Knjižničari 2.0

utorak, 03.02.2009.

Pravo javne p(r)osudbe

Bez neke velike frke i negodovanja knjižničara u hrvatskim će se knjižnicama, već od sljedeće 2010. godine, uvesti autorska naknada za javnu posudbu. Znam da smo mi knjižničari pozvani braniti autorska i srodna prava i da takav oblik nameta nije stran nekim europskim zemljama, ali mi se čini da se, kao i u sve promjene koje su nas zahvatile posljednjih godina, u to ulazi potpuno nepripremljeno. Na kraju se to sve svede na tešku improvizaciju koja nanese toliko štete da se onda opet mora godinama popravljati.
Bitno je što se već zna tko će ubirati vrhnje, Društvo hrvatskih književnika dobilo je licenciju za pravo javne posudbe od Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, iako se još uvijek ne zna koje će knjižnice i po kojoj osnovi morati plaćati tu naknadu, hoće li im Ministarstvo kulture (čitaj Vlada, RH itd.) osigurati taj novac i kako će se, u konačnici, taj zarađeni novac dalje dijeliti.
Autori izgleda žele od knjižnica naplatiti novac koji su im uzeli nakladnici, baš kao što su prije toga nekoliko puta državi uzeli novac kroz sustave poticaja i otkupa knjiga.
Nadam se samo da neće nekome pasti na pamet tu naknadu uvesti u školske knjižnice koje već godinama muku muče s financiranjem i nabavom lektire i stručne knjige. Na osnovnoškolskom popisu obvezene lektire od nedavno se nalazi veliki broj novih naslova kojih knjižnice nemaju ili imaju samo po jedan primjerak. Prošlogodišnja namjenska sredstva za kupnju knjiga preusmjerena su u neki mračni zakutak proračuna tako da je ulazak u Društvo znanja opet odgođen za koju godinu.
Već vidim u što bi se sve to moglo pretvoriti. Sjetite se samo ZAMP-a i njihovih pokušaja naplate autorskih prava glazbenika koje ponekad ulaze i u zajamčena prava privatnosti. Svi koji imate radio u automobilu, čuvajte se produžene ruke ZAMP-a koja bi vas uskoro mogla dohvatiti!
Svi koji čitate knjige u parku, vlaku, autobusu, na WC-u i mislite da ste sigurni i sami sa svojim mislima, mogli bi uskoro sresti čovjeka s iskaznicom DHK-a koji će vas tražiti kunu ili dvije. Ovisi koliko čitate!

- 13:27 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.