Knjižničari 2.0

četvrtak, 19.06.2008.

Manifest knjižničara 2.0

Kako sam se povodio točkom iz manifesta koja kaže: Neću čekati da nešto bude savršeno prije nego to objavim, već ću stvari mijenjati u hodu na temelju povratne informacije korisnika. objavio sam prijevod prije no sam otklonio neke nezgrapnosti. Moglo bi se tu još raditi, ali uputa je jasna :-)
Inače u Iloku je bilo super! Obožavam taj grad, pogotovo zidine, dvorac i podrume.
Prilikom predstavljanja bloga pročitao sam i Manifest. Imao sam osjećaj kako da čitam pionirsku zakletvu. Zaboravio sam UDK tablice pa nisam mogao izvesti ono s jednom rukom na srcu, a drugom na UDK tablicama.
Dakle, Manifest knjižničara 2.0 drugi put:


- Prihvatit ću činjenicu da se okruženje informacijske kulture vrtoglavo mijenja te da knjižnice trebaju pozitivno reagirati na promjene kako bi osigurale izvore i usluge koje njihovi korisnici trebaju i žele.
- Upoznavat ću informacijsku kulturu korisnika i tražiti načine kako naučena znanja ugraditi u knjižničarske usluge.
- Neću kukati i biti negativan glede moje knjižnice, ali ću iskreno pokušati sagledati trenutno stanje i težiti promjenama.
- Postat ću aktivni sudionik u napredovanju knjižnice.
- Prihvatit ću činjenicu da se knjižnice sporo mijenjaju te ću raditi zajedno s kolegama kako bi svi brže prihvaćali promjene.
- Hrabro ću predlagati nove usluge i nove načine pružanja usluga, čak i ako neki od mojih kolega budu protiv toga.
- Uživat ću u uzbuđenju i zabavi pozitivnih promjena i prenositi to na svoje kolege.
- Napustit ću prijašnje načine rada ukoliko postoje bolji, iako su se stari načini u početku činili sjajnima.
- Prihvatit ću eksperimentalan pristup promjenama i rado ću pri tome griješiti.
- Neću čekati da nešto bude savršeno prije nego to objavim, već ću stvari mijenjati u hodu na temelju povratne informacije korisnika.
- Neću se bojati Google-a ili sličnih pomagala, nego ću ih svakodnevno koristiti kako bi korisnicima osigurao izvrsne knjižničarske usluge.
- Izbjegavat ću korisnicima nametati knjižničarski način razmišljanja te ću oblikovati usluge tako da oslikavaju želje i očekivanja korisnika.
- Rado ću komunicirati s korisnicima, bilo on-line , bilo u osobnom kontaktu kako bih unaprijedio svoju profesiju.
- Kreirat ću otvorene web stranice na kojima se korisnici mogu pridružiti knjižničarima u izgradnji zajedničkih sadržaja kako bi proširili iskustvo učenja i osigurali pomoć svojim kolegama.
- Zalagat ću se za otvoreni pristup katalogu koji osigurava interaktivne sadržaje prilagođene korisničkim očekivanjima u okruženju on-line informacija.
- Ohrabrit ću svoje osoblje da otvori blog.
- Svojim ću aktivnostima učiniti dostojnim važnu ulogu knjižničara u svim oblicima informacijske kulture.

- 10:58 - Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 11.06.2008.

Britanski autori protiv kategoriziranja knjiga po dobnim skupinama

Pisac Phillip Pullman, autor poznate trilogije "Polarno svjetlo", "Tanki bodež" i "Jantarni dalekozor", pobunio se protiv planova da se dječje knjige kategoriziraju po uzrastu. Naime, od ove se jeseni na dječjim knjigama u Velikoj Britaniji namjeravaju stavljati preporuke za koju dobnu skupinu su knjige primjerene.
- Ne smeta mi da bilo tko ima mišljenje o mojim knjigama. Ne smeta mi da izdavač odluči da su primjerene za određenu dobnu grupu, ili da učitelji daju moju knjigu djeci jer smatraju da je to primjereno. Ali ne želim da na knjigama službeno piše da su namijenjene čitateljima od npr. 11 godina pa nadalje... Ja pišem knjige za sve zainteresirane. Kad pišem knjigu, nemam dobnu skupinu na pameti - izjavio je Pullman.
Protiv inicijative pobunilo se više od 80 britanskih autora, ilustratora, knjižničara i učitelja. Internetska peticija na stranici www.notoagebanding.org ideju je prozvala "loše koncipiranom i štetnom za interes mladih čitatelja".

- 22:08 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.