ubuduće, ako ne uspijem sliknuti stvar, bar ću napisati kakav opis ili receptić.

Prosim nemojte se žaliti na nedostatak slika, bit` će bolje, bar me tako uvjeravaju.

ŠPAGETI SA SLANUTKOM
(hrani 2-4)

1 deblja kriška dimljene slanine ili pancete (oko 1 cm debela)
1 veći luk, nasjeckan sitno
1 mala konzerva slanutka (ili oko 300 g doma kuhanog slanutka)
crvena paprika, sol, papar
parmezan ili ribanac po želji (onaj Caprodur je za ovo dušu dao)
paket špageta

Pristavite slanu vodu za špagete. Sitno nasjeckajte slaninu i ubaciti je u dublju tavu. Kad počne cvrčati ubacite luk i miješajte dok luk ne zastakleni. Ubacite žlicu crvene paprike, miješajte minutu da fino zamiriše. Dodajte ocijeđeni slanutak i veću čašu vode (3-4 dcl). Poklopite i pustite da se kuha dok ne skuhate špagete. Kad su se špageti skuhali (mrvicu mekši od al dente), ocijedite ih. Tavu sa slanutkom otklopite i gnječilicom za krumpir (nad vatrom) zgnječite dio slanutka u tavi (oko pola). ubacite dobar prstohvat papra i promiješajte. Ako vam se čini da je previše vode isparilo (mora biti prilično suho, vode tek toliko da se vide mjehuri ključanja), ulijte malo vode i kuhajući miješajte da se sve poveže. Provjerite okus, ubacite špagete i dobro promiješajte. Ugasite vatru, poklopite tavu na par minuta da se špageti prožmu umakom dok naribate sir i postavite stol.

Image Hosted by ImageShack.us
By derzafanistori, shot with E53+ at 2007-06-28

Bacite se na klopu i dobar tek!
- 12:56 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.